Pressinbjudan konferens: Är medicinsk etik verkligen bra för patienten?
Pressmeddelande
När är det rätt att avbryta en behandling? Är det ok att barn är försökspersoner i medicinsk forskning? De etiska frågorna ställs ibland på sin spets i medialt uppmärksammade fall. Den 14-16 juni samlas forskare från hela världen i Uppsala för att belysa medicinsk etik ur alla möjliga synvinklar. Ett 70 föredrag belyser olika aspekter av dessa centrala frågor.
När är det rätt att avbryta en behandling? Är det ok att barn är försökspersoner i medicinsk forskning? Vilka patienter ska få behandling när resurserna inte räcker till? De etiska frågorna ställs ibland på sin spets i medialt uppmärksammade fall. Den 14-16 juni samlas forskare från hela världen i Uppsala för att belysa medicinsk etik ur alla möjliga synvinklar. Ett 70 föredrag belyser olika aspekter av dessa centrala frågor.
Medicinsk etik är till för att skydda patienterna i medicinsk forskning och vård. Men är den alltid bra för patienten?
- Det här är frågor som direkt berör patienter, läkare, forskare och allmänheten. Det finns etiska beslut som gör det onödigt svårt att ta fram ny medicinsk kunskap och det finns exempel på forskare som inte verkar ta patientintresset på riktigt allvar. På konferensen kan vi vänta oss en välinitierad och angelägen debatt, säger Mats G Hansson, professor i biomedicinsk etik vid Centrum för forsknings- & bioetik (CRB) vid Uppsala universitet som tillsammans med Cesagen vid universiteten i Cardiff och Lancaster arrangerar den mångvetenskapliga konferensen. Arrangemanget sker i samarbete med Akademiska sjukhuset.
Programmet innehåller flera aktuella och svåra etiska frågeställningar som väcks inom både vård och medicinsk forskning. Hur fungerar västs standard för HIV-tester i Kina? Ska individens rätt gå före plikten att hjälpa så många som möjligt? Är kravet på patientens uttryckliga medgivande alltid i patientens intresse? Om vi kan behandla, ska vi alltid göra det? Hur hanteras genetisk information inom diagnostiken i Iran? Vilka etiska utmaningar står stamcellsforskningen inför och hur skiljer sig olika länder från varandra? Är det etiskt försvarbart att använda data från medicinsk forskning i NaziTyskland?
Konferensen har tre teman: ett för varje dag, och är den första i en serie återkommande etikkonferenser som arrangeras av CRB och Cesagen. Nästa konferens hålls 2012 i Cardiff.
Journalister hälsas välkomna till konferensen!
Tid och plats: 14-16 juni 2010, kl. 09.00-17.00, Uppsala Konsert och Kongress, Vaksala Torg, Uppsala. Varje morgon inleds med en kort pressträff med smakbitar ur dagens program klockan 8.30-9.00 i rum K5, plan 3.
Mer information och program på universitetets hemsida.
OBS Pressanmälan görs till presskontakt@uadm.uu.se. Konferensen har också ett socialt program med kvällsaktiviteter. Kostnaden för detta är 1 250 kronor.
Ange följande:
- Vilka dagar du avser delta.
- Eventuella allergier eller andra önskemål om mat (lunch kostnadsfri).
- Kontaktuppgifter där du kan nås, både mejl och telefon.
- Deltagande i kvällsaktiviteter (anmälan på konferensens webbplats med koden ”PRESS”)
Kontaktpersoner:
Frågor om programmets innehåll: Josepine Fernow, koordinator Centrum för forsknings- & bioetik, 018-471 62 22 eller josepine.fernow@crb.uu.se
Praktiska frågor: Anneli Waara, presschef Uppsala universitet, 018-471 1974, 070-425 07 18, anneli.waara@uadm.uu.se
Information om arrangörerna:
Centrum för forsknings- & bioetik (CRB) är ett universitetsövergripande forskningscentrum vid Uppsala universitet som arbetar med frågor om forskningsetik, bioetik och medicinsk rätt. Mer information: www.crb.uu.se
Cesagen är ett forskningscentrum som finansieras av det Brittiska ESRC Genomics Network. Centret har sin bas på universiteten i Lancaster och Cardiff. Mer information: www.genomicsnetwork.ac.uk/cesagen/