Pressmeddelanden
-
Inbjudan: Pressträff efter konsistoriet
28 oktober 2013
På onsdag, den 30 oktober, är det dags för konsistorium (styrelse) som följs av pressträff med universitetsledningen.
-
Smärtprocesser i tennisarmbågen fångas på bild
26 oktober 2013
Vävnadsprocesser vid långvarig mjukdelssmärta som kronisk tennisarmbåge kan visualiseras med bilddiagnostisk metod. Det visar resultat från forskare vid Uppsala universitet som nu publiceras i den välrenommerade facktidskriften PLOS ONE. Smärtläkaren och forskaren Magnus Peterson presenterar en ny användning av positron-emissions-tomografi (PET) och en markör för signalreceptorn NK1 för att visualisera en fysiologisk process associerad till smärt
-
Förändrat betestryck påverkar växters evolution
22 oktober 2013
Det är sedan länge känt att egenskaperna hos många växter med stor utbredning kan variera geografiskt, beroende på skillnader i klimat. Men även förändringar i betestryck och pollination kan påverka naturliga växtpopulationers genetiska sammansättning, visar en ny studie.
-
Teologiska fakulteten utser hedersdoktorer
21 oktober 2013
Professor Dietz Lange, Tyskland och professor William Schweiker, USA, har utsetts till nya hedersdoktorer vid teologiska fakulteten vid Uppsala universitet.
-
Ny forskning om barn och unga presenteras
21 oktober 2013
Kan uppmätta stresshormonnivåer förutsäga risker för framtida sjukdom? Hur förstår egentligen spädbarn andra människors handlingar och vilka olika metoder finns det att för att arbeta preventivt med stöd till barn och föräldrar? Dessa frågor och fler kommer att tas upp under konferensen Forskning pågår där forskare möter yrkesverksamma inom till exempel skola och hälsovård.
-
KBT hjälper patienter med extrem känslighet för vardagsljud
21 oktober 2013
Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan vara en bra metod för att hjälpa personer med hyperacusis att bli mindre känsliga för ljud. Det visar en ny doktorsavhandling från Uppsala universitet.
-
Stenåldersgrupp i Skandinavien delar härkomst med dagens Sardinier
21 oktober 2013
Forskare från Uppsala universitet har tidigare visat att jordbruket spreds till norra Europa med migranter från södra Europa. Resultaten var baserade på en individ från en bondekultur i Västergötland. I sin doktorsavhandling visar Pontus Skoglund nu resultat från ytterligare tre västgötska individer från stenåldern. Resultaten stärker kopplingen till Medelhavet och visar att de fyra bönderna delar DNA-profil med personer som idag lever på Sardini
-
Romernas utsatthet fokus för internationell konferens
18 oktober 2013
En internationell konferens om romernas utsatthet äger rum vid Uppsala universitet den 23-25 oktober. Syftet med konferensen är att bidra till en tydligare bild av antiziganismen som fenomen, historiskt och i vår egen tid. Den uttalade ambitionen är att skapa ett bärkraftigare kunskapsläge på ett område där systematisk forskning var en sällsynthet före år 2000.
-
Ulf Landegren prisas för entreprenörskap
17 oktober 2013
Hjärnäpplet, Uppsala universitets pris för framgångsrik kunskapsöverföring, tilldelas i år professor Ulf Landegren för hans entreprenörsinsatser inom området molekylära analyser inom medicin och biologi.
-
Skolsamverkansdagar på Uppsala universitet
17 oktober 2013
Elever och lärare i och runtom Uppsala välkomnas till en rad spännande höstaktiviteter vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten på Uppsala universitet. Förhoppningen är att intressera fler att söka kunskap och utbildning inom naturvetenskap och teknik.
-
Olika villkor för religiösa företrädare i media
17 oktober 2013
Religiösa aktörer finns med som aktiva deltagare på de stora tidningarnas debattsidor – men de spelar på mediernas villkor och förutsättningarna är olika beroende på vilken religiös grupp de representerar. Det visar religionssociologen Marta Axner i sin avhandling där debattartiklar av religiösa aktörer i några stora svenska dagstidningar studerats.
-
Religiösa mästerverk - en final som fått publiken med sig
15 oktober 2013
Körcentrums ”Sacred Pearls” avslutar traditionsenligt Uppsala International Sacred Music Festival på Uppsala Konsert & Kongress och har blivit en succé. Programmet innehåller förstås helt nya pärlor, men även i år avslutas konserten med Händels Halleluja framförd av samtliga körer och hela publiken. Den 3 november är det dags.
-
Utbildningsvetarna har utsett hedersdoktorer
14 oktober 2013
Marjorie Harness Goodwin, professor i antropologi vid University of Californa, Los Angeles, USA, samt David Mitch, professor i Ekonomi vid University of Maryland, USA, har utsetts till nya hedersdoktorer vid fakulteten för utbildningsvetenskaper.
-
Flera evenemang på temat medicin och hälsa i oktober
11 oktober 2013
Det har gått 400 år sedan den första professorn i medicin och fysik utnämndes vid Uppsala universitet. Detta firas med symposium i universitetsaulan. Universitetet bjuder också in till Olof Rudbeckdagen med temat ”Det friska åldrandet”. Och i slutet av oktober hålls en temakväll om cancerforskning – under den rosa/blå kupolen. Samtliga evenemang är öppna för allmänheten.
-
Urfolk möts på internationellt vetenskapssymposium på Uppsala universitet
10 oktober 2013
Samiska forskare, aktivister, artister och urfolk från hela världen träffas vid Uppsala universitet i nästa vecka. Symposiet RE-Claimings har fokus på forskning om och erfarenheter från dessa grupper med koppling till aktuella frågor om naturexploatering, i Sverige och internationellt.
-
Shar-Pei-hunden ökar kunskapen om inflammatoriska sjukdomar
10 oktober 2013
En tidigare upptäckt har visat att samma gen som orsakar Shar-Pei-hundens rynkiga hud också orsakar en för rasen vanlig febersjukdom. Nu kan samma internationella forskargrupp visa att den även ligger bakom ett brett spektrum av inflammatoriska symptom som drabbar hud, öron och kropp hos denna ras. Studien publiceras nu i tidskriften PLOS ONE.
-
Ny upptäckt underlättar diagnostik av allvarlig lungsjukdom
10 oktober 2013
Identifiering av ett nytt protein i lungorna ger nya möjligheter att tidigt diagnosticera den allvarliga lungsjukdomen interstitiell lungfibros. Upptäckten, som publiceras i tidskriften Science Translational Medicine, kan även ge ny kunskap om orsaken till vanliga sjukdomar som astma och kronisk bronkit.
-
Dopning - när fusk blir en outtalad överenskommelse
09 oktober 2013
Ledare, läkare, tränare och sponsorer är avgörande för idrottaren, inte minst i överföringen av attityder, åsikter och värderingar. Genom att utkräva ansvar bortom idrottsutövaren som individ, får vi en bättre bild av hur dopningskulturen ser ut och fungerar. Det föreslår Ashkan Atry i en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Ny teknik ger ny överraskande information om välkänd vulkan
08 oktober 2013
Vulkanen på den Skottska halvön Ardnamurchan är en välkänd plats i geologkretsar för att studera insidan av en vulkan och dess bergarter. Den förekommer i läroböcker och forskare har sedan länge varit säkra på att den har tre magmakammare. En forskargrupp ledd från Uppsala universitet visar nu med hjälp av visualiserade fältmätningar i 3D att den berömda vulkanen bara har en enda stor kammare.
-
Svenska forskare gratulerar kollegor till fysikpriset
08 oktober 2013
Den 4 juli 2012 presenterade de två stora experimenten vid LHC (Large Hadron Collider) på CERN, ATLAS och CMS, att de fått tydliga tecken på förekomst av en ny partikel som bedömdes vara Higgspartikeln. Idag gick nobelpriset i fysik som väntat till denna upptäckt.
-
Anders Hallberg utsedd till hedersdoktor
07 oktober 2013
Farmaceutiska fakulteten har beslutat att utse professor emeritus och tidigare rektor Anders Hallberg till hedersdoktor vid fakulteten.
-
Ny forskning identifierar cell som orsakar astma
07 oktober 2013
Personer med allergisk astma får svårt att andas när en av immunförsvarets celler – mastcellen – aktiveras i lungorna. Forskare från Uppsala universitet har nu isolerat den cell i blodet som ger upphov till mastceller. De nya rönen, som läggs fram i en avhandling av Joakim Dahlin, kommer förhoppningsvis att bidra till utvecklingen av nya typer av läkemedel som hindrar mastceller från att ta sig till lungorna.
-
Nya hedersdoktorer utsedda inom medicin
04 oktober 2013
Tre internationellt ansedda forskare inom cancer- och diabetesforskningen: Eric Holland, Israel Vlodavsky och Andrew Mark James Shapiro, har utsetts till nya hedersdoktorer vid medicinsk fakultet, Uppsala universitet.
-
Nya anslag möjliggör ny forskning om cancer, insjöar och hjärnans utformning
03 oktober 2013
Tre forskare vid Uppsala universitet har beviljats sammanlagt över 70 miljoner kronor i forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Pengarna kommer att användas till forskning om cancer, om inlandsvattnens roll i det globala kolkretsloppet och om hur länken mellan socialitet och hjärnans form och funktion ser ut.
-
Sjukvårdsrådgivningens rekommendationer väger tungt för föräldrar
03 oktober 2013
Nära hälften av alla samtal till sjukvårdsrådgivningen 1177 rör barn. I en ny avhandling vid Uppsala universitet har doktorand och barnsjuksköterskan Elenor Kaminsky sett att telefonsjuksköterskors råd väger tungt för föräldrar. Nästan en fjärdedel av de intervjuade föräldrarna skulle, trots fortsatt stark oro för sitt barn, avstå från att söka sjukvård, om inte detta uttryckligen rekommenderats av telefonsjuksköterska.
-
Petra Einarsson är årets alumn
02 oktober 2013
Utmärkelsen Årets alumn 2013 vid Uppsala universitet tilldelas Petra Einarsson, VD för Sandvik Materials Technology. Hon får utmärkelsen för att ha visat ett stort engagemang för frågor kring mångfald och ett inkluderande ledarskap och hon är en god förebild för dagens och framtidens studenter.
-
Samhällsvetarnas nya hedersdoktorer utsedda
01 oktober 2013
Journalisten Kjell Albin Abrahamson och de båda brittiska professorerna Irini Moustaki och Sir Keith V. Thomas har utsetts till nya hedersdoktorer vid samhällsvetenskapliga fakulteten.
-
Konferens presenterar senaste rönen inom hjärt-kärlforskning och blodkoagulation
01 oktober 2013
För första gången arrangeras den Europeiska konferensen Eurothrombosis i Sverige. Den 3-5 oktober samlas Europaeliten inom hjärt-kärlforskningen för att presentera de allra senaste rönen i Uppsala.
-
Juristerna utser två domare till hedersdoktorer
30 september 2013
Tidigare vice ordföranden i Europadomstolen, Elisabeth Palm, och justitierådet Ingemar Persson har utsetts till nya hedersdoktorer inom Uppsala universitets juridiska fakultet.
-
Immunterapi - framtidens behandling av Parkinsons sjukdom?
30 september 2013
Lewykroppar är långa olösliga proteintrådar som anses ligga bakom Parkinsons sjukdom och Lewy body demens. I sitt avhandlingsarbete vid Uppsala universitet har Therese Fagerqvist framställt antikroppar som specifikt binder till de skadliga förstadierna till Lewykroppar och som genom antikroppsbehandling visat sig kunna minska nivåerna av skadliga proteiner i det centrala nervsystemet hos möss.
-
Våldtäkt i krig inte isolerat från global ekonomi
26 september 2013
Våldtäkt i krig kan inte ses isolerat, utan måste ses i sitt samanhang, såväl lokalt som globalt. Det är en av de slutsatser som dras i en ny avhandling om situationen i östra delen av Demokratiska republiken Kongo.
-
Nyupptäckt pansarhaj var det första djuret med ansikte
25 september 2013
Upptäckten av vad som kan vara det tidigaste kända djuret med vad vi skulle betrakta som ett ansikte beskrivs av forskare från Kina, USA och Uppsala universitet i Nature denna vecka. Entelognathus primordialis är en enastående välbevarad 419 miljoner år gammal fisk från Kina och det mest primitiva ryggradsdjuret med en modern typ av käke. Upptäckten ger nya perspektiv på ryggradsdjurens tidiga evolution.
-
Ätstörningar ska behandlas snarast möjligt
25 september 2013
Tidig upptäckt och snabba åtgärder är av största vikt för att förhindra att barn och unga med ätstörning och viktnedgång utvecklar kroniska ätstörningar med de ökade risker som följer med dessa. Agneta Rosling, överläkare och barn- och ungdomsspecialist, visar i sin avhandling att tillfrisknandet kan påskyndas med rätt behandling utan att sjukhusvistelse blir nödvändig.
-
Årets Skytteanske pristagare föreläser i universitetshuset
25 september 2013
På lördag den 28 september, får årets Skytteanska pristagare, Robert Axelrod vid Gerald R. Ford School of Public Policy och Department of Political Science, University of Michigan, ta emot sitt pris och håller i samband med det en öppen föreläsning i universitetshuset.
-
Stor epigenetikstudie av akut barnleukemi
25 september 2013
Forskare från Uppsala universitet och Akademiska barnsjukhuset i Uppsala presenterar i samarbete med forskare från flera andra universitetsjukhus i Sverige och de nordiska länderna en omfattande studie av epigenetisk DNA-metylering i benmärgsprover från 764 barn med akut leukemi. Studiens resultat, som publiceras av den välrenommerade tidskriften Genome Biology, kan bidra till bättre diagnostik och behandling av akut lymfatisk leukemi (ALL) hos b
-
Fackens tilläggsförsäkringar mot arbetslöshet driver ned a-kassan
25 september 2013
De fackliga tilläggsförsäkringarna, som blivit allt vanligare sedan a-kassans tak sänktes 2007, leder till sänkning av den allmänna a-kassan. Detta drabbar de som står utanför. Detta framgår av nationalekonomen Jonas Kolsrud avhandling som han lägger fram vid Uppsala universitet den 18 september.
-
Språkvetarna utser nya hedersdoktorer
24 september 2013
Kjersti Fløttum, professor i franska vid universitetet i Bergen, och David Denison, professor i engelska vid University of Manchester, har utsetts till hedersdoktorer vid språkvetenskapliga fakulteten.
-
Jutterström alumnföreläser i universitetshuset
24 september 2013
Journalisten Christina Jutterström, som haft flera tunga chefspositioner inom media, kommer till Uppsala universitet den 2 oktober för att hålla alumnföreläsning. I samband med arrangemanget offentliggörs också årets alumn.
-
Kunskap om skador orsakade av hjärt-lungräddning möjliggör förbättrad vård
24 september 2013
I en ny avhandling undersöks förekomsten av skador orsakade av hjärt-lungräddning. Resultaten innebär ingen förändrad syn på själva hjärt-lungräddningen. Den räddar liv. Däremot ger studierna viktig information till vården för bästa omhändertagande av överlevande patienter.
-
Komplexa cellmodeller ger nya möjligheter för cancerforskning
24 september 2013
Cancerforskningen saknar i stor utsträckning relevanta cellmodeller för tumörer, något som är nödvändigt för att hitta nya behandlingar av cancer. Nu visar en avhandling från Uppsala universitet att det är möjligt att ta fram komplexa modeller med stamcellsmetoder.
-
Två test i kombination kan ge bättre astmadiagnos
24 september 2013
Tidigare har man trott att de två olika testmetoderna signalerat om samma typ av astma. Men en ny studie, som letts av forskare vid Uppsala universitet, visar att metoderna egentligen signalerar för två olika inflammationsprocesser. Genom att börja använda testen i kombination finns det större möjligheter att ge patienten med astma precis rätt behandling. Studien publiceras i oktobernumret av Journal of Allergy and Clinical Immunology.
-
Pressinbjudan: Presentation av stort anslag från Beijerstiftelsen
23 september 2013
Media hälsas välkomna till en presentation av Beijerstiftelsens beslut att satsa på vissa forskningsområden vid Uppsala universitet och SLU.
-
Amerikansk Verdi-kännare gästar Uppsala universitet
20 september 2013
En av världens främsta Verdi-kännare och musikforskare, professor David Rosen från Cornell University, USA, gästar Uppsala universitet den 3-4 oktober.
-
Hedersdoktorer utsedda vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet
18 september 2013
Hans Rosling vid Karolinska Institutet har tillsammans med de internationellt ledande forskarna Dianne Edwards, Charles S. Fadley och Yoshinori Tokura utsetts till nya hedersdoktorer vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet.
-
Forskare och studenter från institutionen för speldesign deltar i Tokyo Game Show
18 september 2013
Institutionen för speldesign vid Uppsala universitet – Campus Gotland har som enda västerländska lärosäte bjudits in av arrangörerna för Tokyo Game Show.
-
Gasproducerande laxparasit kommer till ytan
17 september 2013
Nya forskningsresultat från Uppsala universitet visar att laxparasiten Spironucleus salmonicida genererar energi i sina celler på ett annat och mer ”ursprungligt” sätt än de flesta andra högre organismer. Resultaten ger ny information om livets utveckling, men har också betydelse för utveckling av nya läkemedel mot parasitsjukdomar. Studien publiceras idag i tidskriften Nature Communications.
-
Oscarspris till företagsekonom och datavetare
16 september 2013
Mottagarna av årets Oscarspris, som ges till yngre forskare, är företagsekonomen Linda Wedlin och datavetaren Philipp Rümmer.
-
Konferens: Ett ryskt idealsamhälle – hur ser det ut?
16 september 2013
Kommunister misslyckades med att skapa ett sovjetiskt idealsamhälle. Men idén lever kvar – från den nationalistiska idén ”Ryssland för ryssar” till en dröm om att återställa Sovjetunionens gränser. Vilka framtidsvisioner existerar i dagens Ryssland och vilka krafter formar dem? Den 19 och 20 september samlas en grupp ledande Rysslandsforskare för att diskutera bland annat denna fråga.
-
Största kartläggningen av funktionell genetisk variation presenteras
15 september 2013
I samarbete med flera europeiska forskningsinstitut presenterar forskare från Uppsala universitet idag en karta över genetiska orsaker till olikheter mellan människor. Studien, som publiceras i de vetenskapliga tidskrifterna Nature och Nature Biotechnology, beskriver den hittills största mängden data som länkar samman variationer i människans DNA med genaktivitet på RNA-nivå.
-
Johan Svedjedal prisas för sitt populärvetenskapliga skrivande
14 september 2013
Årets Disapris tillfaller författaren och litteraturprofessorn Johan Svedjedal. Han får priset för sin förmåga att skriva tillgänglig populärvetenskap utan att tumma på det vetenskapliga i innehållet.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.