Pressmeddelanden
-
Minskat läckage från blodkärl kan förbättra cancerbehandling och minska tumörspridning
23 mars 2016
Cancerbehandling försvåras ofta av att vätska ansamlats i och runt tumören, vilket beror på läckage från blodkärlen i tumören. Forskare från Uppsala universitet har kartlagt hur blodkärlsläckaget kontrolleras och upptäckt att ett minskat läckage förbättrar resultatet av cellgiftsbehandling och minskar spridningen av tumörer hos möss. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
-
Kraftsamling kring rasismforskning
22 mars 2016
Samhället står idag inför utmaningen att hantera en situation med ökat antal flyktingar, ökande rasism och viktiga vägval för förbättrad integration. Uppsala universitet inrättar nu Forum för mångvetenskapligt forskning om rasism för att bidra med ökad kunskap inom detta område.
-
Småfåglar ser inte så skarpt – men väldigt snabbt
18 mars 2016
Man kan förvänta sig att djur som rör sig snabbt genom sin omgivning också har förmågan att uppfatta snabba förändringar. Trots detta är fåglar mer berömda för sin goda synskärpa. Nu visar forskning från Uppsala universitet i samarbete med Stockholms universitet och SLU att små vilda tättingars syn är betydligt snabbare än hos något annat ryggradsdjur – och mer än dubbelt så snabb som en människas.
-
WHO samverkar med nätverket ReAct i kamp mot antibiotikaresistens
17 mars 2016
Denna vecka presenterar nätverket ReAct vid Uppsala universitet den ”Toolbox” man utvecklat för att stödja olika aktörer i kampen mot antibiotikaresistens för ett WHO-möte i Marocko. Verktyget rekommenderas av WHO.
-
Sömnforskare i nytt avsnitt av Forskarpodden
17 mars 2016
Sömnforskaren Christian Benedict är först ut i samtal med programledarna när säsongens första avsnitt av ”Forskarpodden” släpps som ett av fem nya avsnitt under våren.
-
Nya forskningsresultat från undersökningen av Erik den heliges skelett
16 mars 2016
Legenden berättar om en helgonkung som dog en dramatisk död i strid utanför kyrkan där han firat mässa. Men vad kan modern forskning berätta om de ben som tillskrivs honom? Ett forskningssamarbete som letts från Uppsala universitet kan nu berätta mer om Erik den heliges hälsa, hur han såg ut, var han bodde och hur det gick till när han slutligen dödades.
-
Uppsala universitet satsar för en bättre skola
15 mars 2016
Skolan i Sverige behöver fler välutbildade lärare och rätt undervisning för att nå bra resultat och klara framtidsutmaningarna. Uppsala universitet startar i höst en forskarskola i ämnesdidaktik som kommer att handla om utveckling av undervisning i olika skolämnen och om att utbilda fler kunniga lärarutbildare.
-
Världen är en scen – Shakespeare 400 år
14 mars 2016
I april 2016 är det 400 år sedan William Shakespeare dog och detta vill Uppsala universitets Körcentrum och Museum Gustavianum uppmärksamma genom ett evenemang i hans ära.
-
Ny utbildning med fokus på bättre hälsa genom spelutveckling
11 mars 2016
Inom ramen för EIT Health, ett hälsoforskningsinriktat konsortium på EU-nivå där Uppsala universitet har en ledande roll, arrangeras i år sommarskola i Visby. Under kursen ska studenter från olika ämnesbakgrund få utveckla spelkoncept som syftar till att främja en sundare livsstil.
-
Evolutionens selektionstryck beräknat för första gången
10 mars 2016
Det räcker med så lite som en hundradels procent sämre “fitness” för att en bakterie ska förlora konkurrensen under evolutionen. För första gången har forskare lyckats beräkna selektionstrycket och resultaten publiceras idag i den ansedda tidskriften PLoS Genetics.
-
Pressinbjudan: Ta del av det senaste inom datoriserad bildanalys
10 mars 2016
Drygt fyra decennier av forskning och utbildning i bildanalys på svenska universitet har skapat dagens framgångsrika svenska bildanalysindustri. De allra senaste resultaten presenteras på den årliga svenska bildanalyskonferensen i Uppsala den 14-16 mars där universitetsforskare och industriföreträdare möts. Den svenska intresseföreningen passar också på att fira fyrtioårsjubileum.
-
Människan är inte ensam om att kunna kommunicera i meningar
08 mars 2016
Mänsklig kommunikation styrs av regler som gör det möjligt att kombinera ord för att generera nya betydelser. Sådana syntaktiska regler har länge antagits vara unika för människor men en ny studie visar att även den japanska talgoxen kombinerar sina läten med särskilda regler för att kommunicera viktiga sammansatta meddelanden. Syntax är alltså inte unikt för människors språk, utan kan istället vara en allmän anpassning till beteende och socia...
-
Bättre handläggning vid hjärtinfarkt tack vare ny metod
01 mars 2016
Handläggningen av patienter som man misstänker har hjärtinfarkt har förbättrats markant sedan införandet av en ny metod för mätning av blodprov. Det visar en studie av forskare vid universitetssjukhusen i Uppsala och Stockholm publicerad i den vetenskapliga tidskriften European Heart Journal.
-
Årets Gustaf Adolfsmedaljörer utsedda
26 februari 2016
Fem anställda eller före detta anställda har tilldelats Gustaf Adolfsmedaljer vid Uppsala universitet.
-
Uppsala universitet vill utbilda fler och se ökade basanslag
22 februari 2016
2015 har varit ett positivt år för Uppsala universitet med fortsatt högt söktryck på utbildningssidan och bra utfall i konkurrensen om forskningsanslag. För de kommande tre åren efterlyser universitetet bland annat fler utbildningsplatser och utvecklingsresurser för insatser för nyanlända på kort och lång sikt.
-
Campus Gotland utvärderat och på rätt väg
22 februari 2016
Uppsala universitets styrelse (konsistorium) har idag fått en muntlig lägesrapport om hur universitetet går vidare utifrån Lars Haikolas utvärdering av samgåendet mellan Uppsala universitet och tidigare Högskolan Gotland. Efter en remissrunda konstaterar universitetet att utvecklingen i stort på Campus Gotland är positiv.Konsistoriet fick i december en första information om Lars Hakolas utvärdering. Rapporten har därefter kommunicerats i en in...
-
Antikropp kan ge mer exakt Alzheimerdiagnos än spårämne vid hjärnavbildning
19 februari 2016
Forskare har för första gången lyckats få en antikropp att passera blodhjärnbarriären och fungera som spårämne vid PET-avbildning av hjärnan. Resultatet blev mer exakt information än med vanliga radioaktiva spårämnen. Studien ger hopp om effektivare diagnostik vid tidig Alzheimers sjukdom och bättre möjligheter att se effekter av läkemedelsbehandling.
-
Lågdosexponering för miljögifter kan vara skadliga för människans hjärna
18 februari 2016
Personer som under lång tid exponerats för en låg dos klorerade långlivade bekämpningsmedel löper ökad risk för att i framtiden få en diagnos innefattande kognitiv störning. Det visar en studie som nu publiceras i tidskriften Environment International.
-
Evolutionen tystar skadliga mutationer
17 februari 2016
I DNA uppstår ibland så kallade synonyma mutationer, som inte leder till att proteinsekvensen förändras men som ändå kan ha stora negativa effekter på bakteriers överlevnadsförmåga. Ny forskning från Uppsala universitet visar nu hur effektivt en organism kan kompensera de negativa effekterna. Fynden publiceras i den välrenommerade tidskriften Molecular Biology and Evolution.
-
Forskare upptäcker nya mikrober som frodas djupt under jord
15 februari 2016
De lever flera kilometer under marken, behöver varken ljus eller syre och kan bara ses med mikroskop. Genom att sekvensera genomet hos en nyupptäckt grupp mikrober, Hadesarkéer, har den internationella forskargruppen listat ut hur dessa håller sig vid liv så djupt under jordens yta.
-
Energi i nytt ljus under årets Celsius-Linnéföreläsningar
12 februari 2016
Människans vilja att bemästra ljus har gått från att kontrollera eld till att bygga globala optiska nätverk. Men ännu återstår flera olösta frågor. Vid årets Celsius-Linnéföreläsningar den 18 februari presenterar de internationella toppforskarna professor Eli Yablonovitch och professor Lene Vestergaard Hau banbrytande sätt att hantera och manipulera ljus för användning inom oräkneliga områden.
-
Internationell konferens om reproduktiv hälsa och råd inför graviditet
10 februari 2016
Den 17-18 februari samlas ett stort antal ledande forskare från USA och Europa i Uppsala för att utbyta de senaste rönen inom en rad områden som rör rådgivning inför graviditet. Bland annat kommer kost- och levnadsråd, infertilitet och äggfrysning att diskuteras. I samband med konferensen arrangeras en öppen föreläsning om äggfrysning.
-
Ny avhandling om hälso- och sjukvårdspersonalens religions- och samvetsfrihet
08 februari 2016
Vilken laglig rätt har sjukvårdspersonal att vägra utföra sådan vård som man menar strider mot sin religion eller tro? Det har Kavot Zillén undersökt i sin avhandling i rättsvetenskap där hon analyserar skyddet för religionsfrihet i regeringsformen men även diskrimineringslagens och Europakonventionens bestämmelser om religiös diskriminering.
-
Proteome arrays ger nya insikter i autoimmuna sjukdomar
01 februari 2016
Cirkulerande antikroppar skvallrar om hur immunsystemet beter sig och kan utnyttjas för att förstå och diagnosticera autoimmuna sjukdomar. Forskare vid Uppsala Universitet och Karolinska Institutet visar i ett internationellt samarbete hur ny teknik, proteome arrays, framgångsrikt kan användas för att karaktärisera autoimmuna sjukdomar och identifiera nya diagnostiska markörer. Fynden publiceras nu i tidskriften Scientific Reports.
-
Avmystifierad entropi gör enzymreaktioner mer begripliga
01 februari 2016
En mer än 50-årig debatt inom forskarvärlden har handlat om hur enzymer kan göra kemiska reaktioner miljontals gånger snabbare. Entropi är ett nyckelbegrepp och en huvudteori är att enzymet genom sin form ”ordnar” de delar som ingår i en reaktion i rätt position. Forskning visar nu att den höga reaktionshastigheten har en annan förklaring.
-
Korta vägen för nyanlända akademiker startar i Eskilstuna
29 januari 2016
Sedan 2012 har Uppsala universitet och Academicum AB samarbetat inom projektet Korta vägen i Uppsala och Västerås. Syftet är att på uppdrag av Arbetsförmedlingen tillvarata nyanlända akademikers kompetens. Efter några års uppehåll nystartar man nu i Eskilstuna.
-
USA-forskare bloggar om presidentvalet
29 januari 2016
Idag nylanseras bloggen Amerikaanalys där forskarna Frida Stranne, Dag Blanck och Erik Åsard tillsammans kommer att bevaka presidentvalet i USA och erbjuda analyser och fördjupningar. En rad andra välmeriterade gästskribenter kommer att medverka.
-
Klartecken för klinisk prövning av helt ny cancerbehandling
28 januari 2016
Läkemedelsverket och den regionala etikprövningsnämnden i Uppsala har nu gett klartecken för en klinisk prövning för en helt ny behandling med hjälp av ett onkolytiskt virus, för patienter med neuroendokrin cancer. Viruset har kunnat tas fram tack vare donationer från tusentals personer runtom i världen.
-
Donation förstärker samverkan mellan Uppsala och Lund kring cancerdiagnostik
28 januari 2016
Mats Paulssons Stiftelse donerar en miljon kronor till universiteten i Uppsala och Lund för att förstärka samarbetet inom cancerområdet. Genom donationen kan ny avancerad molekylär diagnostik för cancer utvecklas och komma fler patienter till nytta i samverkan med landstingen.
-
Europaperspektiv 2016: Tio ledande forskare om EU och de nya säkerhetshoten
27 januari 2016
Vid årets Europaperspektivseminarium ger tio ledande svenska forskare sin syn på de nya säkerhetshot som konfronterar EU och hur unionen kan möta inre och yttre utmaningar, såsom krigshot i unionens närområde, hot mot livsmedelssäkerheten, cyberattacker och andra oförutsedda händelser.
-
Kyrkor i Sydafrika arbetar för ökad integration
25 januari 2016
Mångfalden har ökat i flera Sydafrikanska kyrkor och församlingar, och kyrkans lära om att välkomna alla människor kan vara anledningen. Det skriver teologen Erik Berggren i en ny avhandling, där han har studerat hur fem olika kyrkofamiljer i Sydafrika har arbetat för ett förändrat samhälle med ökad etnisk integration 20 år efter apartheids avskaffande.
-
Ny trast upptäckt i Himalaya
20 januari 2016
Himalayatrast är namnet på en helt ny fågelart som har upptäckts av en internationell forskningsgrupp ledd av uppsalaprofessorn Per Alström. Det som forskare tidigare trott var en fågelart – bergtrasten – är i själva verket tre: alptrast, sichuantrast och den nya himalayatrasten.
-
Ett rekordår för Gustavianum
08 januari 2016
Under 2015 hade Gustavianum hela 80 698 besökare, en ökning mot 2014 med över 60 procent.
-
Förenklad abortvård kan stärka indiska kvinnors egenmakt
07 januari 2016
Oberoende av samhällsstatus, utbildning, ålder så kan kvinnor ta hand om sin reproduktion - om man bara ger dem rätten att bestämma över sina egna kroppar. Den slutsatsen drar Mandira Paul i sin nya avhandling som snart försvaras vid Uppsala universitet. I sina studier har hon undersökt hur man, i resurssnåla kontext, kan förenkla vården kring reproduktiv hälsa och ge kvinnor mer egenmakt.
-
Algblomning påverkar inte utvecklingen av sexuella ornament hos säregen fisk
06 januari 2016
Tidigare forskning har visat att vissa fiskarter inte utvecklar sexuella ornament, som exempelvis stark färg, i grumligt vatten. En ny studie från Uppsala universitet visar dock att den säregna fiskarten kantnål, som bland annat lever i Östersjön, utvecklar lika tydliga ornament trots grumligt vatten. Däremot väljer den partner mer slumpmässigt.
-
Hur påverkas enskilda celler av läkemedel?
04 januari 2016
Uppsalaforskare har utvecklat en metod som kan visa hur enskilda celler påverkas av behandling med läkemedel. Hittills har det bara varit möjligt att undersöka effekter på proteiner och RNA-molekyler hos grupper av celler, men nu går detta att göra cell för cell. En vetenskaplig artikel om metoden publiceras nu i tidskriften Cell Reports.
-
Felaktig reglering av nervceller kan orsaka en livshotande allergiliknande reaktion
03 januari 2016
En stor del av jordens befolkning är allergiska mot ämnen i omgivningen till exempel pollen, födoämnen och insektsgift. För en del personer leder den allergiska reaktionen till ett livshotande tillstånd med en så kallad anafylaktisk chock.
-
Ny metod för bättre behandling av bröstcancer
30 december 2015
En ny metod för att bestämma typ av bröstcancerbehandling har i en ny studie visat sig lika tillförlitlig som standardmetoden, samtidigt som patienten slipper kirurgiskt ingrepp för vävnadsprover. Resultaten tyder också på att metoden kan leda till mer korrekt behandling.
-
Fredsforskare ser tillbaka på ett oroligt 2015
28 december 2015
Forskare vid Uppsala Conflict Data Program (UCDP) håller just nu på att sammanställa hur organiserat våld drabbade världen under 2015. Det står klart att den oroande utvecklingen från 2014, med ett stort antal döda i väpnade konflikter, på många håll har fortsatt under 2015.
-
Databasen Diva 15 år – ett viktigt nav i forskningens infrastruktur
22 december 2015
Digitala vetenskapliga arkivet, Diva fyller år. I femton år har avhandlingar och publikationer från lärosäten, forskningsinstitut och myndigheter laddats upp i den öppna databasen Diva, som drivs av Uppsala universitet. Bara i år kommer omkring 220 000 publikationer från Diva att ha laddats ned 40 miljoner gånger av användare från hela världen.
-
Hur tamhästen förlorade sin kamouflagefärg
21 december 2015
Blackfärgen hos hästar kännetecknas av blek hårfärg kombinerat med vildtecken, i synnerhet en mörk rand längs ryggraden, så kallad ål. Nu har en internationell grupp av forskare upptäckt mekanismen som orsakar blackfärgen och varför de flesta hästar är icke-blacka och saknar denna kamouflagefärg. Resultaten publiceras idag i Nature Genetics.
-
Ordspråk fortfarande populära
19 december 2015
”Bättre fly än illa fäkta”, ”Skrattar bäst som skrattar sist”, ”När katten är borta dansar råttorna på bordet”. Det är några av de 119 olika ordspråk som undersökts och presenteras i en ny avhandling från Uppsala Universitet. Ordspråken är populära och håller över tid, visar avhandlingen.
-
Ulla och Stig Holmquist-pristagare utsedd
18 december 2015
Pher G. Andersson, professor vid Stockholms universitet, har utsetts till mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi.
-
Sällsynt förstadiecell till humana mastceller hittad
14 december 2015
För första gången har man hittat humana mastcellsprogenitorer i blod hos människor. Det visar en ny studie från Uppsala universitet, som publicerats i tidskriften Blood.
-
40 miljoner ska öka innovationskapaciteten i östra Mellansverige
11 december 2015
Universiteten i Uppsala, Linköping och Örebro beviljas ett regionalfondsprojekt för att stärka innovationskraften hos små och medelstora företag i östra Mellansverige. Tillsammans ska parterna utveckla hållbara och regionalt övergripande stödstrukturer och metoder för samverkan med akademin genom att dela kunskap, erfarenheter och "best practice".
-
Ökad förståelse för tidiga sjukdomsmekanismer vid ledgångsreumatism
11 december 2015
I en ny avhandling från Uppsala universitet har forskare studerat vilken roll de vita blodkroppar som kallas B-lymfocyter har, när en person drabbas av autoimmun artrit, även kallat ledgångsreumatism. I studien har man tittat på vad som händer i kroppen långt innan sjukdomen bryter ut.
-
Ny rapport om hälsoläget hos de som drabbades av skogsbranden i Västmanland
10 december 2015
Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet har tillsammans med Länsstyrelsen i Västerås publicerat en beskrivande rapport om hälsoläget hos boende och markägare som drabbades av skogsbranden i Västmanland sommaren 2014. Resultatet av enkäten tyder på att hälsoläget genomgående var gott ett drygt halvår efter branden, även om branden var en händelse som upplevts som påfrestande.
-
Föräldrar vill att barnen känner till donationen
09 december 2015
Föräldrar som får barn med hjälp av donerade ägg eller spermier vill berätta för barnen om hur de kom till. Att hemlighålla behandlingen kan skada relationerna i familjen, tror föräldrarna. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Ny kunskap kan leda till bättre behandlingar av glioblastom
08 december 2015
Blodkärlen i hjärntumörformen glioblastom har ofta dålig funktion, vilket bidrar till att tumörerna är elakartade och svårbehandlade. I en ny studie ledd från Uppsala universitet har forskarna funnit ett samband mellan tillväxtfaktorn pleiotrophin, dåligt fungerande blodkärl och sämre överlevnad hos patienterna. Denna nya kunskap kan användas till att utveckla nya läkemedel och förbättra nuvarande behandlingar mot glioblastom.
-
Byggde djurens tidiga evolution på samverkan?
07 december 2015
Forskare har haft svårt att få någon ordning på fossilgruppen ediacarafaunan. Deras egendomliga struktur gör dem svåra att inordna bland nutida livsformer. I en ny studie som publicerats i Biological Reviews argumenterar forskare från Uppsala universitet och Spanien för att ediacarafaunan avslöjar hittills okända steg i djurens evolution - och presenterar också ett nytt sätt att se på arters samverkan för framgång i den tidiga evolutionen.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.