Dags för Forskarfredag på stan
Pressmeddelande
Forskning på stan blir det igen på fredag, med ett tält på Stora torget fyllt av forskare som berättar om dinosaurier, fossil i 3D och fula ord. Det blir också vetenskapsvandringar för barn och Science café på biblioteket.
Forskning på stan blir det igen på fredag den 24 september, med ett tält på Stora torget fyllt av forskare som berättar om dinosaurier, fossil i 3D och fula ord. Det blir också vetenskapsvandringar för barn och Science café på biblioteket.
Forskarfredag är en del av EU:s Researchers´Night - en europeisk vetenskapsfestival som äger rum samma dag i hela Europa och som i Sverige kallas Forskarfredag. Syftet är att visa hur fascinerande och kul forskning är och evenemanget riktar sig till den stora allmänheten, särskilt barn och ungdomar. I år deltar 15 orter i Sverige.
- Vi reser förstås det uppskattade forskartältet på Stora torget. Men i år arrangerar vi också Science café i samarbete med Stadsbiblioteket och vetenskapsvandringar som skolorna fått förboka, säger projektledaren Gunilla Sthyr, informatör på universitetets kommunikationsenhet.
Exempel på vad besökarna kan möta i tältet på Stora torget är ”Blåbärssaft ger solkraft”, ”Bensköra djur”, ”Fula ord”, ”Coola fossil i 3D” och ”Hälsa på hos Dino”. Forskartältet är öppet mellan kl 11-16.
På stadsbiblioteket blir det science café med två olika teman:
Kl 15.15: Redo för iWorld?. Om den framtida webben med It-forskaren Mattias Wiggberg, Uppsala universitet.
Kl 16: Kemin inom oss. Vad händer i kroppen när vi blir sjuka? med kemiprofessor Jonas Bergquist, Uppsala universitet.
För skolorna i Uppsala kommun blir det även vetenskapsvandringar för låg- och mellanstadiet, på fyra olika teman: Livstro, Liv i vatten, Livräddare och Livskraft. Skolorna har bokat vandringen i förväg. Även veckans museivisningar för högstadiet; guidning i Botaniska trädgården, Evolutionsmuseet, Medicinhistoriska museet, Museum Gustavianum och Biotophia, har förbokats. Högstadiet och gymnasiet har också haft möjlighet att medverka i experimentet "Mät akustiken i klassrummet!", som arrangerats nationellt.
Nationell samordnare för evenemanget är Vetenskap och Allmänhet.
För mer information, kontakta Gunilla Sthyr, 018-471 16 01, 070-425 00 56, eller gunilla.sthyr@uadm.uu.se