Internationella studenter nöjda, men bostadsbrist negativ för ryktet
Pressmeddelande
Forskning och undervisning av hög kvalitet och en fantastisk studentstad med många sociala aktiviteter: Uppsala universitets internationella studenter är i stort sett nöjda med vad de får. Men svårigheten att få bostad vid ankomsten framträder som den överlägset mest missgynnande faktorn för universitetets internationella rykte bland studenter.
Forskning och undervisning av hög kvalitet och en fantastisk studentstad med många sociala aktiviteter: Uppsala universitets internationella studenter är i stort sett nöjda med vad de får. Men svårigheten att få bostad vid ankomsten framträder som den överlägset mest missgynnande faktorn för universitetets internationella rykte bland studenter.
Enkätundersökningen ”International Student Barometer”, som genomförts vid 16 svenska lärosäten och 202 i övriga Europa, offentliggörs idag av företaget i-graduate. Svarsfrekvensen för Uppsala universitet var 62 procent, högre än genomsnittet i Sverige och Europa. Resultatet av studien som omfattar både utbytesstudenter och övriga internationella studenter, ska nu analyseras vidare av universitet.
I det omfattande materialet framträder dock några huvudresultat. De faktorer som hade störst betydelse för att de valt just Uppsala universitet var hög kvalitet på forskning och utbildning och universitetets goda rykte. Först på fjärde plats kom kostnaden.
- Det är glädjande mot bakgrund att studieavgifter nu införs för tredjelandsstudenter. Det finns en föreställning om att det framför allt är gratis utbildning som lockat studenterna hit, men enkätresultatet visar att så inte är fallet, säger Kerstin Sahlin, prorektor vid Uppsala universitet.
- Vi är glada åt att få gott betyg för utbildningskvalitet, men vi vill bli ännu bättre. Ett aktuellt exempel är projektet krUUt, Kreativ utbildningsutveckling vid Uppsala universitet, där vi arbetar målinriktat för att sprida goda idéer inom universitetet och tillvarata hela universitetets bredd i utbildningarna.
När de väl har påbörjat studierna trivs studenterna och är nöjda med sin utbildning. Toppbetyg får studentlivet med mångfalden av sociala aktiviteter, språkstödet och lärarnas engelskkunskaper. En faktor som framträder som en framgångsfaktor för Sverige är att det är ett säkert land.
- Det var lite överraskande, vi tar nog den personliga säkerheten för given i stor utsträckning. I själva verket tycks det vara en av Sveriges största framgångsfaktorer och det behöver vi lyfta fram tydligare i vår kommunikation, säger Kerstin Sahlin.
Sämst betyg får första intrycket vid ankomsten, ”first night experience”. Det handlar framför allt om bostadsfrågan, ett väl känt och återkommande problem i början av terminerna. Detta är en fråga universitetet redan arbetar intensivt för att förbättra.
- Bostadssituationen i Uppsala är tyvärr sådan att det är svårt att hitta en snabb lösning på problemet med bristen på bostäder. Men vi har en bra dialog med kommunen och hoppas på nya satsningar.
- Universitetets mål för hösten är att bostadsgaranti ska omfatta alla utbytes- och betalstudenter som kommit in med intresseanmälan i tid. Men de som missar deadline kommer även i år inte att kunna vara säkra på en bostad, säger Kerstin Sahlin.
Karriärstödet till studenterna får dåligt betyg vid internationell jämförelse, men toppbetyg i Sverige. Det kan troligen förklaras med att Sverige har en annan tradition än i många andra länder, där universiteten har ett tydligare arbetsförmedlande uppdrag. I Sverige jobbar lärosätena framför allt med rådgivning och stöd.
74 procent av Uppsalastudenterna hade Sverige som förstahandsval. Informationen om universitetet fick studenterna framför allt via webben och från vänner.
För mer info: Åsa Kettis, chef vid enheten för kvalitet och utvärdering, tel: 018-471 78 58, 070-425 03 30, asa.kettis-lindblad@uadm.uu.se eller Eva Söderman, chef vid enheten för studier och karriärvägledning, tel: 018-471 18 80, 070-425 07 93, eva.soderman@uadm.uu.se