Uppsala Biobank öppnar ishotell för forskning
Pressmeddelande
En effektiv och kvalitetssäkrad biobank som låter höra om sig bland forskare långt utanför Uppsala och Sverige. Det vill Uppsala universitet och Landstinget i Uppsala län skapa med sin gemensamma satsning på en utbyggnad av Uppsala biobanks biobanksservice. Den 31 maj är det dags för invigning.
En effektiv och kvalitetssäkrad biobank som låter höra om sig bland forskare långt utanför Uppsala och Sverige. Det vill Uppsala universitet och Landstinget i Uppsala län skapa med sin gemensamma satsning på en utbyggnad av Uppsala biobanks biobanksservice. Den 31 maj är det dags för invigning.
Det är det gamla journalarkivet på Akademiska sjukhuset som på drygt 700 kvadratmeter ska inhysa ett ”ishotell” för förvaring av framför allt blodprover, som efter medgivande rutinmässigt samlas in inom vården. Biobanken blir på detta sätt en viktig resurs för de nya strategiska forskningssatsningar som gjorts vid universitetet, liksom för de kvalitetsregister inom klinisk forskning som Uppsala redan idag ansvarar för. Biobanken använder ett avancerat, sökbart IT-system som gör materialet tillgänglig för forskning på ett säkert och effektivt sätt så att provgivarnas integritet skyddas.
Exempel på forskningsprojekt som biobanken kommer att stödja är provinsamling i Swedeheart (ett nationellt register för hjärtintensivvård, kranskärlsröntgen, hjärtkirurgi mm) och U-Can (cancerforskning i samarbete med Umeå universitet).
- Genom insamlingen för U-Can kommer Uppsala Biobank att bli en av världens främsta bank av biologiskt material med tillhörande klinisk och annan relevant patientinformation. Unikt är att blodprover och vävnadsprover från cancerpatienter samlas in både före, under och efter behandling, vilket gör det möjligt att undersöka hur vald behandling påverkar den specifika tumören, säger Britt Skogseid, professor i endokrinologisk tumörbiologi och vicerektor för området medicin och farmaci vid Uppsala universitet.
Biobanken blir också en naturlig brygga mellan klinisk och preklinisk forskning och vårdpersonal, något som kommer att gynna verksamheten för alla parter och därmed även patienterna.
- Biobanksservice integrerad i vården möjliggör, efter samtycke från patienten, lagring av prover på ett standardiserat och kvalitetssäkert sätt. Sjukhusets erfarna personal och genomarbetade rutiner gör lösningen långsiktigt säker, säger Björn Ragnarsson, tf sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset.
- Det här är ett bra exempel hur landstinget och universitetet arbetar tillsammans för att stärka forskningen och Akademiska som ledande forskningssjukhus, säger Erik Weiman (M), ordförande för landstingsstyrelsen.
Journalister hälsas välkomna till invigningen. OBS! Möjlighet finns för besök även tidigare på dagen.
Program:
Invigningstalare
Britt Skogseid, vicerektor Uppsala universitet
Erik Weiman, ordförande landstingsstyrelsen
Björn Ragnarsson, t f sjukhusdirektör, Akademiska sjukhuset.
Utställning av pågående verksamhet visas i samband med invigningen.
Tid och plats för invigningen: 31 maj, kl. 15.30. Ishotellet, Akademiska sjukhuset, ing. 70, kulvertplan.
För mer information:
Maria Storgärds, projektledare Uppsala biobank, tel: 018-611 95 71
Anna Beskow, Uppsala biobank, tel: 018-611 39 32
Tobias Sjöblom, Forskare U-Can, tel: 018-471 50 36, 070-167 90 39
Anneli Waara, presschef Uppsala universitet, 070-425 07 18
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21