Pressmeddelanden
-
Nytt ljus på foster och kvinnors bäcken i Uppsala universitets samlingar
17 februari 2022
På flera av universitetets museer finns idag konserverade kroppsdelar av foster och bäcken från kvinnor. Under 1800-talet och 1900-talets första hälft ingick de, tillsammans med modeller och instrument, i embryologiska och obstetriska samlingar vid den medicinska fakulteten. De användes bland annat som resurser i undervisning och forskning för att omsättas i mödravården. Det visar en ny avhandling i idé- och lärdomshistoria.
-
Förfäder till legionella infekterade celler redan för två miljarder år sedan
15 februari 2022
Förfäderna till legionellabakterier infekterade eukaryotaceller redan för två miljarder år sen. Detta skedde snabbt efter att eukaryoter började livsnära sig på bakterier. Det visar ny forskning från Uppsala universitet, som nu publiceras i Molecular Biology and Evolution. Resultaten blir också ett inlägg i hönan eller ägget-diskussionen om huruvida det var mitokondrier eller fagocytos som kom först.
-
Minnesdag 100 år i skuggan av rasbiologiska institutet
14 februari 2022
Det är i år 100 år sedan det statliga rasbiologiska institutet öppnade i Uppsala. För att uppmärksamma det håller Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, CEMFOR, en minnesdag den 17 februari ”100 år i skuggan av rasbiologiska institutet”. Arrangemanget är digitalt och öppet för allmänheten.
-
Lovande molekyl för läkemedel mot coronavirus
10 februari 2022
Uppsalaforskare har lyckats ta fram en molekyl som hämmar förökning av coronavirus och har stor potential att utvecklas till läkemedel mot covid-19. Molekylen är effektiv både mot den nya varianten och tidigare kända coronavirus. Artikeln publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Chemical Society.
-
Så har vargarnas arvsmassa påverkats av inavel
08 februari 2022
Forskare vid Uppsala universitet har under många år studerat den skandinaviska vargstammens genetiska ursprung. Stammen grundades av endast tre invandrande vargar och i en ny vetenskaplig artikel visar forskarna att efter fem generationers inavel hade mellan 10 och 25 procent av den genetiska variationen gått förlorad.
-
Ojämlik kunskap om hjärt- och kärlsjukdomar
07 februari 2022
Trots att många vet om vad som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar som till exempel hjärtinfarkt, är det inte alla som ser sina egna riskfaktorer. Det visar en ny studie gjord på 423 svenskar i åldrarna 40-70 år, som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Preventive Medicine Reports.
-
Årets Celsius-Linné-föreläsningar och symposium
02 februari 2022
Svante Pääbo, forskare i evolutionär genetik, är en av de framstående vetenskapspersoner som kommer att föreläsa vid 2022 års upplaga av Celsius-Linné-föreläsningarna den 9 och 10 februari vid Uppsala universitet. För att fira att Anders Celsius serie med vädermätningar i år fyller 300 år har fler föreläsare än vanligt bjudits in.
-
CRISPR-Cas9 kan ge oväntade mutationer som ärvs till nästa generation
02 februari 2022
Gensaxen CRISPR-Cas9 öppnar nya möjligheter att bota sjukdomar, men behandlingarna måste vara säkra. I en ny studie upptäcktes att metoden kan ge upphov till oförutsedda förändringar av dna som ärvs till nästa generation. Forskarna bakom studien uppmanar till försiktighet och noggrann validering vid användning av CRISPR-Cas9 för medicinska syften.
-
”En gåva till kommande generationer”
01 februari 2022
Uppsala universitets tvärvetenskapliga forskningsprogram Unga kvinnors psykiska hälsa har fått ta emot en privat donation på 10 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat gå till att bygga upp en långsiktig studie av minst 5 000 kvinnor som ska följas från 15 års ålder och livet ut. Målet är att kunna svara på bland annat vad som bidrar till, och vad som skyddar mot, psykisk ohälsa.
-
Dna-bindande proteiner binder ofta snarare än länge
28 januari 2022
I en artikel i den vetenskapliga tidskriften Science visar forskare vid Uppsala universitet hur dna-bindande protein kan leta sig igenom hela genomet utan att uppehålla sig för länge på vägen. Resultatet går stick i stäv med hur man hittills har föreställt sig genregleringen - genkoden påverkar hur ofta proteinerna binder, men inte hur länge.
-
Hård träning efter kortare sömn ökade nivåerna av hjärtskademarkör
27 januari 2022
I en ny studie fick deltagare utföra ett intensivt träningspass efter både normal sömn och efter tre nätter med förkortad sömn. Efter natten med mindre sömn steg nivåerna av hjärtskademarkören troponin något mer, jämfört med efter när deltagarna tränat i utvilat tillstånd. Studien är en mindre pilotstudie och det går ännu inte att avgöra ifall detta innebär något för hjärtats hälsa. Resultaten publiceras i tidskriften Molecular Metabolism.
-
Syrgasbehovet hos covidpatienter kan vara lägre än man tidigare trott
21 januari 2022
En ny studie som letts av forskare vid Uppsala universitet visar att syrgasbehovet hos varje enskild allvarligt sjuk covid-19-patient kan vara lägre än vad man trott. Studien gjordes i Sörmland under pandemins första våg 2020 och såväl resultaten som forskarnas metod kan vara till nytta för framtida vård och resursplanering.
-
Varför minskade produktiviteten i haven för 4,6 miljoner år sedan?
19 januari 2022
Genom att borra djupt ner i sedimenten på havets botten kan forskare resa i tiden. I en ny studie, som letts från Uppsala universitet, presenteras nya ledtrådar till varför en period som ofta kallas ”the biogenic bloom” hastigt avslutades. Förändringar i jordens bana runt solen kan ha spelat en roll i den dramatiska förändringen.
-
Diskussioner mellan lärare krävs för likvärdig bedömning
27 december 2021
Språklärare behöver få ökade möjligheter att diskutera bedömning av elevers skrivande. Att på olika sätt stärka och utveckla lärares bedömarkompetens skulle kunna leda till såväl ökad likvärdighet som mer rättvisande betyg. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet, om bedömning av elevers skriftliga språkkompetens i tyska.
-
Ekonomijournalistikens fokus påverkar konjunkturen
23 december 2021
Redaktionella nyhetsvärderingar kan påverka de ekonomiska konjunktursvängningarna – även om informationen som förmedlas är korrekt. En anledning är att rapporteringens fokus kan hamna på sektorer som inte är representativa för ekonomin i stort. En ny studie visar att rapporteringen kan förklara uppemot 20 procent av konjunktursvängningarna i BNP och 40 procent av konjunktursvängningarna i arbetslösheten. I en vetenskaplig artikel i American Ec...
-
Uppsala universitet får kompetenscentrum inom solenergi och kärnteknik
20 december 2021
Uppsala universitet kommer att koordinera två nya kompetenscentrum för hållbara energisystem, det står klart när Energimyndigheten nu berättat vilka förslag de kommer att stötta med finansiering. Dessutom medverkar universitetets forskare i flera centrum som koordineras av andra lärosäten.
-
Zebrafiskar och AI kan ersätta vissa musförsök i cancerforskning
20 december 2021
Forskare vid Uppsala universitet har med hjälp av AI kunnat ta fram en ny metod för att studera cancer i hjärnan. Metoden bygger på att tumörceller från patienter transplanteras in i fiskyngel som sedan observeras med AI. Metoden, som beskrivs i vetenskapstidskriften Neuro-Oncology, kan delvis ersätta nuvarande musmodeller för att studera tumörtillväxt och behandling.
-
Nytt forskningsprojekt ska hitta lösningar för vätgasdriven färjetrafik
20 december 2021
I ett nytt forskningsprojekt kommer forskare vid Uppsala universitet, Campus Gotland, att utveckla och utvärdera systemlösningar för att använda vätgas i den gotländska färjetrafiken. Projektet har fått finansiering från Energimyndighetens sjöfartsprogram och flera industriella partners deltar.
-
Liten hjälpinsats kan ge stor effekt för barn till deprimerade mammor
20 december 2021
Barn till mammor som mår psykiskt dåligt riskerar att halka efter i sin kognitiva utveckling. Det visar flera nya studier som gjorts bland syriska flyktingfamiljer i Turkiet och bland spädbarnsfamiljer i Sverige och Bhutan. Men det räcker med väldigt små förändringar för att sambandet ska brytas och barnen återgå till sin normala utvecklingsnivå. Att ha många människor omkring sig och att samhället finns tillhands är två av de viktigaste fakto...
-
Jakt på proteinet TGM1 ledde till sjukdomsfynd
14 december 2021
Genom att utgå från proteinet TGM1 och aktivt söka bland patienter med olika autoimmuna hudsjukdomar, har forskare lyckats utskilja en särskild sjukdom som kan kopplas till autoimmunitet mot TGM1. Den här baklängesmetoden visar ett nytt sätt att identifiera autoantigen som markörer för allvarliga sjukdomar. Genom att låta dem visa vägen till sjukdomen, kan diagnosticering och behandling underlättas, visar studien som nu publiceras i PNAS.
-
Partnerskap för hållbart samhällsbyggande
09 december 2021
Uppsala kommun och Uppsala universitet har en lång tradition av samarbete och samverkan. Idag undertecknades det strategiska partnerskapet som ska stödja både befintliga och nya former av samverkan mellan parterna.
-
Biomarkörer som skyddar mot sjukdomsutveckling
08 december 2021
En omfattande studie från Uppsala universitet visar att flera olika proteiner i vårt blod som tidigare kopplats till olika inflammatoriska sjukdomar faktiskt kan skydda friska individer från att utveckla sjukdom. Detta tros bero på att proteinerna i dessa fall motverkar vävnadsskador, en proaktiv funktion som delvis skiljer sig från den roll som proteinerna spelar vid kronisk eller akut inflammation.
-
Ny studie visar gener kopplade till hörselnedsättning
02 december 2021
Öronläkare och genetiker vid Uppsala universitet har i en ny studie lyckats visa att skillnader i risken för åldersrelaterat hörselbortfall till viss del beror på genetiska faktorer som påverkar strukturer och funktioner i människans inneröra. Studien publicerades nyligen i BMC Medicine.
-
Innovation inte bara positivt
01 december 2021
Synen på innovation skulle må bra av att breddas och inkludera fler aspekter än i dag. Om forskare och samhället försökte förstå det motstånd som innovationer kan möta och ta in det i forskningen, skulle både innovationsprocessen och innovationsforskningen förbättras. Det framgår av en ny avhandling från Uppsala universitet
-
Mångmiljonstiftelse skapar nytt innovations- och entreprenörspris vid Uppsala universitet
29 november 2021
Med ett stiftelsekapital om 20 miljoner kronor har en ny stiftelse inrättats: ”Stiftelsen Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris”. Med ändamålet att synliggöra Uppsala universitets entreprenöriella kultur kommer stiftelsen årligen dela ut ett pris om minst en halv miljon kronor.
-
Blockering hämmar SARS-CoV-2-infektion av humanceller
24 november 2021
Virus invaderar våra celler och gör om dem till virusfabriker. Forskare vid Uppsala universitet har, tillsammans med ett nätverk av nationella och internationella samarbetspartners, kartlagt hur just SARS-CoV-2 tar över celler – och de har hittat en möjlig väg att hämma virusets framfart.
-
Med specialinstrumentet SAGA kan forskare få unik kunskap om ytor från cellväggar vilket kan ge nya innovationer för svensk industri
22 november 2021
Svenska lärosäten, institut och företag samarbetar kring planering av nya instrument för installation vid ESS, världens mest kraftfulla forskningsanläggning för neutronstrålning, utanför Lund. Vetenskapsrådet har nu beviljat anslag för två tvärdisciplinära projekt som förstudier för framtida instrument vid ESS: SAGA och HIBEAM.
-
Första mätningarna av spinnmixning i magnetiska material
19 november 2021
För första gången har forskare kunnat mäta spinnmixning i ett ferromagnetiskt material. Mätningarna har blivit möjliga tack vare att en av faktorerna i den teoretiska modellen, som tidigare varit försummad, är mer betydelsefull än vad man tidigare trott. Det visar ny forskning, ledd av forskare vid Uppsala universitet.
-
Blått ljus för antibiotikaresistensfrågan
19 november 2021
Uppsala universitet deltar i Världshälsoorganisationen WHO:s kampanj Go-Blue som sätter ljuset på den tysta pandemi som antibiotikaresistens utgör i världen. Under två kvällar belyses Universitetshuset i blått, för att uppmana omvärlden att sprida uppmärksamhet kring detta hot mot världens sjukvård.
-
Svenska Linnésällskapets arkiv doneras till Uppsala universitetsbibliotek
18 november 2021
Svenska Linnésällskapet har som gåva överlämnat sitt arkiv till Uppsala universitetsbibliotek. Arkivet har sedan 1970-talet varit deponerat vid biblioteket och rymmer handlingar från Sällskapets grundande 1917 och fram till 2021.
-
Forsskålsymposiet 2021: När får man tänka? Om tvekan som risk och resurs
18 november 2021
Årets Forsskålföreläsare är Sharon Rider, professor i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet. I sin föreläsning kommer hon bland annat att lyfta kunskapssökande, autonomi och rätten att tvivla, tveka och ifrågasätta. Efter föreläsningen följer ett debattsamtal med bland andra Ulrika Björkstén, chef för Vetenskapsradion och Mårten Schultz, professor i juridik vid Stockholms universitet.
-
Repatriering av ett skelett från universitetets samlingar
11 november 2021
Uppsala universitets rektor begär tillstånd av regeringen att få överlåta kvarlevor som finns vid universitetsmuseet Gustavianum till Arjeplogs sameförening.
-
Dopamin och förväntningar kan avgöra effekten av SSRI
04 november 2021
Nivåerna av dopamin och placeboeffekten kan avgöra om patienter med social ångest förbättras eller inte vid medicinering med SSRI. En ny studie visar att hos patienter som hade en positiv förväntan på medicineringen var effekten fyra gånger så hög som hos patienter som hade en låg förväntan. Det trots att både grupperna fick samma medicinska behandling. Trots att SSRI påverkar nivåerna av serotonin i hjärnan var det effekterna på dopamin som h...
-
Ny algoritm kan upptäcka sepsis snabbare inom intensivsjukvården
28 oktober 2021
Tidig upptäckt av sepsis är avgörande för att rädda liv. Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en så kallad prediktionsalgoritm som kan förutspå risken för att en intensivvårdspatient ska drabbas av sepsis flera timmar innan tillståndet kan diagnosticeras med de kriterier som idag används inom vården. Forskningen presenteras i den vetenskapliga tidskriften JMIR Formative Research.
-
Vetenskapligt stöd för behandling av barn med uppgivenhetssyndrom
21 oktober 2021
I en studie där 13 barn med uppgivenhetssyndrom ingick såg forskarna att barn som separerades från resten av familjen tillfrisknade. Uppehållstillstånd var inte nödvändigt för att barnen skulle bli friska. Resultaten har presenterats i den vetenskapliga tidskriften European Child & Adolescent Psychiatry.
-
Vägar till livslångt psykiskt välmående i fokus på Uppsala Health Summit
13 oktober 2021
Ökande psykisk ohälsa är en av de mest akuta folkhälsoutmaningarna i Sverige och i världen. På det globala toppmötet Uppsala Health Summit, som arrangeras digitalt den 18-21 oktober, diskuteras vilka förebyggande insatser samhällen bör satsa på för att bättre hantera den oroväckande utvecklingen.
-
Probiotiska bakterier ökar tarmens produktion av antikroppar
12 oktober 2021
Tarmens B-cellerna ökar sin produktion av antikroppar när de stimuleras av en viss sorts probiotiska bakterier. Detta påverkar tarmens mikroorganismer och gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Uppsala universitet i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet.
-
Matvanornas betydelse för moderna hajars uppkomst
11 oktober 2021
Tillgången på byten och förmågan att anpassa sig till förändrade miljöer har haft avgörande betydelse i hajarnas utveckling. En studie där över 3 000 hajtänder analyserats ger ny inblick i hur dagens hajgrupper uppkom. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.
-
Temavecka för studenter om psykisk hälsa
08 oktober 2021
Mellan den 11 och 15 oktober anordnar Studenthälsan vid Uppsala universitet för första gången evenemanget Mental Health Week. Temaveckan hålls i anslutning till den årligen återkommande internationella dagen för psykisk hälsa, Mental Health Day, den 10 oktober. Veckan vänder sig till alla studenter som är knutna till Uppsala universitet och SLU i Uppsala.
-
Kungligt residens och museislott
07 oktober 2021
Under 1900-talet har Stockholm slott etablerats som ett betydelsefullt konst- och kulturhistoriskt monument och nationellt kulturarv. Genom tillkomsten av nya museer och en organiserad visningsverksamhet har samlingarna och miljöerna gjorts tillgängliga för alla medborgare. En ny avhandling i konstvetenskap belyser utvecklingen och de skilda motiven för insatserna.
-
T-cellstester osäkra verktyg för att säkerställa tidigare covid-19-infektion
30 september 2021
Inom ramen för COMMUNITY-studien på Danderyds sjukhus har forskare vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet tillsammans analyserat huruvida T-cellstester kan användas för att säkerställa att en person genomgått covid-19. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.
-
Effektivare behandling av Alzheimers
28 september 2021
Forskare vid Uppsala universitet har lyckats specialdesigna antikroppar som kan ge en effektivare behandlingsmetod av Alzheimers sjukdom. Genom att få antikropparna att binda även de mindre aggregaten, klumparna, från proteinet beta-amyloid, är det möjligt att sjukdomsförloppet kan stannas upp. Det visar en ny studie som nu publiceras i tidskriften Translational Neurodegeneration.
-
Allergisk stimulans aktiverar förstadieceller till mastceller
27 september 2021
Förstadieceller till mastceller orsakar inte bara ökningen av mogna mastceller vid inflammatoriska tillstånd, utan de spelar en aktiv roll vid sjukdomar som exempelvis astma. Det visar en ny studie gjord av forskare i immunologi, som publiceras i Journal of Allergy and Clinical Immunology. Studien betonar också att förstadieceller överlag kan spela en aktiv roll vid inflammation och utmanar den rådande idén om att det endast är mogna immuncell...
-
Högt intag av mejerifett gav inte sämre hjärt-kärlhälsa
22 september 2021
I en ny studie som involverat över 4 000 individer i Sverige kunde forskarna se att de med högt intag av mejerifett - mätt med fettsyror i blodet - hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdom än dem med lågt intag av fett från mejeriprodukter. Forskarna kan dock inte säga vilka typer av mejeriprodukter det gäller och menar att resultaten bör tolkas försiktigt tills man bättre förstår hur sambandet kan förklaras.
-
Cancercellers organisation kartläggs med ny metod
16 september 2021
Hur enskilda cancerceller ändrar sig över tid, kan förklara varför hjärntumörer utvecklas så olika och varför en del cancerceller är resistenta mot vissa behandlingar. Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram en ny metod för att kartlägga cancercellernas utveckling. I förlängningen kan metoden göra det enklare att ta fram nya effektiva läkemedelskombinationer. Forskningen presenteras i tidskriften Molecular Systems Biology.
-
Män verkar sova sämre under månens första faser
13 september 2021
Mäns sömn verkar påverkas mer än kvinnors av månens cykel. En studie som genomförts av forskare vid Uppsala universitet visar att många män sover sämre under månens första faser medan kvinnornas sömn i stort sett inte påverkades alls.
-
Sofia Näsström får årets Disapris
11 september 2021
Mottagare av årets Disapris är Sofia Näsström. Hon får priset för sin bok "Demokrati. En liten bok om en stor sak". Disapriset tillkännages under Kulturnatten i Uppsala, lördag den 11 september.
-
Pressinbjudan: Dag Hammarskjöldföreläsningar med Christiana Figueres och Agnès Callamard
03 september 2021
Den 17 september arrangeras årets Dag Hammarskjöldföreläsningar. Talar gör både 2021 års föreläsare Agnès Callamard, generalsekreterare för Amnesty International, och Parisavtalets “chefsarkitekt” Christiana Figueres, vars föreläsning 2019 fick skjutas upp. Journalister inbjuds att anmäla sig till evenemanget.
-
Uppsalaforskare löser knivigt biologiskt sökproblem
01 september 2021
Hur cellen kan reparera en trasig kromosom genom att använda en annan dna-kopia som mall har förbryllat forskare i åratal. Hur är det möjligt att hitta rätt sekvenser i cellens myllrande innandöme? Forskare från Uppsala universitet har nu kommit fram till lösningen: det är lättare att hitta ett rep än en boll om man har ögonbindel.
-
Hållbarhetsfrågor i fokus för Årets alumn 2021
01 september 2021
Årets alumn 2021 är Jenny Larsson, vd för Hitachi ABB Power Grids i Sverige. Med en civilingenjörsexamen från Uppsala universitet i bagaget arbetar hon nu för ett fossilfritt samhälle – men också för mångfald och ett inkluderande ledarskap.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.