Pressmeddelanden
-
Ultimat utanförskap för papperslösa i Sverige
18 maj 2012
Sverige är ett väl fungerande, tryggt och effektivt välfärdsland. Men utan personnummer hamnar man snabbt helt utanför allt det man förknippar med detta. Kulturgeografen Erika Sigvardsdotter har i sin avhandling undersökt vad det betyder att vara papperslös i Sverige, både i laglig och samhällelig mening och i existentiell mening.
-
Kosttillskott tidigt under graviditeten sänker spädbarnsdödligheten
16 maj 2012
Konsekvenserna av undernäring hos mödrar och barn är särskilt stora i Sydasien. I veckans nummer av den medicinska tidskriften JAMA visar forskare från Uppsala universitet i samarbete med kollegor från Bangladesh och USA att det går att sänka dödligheten hos dessa barn genom kosttillskott till modern.
-
Den bundna boken i centrum på Carolina Redivivas utställning
16 maj 2012
Torsdagen den 24 maj invigs årets temautställning vid universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala. Utställningen för En tunna Rågmiöll handlar om bakband, ägande och bruk.
-
Aktiv livsstil hos äldre håller deras hjärnor igång
15 maj 2012
Ny forskning från Uppsala universitet tyder på att en aktiv livsstil senare i livet skyddar den grå hjärnsubstansen och kognitiva funktioner hos människor. Dessa fynd publiceras nu i den vetenskapliga tidsskriften Neurobiology of Aging.
-
Barns hjärntumörer mer olika än man trott
14 maj 2012
Barnhjärntumörer bevarar vissa egenskaper från den normala cell de en gång uppstod ifrån - ett hittills okänt förhållande som har betydelse för hur tumörcellerna svarar på behandling. Det visar Uppsalaforskaren Fredrik Swartling tillsammans med forskare från USA, Kanada och England i en studie som idag publiceras i den ansedda tidskriften Cancer Cell.
-
Nervcellssignaler påverkar stamcellers delning i ögat
14 maj 2012
Ny forskning från Uppsala universitet visar att stamceller i ögat regleras av transmittorsubstansen gammaaminosmörsyra (GABA). Cellerna som studerats finns vid näthinnan och skulle vid skada eller sjukdom kunna hjälpa till att reparera näthinnan. Resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE.
-
USA-Kina-relationer diskuteras under konferens
11 maj 2012
Kina har under de senaste åren på område efter område intagit en position som världens näst mäktigaste nation efter USA. Hur ser Kinas långsiktiga mål ut, och går vi mot slutet av den amerikanska eran? Den 25-26 maj samlas internationella forskare i Uppsala för att diskutera relationerna mellan de två länderna.
-
Unga materialforskare belönas för innovationer
11 maj 2012
Idag offentliggjorde Ångström Materials Academy vid Uppsala universitet vilka som får årets innovationsstipendier för doktorander och examensarbetare som bedriver materialforskning tillsammans med industrin, eller utvecklar forskningsidéer med kommersiell potential. I år heter stipendiaterna Peter Forsberg, Lisa Bläckberg, Ilknur Bayrak Pehlivan, Tobias Walla och Johan Gråsjö.
-
Upplösning av viruspartikel vid infektion kartlagd på atomnivå
11 maj 2012
För att ett virus ska kunna infektera en cell måste höljet runt dess arvsmassa lösas upp. I en avancerad simuleringsstudie har Uppsalaforskare nu fått fram viktig information kring processen när viruspartikeln öppnar sig. Artikeln publiceras 10 maj i den ansedda tidskriften PLoS Computational Biology.
-
Symposium om sekundär traumatisering inom folkmordsstudier
09 maj 2012
I det akademiska studiet av folkmord och massivt politiskt våld möter forskaren ofta svårt traumatiserade individer och arbetar med deras berättelser. Den 21-23 maj arrangerar Uppsala universitets Hugo Valentin-centrum ett internationellt symposium med inbjudna folkmordsforskare om trauma och sekundär traumatisering.
-
Första spadtaget för FREIA-laboratoriet
09 maj 2012
Den 14 maj tas första spadtaget för det nya FREIA-laboratoriet för utveckling av acceleratorteknik bland annat för den framtida ESS-anläggningen utanför Lund.
-
Ny metod ger bättre analys av kronisk lymfatisk leukemi
08 maj 2012
Kronisk lymfatisk leukemi (KLL) är en tumörform med varierande förlopp, där många patienter kan leva länge med sin sjukdom medan andra snabbt försämras. Forskare vid Uppsala universitet har använt en ny sekvenseringsteknik för att studera och jämföra genetiska förändringar hos grupper av patienter med olika prognos. Metoden kan användas för att studera KLL på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.
-
Säkrare strokebehandling inte självklart säkrare
08 maj 2012
Många patienter med hjärninfarkt och förmaksflimmer får inte den behandling som rekommenderas i första hand för att de anses för sköra. I sin avhandling, baserad på det nationella kvalitetsregistret för strokesjukvård: Riks-Stroke, visar läkaren Signild Åsberg att detta kan öka snarare än minska risken för patienten.
-
Nya miniatyriserade instrument kan undersöka spännande vattenmiljöer
08 maj 2012
Vissa vattenmiljöer är både mycket intressanta och svåra att utforska. Det kan till exempel handla om att först behöva ta sig igenom ett mycket tjockt istäcke eller om att navigera i trånga grottsystem. För det är dagens undervattensfarkoster ofta för stora. Jonas Jonsson vid Uppsala universitet har bland annat utvecklat instrument som mäter djup, temperatur och elektrisk ledningsförmåga i vatten och ändå ryms på en lillfingernagel.
-
Lysmaskprotein signalerar om effektivt biomaterial
08 maj 2012
Polymera material har stor användning som biomaterial och används i bland annat implantat och material för transport och frisättning av läkemedel. Jonas Mindemark vid Uppsala universitet har i sin avhandling bland annat visat att det är möjligt att få polymeren PTMC att binda till arvsmassa i form av DNA och föra in detta i levande celler. Försökens utfall mättes med hjälp av protein från lysmaskar.
-
Så interaktiva är politiker och tidningar på nätet
07 maj 2012
Kommentarsfunktioner, bloggar och Twitter gör det möjligt för till exempel tidningar och politiker att interagera med sina läsare och följare. I en ny avhandling från Uppsala universitet har Anders Larsson undersökt i vilken utsträckning denna möjlighet utnyttjas. Han har sett att i valet 2010 användes Twitter framförallt som ytterligare en enkelriktad kommunikationskanal.
-
Medias betydelse för universiteten diskuteras
04 maj 2012
Den 9 maj anordnar Uppsala universitets företagsekonomiska institution i samarbete med Föreningen Företagsekonomi i Sveriges, ett seminarium där medias roll och betydelse för universiteten diskuteras.
-
Ny studie visar på utmaningarna för Kinas bioteknikindustri
04 maj 2012
I en avhandling från Uppsala universitet har Åse Linné undersökt hur ett land som Kina trots både bristande industriell bas och forskningsstruktur skapar biotekniska läkemedel. Resultaten visar bland annat på betydelsen av landets militära forskning och utmaningarna med ett underutvecklat sjukvårdssystem med stark tilltro till traditionell kinesisk medicin.
-
Valet av fett i kosten viktigt för personer med bukfetma
04 maj 2012
Fleromättat fett minskar leverförfettning hos personer med bukfetma, även om de inte går ner i vikt. Det visar Uppsalaforskare i en oberoende koststudie som publiceras i majnumret av den vetenskapliga tidskriften American Journal of Clinical Nutrition. Valet av fett kan därmed även ha betydelse för att minska risken för vuxendiabetes.
-
Uppsalaforskare invald i U.S. National Academy of Sciences
04 maj 2012
Leif Andersson, professor i funktionsgenomik vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet, har blivit invald som utländsk ledamot i U.S National Academy of Sciences (NAS).
-
Större skillnad mellan mäns och kvinnors språk i allianspartierna
01 maj 2012
Datorlingvisten Mats Dahllöf vid Uppsala universitet har i en studie sett att det är större skillnad mellan manliga och kvinnliga talares ord- och ämnesval när det gäller politiker som tillhör allianspartierna än när det gäller dem som tillhör S, MP och V. Han har också sett att de könsrelaterade språkliga skillnaderna mellan män och kvinnor är större bland de äldre politikerna.
-
Kemiska bevis för stress hos apatiska barnen
29 april 2012
Debatten kring orsaken till varför flera barn till asylsökande i Sverige drabbats av ett apatiskt tillstånd gick för några år sedan hög. Med en avancerad teknik undersöktes blodprov från barnen på Uppsala universitet och analysen visar tydligt samband mellan stresshormoner och tillståndets förlopp. Studien publiceras i tidskriften BMC Research Notes.
-
Gener klargör historien om jordbrukets spridning i stenålderns Europa
26 april 2012
En av de mest omdebatterade händelserna i människans historia är hur övergången från ett jägarsamlar- till ett jordbrukssamhälle gick till. I veckans nummer av Science presenterar ett svensk-danskt forskarteam genetiska data som visar att jordbruket spreds till norra Europa med migranter från södra Europa.
-
Vi följer andras blick enligt matematisk formel
26 april 2012
Titta upp!... Du är en tupp! Barnsligt kanske, men det fungerar varje gång. Det krävs inte mycket för att få folk att börja leta efter vad alla andra tittar på. Uppsalamatematikern har tillsammans med forskare i Oxford och Princeton undersökt hur folk följer andras blickar på en shoppinggata och kan förklara mönstret med en matematisk formel.
-
Komplicerad återhämtning för överlevande efter nationellt trauma
26 april 2012
Varannan överlevande efter Estoniakatastrofen utvecklade posttraumatiskt stressyndrom, främst under de två första åren efter förlisningen. Det visar en avhandling från Uppsala universitet. Filip Arnberg har i sitt avhandlingsarbete undersökt stressreaktioner och ohälsa hos överlevande från Estoniakatastrofen 1994, flygplansolyckan i Gottröra 1991 och bussolyckan i Måbødalen, Norge, 1988.
-
Maskar och bildanalys till hjälp i jakten på nya läkemedel
22 april 2012
Forskare vid Uppsala Universitet har i samarbete med Broad Institute of Harvard & MIT utvecklat nya bildanalysverktyg där effekten av nya läkemedel kan testas och data från storskaliga experiment analyseras. Till sin hjälp har de haft den 1 millimeter långa masken C.elegans. Resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Methods.
-
Kokboken som bygger på vetenskap
20 april 2012
Forskare vid Uppsala universitet har redan tidigare slagit fast att mat lagad på nordiska livsmedel kan sänka kolesterol och blodtryck och minska kroppsvikten. Nu har samma forskare tillsammans med en matkreatör skrivit en kokbok där råvarorna från den vetenskapliga studien komponerats till läckra rätter.
-
D-vitamin, kaffedrickande eller motion? Förebyggande av benskörhet i fokus på internationell forskn
20 april 2012
Antalet höftfrakturer har nästan fyrdubblats i Sverige, från 5 000 per år på 1950-talet till dagens 18 000. Utvecklingen är likartad i Norge. Är det långa lårbenshalsar eller det faktum att vi rör oss allt mindre som är orsaken? Och vilken roll spelar D-vitamin som kosttillskott och rikligt kaffedrickande?
-
Uppsala och Gotland förnyar högskolesverige
19 april 2012
Styrelsen för Högskolan på Gotland och konsistoriet vid Uppsala universitet har idag beslutat att lämna in en begäran till regeringen om att få gå samman. I planerna ingår bl.a. att skapa något som ännu inte finns i det svenska högskolelandskapet: en internationell liberal arts-utbildning. Samgåendet planeras till den 1 juli 2013.
-
Teleskopet IceCube söker den kosmiska strålningens ursprung
19 april 2012
I en artikel som publicerats i tidskriften Nature beskriver forskare vid teleskopet IceCube, jakten på neutriner i samband med observationer av 300 gammastrålningsutbrott under perioden maj 2008 till april 2010. Från Sverige deltar ett tiotal forskare från Stockholms universitet och Uppsala universitet.
-
Inbjudan: Pressträff efter konsistoriet
17 april 2012
På torsdag 19 april är det dags för konsistorium (styrelse) som följs av pressträff med rektor Eva Åkesson och prorektor Anders Malmberg.
-
Universitetet uppmärksammar Sista april-traditionerna
17 april 2012
Timmarna räknar sakta men säkert ner på den digitala klockan som många uppmärksammat på Carolina Rediviva. När den står på noll är klockan 15 den sista april och rektor Eva Åkesson kommer att vifta med sin studentmössa från balkongen.
-
Genetisk anpassning av fettmetabolism viktig för utvecklingen av människohjärnan
12 april 2012
För ungefär 300 000 år sedan anpassades människan genetiskt för att kunna producera ökade mängder Omega-3 och Omega-6 fettsyror. Denna anpassning kan ha varit avgörande för utvecklingen av den moderna människans unika hjärnkapacitet. I dagens livssituation bidrar denna genetiska anpassning istället till en högre risk att utveckla sjukdomar som hjärt-, kärlsjukdom.
-
Ftalater kan ge ökad risk för typ 2-diabetes
12 april 2012
Det finns ett samband mellan en typ av ftalater som används i bland annat kosmetika och plaster och risk att få diabetes bland äldre. Individer med förhöjda ftalatnivåer hade en ungefär dubbelt så hög risk att ha diabetes som de med lägre nivåer. Den slutsatsen drar forskare vid Uppsala universitet i en studie som publiceras i tidskriften Diabetes Care.
-
Ifrågasatt teori om stjärnvindar får ny glöd
12 april 2012
En internationell forskargrupp har lyckats hitta väldigt speciella slags stoftkorn i svala jättestjärnors närhet. Detta innebär att uppsalaforskaren Susanne Höfners teori om hur stjärnor slutar sina liv plötsligt fått ny aktualitet. I nya numret av Nature kommenterar hon forskargruppens rön.
-
Följ jordbävningen utanför Sumatra via SNSN
12 april 2012
En mycket stor jordbävning med magnitud 8.6 inträffade utanför norra Sumatra kl. 10.39 svenskt tid den 11 april. Under eftermiddagen följde efterskalv.
-
Titanic skiljer sig från andra fartygsolyckor
11 april 2012
Den 15 april är det på dagen hundra år sedan Titanic förliste under sin jungfrutur. Sedan dess har det funnits en allmän uppfattning att kvinnor och barn räddas först vid katastrofer. Baserat på en analys av 18 av de mest uppmärksammade fartygskatastroferna från 1800-talet fram till idag drar Uppsalaforskare slutsatsen att detta är en myt.
-
Upptäckt av gåtfull dinosaurie i Patagonien
07 april 2012
En svensk-argentinsk forskargrupp har hittat en 70 miljoner år gammal ficka med fossila ben och ägg av en intressant fågellik dinosaurie i Patagonien. Studien har nyligen publicerats i nätupplagen av tidskriften Cretaceous Research.
-
Storspiggens gener visar anpassningen till sötvatten
04 april 2012
Storspiggens arvsmassa har nu kartlagts av en internationell forskargrupp ledd av forskare vid Uppsala universitet, Broad Institute och Stanford Universitet i USA. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature och visar hur arvsmassan förändrats så att storspiggen kunnat anpassa sig till sötvatten efter den senaste istiden. De flesta förändringarna har skett genom att geners reglering förändrats.
-
Vem är krigsförbrytaren Joseph Kony?
04 april 2012
Filmen ”KONY 2012” har gjort Joseph Kony känd över hela världen, som ledare för Herrens motståndsarmé under inbördeskriget i Uganda. Men vem är han egentligen? Och vilka andra aktörer har ett finger med i spelet? Det är temat för en öppen föreläsning av Sverker Finnström, docent i kulturantropologi.
-
Om amerikanska medier i Sverige
02 april 2012
Vad har amerikanska medier haft för inflytande i Sverige i ett historiskt perspektiv? Professor Jonas Björk är expert på amerikanska medier och har studerat hur t ex film och tv-program från USA kommit till Sverige genom historien. Den 19 april håller han årets Fulbrightföreläsning vid Uppsala universitet.
-
Sjungande 70-årsfest i universitetsaulan
29 mars 2012
Dirigenten och kompositören Robert Sund fyller 70 år och hyllas med en stor festkonsert i universitetsaulan den 14 april med deltagande av alla de körer han själv dirigerat genom åren.
-
2011 bra år för Uppsala universitets innovationsarbete
28 mars 2012
Tre stora företagsförsäljningar, fem nya bolag, tioprocentig ökning inom patentrådgivningen och succé för möteskonceptet AIMday®: 2011 var ett bra år för Uppsala universitets innovationsarbete. Årsberättelsen visar på framgång och expansion.
-
Handplockad forskare utvecklar ny rättsvetenskaplig forskningsmiljö
28 mars 2012
En ny rättsvetenskaplig utbildnings- och forskningsmiljö med inriktning mot internationell investerings- och handelsrätt ska utvecklas vid Uppsala universitet. För att bygga upp denna miljö har universitetet beslutat att kalla advokaten och professorn Kaj Hobér till professor i ämnet.
-
Högt blodtryck kan upptäckas tidigt hos tandläkaren
28 mars 2012
Om tandvården samverkade med primärvården kring provtagningar skulle fler patienter med tidigare okänt högt blodtryck eller högt blodsocker kunna få en diagnos i ett tidigt stadium. Det visar en avhandling från Uppsala universitet.
-
Viktig byggsten till framtida cancerbehandling
26 mars 2012
En forskargrupp vid Uppsala universitet har framställt ett effektivt enzym som man hoppas ska kunna ingå i en ny behandlingsform mot bröstcancer. Resultaten publiceras i den internationellt välrenommerade tidskriften Chemistry & Biology.
-
Biomarkör för autism upptäckt
22 mars 2012
Ett viktigt steg mot att få fram en snabb, billig diagnostisk metod för autism har tagits av forskare vid bland annat Uppsala universitet. Genom avancerad masspektrometri lyckades de få fram lovande biomarkörer från en liten mängd blodprov. Studien har precis publicerats i den välrenommerade tidskriften Nature Translational Psychiatry.
-
Fördelningen av föräldraledighet påverkar spädbarns bearbetning av ansiktsuttryck
22 mars 2012
En ny avhandling från Uppsala universitet visar att barn i ettårsåldern skiljer mellan mammors, pappors och främlingars emotionella uttryck. Barnen använder sedan denna information för att reglera sitt eget beteende. Avhandlingen visar också att föräldrarnas fördelning av föräldraledigheten mellan sig påverkar barnens tolkning av andras ansiktsuttryck.
-
Ny mekanism för reglering av kroppsvikt har upptäckts i hjärnan
16 mars 2012
Forskare vid Uppsala universitet har identifierat en helt ny mekanism i nervcellerna och visar att transporten av membranproteiner inne i cellen är en mycket viktigt komponent för en välfungerande kroppsviktkontroll. Studien lyfter fram betydelsen av hjärnans synapser, kommunikationen mellan nerverna, för utvecklingen av hunger- och mättnadskänslor. Resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften PloS Genetics.
-
Så kan solceller bli ännu mer effektiva
15 mars 2012
Under senare år har intresset för solenergi i allmänhet och solceller i synnerhet ökat markant. I en ny avhandling från Uppsala universitet har Jonas Pettersson undersökt hur giftigt material som nu används i tunnfilmssolceller av typen CIGS kan bytas ut mot zinkoxidbaserade material. Han har också visat hur solcellerna kan få högre verkningsgrad.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.