Fokus på Bysans och Konstantinopel

Pressmeddelande

Under mer än 1000 år var Konstantinopel huvudstad i det bysantinska riket, ett dynamiskt rike som förenade öst med väst och antiken med medeltiden. I en rad föreläsningar vid Uppsala universitet kommer några av världens främsta auktoriteter att berätta om den senaste forskningen och nya perspektiv på det bysantinska riket, dess kultur och dess huvudstad.

Ända sen kejsar Konstantin den store gjorde staden till sin huvudstad i början av 300-talet har Konstantinopel, det ”nya Rom”, varit en av världens viktigaste mötesplatser. Men staden och imperiet förändrades hela tiden, och forskningen ger hela tiden nya inblickar i Bysans och Konstantinopels utveckling. Vid en rad föreläsningar kommer forskare att berätta om de senaste forskningsrönen.

Torsdagen den 15 oktober föreläser Cécile Morrison under rubriken ”Physics, economics and Byzantine monetary history” om Bysans ekonomi och bysantinarnas mynt under 1000 år. Cécile Morrisson är före detta direktör vid Centre national de la recherche scientifique i Paris och Advisor for Byzantine Numismatics at Dumbarton Oaks, Washington D.C.
Tid och plats: 15 oktober klockan 17–19, sal IV Universitetshuset, Biskopsgatan 3, Uppsala

Fredagen den 16 oktober föreläser Paul Magdalino, professor vid University of Saint Andrews, Edinburgh och Koç University, Istanbul, om ”The Apostolic Tradition in Constantinople”. Här rör vi oss till Bysans kulturhistoria och bysantinarnas kristna tro. Föreläsningen handlar om hur man såg på apostlarna och vördade dem i den bysantinska kyrkan.
Tid och plats: 16 Oktober kl. 18, Thunbergssalen SCAS, Thunbergsvägen 2, Uppsala

Lördagen den 17 oktober hålls en serie föreläsningar med Cécile Morrisson och Paul Magdalino tillsammans med Albrecht Berger och Isabel Kimmelfield. Albrecht Berger är professor i Bysantinologi i München och har bland annat forskat om staden Bysantion, Konstantinopels föregångare. Han har också forskat om de statyer som stod runt om i staden sedan antiken och med tiden kom att tillskrivas magiska egenskaper när statyernas ursprungliga historia föll i glömska. Isabel Kimmelfield är doktorand i Bysantinologi i Nijmegen, Nederländerna, och forskar om livet i stadens utkanter och omgivningar, dess vägar, hamnar och förstäder, som fortfarande är väldigt okända.
Tid och plats: 17 oktober 11.00-17.30, Museum Gustavianum, Akademigatan 3, Uppsala

För mer information kontakta: Ragnar Hedlund, ragnar.hedlund@gustavianum.uu.se, 018-471 17 22

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin