Gymnasister debatterar med forskare om kemikaliesamhället

Pressmeddelande

På fredag den 23 september kommer Uppsalaforskare att synas på stan. Det är nämligen ForskarFredag, som firas på 28 orter i Sverige – och samtidigt i 32 länder runt om i Europa.

På fredag den 23 september kommer Uppsalaforskare att synas på stan. Det är nämligen ForskarFredag, som firas på 28 orter i Sverige – och samtidigt i 32 länder runt om i Europa.

I Uppsala erbjuds ett spännande program; ett stort forskartält på Stora torget, experimentverkstad för de mindre barnen, Science café för högstadiet och paneldebatt för gymnasieungdomar.

I stadsbibliotekets barnavdelning kan förskoleklasser - och från klockan 14 på dagen alla barn och ungdomar - undersöka Snövits förgiftade äpple för att se vad i frukten som kan vara farligt, gissa lukter, göra papper och lära om kemi, med hjälp av Uppsala universitets forskare.

I café Kardemumma samtalar högstadieelever med forskaren Helena Danielsson om smaker och laster ”Från choklad till ketchup” och i Ekmansalen debatterar drygt 150 gymnasister med en expertpanel om miljö- och hälsofarliga kemikalier i vår vardag:  ”Underkastelse – eller finns det något vi kan göra?”

Utgångspunkten är Stefan Jarls dokumentärfilm ”Underkastelsen” som eleverna fått se i förväg.

-  Det är en angelägen film, men den ger en mörk bild av samhället och av alla kemikalier som lagras i vår kropp, utan att vi vet om det. Filmen ger upphov till många frågor. Desto viktigare att ungdomarna får en chans att diskutera innehållet med våra forskare och experter, säger Gunilla Sthyr, projektledare vid Uppsala universitet, och tillägger att det inte finns några enkla lösningar på problemet, men att vi måste visa på möjligheter.

På Stora torget kommer, likt tidigare år, ett stort forskartält att ställas upp och fyllas med forskare. Här finns stationer för både små och stora.  EPI Health, som är ett storskaligt forskningssamarbete mellan Uppsala och Lund, finns i tältet med en teststation för blodtryck och lungfunktion och vid ett par andra stationer kan man t ex mäta kroppsfett och bukhöjd samt göra en frågesport om kost och hälsa, eller varför inte blanda sin egen sportdryck?

I tältet finns bland mycket annat; världens enda konfliktdatabas, kemister som avslöjar en konstförfalskning och en äkta osteolog, Ann Sundström från Uppsala universitet, som visar mänskliga skelettdelar och berättar hur vi hör ihop.

– ForskarFredag vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, VA, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Evenemangen är gratis och öppna för alla. Bara i Sverige erbjuds hundratals aktiviteter under dagen och kvällen och alla är lika välkomna.

Fakta:
EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas över hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag. I år blir det evenemang i Falköping, Flemingsberg, på ett tiotal orter i Kalmar och Kronobergs län, liksom i Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

Arrangörer är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Program, pressbilder och mer information finns på www.forskarfredag.se

Vid frågor kontakta:
Gunilla Sthyr, projektledare ForskarFredag Uppsala, 070-425 00 56, gunilla.sthyr@uadm.uu.se
Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige 070-255 38 91, lotta@v-a.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin