Pressmeddelanden
-
Välkänd medicinforskare gästföreläser i Uppsala
05 mars 2014
Den 13 mars ger Robert Califf, professor i kardiologi och en av världens mest citerade medicinska forskare, 2014 års Göran Gustafsson-föreläsning i Uppsala och Grönwallsalen. Journalister och allmänhet hälsas välkomna.
-
Årets Hugo Valentin-föreläsning om naziväldets omstridda ”judiska råd”
03 mars 2014
Årets Hugo Valentin-föreläsare är Dan Michman, professor i modern judisk historia. Han är en av Israels mest framstående historiker på ämnet Förintelsen och kommer i sin föreläsning den 6 mars att tala om de ökända judiska råden – Judenräte – som påtvingades de judiska samfunden genom nazitysk ockupationspolitik.
-
Hur mycket miljögifter har Uppsalas beslutsfattare i blodet?
28 februari 2014
Vi använder och omges av allt större mängder kemikalier. Vilka är de och hur påverkar de oss? Inför seminariet Vägen till ett kemikaliesmart Uppsala den 4 mars har 20 beslutsfattare och lokala profiler i Uppsala låtit testa sitt blod, däribland rektor för Uppsala universitet, prorektor för Sveriges lantbruksuniversitet, landshövdingen samt kommunstyrelsens och landstingsstyrelsens ordförande. Resultaten redovisas på seminariet.
-
Uppsala universitets styrelse avvisar avgångskrav mot rektor
27 februari 2014
Uppsala universitets styrelse, konsistoriet, ger rektor Eva Åkesson förtroende att även i fortsättningen leda Uppsala universitet. Det meddelades idag vid en presskonferens efter ett extrainsatt sammanträde.
-
Sju får Gustaf Adolfsmedalj
27 februari 2014
Fyra Gustaf Adolfsmedaljer i guld och tre i silver har tilldelats medarbetare vid Uppsala universitet.
-
Högstadieelevers robotprojekt hjälper företag
27 februari 2014
Ett unikt samarbete mellan universitet, kommun, företag och skola – så beskrivs projektet vid Uppsala universitets Legocenter (LEC) där högstadieelever utvecklar lösningar på verkliga produktionsproblem med hjälp av elektronisk och programmerbar Lego. På fredag och lördag visar klasserna från Nya Stordammens skola upp sina arbeten på Uppsalas vetenskapsfestival SciFest. På universitetets legocenter på Polacksbacken får skolklasser från mella
-
Överviktsoperationer ger varaktiga och kraftfulla viktminskningar
26 februari 2014
Överviktsoperationer leder ofta till en permanent viktminskning där patienterna i genomsnitt blir av med två tredjedelar av sin övervikt. En stor andel av patienterna är nöjda med resultatet av operationen, men få följer rekommendationerna om livslångt vitamintillskott. Det framgår av en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Forskare ser samband mellan bekämpningsmedel och högt blodtryck
24 februari 2014
Äldre personer som har högre halter av nedbrytningsprodukter av insektsbekämpningsmedlet DDT har oftare högt blodtryck. Det visar en ny studie från miljömedicinforskare vid Uppsala universitet.
-
Dags igen för Upplands största vetenskapsfestival
24 februari 2014
Fredagen den 28 februari kommer tusentals skolelever till SciFest i Uppsala för att ta del av ett fullspäckat program med fokus på naturvetenskap och teknik. Lördagen den 1 mars välkomnas allmänheten till festivalen som väcker kunskapstörst och sprider upptäckarglädje med sin spännande mix av aktiviteter. Årets festival har temat hållbar energi och äger rum i Fyrishovs nya multihallar i Uppsala.
-
Noggranna mätningar i levande celler utmanar klassisk modell för genreglering
24 februari 2014
I alla levande organismer regleras gener av proteiner som kallas transkriptionsfaktorer. Den etablerade modellen säger att en gen är avstängd så länge en hämmande transkriptionsfaktor är bunden till DNA-strängen. Uppsalaforskare är nu först i världen med att lyckas studera processen i levande celler. Slutsatsen är att genreglering tycks vara en mer komplex process än man tidigare trott.
-
Farligt bukfett kan motverkas med omättat fett
21 februari 2014
Ny forskning från Uppsala universitet visar att mättat fett är mer fettbildande och mindre muskeluppbyggande än fleromättat fett. Det är den första studien på människa som visar att matens fettsammansättning inte bara påverkar blodets kolesterolhalt och risken för hjärtkärlsjukdom, utan också reglerar var i kroppen fettet lagras. Resultaten har nyligen publicerats i den amerikanska tidskriften Diabetes.
-
2013 ett bra år för Uppsala universitet
20 februari 2014
Flera positiva trender kan ses i årsredovisningen för Uppsala universitet, som idag diskuteras av konsistoriet. Bland annat fortsätter EU-finansieringen att öka.
-
Inbjudan: pressträff efter konsistoriet
19 februari 2014
Imorgon torsdag, den 20 februari, är det dags för konsistorium (styrelse) som följs av pressträff med universitetsledningen.
-
Forskare identifierar gener bakom tvångssyndrom hos hundar
17 februari 2014
Forskare från Uppsala universitet och Broad Institute, USA, har identifierat fyra gener med samband till tvångssyndrom (Obsessive Compulsive Disorder, OCD) hos hundar. Resultatet, som publiceras i nästa nummer av tidskriften Genome Biology, föreslås kunna leda till ny forskning om det mer komplicerade tvångssyndrom som drabbar människa.
-
Inställning till HPV-vaccinering undersökt i ny avhandling
14 februari 2014
Skolsköterskan har en mycket viktig roll i det skolbaserade vaccinationsprogrammet mot HPV som startade 2012. En ny avhandling från Uppsala universitet visar att det är från just skolsköterskan som både föräldrar och elever vill få information.
-
Läkemedel i miljön risk för grodors reproduktion
13 februari 2014
Grodor är mycket känsliga för progestagena läkemedel i miljön. Honor som får simma i vatten med sådana ämnen får skadliga effekter på reproduktionsorganen. Det visar en ny avhandling vid Uppsala universitet.
-
Nya forskningsrön om ansiktets uppkomst
12 februari 2014
Denna vecka i den ledande vetenskapliga tidskriften Nature presenterar ett fransk-svenskt forskarteam nya fossil som belyser uppkomsten av en av de viktigaste och mest känsloladdade delarna av vår anatomi: ansiktet. De visar hur en serie fossil, med den 410 miljoner år gamla pansarfisken Romundina i centrum, dokumenterar den stegvisa framväxten av ansiktet under evolutionen från rundmunnar till käkförsedda ryggradsdjur.
-
Uppsala leder europeisk kraftsamling för utveckling av nya antibiotika
12 februari 2014
Den ökande antibiotikaresistensens konsekvenser är kostsamma, både i människoliv och i pengar. Inom EU har kostnaderna uppskattats till cirka 1,5 miljarder euro per år. Uppsala universitet blir nu en ledande part i ett gigantiskt projekt finansierat av Innovative Medicines Initiative (IMI) där akademi, läkemedels- och bioteknikindustri tillsammans ska få fart på utvecklingen av nya antibiotika.
-
Japan möter Sverige i musikens tecken
12 februari 2014
Akademiska kapellets bejublade turné till Japan i höstas ledde till varaktig vänskap med kören Heimat Choir från Kyoto universitet. Snart får ensemblerna möjlighet att musicera tillsammans igen. Idag släpps biljetterna till två konserter i Uppsala och Stockholm den 7-8 mars.
-
Ny fyndplats med välbevarade uråldriga fossil upptäckt
11 februari 2014
En internationell forskargrupp har hittat stora mängder välbevarade och unika fossil på en ny fyndplats i de kanadensiska Klippiga Bergen. Forskarna tror att den nya platsen, Marble Canyon, kan bli mycket viktig för framtida forskning. Platsen beskrivs nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
-
Ny metod för screening av livmoderhalscancer
11 februari 2014
Att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer i god tid är avgörande för att kunna sätta in behandling och minska antalet dödsfall. En ny avhandling från Uppsala universitet visar att det är möjligt att utveckla ett nytt automatiserat system för cancerscreening baserat på bildanalysmetoder. Systemet är kostnadseffektivt, och minskar behovet av specialistkunskaper i samband med provtagningen.
-
Universums och livets uppkomst i årets Celsius-Linnéföreläsningar
06 februari 2014
Exakt hur vårt universum startade eller hur livet uppstod på vår planet är fortfarande oklart. Nyligen har dock kunskapen flyttats närmare startögonblicket, med hjälp av nya data från Plancksatelliten. Samtidigt lär vi oss alltmer om hur jorden, livet och vi människor utvecklats och förändras.
-
Ny avhandling visar vilka konflikter som leder till våld
04 februari 2014
Hur en regering väljer att agera avgör om en konflikt mellan olika befolkningsgrupper leder till våldsamheter eller kan lösas på fredligt sätt. I sin nya avhandling har Johan Brosché vid institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet jämfört olika regioner i Sudan och Sydsudan.
-
Campus Gotland inleder samarbete med Forum Östersjön
03 februari 2014
I Uppsala universitet Campus Gotlands samverkansuppdrag har Östersjöfrågorna särskilt betonats i mål- och strategidokumenten. Nu inleds ett närmare samarbete med nätverket Forum Östersjön som ett led att förverkliga målen.
-
Uppsala universitet och Bergmangårdarna på Fårö inleder samarbete
01 februari 2014
Uppsala universitet Campus Gotland inleder ett utbildnings- och forskningssamarbete med Stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö. Målet är att utveckla nya utbildningar och stimulera nya forskningssamarbeten relaterade till estetik, film, konst, litteratur och tolkningsteorier.
-
Europaperspektiv 2014: Tio ledande forskare om EU:s roll i världspolitiken
30 januari 2014
Vid årets Europaperspektiv-seminarium ger tio ledande svenska forskare sin syn på EU:s roll i världspolitiken. EU:s relation till Ryssland, klimathotet, biståndspolitiken och människohandeln är några av de frågor som diskuteras.
-
12,5 miljoner doneras till Uppsala universitetsbibliotek
28 januari 2014
Den nyinrättade ”Greta Renborgs fond” ska användas för särskilda satsningar på personarkiv vid handskrifts- och musikenheten, efter att paret Greta och Ulf Renborg testamenterat 12, 5 miljoner till Uppsala universitetsbibliotek.
-
Ny metod kan rädda DNA ur Neandertalskelett
27 januari 2014
Att ta fram DNA ur forntida material kräver en extremt noggrann procedur för att förhindra inblandning av modernt DNA från miljön eller från forskarna. Men fossil har ofta legat i museisamlingar i årtionden och är redan förorenade när de anländer till DNA-laboratoriet. Nu finns en metod som kan lösa detta problem.
-
Nordisk kost och grötfrukost kan motverka hjärt-kärlrisk
27 januari 2014
Det har redan tidigare slagits fast att en kost baserad på nordiska livsmedel har flera positiva effekter, bland annat sänkt kolesterol, blodtryck och förbättrad insulinkänslighet. Vissa av de kolesterolsänkande effekterna är relaterade till den förbättrade fettkvaliteten i den nordiska kosten, och vår nordiska grötfrukost kan ha oväntade positiva effekter. Det framgår av en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Forskare gör guldtrådar av DNA för att sluta elektriska kretsar i biosensorer
27 januari 2014
Genom att låta DNA-trådar växa tillsammans med guld har forskare vid Uppsala Berzelii Centre for Neurodiagnostics och Science for Life Laboratory tagit fram ett helt nytt koncept för superkänslig diagnostik av olika sjukdomar. Studien publiceras i kommande nummer av tidskriften ACS Nano.
-
Magnetism synliggjort på nanometerskala
23 januari 2014
Kunskap om magnetiskt material på nanometerskala är oumbärlig för utvecklingen av framtidens spinnelektroniska komponenter. Hittills har det dock inte varit möjligt att genomföra kvantitativ magnetisk analys på nanoskalor. Uppsalafysiker kan nu visa hur magnetiska egenskaper kan mätas med nanoprecision med hjälp av nanometertunna elektronströmmar i ett elektronmikroskop.
-
Kalciumupptag förklarar inte varför européer utvecklats att tåla mjölk
22 januari 2014
Européer tål mjölk i mycket större utsträckning än människor i andra världsdelar och man vet ännu inte fullt ut vad detta beror på. Genom att studera DNA från tidiga iberiska jordbrukare kan forskare från Uppsala universitet visa att den allmänt vedertagna evolutionära hypotesen om att mjölk var viktigt för våra förfäders kalciumupptag inte kan ha varit den enda förklaringen till att européer utvecklade tolerans för mjölk.
-
”Vitbok om statens förhållande till romer och resande bör följas av sanningskommission”
17 januari 2014
Regeringens vitbok om övergrepp mot Sveriges romer väntas senare i vår. Den bör kompletteras med en oberoende sanningskommission som kan ge romer och resande upprättelse och återställa förtroendet efter höstens registerskandal. Det menar det nordiska forskarnätverket Romers och resandes historia i Norden (RORHIN), som har sin bas vid Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet.
-
Ny avhandling visar positiva effekter av långtidsbehandling av diabetes
15 januari 2014
I en ny avhandling om diabetes från Uppsala universitet visar allmänläkaren Stefan Jansson att personer med diabetes har fått förbättrad överlevnad under den 30 års-period han studerat. Han har också visat att risken för hjärt-kärlkomplikationer inte minskar genom screening för diabetes.
-
Mitokondriernas gener har stor betydelse
14 januari 2014
Tvärt emot vad många forskare hittills har antagit så verkar mitokondriernas gener spela roll för hur väl en individ överlever och förökar sig. Resultaten kommer från forskare vid Uppsala universitet som studerat generna hos en skalbaggsart.
-
Nya rön om fästingöverförda virus och virusursprung
13 januari 2014
Antalet sjukdomsfall av TBE i Sverige har ökat markant under det senaste decenniet, trots att förekomsten av TBE-virus i fästingar ofta är mindre än en procent. Av en ny avhandling från Uppsala universitet framgår det att analyser av andelen virusinfekterade fästingar ofta är missvisande, då de genomförs på ett underlag som samlats in på en stor yta.
-
Första dinosaurierna i Saudiarabien identifierade
08 januari 2014
Det är mycket ovanligt att man hittar fossil från dinosaurier på den Arabiska halvön. En internationell forskargrupp ledd från Uppsala universitet har nu analyserat de första fynden av dinosauriefossil från Saudiarabien. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE.
-
Ny forskning ger annan bild av svenskarnas historiska konsumtionsvanor
18 december 2013
Genom att studera svenska auktioner under 1700- och 1800-talen kan forskare i ekonomisk historia vid Uppsala universitet visa att man tidigare grovt underskattat omfattningen av svensk handel. De har också sett att även fattiga människor ägde mycket mer föremål än vad man tidigare trott. Resultaten presenteras nu i en ny bok.
-
Personlighet visar nära samband med hur vi uttrycker fördomar
17 december 2013
En ny avhandling från Uppsala universitet visar att det finns en tydlig systematik i vilka personer som är mer fördomsfulla än andra. Personlighetsfaktorer som vänlighet och öppenhet för nya erfarenheter pekar sammantaget på starka samband med vem som väljer att uttryckligen nedvärdera utsatta grupper. Båda egenskaperna är kopplade till att uttrycka mindre fördomsfullhet.
-
Rökning förändrar vår arvsmassa
16 december 2013
Att rökning innebär stora hälsorisker är numera allmänt accepterat. Nya forskningresultat från Uppsala universitet och Uppsala Clinical Research Center visar att rökning förändrar flera gener som kan kopplas till hälsoproblem hos rökare, till exempel ökad risk för cancer och diabetes.
-
Flera riskfaktorer bakom skelettcancer hos hund
12 december 2013
Skelettcancer hos hund påverkas av en mängd genetiska riskfaktorer. Det visar forskare från Uppsala Universitet och Broad Institute i en ny studie som publiceras i Genome Biology.
-
Ny studie visar samband mellan perfluorerade ämnen och diabetes
12 december 2013
Perfluorerade ämnen är miljögifter som finns i till exempel vattenavstötande textilier och brandsläckningsskum. En forskargrupp ledd från Uppsala universitet har i en ny studie sett kopplingar mellan höga nivåer av perfluorerade ämnen i blodet och diabetes. Resultaten publiceras i dag i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia.
-
Lesbiska föräldrar mer nöjda och mindre stressade
11 december 2013
Lesbiska par som bildar familj genom assisterad befruktning med donerade spermier är nöjdare med sin relation och uppvisar mindre föräldrastress än heterosexuella par som genomgått IVF-behandling. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Inbjudan: pressträff efter konsistoriet
10 december 2013
I morgon, den 11 december, är det dags för konsistorium (styrelse) som följs av pressträff med universitetsledningen.
-
Pressinbjudan: unga prisbelönta forskare föreläser i Uppsala
06 december 2013
Den 9 december kommer fyra unga prisbelönta forskare; en vinnare och tre finalister, till Uppsala i samband med att de tilldelas priset ”Science & SciLifeLab Prize for Young Scientists”, som delas ut för första gången i år. Media och allmänhet hälsas välkomna till deras föreläsning.
-
Nyårskonserten en del av Fredsåret 2014
05 december 2013
Den traditionsenliga nyårskonserten i Universitetsaulan blir en del av Fredsåret 2014 i Uppsala. Medverkar gör FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson, världssopranen Barbara Hendricks, Drottningholms Barockensemble och Uppsala Akademiska Kammarkör under ledning av sin dirigent Stefan Parkman.
-
Framväxten av en gemensam EU-straffrätt synas i ny avhandling
05 december 2013
I en nyligen försvarad doktorsavhandling vid juridiska fakulteten vid Uppsala universitet diskuterar Anna Wetter hur den svenska straffrätten utmanas av framväxten av en gemensam EU-straffrätt. Hon belyser bland annat den kritik som ofta riktas mot EU-straffrätten.
-
Föredrag om biskop Wulfila samlade i ny bok
05 december 2013
Biskop Wulfila var mannen som översatte bibeln till gotiska och skapade det gotiska alfabetet. Nu publiceras en ny antologi med föredrag från den internationella tvärvetenskapliga konferens som hölls i Uppsala för två år sedan på temat Wulfila och goterna.
-
Moringaträdets frön mycket effektiva för vattenrening
05 december 2013
Fröna från trädet Moringa oleifera kan användas för att rena vatten. En forskargrupp som leds från Uppsala universitet har i en ny vetenskaplig studie sett att moringaträdets frön har egenskaper som till och med gör dem mer effektiva som vattenrenare än vissa andra syntetiska medel som används idag.
-
Instagrammarnas egna bilder av studentstaden Uppsala – nu som kalender
05 december 2013
Nu är den klar. Kalendern med vinnarbilderna från Uppsala universitets Instagramtävling #minuniversitetsstad finns till försäljning i begränsad upplaga på Museum Gustavianum från och med den 11 december.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.