Ikonens dag ska locka till gränsöverskridande möten

Pressmeddelande

Den 12 maj arrangerar Centrum för Rysslandsstudier, i samarbete med Newmaninstitutet, ett symposium på temat ”Ikonens dag”. Syftet är att samla forskare, konstnärer och andra som intresserar sig för ikonkonsten till en diskussion kring den ryska ikonen som teologiskt och konstnärligt fenomen.

Den 12 maj arrangerar Centrum för Rysslandsstudier, i samarbete med Newmaninstitutet, ett symposium på temat ”Ikonens dag”. Syftet är att samla forskare, konstnärer och andra som intresserar sig för ikonkonsten till en diskussion kring den ryska ikonen som teologiskt och konstnärligt fenomen.

Intresset för ikonen är stort, både i Sverige och i Norden, och det finns många – både forskare och konstnärer – som på olika vis ägnar sig åt ikonkonsten och ikonteologin. Den ryske religionsfilosofen Pavel Florenskij (1882-1937) konstaterade en gång, som det bästa gudsbevis han kunde tänka sig, att eftersom Andrej Rubljovs treenighetsikon finns, finns Gud. Även för den som inte delar Florenskijs övertygelse, ligger det nära till hands att ta till sig och låta sig fascineras av den ryska ikontraditionen. Rik på både konst och teologi är denna tradition än idag i högsta grad levande, och en ständig källa både till nya insikter och nya utmaningar.

Fyra föredrag utgör ramen för symposiet. Maria Engström talar över ämnet ”Ikonen och samtiden”. Vad händer med ikontraditionen i dagens Ryssland? Vad säger det om Ryssland och om traditionen? Är utvecklingen att beklaga eller glädjas åt? Men framför allt hur skall den förstås?

Fredrik Fabian Heffermehl kommer att presentera sin forskning om ”Geometri och ikonteori”. Heffermehl har studerat Florenskijs estetik och erbjuder en inblick i hans filosoferande kring ikonen.

Julia Björklund-Schlichtina berättar om den ortodoxa musik som förknippas med ikonen. Vi tar del av en originell musikteoretisk analys och lyssnar på den vackra sången.
 
Helena Bodin håller ett föredrag om ”Ikonen i litteratur” och länkar den gamla bysantinska bilden till svensk kultur.
 
Symposiet avslutas med en diskussionspanel där bl.a. Ulf Abel och Per-Arne Bodin reflekterar över den ryska ikonens teologiska och konstnärliga dimensioner.

- Vi hoppas att vårt symposium kan leda till nya insikter och erbjuda en plattform för berikande samarbete mellan forskare från olika fält, konstnärer och alla som på olika sätt intresserar sig för ikonen, säger Elena Namli, professor i etik vid Centrum för rysslandsstudier.

Journalister hälsas välkomna att delta i symposiet och vernissagen. 

Tid: 12 maj 2011, 10:00-18:00
Föredrag: Universitetshuset, Sal IV, Biskopsgatan 3, Uppsala. 
Mottagning och vernissage: Newmaninstitutet, Slottsgränd 6, Uppsala.

Läs mer om Centrum för rysslandsstudier.
Läs mer om Newmaninstitutet.

För mer information, kontakta Claes Levinsson, tel: 018-471 16 96, 070-167 95 01, eller claes.levinsson@ucrs.uu.se 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin