Pressmeddelanden
-
Märta Nasvelldagen: Från kris till trauma: begrepp till behandling
18 mars 2021
Märta Nasvelldagen 2021 går av stapeln den 25 mars. Det är ett årligt återkommande evenemang om psykisk sjukdom som är öppet för allmänheten. I år kretsar temat kring psykiskt trauma. Vad är det och hur ser forskningsläget ut? Och hur är det att leva med erfarenheter av svåra händelser? Evenemanget är i år helt digitalt.
-
Ogifta och lågutbildade fick mindre omfattande behandling för mantelcellslymfom
12 mars 2021
Mantelcellslymfom är en elakartad tumörsjukdom där intensiv behandling kan förlänga livet. En ny studie från bland annat Uppsala universitet visar att personer med mantelcellslymfom som var ogifta eller hade lägre utbildningsnivå mer sällan behandlades med stamcellstransplantation, vilket kan resultera i sämre överlevnad. Resultaten har publicerats i tidskriften Blood Advances.
-
Mutationer i neurochondringenen kopplas till epilepsi
12 mars 2021
Mutationer i genen för neurochondrin kan bidra till att epilepsi, försenad språkutveckling och utvecklingsstörning uppstår. Mutationen innebär en genförändring som kraftigt försämrar kontakter och signalöverföring mellan nervcellerna i hjärnan. Det visar en ny studie, ledd från Uppsala universitet, som publiceras i tidskriften American Journal of Human Genetics.
-
Mastcellers frisättning av serotonin bidrar till luftvägsöverkänslighet vid astma
10 mars 2021
Vid astma blir luftvägarna överkänsliga. Forskare vid Uppsala universitet har nu hittat en ny bidragande underliggande cellulär och molekylär mekanism som förklarar luftvägsöverkänslighet. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Allergy.
-
Nytt verktyg gjorde elever bättre på att avslöja fejkade bilder och filmer
09 mars 2021
Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram ett digitalt självtest som tränar människor i att granska nyheter, bilder och filmer som presenteras i sociala medier. Självtestet har också utvärderats i en vetenskaplig studie där forskarna fick ett kvitto på att verktyget verkligen förbättrade elevernas digitala källkritiska förmåga.
-
Beteendeförändringar och antibiotikaresistens i fokus på Uppsala Health Summit
09 mars 2021
Antimikrobiell resistens är ett globalt och akut hot mot människors och djurs hälsa. På toppmötet Uppsala Health Summit, som arrangeras digitalt den 15-18 mars, diskuteras hur beteendeförändringar i olika delar av samhället kan bromsa den oroväckande utvecklingen.
-
Torkat blod – enkel och effektiv insamlingsmetod för proteinanalyser
05 mars 2021
Ny forskning från Uppsala universitet och Karolinska Institutet visar att självprovtaget blod insamlat som torkade bloddroppar fungerar bra för analyser av proteinbiomarkörer för hjärt- och kärlsjukdomar. Det innebär att det kan bli enklare att lämna blodprov, att människor kan göra det själva och att hanteringen blir billigare.
-
Ny modell kan förutsäga hur bakterier utvecklar antibiotikaresistens
05 mars 2021
Med hjälp av teoretiska modeller för bakteriers ämnesomsättning och förökning går det att förutsäga vilken typ av resistens som bakterierna kommer att utveckla när de exponeras för antibiotika. Det här har nu forskare från Uppsala universitet tillsammans med kollegor i Köln i Tyskland kunnat visa. Studien publiceras i tidskriften Nature Ecology and Evolution.
-
Gustaf Adolfsmedaljörer utsedda vid Uppsala universitet
03 mars 2021
Fyra medarbetare vid Uppsala universitet tilldelas den äldre Gustaf Adolfsmedaljen för betydelsefulla insatser.
-
Nya ledtrådar till hur landdjurens benmärg utvecklades
03 mars 2021
När och hur benmärg utvecklades i de tidiga landlevande ryggradsdjuren är omtvistat inom evolutionsbiologin. Med hjälp av kraftfull röntgenteknik har nu ett internationellt forskarlag, lett från Uppsala universitet, upptäckt att den här evolutionära anpassningen bör ha skett efter klivet upp på land. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften eLife.
-
SciFest 2021 – en digital vetenskapsfestival
02 mars 2021
Den 4-10 mars går den populärvetenskapliga festivalen SciFest av stapeln. I år är hela arrangemanget digitalt, vilket gör det möjligt för skolklasser och intresserad allmänhet från hela Sverige att delta.
-
Ljudfrekvenskarta för innerörat skapad med avancerad röntgenteknik
24 februari 2021
Forskare vid Uppsala universitet har skapat den första 3D-kartan över var i innerörats hörselnerv de olika ljudfrekvenserna fångas upp. Med hjälp av så kallad synkrotronröntgen kunde de följa de fina nervtrådarna och det svängande hörselorganet i hörselsnäckan och ta reda på exakt hur det inkommande ljudets frekvenser fördelas. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.
-
Betablockerare kan återställa missbildade blodkärl i hjärnan
23 februari 2021
Läkemedlet propranolol som har god effekt vid hemangiom, eller smultronmärken, hos barn kan även fungera som behandling mot de blodkärlsmissbildningar som uppstår i bland annat hjärnan vid sjukdomen kavernöst angiom. Det har forskare från Uppsala universitet kunnat visa i en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Stroke.
-
Skillnad i sädesärlors utseende kodas från två genregioner
23 februari 2021
De mest framträdande skillnaderna i fjäderdräkten mellan två underarter av sädesärlor bestäms av gener i endast två små regioner i arvsmassan. Det visar forskare från Uppsala universitet och University of Colorado Boulder i USA i en omfattande studie av två underarter av sädesärlor, som publiceras i tidskriften Nature Communications.
-
Vårt medfödda immunsystem förvärrar läget vid svår covid-19
23 februari 2021
Hos patienter med svår covid-19 överreagerar det medfödda immunsystemet. Denna överreaktion kan ligga bakom proppbildning och försämrad syresättning som drabbar patienterna. Det visar en studie från Uppsala universitet som publicerats i tidskriften Frontiers in Immunology.
-
Uppsala universitet summerar coronapräglat år och blickar framåt
19 februari 2021
Uppsala universitets verksamhet har under 2020 genomgått stora förändringar till följd av pandemin, såsom rekordsnabb digitalisering, stor ökning av antalet studenter och utbredd omställning till forskning om Covid-19. Årsredovisningen, som fastställdes av konsistoriet idag, visar ett stabilt universitet som fortsatt utvecklas.
-
Ny metod för att söka efter potentiellt beboeliga planeter
18 februari 2021
Med hjälp av ny teknik för att reducera störande ljus vid teleskopobservationer kan jordlika planeter i andra solsystem i vår närhet avbildas. Ett internationellt team av astronomer och fysiker, däribland forskare från Uppsala universitet, har med hjälp av en så kallad diamantkoronagraf sökt efter planeter i solsystemet Alfa Centauri, endast 4,4 ljusår bort. Metoden har visat lovande resultat. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskrif...
-
Okänt enzym från Svandammen bryter ner SAM-molekyler
15 februari 2021
Vad döljer sig i Svandammens grumliga vatten? Bland mycket annat finns bakteriofager vars gener bjuder på många överraskningar. I en ny artikel som publiceras i tidskriften eLife visar forskare vid Uppsala universitet på vilket sätt som ett hittills outforskat enzym, Svi3-3, från en bakteriofag isolerad i Svandammen i centrala Uppsala, kan bryta ned den viktiga SAM-molekylen.
-
Miljögifter påverkar grodors barn och barnbarn
15 februari 2021
Det hormonstörande ämnet linuron drabbar inte bara de grodor som utsatts för det som yngel, utan även deras barn och barnbarn. Barnen får en minskad kroppsvikt och sänkt fertilitet. Barnbarnen däremot ökar i kroppsvikt och får en störd ämnesomsättning. Det visar en ny studie av forskare vid Uppsala universitet och Stockholms Universitet som nu publiceras i tidskriften Science of The Total Environment.
-
Metabolism-förändring bakom minskad tillväxt av cancerceller
12 februari 2021
Forskare från Uppsala universitet visar i en ny studie hur blockering av proteinet EZH2 kan minska tillväxt av cancerceller vid blodcancerformen multipelt myelom. Minskningen beror på förändringar i cancercellernas metabolism, något som kan fungera som markör för att urskilja om en patient skulle svara på behandling med EZH2-blockering. Studien har publicerats i tidskriften Cell Death & Disease.
-
Miljövänligare vätgas kan framställas med sammansatt polymerprick
12 februari 2021
Vätgas för energianvändning kan utvinnas miljövänligt ur vatten och solljus med hjälp av fotokatalytiska sammansatta polymernanopartiklar som utvecklats av forskare vid Uppsala universitet. I laboratorietester har de så kallade polymerprickarna visat både lovande prestanda och stabilitet. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Chemical Society.
-
Hur ska man förstå mänsklig intelligens?
11 februari 2021
Det behövs bredare perspektiv för att förstå mänsklig intelligens. Kognitionsforskningen har ända sedan begynnelsen präglats av ett fåtal teorier om vilka principer som ligger till grund för mänsklig intelligens. Nu menar forskare vid Uppsala universitet att den bilden är allt för snäv och förlegad. Genom att släppa fram en mer komplex bild av mänskligt beslutsfattande kan kognitionsforskningen ta större steg framåt.
-
Förbättrad kartläggning av hundens arvsmassa till stor nytta för sjukdomsgenetik
10 februari 2021
Forskare vid Uppsala universitet och SLU har använt nya metoder för att göra en mer komplett kartläggning av hundens arvsmassa. Ett bra så kallat referensgenom har stor betydelse när forskare letar gener för sjukdomar som drabbar både hundar och människor.
-
Högre blodtryck på natten än dagen ökar risken för Alzheimers
08 februari 2021
peer-reviewed/observational study/people
-
Stefania Barca ny gästprofessor på Zennströms klimatprofessur
08 februari 2021
Stefania Barca från Universidade de Coimbra i Portugal blir Uppsala universitets fjärde gästprofessor på Zennströms klimatprofessur med inriktning klimatledarskap. I sin forskning är Stefania Barca särskilt inriktad på rättvisefrågor kopplade till miljö och klimatförändringar
-
Nya ledtrådar till hur Sars-CoV-2 tar sig in i våra celler
08 februari 2021
Det är fortfarande inte utrett precis hur viruset Sars-CoV-2 tar sig in i celler. Forskare vid Uppsala universitet har i experiment testat potentiella bindningsställen hos virusreceptorer som föreslagits av en annan forskargrupp. Resultaten publiceras i en artikel i tidskriften Science Signaling. Forskningen presenteras också vid AAAS Annual Meeting.
-
Årets Celsius-Linné-föreläsningar och symposium
03 februari 2021
Till minne av Anders Celsius och Carl von Linné anordnar teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet två föreläsningar varje år. Årets föreläsningar den 11 februari handlar bland annat om huruvida artificiell intelligens verkligen kan sägas handla om intelligens och om nya syntetiska metoder för att skapa kol-fluorbindningar.
-
Intensiteten inte viktigast för träning under cancerbehandling
03 februari 2021
Det är känt att personer som genomgår cancerbehandling mår bättre av fysisk träning. Men spelar det någon roll hur hårt man tränar? En ny studie från forskare vid Uppsala universitet visar att effekten blev ungefär densamma oavsett om man tränade intensivt eller på en lite lättare nivå. Resultaten publiceras i tidskriften Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.
-
Varmare klimat kan göra nya mutationer skadligare
03 februari 2021
Ett varmare globalt klimat kan leda till att skadligheten ökar hos nya mutationer som påverkar proteiners funktion. Detta kan få stora konsekvenser för organismers förmåga att anpassa sig till och överleva i framtidens förändrade miljöer. Det här visar ny forskning från Uppsala universitet. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B.
-
Europaperspektiv 2021 om vägar till ett uthålligt EU
01 februari 2021
Vid årets webbinarium för lanseringen av den tvärvetenskapliga årsboken Europaperspektiv diskuterar nio ledande forskare hur EU kan möta några av vår tids stora utmaningar och finna vägar till ett långsiktigt uthålligt EU. Coronapandemin är den senaste i en rad händelser som visar att EU har avgörande vägval framför sig för att nå en politiskt, ekonomiskt och socialt uthållig union.
-
Uppsala universitet en del av Wellcome Leap Global Network
29 januari 2021
Uppsala universitet blir en del av den internationella forskningssatsningen Wellcome Leap. Med 21 universitet och 115 000 forskare från hela världen satsar Wellcome Leap på forskning om global hälsa. Forskningen finansieras med motsvarande 2,5 miljarder kronor från den filantropiska forskningsstiftelsen Wellcome Trust.
-
Misstänkt tentamensfusk upptäckt
27 januari 2021
Över 30 studenter misstänks ha laddat ner och använt otillåtet material under senaste tentamensperioden inom teknisk-naturvetenskaplig fakultet. Agerandet upptäcktes genom universitetets egna kontrollrutiner. Nu planeras åtgärder för kommande digitala examinationer.
-
Joner i saltsmältor kan gå ”mot strömmen”
27 januari 2021
I en ny artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Communications Chemistry visar en forskargrupp vid Uppsala universitet med hjälp av datorsimuleringar att joner inte alltid beter sig som förväntat. I sin forskning om saltsmältor kunde de se att jonerna i saltblandningen de studerade i vissa fall påverkar varandra så pass mycket att de till och med kan röra sig åt ”fel” håll, det vill säga mot en elektrod med samma laddning.
-
Tuff barndom ökar risken för sämre livsvillkor
21 januari 2021
En svår uppväxt leder ofta till sämre förutsättningar och sämre hälsa som vuxen framför allt i par där båda har liknande upplevelser. Det visar en ny undersökning gjord av forskare vid Uppsala universitet. I studien har 818 mödrar och deras partner fått svara på en enkät, ett år efter att de fått ett gemensamt barn. Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.
-
Trots klimatskillnader är alla ålar från Europa och Nordafrika en enda population
20 januari 2021
Svenska forskare har jämfört hela arvsmassan hos ålar från olika delar av Europa och Nordafrika och kan slutgiltigt visa att de alla tillhör en enda gemensam population. Fyndet är häpnadsväckande med tanke på att ålar från olika geografiska områden tillbringar merparten av sitt liv under vitt skilda miljöförhållanden. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
-
Inget samband mellan naturkatastrofer och länders åtgärder för att minska risker
18 januari 2021
Länder som ofta drabbas av omfattande naturkatastrofer är inte mer benägna än andra att genomföra förändringar för att minska risken för framtida katastrofer. Det visar en tvärvetenskaplig studie från forskare vid Uppsala universitet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
-
Störd immuncellsnavigering i lymfkörtlar hos bröstcancerpatienter
12 januari 2021
Olika typer av bröstcancertumörer skiljer sig åt i hur de påverkar lymfkörtlarnas funktion. Hos patienter med invasiv bröstcancer förändras lymfkörtlarnas kärl och stödjevävnad, men det sker inte hos patienter med en icke-invasiv bröstcancerform, så kallad duktal cancer in situ. Det visar en ny studie från Uppsala universitet, som nu publiceras online i den vetenskapliga tidskriften Cancers.
-
Antibiotikaresistens från slumpmässiga DNA-sekvenser
08 januari 2021
En viktig och fortfarande obesvarad fråga är hur nya gener som orsakar antibiotikaresistens uppstår. Svenska och amerikanska forskare visar i en ny studie hur nya gener som ger resistens kan uppstå från helt slumpmässiga DNA-sekvenser. Resultaten presenteras i tidskriften PLOS Genetics.
-
Felaktig ämnesomsättning av Parkinsonläkemedel i hjärnan kan kopplas till svåra biverkningar
07 januari 2021
Hittills har det varit okänt varför effekten av läkemedlet L-Dopa som motverkar motoriska problem vid Parkinsons sjukdom försämras efter några års användning. En biverkning som då ofta uppkommer är ofrivilliga rörelser. Nu har ett svenskt-franskt forskarsamarbete, lett från Uppsala universitet kunnat koppla problemen till en felaktig ämnesomsättning av L-Dopa i hjärnan. Studien har publicerats i Science Advances.
-
Att ha ett barn med cancer påverkar mammors och pappors ekonomi olika
30 december 2020
Mammor och pappor till barn som drabbas av cancer påverkas ekonomiskt på olika sätt. Medan mammornas inkomster på kort sikt sjunker för att sedan stiga kommer de negativa ekonomiska konsekvenserna för papporna senare. Det här visar forskning från Uppsala universitet där de socioekonomiska konsekvenserna för föräldrar till barn med cancer undersökts. Studien är publicerad i tidskriften International Journal of Cancer.
-
Nytt centrum för kärnvapennedrustning till Uppsala universitet
22 december 2020
Regeringen har i dag beslutat att ge uppdraget att inrätta ett nytt nationellt kunskapscentrum för forskning om kärnvapennedrustning till Uppsala universitet. Med ett tvärvetenskapligt perspektiv med forskare inom bland annat freds- och konfliktforskning, kärnfysik, artificiell intelligens (AI) och statsvetenskap, kommer blivande Alva Myrdal-centrum bedriva forskning med målet att bidra till en säkrare värld för hela mänskligheten.
-
Arkiven avgörande för Frimurarnas identitet
22 december 2020
Frimurarordens noggranna arkivering är avgörande för ordens identitet. Arkiven har en unik struktur och genom den förstärks den hemlighetsfulla och mystiska självbild som orden bygger upp - och som blir även andras bild av den. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet, som fokuserar på Frimureriets arkivering under 1700- och 1800-talen.
-
Stefan Swartling Peterson får pris för arbetet för barns rätt till sjukvård
21 december 2020
Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa vid Uppsala universitet och hälsospecialist vid Unicef Sverige, får Martin H:son Holmdahls pris 2020, för främjandet av mänskliga fri- och rättigheter.
-
P-piller minskar risken för äggstocks- och endometriecancer
17 december 2020
En studie från Uppsala universitet, där man undersökt över 250 000 kvinnor, visar att p-piller skyddar mot både äggstocks- och endometriecancer. Den skyddande effekten består flera decennier efter att man slutat med p-piller. Forskningen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Cancer Research.
-
Dna-analys bäddar för ett mer hållbart sill- och strömmingsfiske
15 december 2020
En internationell forskargrupp ledd från Uppsala universitet har kartlagt hela arvsmassan hos sillen i 53 populationer från hela artens utbredningsområde i Atlanten och Östersjön. Det har resulterat i dna-tester som på sikt kan leda till en mer effektiv förvaltning av sill- och strömmingsbestånden. Studien är publicerad i tidskriften eLife.
-
Sällskapsspel för 400 år sedan – nästan som idag
14 december 2020
I en ny avhandling från Uppsala universitet har konstvetaren Greger Sundin undersökt spel från 1500- och 1600-talet som finns bevarade i bland annat svenska furstliga samlingar. Precis i slutet av avhandlingsarbetet lyckades han tillsammans med en kollega lösa en över 300 år gammal gåta gällande ett spel i det Augsburgska konstskåpet.
-
Ny analysmetod för prediktion av risk och effekt vid immunterapi
11 december 2020
I en ny studie visar forskare vid Uppsala universitet skillnader i hur antikroppen Rituximab interagerar med blod från friska personer jämfört med patienter med kronisk lymfatisk leukemi. Nu väcks hopp om att analysmetoden ska bana väg för viktiga genombrott inom immunterapeutisk forskning och vård.
-
Hundars diabetes kan visa på ökad risk för deras ägare att utveckla typ 2-diabetes
11 december 2020
Hundägare som har en hund med diabetes löper högre risk att själva diagnosticeras med typ 2-diabetes jämfört med ägare till hundar utan diabetes. För kattägare och deras katter tycks dock inga sådana samband finnas. Det här visar en ny registerstudie som gjorts vid bland annat Uppsala universitet. Resultaten publiceras i tidskriften The BMJ.
-
Ny behandling mot premenstruellt dysforiskt syndrom, pmds
10 december 2020
Genom att behandlas med progesteronreceptor-hämmare skulle många kvinnor som lider av pmds kunna slippa de värsta psykiska symptomen som irritabilitet och depression. Det visar en ny studie från Uppsala universitet som publiceras i den medicinska tidskriften American Journal of Psychiatry. Varannan kvinna i studien blev av med sin pmds.
-
Maskininlärning visar hur massdöd och artbildning har format livets utvecklingshistoria
09 december 2020
I en ny artikel i Nature presenteras den första studien av livets utveckling där maskininlärning använts. Studien visar den stora långsiktiga påverkan som utdöenden och artbildning har haft för djurlivet på jorden under de senaste 600 miljoner åren. Forskarna, som kommer från Universitetet i Essex, Tokyo Kogyo-universitetet och Uppsala universitet har också tagit fram en storskalig karta över hur fossila arter överlappar varandra i tiden.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.