Ny bok när pedagogik som examensämne fyller 100 år
Pressmeddelande
För två år sedan firades 100-årsjubileum för pedagogik som akademiskt ämne med ett stort symposium. Lagom till hundraårsfirandet av landets första professor i ämnet, Bertil Hammer som anställdes vid Uppsala universitet 1909, presenteras nu en bok som innehåller både historik, nutid och frågor om framtiden.
För två år sedan firades 100-årsjubileum för pedagogik som akademiskt ämne med ett stort symposium. Lagom till hundraårsfirandet av landets första professor i ämnet, Bertil Hammer som anställdes vid Uppsala universitet 1909, presenteras nu en bok som innehåller både historik, nutid och frågor om framtiden.
År 1907 inrättades pedagogik som akademisk disciplin i Sverige. Det skedde vid Uppsala universitet som också 1909 fick landets första professor i ämnet, Bertil Hammer. Detta 100-årsjubileum högtidlighöll landets akademiska pedagoger hösten 2007 med ett stort symposium. Nu, hösten 2009 och lagom till nästa hundraårsmärke, publiceras dokumentationen från symposiet i form av en bok, Pedagogik som examensämne 100 år.
Boken innehåller bland annat ett historiskt kapitel av Leif Lindberg om ämnets akademiska rötter, som kan spåras tillbaka till sent 1700-tal. Ämnet uppfattades som lämpligt för blivande lärare. Skapandet av landets första professur i pedagogik föregicks av strider om vad det unga ämnet skulle innehålla: Skulle det bygga på den tidens moderna, experimentella psykologi eller borde banden till filosofi och historia bevaras och vårdas?
- Bertil Hammer löste striden i sin installationsföreläsning med att omsluta både tradition och förnyelse i det nya ämnet. Tack vare honom har ämnet också kunnat fortleva med god bredd i frågeställningar, teorier och metoder, säger Ulla Riis, professor i pedagogik.
Idag menar många att ämnet på senare år har förlorat sin samlande kraft genom uppsplittring dels på specialiseringar, dels på "systerämnen" som didaktik, lärande, lärares arbete och utbildningsvetenskap. Denna problematik återspeglas i boken, bland annat av Berit Askling, professor emerita vid Göteborgs universitet, som visar att pedagogikens forskningsobjekt, dvs utbildningssystemet i dess helhet, blivit så omfattande att ingen enda disciplin klarar av att härbärgera alla de forskningsfrågor som verkligheten ger upphov till.
I boken diskuterar redaktörerna också de frågor om framtiden som kom upp under symposiet, t.ex. spänningen mellan å ena sidan att värna ämnets traditionella akademiska värden och å andra sidan att vara nyttig och bidra till lösning av aktuella problem.
Tisdag den 6 oktober högtidlighåller pedagogiska institutionen publiceringen av boken. Detta följs av ett högre seminarium i pedagogik med professorn i pedagogik vid Lunds universitet, Lennart Svensson, som gäst.
Representanter för media är välkomna. Ingen förhandsanmälan krävs.
Tid och plats: 6 oktober, kl. 13.00, Sturegatan 4, Stora seminarierummet en trappa upp.
Läs program.
Kontaktpersoner:
Ulla Riis, professor i pedagogik, tel: 018-471 16 69, 070-425 03 97, ulla.riis@ped.uu.se
Lennart Wikander, prefekt, tel. 018-471 16 46, lennart.wikander@ped.uu.se
Lena Larson, administratör, tel: 018-471 16 10, lena.larson@peki.uu.se