Resa till Antarktis ska ge svar på resistensutveckling i miljön
Pressmeddelande
Denna helg påbörjar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, en resa till Antarktis där han tillsammans med kollegor ska undersöka om influensavirus och antibiotikaresistenta bakteriestammar fått spridning där.
Denna helg påbörjar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, en resa till Antarktis där han tillsammans med kollegor ska undersöka om influensavirus och antibiotikaresistenta bakteriestammar fått spridning där.
- Det är viktigt att kartlägga olika virus och särskilt influensavirus som cirkulerar i naturen. Dessutom vill vi undersöka om människan har satt bakteriologiska avtryck i Antarktis. Nedsmutsning är ju inte bara plast och gamla oljefat.
Björn Olsen, som den senaste tiden medverkat i åtskilliga medier angående den nya influensan, är en av landets främsta experter på influensa, som orsakas av virus. Men hans forskning handlar också om bakterieinfektioner och den oroväckande utvecklingen av resistenta bakteriestammar. I en tidigare studie har han kunnat visa att resistensen inte bara utvecklas på sjukhus och ute i samhället, utan även i naturen - långt från civilisationen.
Forskarna reser med och följer rutten som ett av kryssningsfartygen i Quarkexpedition gör. Det innebär landstigning på ett antal platser (se bifogad bild) och möjlighet att ta provet på fåglar och andra djur på flera platser. Efter en tidigare undersökning av fåglar i nordöstra Sibirien, norra Alaska och norra Grönland konstaterade Olsen och hans kollegor att resistensutvecklingen troligen nått överallt i miljön - sannolikt via flyttfåglar som plockat upp bakterierna från tättbefolkade områden. Den nya studien i Antarktis blir större och kommer att ge svaret på om deras farhågor besannas.
- Är antibiotikaresistensen global och allmänt spridd i naturen har det redan gått längre än någon trott. Då är antibiotikaresistens inte bara det största hotet mot en fungerande hälso- och sjukvård i framtiden, utan en naturförorening som vi inte vet vilka effekter den har på den biologiska mångfalden, säger Björn Olsen.
På universitetets hemsida, www.uu.se, kommer Björn Olsens resa att kunna följas dag för dag, förutsatt att tekniken fungerar.
För mer information, kontakta Björn Olsen, tel: 018-611 56 61, 070-238 49 44, bjorn.olsen@medsci.uu.se