Pressmeddelanden
-
Konferens: Offentlighet och demokrati i en digital värld
16 september 2014
Med de digitala möjligheter som präglar dagens samhälle finns ett stort behov att diskutera offentlighetens gränser. Vilken information bör vara tillgänglig i ett fungerande demokratiskt samhälle och vilken behöver regleras? Denna högaktuella fråga diskuteras under en internationell tvärvetenskaplig konferens den 18-19 september.
-
Kväveoxidutsläpp från dieselmotorer kan minskas
16 september 2014
Det är fullt möjligt att reducera miljöskadliga kväveoxidutsläpp från dieselmotorer genom att förbättra efterbehandlingssystemet i katalysatorn. Det visar Soma Tayamon i en ny avhandling vid Uppsala universitet.
-
Japanska och svenska toppforskare samlas i Uppsala
15 september 2014
Den 16 och 17 september anordnar Uppsala universitet och Tokyo Institute of Technology ett symposium på Ångströmlaboratoriet där toppforskare ska mötas för att diskutera nya samarbeten som främjar grundforskning och möjliggör framtida teknologiska genombrott.
-
Språkvårdare får årets Disapris
13 september 2014
Språkforskaren Siv Strömquist får året Disapris. Hon får priset för sitt språkvetenskapliga författarskap.
-
Magna Charta-konferens i Uppsala: Universitetens villkor diskuteras vid internationell konferens
11 september 2014
1988 undertecknades i Bologna ett dokument, Magna Charta Universitatum, som uttrycker universitetens grundläggande akademiska frihet. Sedan dess har universitetens villkor regelbundet diskuterats vid återkommande konferenser i staden. När Uppsala universitet i år fått äran att vara värd för den första konferensen utanför staden Bologna står bland annat ämnen som integritet och etik på agendan.
-
Kommunikationsprojekt bäst i Europa
07 september 2014
Instagramprojeketet ”Min universitetsstad” som genomfördes av Uppsala universitets kommunikationsenhet förra året har vunnit första pris i en europeisk tävling inom kommunikationsområdet. Det avgjordes vid den årliga Euprio-konferensen i går kväll.
-
Ledtrådar till snabb evolution gömde sig i fem afrikanska fiskar
03 september 2014
En reservoar av mutationer tillåter ciklider att snabbt anpassa sig och utveckla nya arter när deras miljö förändras. En ny studie i Nature kastar ljus över ryggradsdjurens evolution.
-
Ny studie visar vardagsmotionens betydelse för att undvika hjärtsvikt
03 september 2014
Genom att motionera på en måttlig nivå över en timme, alternativt träna hårt 30 minuter om dagen, kan en person sänka risken för att drabbas av hjärtsvikt med 46 procent. Det visar en ny studie ledd av forskare vid Uppsala universitet i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet. Resultaten av studien publiceras i American Heart Associations vetenskapliga tidskrift Circulation: Heart Failure.
-
Alla världens sjöar räknade för första gången
02 september 2014
Finland kallas “de tusen sjöarnas land”, på bilarnas registreringsskyltar i Minnesota står det “10 000 lakes!”, och i Sverige finns det cirka 100 000 insjöar. Men hur många sjöar finns det i världen? Ny forskning från Uppsala universitet ger svaret: det finns 117 miljoner insjöar, och de täcker nästan fyra procent av världens landyta, glaciärerna på Grönland och Antarktis oräknat.
-
Banbrytande svensk studie bör förändra rutiner vid behandling av hjärtinfarkt
01 september 2014
Att suga ut blodproppar ur hjärtats kranskärl vid akut hjärtinfarkt räddar inte fler liv och minskar inte risken för ny hjärtinfarkt jämfört med att endast behandla med ballongvidgning. Det visar en stor skandinavisk studie. Studien bekräftar forskargruppens tidigare resultat och den nya kunskapen kan nu ligga till grund för att ändra internationella riktlinjer.
-
Pressinbjudan: Heta bostadsfrågor diskuteras i Uppsala
01 september 2014
Den populära konferensen Bostadsmötet, som tidigare ägt rum i Gävle, har flyttat till Uppsala. Konferensen riktar sig till forskare och aktörer i fastighets- och byggbranschen och syftet är att diskutera aktuella bostadsrelaterade frågor och presentera de senaste forskningsrönen under populärvetenskapliga former.
-
Statsanställda utbildas i mänskliga rättigheter
01 september 2014
Uppsala universitet har fått regeringens uppdrag att utarbeta och genomföra ett program för kompetensutveckling inom området mänskliga rättigheter för berörd personal inom statsförvaltningen.
-
Ny genetisk forskning avslöjar hur vildkaninen blev tam
28 augusti 2014
Vår kunskap om vilka genetiska förändringar som krävts för att omvandla en vild art till ett husdjur är fortfarande begränsad. En internationell forskargrupp kan nu visa att när det gäller kaniner har de viktigaste förändringarna skett i gener som påverkar hjärnans och nervsystemets utveckling. Studien publiceras idag i Science och svarar på många viktiga frågor.
-
Uppsala universitet startar unikt magisterprogram i internationell immaterialrätt
27 augusti 2014
Nu startar Uppsala universitet ett magisterprogram i internationell immaterialrätt. Programmet, som blir unikt i Sverige, ges på engelska och riktar sig till både svenska och internationella studenter.
-
Hundar vallar får enligt enkla regler – kan användas för att utveckla robotar
27 augusti 2014
Vi kan alla fascineras av en skicklig vallhunds förmåga att leda fåren dit den vill. Men hur lyckas den? En tvärvetenskaplig svensk-brittisk forskargrupp bestående av biologer och matematiker har nu undersökt detta och visar att hunden styrs av mycket enkla regler.
-
Valdebatt om utbildning för hållbar utveckling: krav på nationell handlingsplan
25 augusti 2014
Skol- och utbildningsaktörer från hela landet möter riksdagspolitiker för att diskutera vilka åtgärder inom lärande och utbildning som krävs för att möta vår tids stora utmaning: att skapa välfärd och rättvisa inom planetens gränser. Halvdagskonferensen äger rum på Rosenbad, Stockholm den 27 augusti.
-
Pressinbjudan: Träffa universitetets nya internationella studenter
25 augusti 2014
Vid terminsstart fylls Uppsala återigen med studenter och bland dessa finns ett gäng för vilka både universitetet, staden Uppsala och landet Sverige är nytt. Den 27 augusti arrangeras en mottagning för universitetets nya internationella studenter.
-
Kartläggning av arvsmassan ritar om biets evolutionära historia
24 augusti 2014
I en studie publicerad i Nature Genetics presenterar forskare från Uppsala universitet den första globala analysen av genomvariation i honungsbin. Resultaten visar en överraskande hög grad av genetisk mångfald hos honungsbin, och tyder på att arten sannolikt härstammar från Asien, inte från Afrika som man tidigare trott.
-
Nytt vindkraftscentrum invigs
22 augusti 2014
Uppsala universitet och KTH bildar nu ett nytt centrum med inriktning mot vindkraft. Centret invigs torsdagen den 28 augusti.
-
Genetik och livsstil påverkar i hög grad biomarkörer för inflammation och cancer
22 augusti 2014
I en ny studie publicerad i Nature Communications presenterar forskare från Uppsala universitet för första gången en storskalig kartläggning av genetiska, kliniska och livsstilsrelaterade faktorers betydelse för proteinnivåer i blod. Resultaten visar att genetik och livsstil är avgörande för proteinnivåerna, vilket har stor betydelse för möjligheterna att kunna använda fler biomarkörer för att upptäcka sjukdomar.
-
Nytt sätt att välja vem som ska få blodtrycksbehandling
15 augusti 2014
En ny studie visar att antalet fall av stroke och hjärtinfarkt kan minska om blodtryckssänkande läkemedel skrivs ut efter en samlad riskbedömning, i stället för att som idag basera behandlingen på blodtrycksnivån. Studien publiceras idag i tidskriften The Lancet.
-
Blodkroppar en oväntad källa till nya nervceller hos kräftor
14 augusti 2014
En ny studie ledd av forskare vid Uppsala universitet och Wellesley College, USA, visar att immunsystemet hos kräftor kan producera celler med stamcellsegenskaper. Dessa celler kan sedan utvecklas till nya nervceller i det vuxna djuret. Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Developmental Cell.
-
Ny metod för att visa sjuka cancergener i mikroskop
13 augusti 2014
Forskare från Uppsala universitet har tagit fram en ny metod för att visualisera genskador som orsakar cancer. Metoden kan hjälpa oss att förstå utvecklingen av cancer och förbättra framtidens cancerdiagnostik. Resultaten har nyligen publicerats online i tidskriften Journal of Pathology.
-
Nytt samband mellan tarm och hjärna
12 augusti 2014
Ny forskning från Uppsala universitet visar att ett hormon som utsöndras i tarmen när vi äter påverkar en del av hjärnan som är viktig för inlärning och minne. Resultaten har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Diabetes.
-
Pressinbjudan: Anders Ångströms 200-årsdag högtidlighålls
08 augusti 2014
För att uppmärksamma en av Uppsala universitets mest kända forskare, Anders Ångström, arrangeras under hösten en rad aktiviteter. Men redan på hans födelsedag den 13 augusti äger en högtidlig kransnedläggning rum vid hans grav.
-
Nya supermaterialet Upsalite kan ge ratade läkemedel ny chans
22 juli 2014
Över 80 procent av alla läkemedelskandidater inom läkemedelsindustrin har problem med för låg löslighet och ratas därför under tid utvecklingsfas. I en ny studie visar nu Uppsalaforskare att det nya materialet Upsalite® har stor potential för vidareutveckling av dessa ratade läkemedel.
-
Uppsalaforskare på lista över världens mest inflytelserika forskare
16 juli 2014
Sju forskare från Uppsala universitet finns med när Thomson Reuters, som driver databasen Web of Science, utnämner världens mest inflytelserika forskarhjärnor. Listan baseras på antal citeringar av deras vetenskapliga artiklar.
-
Vårt födointags reglering studeras genom bananflugans gener
14 juli 2014
Ny forskning från Uppsala universitet visar hur två gener som är kopplade till fetma reglerar födointaget. Upptäckten har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften ”PLoS Genetics”.
-
Molekylernas värld filmad med avancerad röntgenlaser
09 juli 2014
För första gången har forskare med hjälp av världens mest kraftfulla röntgenstrålkälla lyckats observera och filma dynamiken i växternas fotosyntes på molekylär nivå. Studien beskrivs i det senaste numret av tidskriften Nature och visar på teknikens stora potential.
-
Ny bok: Civilflygets historia en helt annan historia
09 juli 2014
I en ny bok beskriver ekonomhistorikern Jan Ottosson civilflygets historia i Sverige. Den ger en intressant inblick i relationen mellan stat och privata aktörer i mottagandet av den nya tekniken. Skillnaderna är betydande i jämförelse med utbyggnaden av andra transportmedel i landet.
-
Korta röntgenblixtar på fler laboratorier kan ge materialforskning en skjuts
04 juli 2014
Genom ett svensk-tyskt samarbete, där en ny metod och ett nytt instrument utveckats, har ett viktigt steg tagits som öppnar för helt nya analyser vid de 50 stora synkrotronljuslaboratorier som finns i världen. Detta kan ge en skjuts åt utvecklingen inom den idag så viktiga materialforskningen. Studien har nyligen publicerats i Nature Communications.
-
Uppsala universitet koordinerar stipendieprogram med Sydafrika och Asien
03 juli 2014
I stor konkurrens med andra europeiska lärosäten har Uppsala universitet tilldelats koordineringsansvaret i stipendieprogrammen INSPIRE samt LOTUS+. Programmen är Erasmus Mundus Action 2-projekt som fokuserar på Sydafrika respektive Asien och finansieras med EU-medel.
-
Uppsala universitet får toppanslag för rekrytering av internationell auktoritet inom vaskulärbiologi
02 juli 2014
Vetenskapsrådet har beviljat Uppsala universitet 145 miljoner kronor för att rekrytera professor Elisabetta Dejana, en ledande internationell auktoritet inom forskningsområdet vaskulärbiologi. Med rekryteringen hoppas Uppsala universitet kunna stärka den redan befintliga kompetensen på området och skapa ett program för att föra forskning från laboratoriet till klinisk tillämpning.
-
Uppsalas Fernströmspris tilldelas Mia Phillipson
02 juli 2014
Mia Phillipson tilldelas 2014 års Eric K. Fernströms pris till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare. Hon får priset för sin nyskapande och avancerade forskning som syftar till att förstå de vita blodkropparnas normala funktioner för bibehållen hälsa, samt hur de bidrar till olika tillstånd som till exempel cancer, diabetes och transplantationer.
-
Hjärnforskare och vulkanforskare får årets Oscarspris
26 juni 2014
Uppsala universitets Oscarspris till yngre forskare har tilldelats F.D. Christian Benedict, institutionen för neurovetenskap, och F.D. Steffi Burchardt, institutionen för geovetenskaper.Oscarspriset tilldelas varje år yngre forskare vid Uppsala universitet, som "genom vetenskaplig skrift gjort sig mest välförtjänt och inger de bästa förhoppningar om fortsatt vetenskaplig författarverksamhet vid universitetet". Priset utgörs av avkastningen av Osc
-
Nytt globalt samarbete för utveckling av vetenskapliga programvaror
24 juni 2014
Uppsala universitet är en av grundarna till en ny arbetsgrupp med målet att skapa långsiktigt hållbar utveckling av programvara för vetenskapliga applikationer. Arbetsgruppen är ett globalt samarbete mellan industri och akademi och bygger på öppen källkod (open source) och ligger inom Eclipse Foundation som är en ideell förening med över 200 medlemmar.
-
Även vulkaner drabbas av barnsjukdomar
24 juni 2014
En forskargrupp från Uppsala universitet har publicerat en ny modell för att förklara hur en vulkan kan ha två vitt skilda typer av magma (mörk basalt och ljus ryolit), baserat på fältobservationer och kemiska analyser från en vulkan på Irland. Fenomenet är viktigt att förstå, eftersom en blandning mellan basalt och ryolit ofta orsaker explosiva och farliga vulkanutbrott. Forskarna har kommit fram till att den ryolitiska magmatismen ofta är en ti
-
Generna får kråkor att välja partners som liknar dem själva
19 juni 2014
Kråkor med avvikande färg på fjäderdräkten väljer partner som ser likadana ut. I en storskalig genomstudie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science idag visar forskare från Uppsala universitet att detta beteende möjligtvis kan vara inprogrammerat i fåglarnas gener. Forskarnas upptäckt skulle kunna avslöja en av de evolutionära vägar som leder till att nya arter bildas.
-
Östersjöveckan i Almedalen samlar kunskap och debatt om Östersjön under samma tak
17 juni 2014
Vilka miljöfrågor är mest brännande och vilka samarbeten krävs för att utveckla en helhetssyn på Östersjön? Dessa och många fler frågor kommer att diskuteras under Östersjöveckan, ett nytt initiativ från Uppsala universitet och Forum Östersjön. Parallellt med Almedalsveckan hålls en rad aktuella och angelägna seminarier och diskussioner i Almedalsbiblioteket, Visby.
-
Tips på forskare vid Uppsala universitet sommaren 2014
16 juni 2014
I listan nedan finns forskare från ämnen som ofta blir aktuella under sommaren, liksom tips på experter som kan kommentera höstens val. Observera att även forskarna på denna lista är lediga under delar av sommaren. Vissa finns tillgängliga även under sin ledighet medan andra inte gör det. Prova gärna att skicka ett mail om du inte får kontakt via telefon.
-
Koncept från Uppsala universitet ska hjälpa skotskt universitet med näringslivssamverkan
16 juni 2014
Uppsala universitets möteskoncept AIMday, som utvecklats av universitetets innovationsstödjande enhet UU Innovation, sprider sig nu utanför Sveriges gränser. Som första lärosäte utanför Sverige arrangerar universitet i Edinburgh i Skottland sin första AIMday den 18 juni.
-
Fredsforskare rapporterar höga dödssiffror trots oförändrat antal konflikter
12 juni 2014
Förra året var 33 konflikter aktiva, vilket är en ökning med en sedan 2012. Det visar nypublicerade data från fredsforskare vid Uppsala Conflict Data Program (UCDP). Siffran har varit stabil det senaste decenniet. Antalet stridsrelaterade dödsoffer har dock ökat under de senaste åren och två av fem stridsrelaterade dödsoffer 2012 dog i Syrien.
-
”Fetmagenen” FTO kopplad till förändrad hormonbalans som får oss att äta mer
11 juni 2014
Personer som bär på genen FTO löper större risk än andra att drabbas av fetma. Forskare vid Uppsala universitet och Umeå universitet har nu identifierat några av de mekanismer som gör att bärare av genen går upp i vikt. En ny studie visar att en vanlig variant av FTO påverkar halterna av hormonerna leptin och ghrelin i blodet, hormoner som reglerar hunger och mättnad.
-
Flickor och pojkar hanterar smärta olika
10 juni 2014
I en ny avhandling från Uppsala universitet har fysioterapeuten Sara Holm studerat barn och ungdomar som har sökt fysioterapi inom primärvården för smärta i muskler och leder. Resultaten visade att dessa barn och ungdomar upplevde en lägre hälsorelaterad livskvalitet än smärtfria jämnåriga men också att flickor och pojkar hanterade sin smärta på olika sätt.
-
Viktigt möte om antibiotikaresistens
09 juni 2014
I början av juni samladess några av världens ledande experter från industri, myndigheter, jordbruk, hälsovård, regeringar och forskning för att diskutera antibiotikaresistensfrågan lösning och hur en koordinerad global agenda för framsteg ska kunna skapas.
-
Inbjudan till pressvisning av Ikebana & Contemporary Plant Art
09 juni 2014
Den 13 juni, kl 11.00, hålls en pressvisning av årets sommarutställning i Botaniska trädgården. I denna unika satsning sammanförs samtidskonst med den traditionella konstarten Ikebana genom sju japanska konstnärer verk i Thunbergs vackra orangeri.
-
Artificiella magnetiska jätteatomer skapade med nanoteknologi
09 juni 2014
Forskare vid avdelningen för materialfysik i Uppsala har visat att det går att skapa artificiella magnetiska jätteatomer med hjälp av nanoteknologi. De nya fynden presenteras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Nanotechnology.
-
Mödrars förhållande till risker undersökt i ny avhandling
09 juni 2014
Hur bär vi oss åt för att leva med alla de risker vi ständigt konfronteras med i det moderna samhället? I en ny avhandling från Uppsala universitet har sociologen Erik Löfmarck studerat hur välutbildade småbarnsmödrar i Stockholm och Warszawa förhåller sig till risker förknippade med barn och mat.
-
Ny avhandling om läkare med utländsk utbildning
05 juni 2014
Antalet läkare med utländsk utbildning ökar stadigt i Sverige. I en ny avhandling från Uppsala universitet riktas ljuset mot läkarnas egna berättelser om att komma till Sverige, de villkor de möter och hur de själva skapar sig tillhörigheter och en plats inom den svenska läkarkåren.
-
Uppsala Health Summit engagerar – toppmötet inleds nästa vecka
28 maj 2014
Vi lever allt längre och andelen äldre väntas öka radikalt de närmaste årtiondena i stora delar av världen. Fram till 2050 väntas vårdkostnaderna i Sverige öka med totalt 30 procent, och för äldreomsorgen med hela 70 procent. Nästa veckas toppmöte om hälsosamt åldrande har lockat flera högt uppsatta politiker, opinionsbildare och experter från vård, akademi och företag till Uppsala.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.