Pressmeddelanden
-
Modell som förklarar arbetslöshet gav ekonomipris
11 oktober 2010
Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelas i år Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen och Chrisopher A. Pissarides ”för deras analys av marknader med sökfriktioner”. De tre har utvecklat en teori som kan användas för att besvara frågor om hur den ekonomiska politiken kan påverka arbetslösheten.
-
Det sjukt normala tema för årets Olof Rudbeck-dag
11 oktober 2010
I dagens gränslösa samhälle är det svårt att definiera sjukt respektive normalt. Även inom sjukvården. Det är utgångspunkten för årets Olof Rudbeck-dag den 15 oktober. Under temat Divergerande livsstilar och extrema beteenden – konsekvenser för sjukvården, blir det föreläsningar om allt från tonårshjärnans utsatthet till definitioner av normalt och onormalt inom psykiatrin.
-
Hamilton Fairley Award till Uppsalaforskare
11 oktober 2010
Professor Bengt Glimelius tilldelas i dag ESMO´s (European Society for Medical Oncology) stora vetenskapliga pris, Hamilton Fairley Award. Han belönas för att ha deltagit i flera kliniska prövningar som påverkat dagens sätt att behandla patienter med tarmcancer.
-
Skolan och utbildning i fokus under heldagskonferens
08 oktober 2010
Den 13-14 oktober är det dags för Vetenskapsrådets årliga konferens Resultatdialogen som i år äger rum vid Uppsala universitet. Där presenteras ett stort antal forskningsprojekt inom utbildningsvetenskap.
-
Glädje över beslut om MAX-labs finansiering
08 oktober 2010
Denna veckas besked att Knut och Alice Wallenbergs stiftelse satsar 400 miljoner kronor till strålrörsuppbyggnad och experimentstationer vid Max-lab i Lund mottas med stor glädje av de många Uppsalaforskare som är verksamma där.
-
Nobelpriset i litteratur till Mario Vargas Llosa
08 oktober 2010
Peruanske författaren Mario Vargas Llosa belönas med nobelpriset i litteratur ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag” - Ett mycket välförtjänt pris. Han är unik i sin realism och svår att jämföra med andra latinamerikanska författare. Snarare är han som en nutida Balzac, säger Leonardo Rossiello, docent i spanskspråkig litteratur vid Uppsala universitet.
-
Fredspriset för kampen om mänskliga rättigheter
08 oktober 2010
Den norska Nobelkommittén annonserade idag att årets fredspristagare är kinesen Liu Xiaobo, för sin långa fredliga kamp för grundläggande mänskliga rättigheter i Kina.
-
Grattis på födelsedagen Uppsala universitet!
07 oktober 2010
Idag, 7 oktober, är det 533 år sedan undervisningen startade vid Uppsala universitet.
-
Nyutsedd hedersdoktor får Nobelpris i kemi
06 oktober 2010
Årets Nobelpris i kemi går till Richard F.Heck, Ei-ichi Negishi och Akira Suzuki för utvecklingen av den palladiumkatalyserade korskopplingen. Ett kemiskt verktyg som kraftigt förbättrat kemisters möjligheter att tillverka kolbaserade molekyler lika komplicerade som naturens egna. En av pristagarna, Richard F. Heck, utsågs nyligen till hedersdoktor på Uppsala universitet.
-
Superstark kolflaga gav Nobelpris i fysik
06 oktober 2010
Nobelpriset i fysik delas 2010 ut till Andre Geim och Konstantin Novoselov för banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen. Grafen är en tunn flaga vanligt kol, bara en atom tjock. Som material är det helt nytt och kan komma att revolutionera olika former av elektronik.
-
Heck och Nestler nya hedersdoktorer
05 oktober 2010
Två nya hedersdoktorer har utsetts vid farmaceutiska fakulteten vid Uppsala universitet. Professor Richard F. Heck, som upptäckt flera viktiga kemiska reaktioner som idag är verktyg för alla organiska kemister och läkemedelskemister, samt professor Eric J. Nestler, som upptäckt viktiga mekanismer bakom utvecklingen av beroende och psykiatriska sjukdomar.
-
PO Enquist och Rüdiger Hehlmann nya hedersdoktorer
05 oktober 2010
Medicinska fakulteten vid Uppsala universitet har utsett två nya hedersdoktorer: Författaren P.O. Enquist och professor Rüdiger Hehlmann, som lett uppbyggnaden av det europeiska nätverket European LeukemiaNet.
-
Fyra nya hedersdoktorer inom teknik och naturvetenskap
05 oktober 2010
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet har utsett fyra nya hedersdoktorer inom sitt ämnesområde.
-
Uppsala universitet får ny historia
05 oktober 2010
Snart finns Uppsala universitets egen historia att läsa, från grundandet 1477 till idag. Den 7 oktober, på universitets 533-årsdag överlämnas de två första av sex nya band till rektor Anders Hallberg av författaren och vetenskapshistorikern Carl Frängsmyr.
-
Nobelpriset i medicin: "För en metod med enorm klinisk betydelse"
05 oktober 2010
Årets Nobelpris i medicin gick till den brittiske forskaren Robert Edwards för utvecklingen av in vitro-fertilisering, IVF. - Det är fantastiskt! Vi är så stolta över att priset gick till en metod inom vår specialisering, en metod som haft enorm klinisk betydelse världen över, säger Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.
-
Ny forskning förbättrar användandet av web services
05 oktober 2010
Nya metoder som ska förbättra möjligheterna att söka information på internet presenteras i en avhandling från Uppsala Universitet som läggs fram den 8 oktober. Informationsteknologen Manivasakan Sabesan presenterar ett antal metoder implementerade i det nya systemet WSMED som gör det möjligt att enkelt och effektivt söka data tillgängliga bland web services utan att behöva skapa nya program.
-
Ozon skadar molekyler i lungan
04 oktober 2010
Att ozon är skadligt att andas in är sedan tidigare känt. Nu visar ett svensk-brittiskt forskarteam vilka molekyler i det skyddande lagret på lungans insida som påverkas negativt. Studien har publicerats i senaste numret av tidskriften Langmuir, utgiven av American Chemical Society, och ger ny kunskap om ozonets skadliga verkan.
-
Vem mödrar lyssnade på avgörande för spädbarnens hälsa
04 oktober 2010
Historikern Stina Bohman har undersökt vad som ledde till att den mycket höga spädbarnsdödligheten som rådde i Ådalen, Ångermanland, på 1800-talet minskade mot slutet av århundradet. Hon visar att barnmorskorna var viktigare än läkarna för den positiva förändringen. Disputationen ägde rum vid Uppsala universitet den 1 oktober.
-
Första mötet på BUP – en viktig balansgång
04 oktober 2010
Det första mötet mellan barn, föräldrar och behandlare i barn- och ungdomspsykiatrin är viktigt för hur resten av behandlingen ska gå. För att skapa en bra och läkande atmosfär krävs att behandlarna lyckas balansera mellan samarbete, öppenhet och tydlig struktur. Det visar en avhandling av Monica Hartzell på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala Universitet.
-
Nya normer kan bryta gamla mönster inom kristen sexualetik
04 oktober 2010
Kristen sexualetik fokuserar för mycket på de intima relationernas form – äktenskapet, vilket gör att en tröghet inom kristen sexualetik bevaras. Det är utgångspunkten för teologen Sofia Mogårds avhandling. Sofia Mogård menar att om fokus i stället låg på relationens innehåll skulle det både överensstämma med kristen människosyn, möjliggöra för kärlek i relationen och föra teologin framåt.
-
Dags för Fakultet X om vår reproduktion
01 oktober 2010
Den nya biologin ger oss många nya möjligheter men ställer oss också inför svåra frågor när det gäller vår reproduktion. Fakultet X bjuder den 4 oktober in till samtal med en rad forskare; om risker, etiska dilemman, genetiska tester och mycket annat.
-
Framgång i arbetslivet tack vare andraspråksbakgrund
30 september 2010
Språkligt medvetna och bra på att reflektera kring språk och kommunikation. Att ha svenska som andraspråk kan vara en tillgång i arbetslivet konstaterar språkvetaren Marie Nelson som lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 1 oktober.
-
Nya masterexamen fortfarande okänd i arbetslivet
30 september 2010
Den nya masterexamen som infördes 2007 blev en succé bland studenterna, men inte i arbetslivet där den fortfarande är ganska okänd. Det visar en undersökning som universiteten i Lund, Uppsala och Göteborg gjort tillsammans.
-
Högromantiskt i universitetsaulan
29 september 2010
Kungliga Akademiska kapellet fyller den 9 oktober universitetsaulan med musik av två av romantikens största tonsättare, Robert Schumann och Felix Mendelssohn. Pianosolist är Uppsala universitets gästprofessor Staffan Scheja. De fyra hornsolisterna i Schumanns Konsertstycke för fyra horn och orkester är medlemmar ur Akademiska kapellet.
-
Språkvetarna utser hedersdoktorer
29 september 2010
Språkvetenskapliga fakulteten har utsett två nya hedersdoktorer: Professor Janet Holmes från Victoria University of Wellington, Nya Zeeland, och professor Donald E. Pease från Dartmouth College, USA.
-
Högintressant om internering av medborgare
29 september 2010
En av de främsta amerikanska rättshistorikerna, Harry Scheiber, Berkeley Law School, gästar den 30 september Uppsala universitet. Han kommer att presentera sin studie av interneringen av 125 000 amerikaner med japansk bakgrund under andra världskriget – ett hett ämne som väckt stort intresse i USA.
-
Professor ger ut bok om pandemier
27 september 2010
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, ger i dagarna ut en bok om pandemier. I svininfluensans kölvatten finns ett stort behov av kunskap om vad pandemier är, varför de uppstår och vilket hot de utgör.
-
Stockholm-Uppsalaregionen står för 60 procent av landets samlade sysselsättning inom life science
24 september 2010
Life science, en av Sveriges mest exporttunga branscher, har kartlagts. Stockholm-Uppsalaregionen står för 60 procent av landets samlade sysselsättning inom branschen. Sammanlagt finns här 576 företag med tillsammans över 23 000 anställda. Det visar en ny kartläggning som presenteras på tisdag den 28 september vid mässan BioTech Forum i Köpenhamn.
-
Patientsäkerhet på apotek undersöks i ny avhandling
24 september 2010
Annika Nordén-Hägg har i sin avhandling studerat olika aspekter av kvalitet på apotek – ett högaktuellt ämne i den rådande avregleringen. Hennes studier kan komma att ligga till grund för hur nya apoteksaktörer syn på patientsäkerhet och kvalitetsarbete och därmed bidra till en säkrare läkemedelsanvändning.
-
Pressinbjudan: CERN ger lägesrapport i Uppsala – kan vara nära genombrott
23 september 2010
Protonernas energinivå och intensitet har stegvis ökats och nu börjar man den närma sig okänt territorium. Den stora partikelacceleratorn Large Hadron Collider, LHC, i CERN kan snart ge data om hittills helt okänd partikelfysik. Den 27 september kommer LHC-projektledaren Steve Myers till Uppsala för ett seminarium med Uppsalakollegor och presenterar då senaste nytt från experimentet.
-
Pressinbjudan: Uppsala universitet får en bit av sin historia på 533-årsdagen
23 september 2010
Snart finns Uppsala universitets egen historia att läsa, från grundandet 1477 till idag. Den 7 oktober, på universitets 533-årsdag överlämnas de två första av sex nya band till rektor Anders Hallberg av författaren och vetenskapshistorikern Carl Frängsmyr.
-
Pris till uppsats om ansvarsfördelning för fel i fastighet
23 september 2010
Årets pris för bästa examensarbete inom fastighetsrätt går till Sebastian Nilhammer, som i sitt examensarbete vid Uppsala universitet utrett och analyserat hur valet av överlåtelseform vid förvärv av en fastighet påverkar köparens möjligheter att göra säljaren ansvarig för fel i den förvärvade egendomen.
-
Universitetet påbörjar planering för 2011
22 september 2010
Under dagens konsistoriesammanträde påbörjades en diskussion inför verksamhetsplaneringen för 2011 – ett år då universitet får en ny, delvis friare organisationsform och studieavgifter för utomeuropeiska studenter införs. Beslut fattades om att starta ett nytt kandidatprogram inom freds- och utvecklingsstudier nästa höst.
-
Rättsvetenskapens dag: Sverige och EU-rätten
22 september 2010
EU har nyligen genomfört en omfattande reform av sitt grundläggande regelverk genom det så kallade Lissabonfördraget. Samtidigt håller en svensk grundlagsreform på att göras som synliggör vårt EU-medlemskap. Den 5 oktober anordnar Uppsala universitets jurister Rättsvetenskapens dag 2010 och erbjuder en heldag om EU-rättens påverkan på Sverige.
-
Skytteanske pristagaren föreläser
22 september 2010
På lördag den 25 september, får årets skytteanske pristagare, den polsk-amerikanske statsvetaren Adam Przeworski, ta emot sitt pris och håller i samband med det en öppen föreläsning i universitetshuset.
-
Dödsfall bland nyfödda – osynligt trauma bland mest utsatta
22 september 2010
Fyra miljoner barn dör varje år under den första levnadsmånaden. Trots att en stor del av dessa dödsfall skulle kunna förhindras med enkla och kostnadseffektiva metoder har inget hänt de senaste decennierna. ST-läkaren Mats Målqvist beskriver i sin avhandling, som han lägger fram vid Uppsala universitet den 8 oktober, några av orsakerna och visar bland annat att majoriteten av dödsfallen inte ens rapporteras.
-
Dags för Forskarfredag på stan
21 september 2010
Forskning på stan blir det igen på fredag den 24 september, med ett tält på Stora torget fyllt av forskare som berättar om dinosaurier, fossil i 3D och fula ord. Det blir också vetenskapsvandringar för barn och Science café på biblioteket.
-
Från forskning till innovation – en fråga om användning
21 september 2010
Att frammana innovationer utifrån forskningsresultat handlar inte bara om att överföra nya vetenskapliga lösningar till kommersiella sammanhang. Det måste också till en reell användning av dem. Det visar Malena Ingemansson i sin avhandling som hon lägger fram vid företagsekonomiska institutionen, Uppsala universitet, den 24 september.
-
Helt nytt läkemedel mot Alzheimer prövas nu på patienter
20 september 2010
En helt ny typ av läkemedelssubstans mot Alzheimers sjukdom som utvecklats av Uppsalaforskare har nu gått in i klinisk prövning i USA. Den angriper förstadiet till de proteintrådar som orsakar sjukdomen, de så kallade protofibrillerna.
-
Nu kan läkemedelssubstanser mätas direkt i vävnadssnitt
20 september 2010
En forskargrupp från Uppsala universitet har utvecklat en helt ny metod som innebär en lösning på ett mycket svårt problem inom läkemedelsutvecklingen i prekliniska studier. Nämligen att mäta exakt hur mycket läkemedel som hamnat exakt var i en vävnad. Studien har nyligen publicerats i den ansedda tidskriften PLoS ONE.
-
Ekonomstudenter vann för bästa finansuppsats
20 september 2010
Två Uppsalastudenter, Daniel Rados och Toni Lovric, har vunnit pris för ”Årets finansuppsats”. Bakom priset står tidningen Affärsvärlden och Söderberg & Partners.
-
Uppsalaforskare i ny rapport om företags hållbarhetsarbete
20 september 2010
Sverige beslutade 2007 som första land i världen att alla företag med statligt ägande skulle presentera en hållbarhetsredovisning enligt GRI:s internationella riktlinjer. Idag publicerar Näringsdepartementet en forskningsrapport från företagsekonomiska institutionen, Uppsala universitet, om effekterna av detta krav.
-
Ny fyndplats med 500 miljoner år gamla välbevarade fossil
17 september 2010
Ett forskarteam med två Uppsalaforskare har i Kanada upptäckt en ny fyndplats med 500 miljoner år gamla välbevarade fossil. Bland annat en monstruös köttätare, sannolikt en av de kambriska havens mest skräckinjagande rovdjur. Själva fyndplatsen var oväntad, vilket öppnar för att flera unika fynd kan väntas på liknande platser. Studien har publicerats i septembernumret av tidskriften Geology.
-
Studenter vässar argumenten i samarbete med Oxford
16 september 2010
Under hösten 2010 genomför Oxfordgruppen vid Uppsala universitet för andra året i rad en satsning som riktar sig till studenter med ett särskilt stort intresse för vetenskap. Under fem kvällar kommer forskare från olika ämnen att hjälpa dem att vässa sitt analytiska tänkande.
-
Känd universitetsranking byter metod
16 september 2010
Times Higher Educations ranking av världens universitet har i år bytt metod och idag publicerades resultaten. Uppsala universitet återfinns på plats 147, vilket är sämre än med den tidigare mätmetoden.
-
Kunskapsbank om våld mot kvinnor
15 september 2010
Nu blir det lättare för personal inom hälso- och sjukvården, rättsväsendet och socialtjänsten att ta del av information och forskning om mäns våld mot kvinnor. Onsdagen den 15 september lanserar Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet en internetbaserad kunskapsbank.
-
Globalt utbildningsbehov inom kärnkraft diskuteras på konferens
15 september 2010
Intresset för kärnkraft ökar världen över. En flaskhals i utvecklingen är tillgången på utbildad personal. Den 28/9-1/10 hålls en internationell IAEA-konferens på Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, där frågan om kompetensförsörjning inom den globala kärnkraftssektorn ska diskuteras.
-
Uppsalaprofessor får prestigefyllt pris för engagemang mot antibiotikaresistens
14 september 2010
Professor Otto Cars, som vid sidan av sin forskning om infektionssjukdomar har ett starkt internationellt engagemang för att förebygga det växande problemet med antibiotikaresistens, uppmärksammas nu internationellt för sitt arbete. APUA, The Alliance for the Prudent Use of Antibiotics, meddelade idag att han utsetts till årets mottagare av det prestigefyllda APUA Leadership Award.
-
Uppdragsutbildning - till nytta för samhälle och näringsliv
13 september 2010
Inom Uppsala universitet finns avancerad kunskap och forskning med stor relevans för näringsliv och offentlig sektor. Uppsala universitet har under många år erbjudit myndigheter, organisationer och företag en möjlighet att utveckla kompetens och konkurrenskraft i nära anknytning till pågående forskning i form av uppdragsutbildning. I veckan firar avdelningen för uppdragsutbildning 25 år.
-
Kvinnlig omskärelse ämne för forskarkonferens i Uppsala
13 september 2010
Den 17-19 september samlas en grupp forskare i medicin och antropologi till en gemensam konferens för att diskutera studier som rör kvinnlig omskärelse.- Vi har börjat samarbeta över vetenskapsgränserna här i Norden och det har lett till att kvinnor får bättre vård idag, säger Birgitta Essén, docent på institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet och förlossningsläkare på Akademiska sjukhuset.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.