D-vitamin, kaffedrickande eller motion? Förebyggande av benskörhet i fokus på internationell forskningskonferens
Pressmeddelande
Antalet höftfrakturer har nästan fyrdubblats i Sverige, från 5 000 per år på 1950-talet till dagens 18 000. Vad betyder det faktum att vi rör oss allt mindre och vilken roll spelar D-vitamin som kosttillskott? Vid en internationell forskningskonferens på Älvsjömässan 19-23 maj presenteras de senaste rönen om arvsanlagens betydelse och åtgärder för att minska risken för benbrott.
Antalet höftfrakturer har nästan fyrdubblats i Sverige, från 5 000 per år på 1950-talet till dagens 18 000. Utvecklingen är likartad i Norge. Är det långa lårbenshalsar eller det faktum att vi rör oss allt mindre som är orsaken? Och vilken roll spelar D-vitamin som kosttillskott och rikligt kaffedrickande?
Vid en internationell forskningskonferens på Älvsjömässan 19-23 maj presenteras de senaste rönen om arvsanlagens betydelse och åtgärder för att minska risken för benbrott.
ECTS (The European Calcified Tissue Society) arrangerar sedan 1963 årliga konferenser för världsledande forskare och kliniker på muskel- och skelettsjukdomar. Detta är första gången som konferensen hålls i Sverige. Tema för årets upplaga är benskörhet och benbrott: Hur riskindivider kan upptäckas och vilka förebyggande åtgärder som har bäst effekt. I den svenska organisationskommittén ingår från Uppsala universitet/Akademiska sjukhuset Karl Michaëlsson och Östen Ljunggren.
– Med tanke på att hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män drabbas av benbrott är det lite märkligt att problemen inte uppmärksammas mer jämfört med folksjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdom. Vid höftfrakturer kan endast en tredjedel återvända till sitt tidigare boende. Förutom stort personligt lidande orsakar benbrott bland äldre dryga kostnader för samhället, konstaterar Karl Michaëlsson, överläkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset och professor vid Uppsala universitet.
Fysisk träning är enligt Karl Michaëlsson en underskattad förebyggande insats mot benskörhet som kommer att belysas under konferensen. Fler äldre personer borde träna Thai chi eller annan mjukare gymnastik med långsamma rörelser. Det bidrar både till att stärka skelettet och förbättra balansen.
En viktig punkt under konferensen är kopplingen till våra gener. Senare års forskning, bland annat på tvillingar, har visat att 70-80 procent av en persons bentäthet beror på arvsanlag. Men låg bentäthet innebär inte alltid ökad risk för benbrott. Även studier om D-vitaminets eventuellt positiva och negativa effekter och risker med kaffedrickande presenteras under konferensen.
Anmälan/ackreditering sker via ECTS’ hemsida: http://www.ectscongress.org/2012/pressreg.htm
Mer information:
Karl Michaëlsson, ortoped vid Akademiska sjukhuset och ledamot i den svenska organisationskommittén, 018-611 95 45 eller mobil 0733 180504
Anneli Waara, presschef Uppsala universitet, 070-425 07 18
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21