Akut brist på nya antibiotika

Pressmeddelande

Varje år orsakar multiresistenta bakterier 25 000 dödsfall i EU och ökade kostnader på 1,5 miljarder Euro. Samtidigt har läkemedelsföretagen oroväckande få nya antibiotika under utveckling. Särskilt allvarlig är bristen på framtida preparat mot multiresistenta gramnegativa bakterier. Det visar en rapport som presenteras i samband med en EU-konferens idag i Stockholm.

Varje år orsakar multiresistenta bakterier 25 000 dödsfall i EU och ökade kostnader på 1,5 miljarder Euro. Samtidigt har läkemedelsföretagen oroväckande få nya antibiotika under utveckling. Särskilt allvarlig är bristen på framtida preparat mot multiresistenta gramnegativa bakterier t.ex. av typen ESBL som är ett kraftigt och snabbt växande problem i Sverige och globalt. Det visar en rapport som presenteras i samband med en EU-konferens idag i Stockholm.

- Det här är värre än jag hade kunnat föreställa mig. Det är oerhört bråttom att få fram preparat mot dessa multiresistenta gramnegativa bakterier. Redan idag är behandlingsalternativen mycket begränsade, säger Otto Cars, chef för det internationella nätverket ReAct som är baserat vid Uppsala universitet.

Det svenska EU-ordförandeskapet står idag värd för en konferens med fokus att diskutera incitament för läkemedelsindustrin att ta fram nya antibiotika. Som underlag har det Europeiska läkemedelsverket, EMEA och den Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC i samarbete med ReAct, tagit fram rapporten The bacterial challenge - time to react.

- Rapporten visar tydligt att den nuvarande marknadsmodellen har havererat när det gäller antibiotika. Trots att det finns en global brist på effektiva antibiotika, betalar det sig inte tillräckligt väl för industrin att ta fram nya preparat. Därför behöver den offentliga sektorn medverka i att ta fram ett nytt system, säger Otto Cars.

Kommersiella databaser har genomsökts efter antibiotikapreparat i klinisk utveckling (FasI-III). 15 preparat identifierades som antingen har en ny verkningsmekanism eller som är riktade mot ett nytt mål, så kallad target. De flesta av dessa preparat är endast i tidigt forskningsstadium och riktas huvudsakligen mot bakterier som det redan finns behandlingsalternativ för.

Endast 2 av preparaten var riktade mot gramnegativa bakterier, som ligger bakom två tredjedelar av de 25 000 dödsfallen i EU. Båda dessa preparat är i tidig utvecklingsfas. Det är därmed fortfarande osäkert om de någonsin når marknaden. Oavsett vilket, är det en process som kommer att ta flera år.

Liksom på flera håll i världen har vi i Sverige haft en kraftig ökning av ESBL som bland annat drabbat nyföddhetsavdelningar, nu senast på Centrallasarettet i Västerås. Statistik från Smittskyddsinstitutet visar att antalet rapporterade fall av ESBL under perioden januari till augusti 2009 uppgår till 2422 fall. Det motsvarar en ökning med 32 % jämfört med samma period föregående år.

Varje år dör cirka 25 000 människor i EU till följd av resistenta bakterier. Infektioner med dessa bakterier beräknas årligen leda till extra sjukvårdskostnader på 1, 5 miljarder Euro i EU. Resistenta bakterier är enligt ECDC ett av de största hoten mot folkhälsan i EU.


Ladda ner hela rapporten.

För mer information, kontakta Otto Cars, chef för ReAct: 0708-92 02 03, otto.cars@medsci.uu.se

ReAct - Action on Antibiotic Resistance är ett internationellt nätverk som arbetar med målet att nuvarande och kommande generationer ska ha tillgång till effektiv antibiotikabehandling. ReAct drivs med stöd av Sida och Uppsala universitet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin