Uppsalastudenter till VM-final i Cambridge, USA.
Pressmeddelande
När VM i syntetisk biologi avgörs i Cambridge, Massachusetts, 1 - 4 november är Uppsalas studentlag Nordens enda representant i sin kategori, och ett av två lag från Norden i tävlingen som helhet. – Det är otroligt kul att all tid och arbete vi lagt ner på vårt projekt tagit oss till världsfinal, säger Alona Nyberg från lag iGEM Uppsala.
När VM i syntetisk biologi avgörs i Cambridge, Massachusetts, 1 - 4 november är Uppsalas studentlag Nordens enda representant i sin kategori, och ett av två lag från Norden i tävlingen som helhet.
– Det är otroligt kul att all tid och arbete vi lagt ner på vårt projekt tagit oss till världsfinal, säger Alona Nyberg från lag iGEM Uppsala.
Elva civilingenjörsstudenter i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet förbereder sig som bäst för att presentera sitt bidrag i studenttävlingen International Genetically Engineered Machine. Tävlingen med ursprung i Massachusetts Institute of Technology har hållits sedan 2004 och lockade i år hela 204 lag från Europa, Asien, Syd- och Nordamerika. Vid Europafinalen i franska Lyon vann iGEM Uppsala en av guldmedaljerna i den högsta tävlingsklassen och gick därmed vidare till VM-final. Laget vann även pris för Bästa nya naturliga del (Best New Natural Biobrick).
- Med hjälp av bioklossar eller DNA-sekvenser har vi tagit fram en gen från en bakterie som inte tidigare finns i registret och sett till att den går att använda i andra projekt, säger Pontus Danielsson. Genen fungerar som en byggsten, en legobit, som förs in i levande celler som sen kan utföra olika uppgifter.
Arbetet med att få fram ämnen och bygga biologiska system började redan i våras och fortsatte under sommaren på Biomedicinskt centrum. Projektet resulterade i en kombination av probiotiska bakterier och näringsämnen med potential att utvecklas till en hälsofrämjande yoghurt, av särskild vikt i utvecklingsländer. Under finalen i Cambridge får laget 20 minuter för att sammanfatta och visa resultaten av sitt tävlingsbidrag och fem minuter för frågor.
-Folk vi mött här är nyfikna på hur yoghurten smakar, men det är inte vårt syfte att försöka framställa det här kommersiellt, säger Emil Marklund, och får medhåll av Kristoffer Lundmark:
- Vi vill bara presentera vad man skulle kunna göra med syntetisk biologi. I ett större perspektiv skulle det kunna komma till nytta inom en rad områden som livsmedelsproduktion eller nedbrytning av avfall.
Läs mer om iGEM Uppsalas projekt.
Läs mer om iGEM 2013 i Cambridge, USA.
Det andra laget från Norden kommer från Danmark och tävlar i en lägre kategori.
Kontaktperson:
Pontus Danielsson, iGEM Uppsala, 073-813 59 36, danielsson_pontus@hotmail.com