Pressmeddelanden
-
Forskare koordinerar medborgarkonsultation om klimatpolitik
25 september 2009
Lördagen den 26 september hålls världens första globala medborgarkonsultation i 38 länder samtidigt. Genusvetare från Uppsala är med och koordinerar det svenska delprojektet
-
Svenskarna härstammar från invandrade stenåldersmänniskor
24 september 2009
Dagens skandinaver härstammar inte från de människor som kom till Skandinavien efter den senaste istiden. Istället kan våra förfäder vara en grupp människor som invandrade senare, i samband med att jordbruket infördes. Det visar en ny studie i gränslandet mellan genetik och arkeologi, som gjorts av forskare vid bland annat Uppsala och Stockholms universitet och som publiceras i Current Biology.
-
Musikvetare får översättningspris
24 september 2009
Lars Berglund, forskarassistent på institutionen för musikvetenskap, har tilldelats översättningspriset Pro Lingua för sin forskning om vokalmusik på 1600-talet. Syftet med priset är att hjälpa svensk forskning att nå utanför landets gränser.
-
Anabola steroiders inverkan på hjärnan granskas i avhandling
24 september 2009
Anabola androgena steroider kan orsaka försämrat rumsligt minne och nedsatt inlärningsförmåga, visar studier på hanråttor. Resultaten, som presenteras i en avhandling av Kristina Magnusson vid Uppsala universitet, ger även en möjlig fingervisning om vilka effekter anabola steroider kan tänkas ha på människor. Avhandlingen granskas den 25 september.
-
Tolv miljoner kronor till beroendeforskning
24 september 2009
Tre forskare vid avdelningen för beroendeforskning vid Uppsala universitet, har tillsammans med forskare vid Karolinska Institutet och Helsingfors universitet, fått tolv miljoner kronor under sex från Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS. Forskningen är inriktad på alkoholens inverkan på hjärnans kapacitet och effekter av olika medicinska behandlingar.
-
Forskarfredag på Stora torget
23 september 2009
Fredagen den 25 september är det dags för Sveriges mest spridda vetenskapsfestival, Forskarfredag. I Uppsala hålls festivalen på Stora torget, där både små och lite större besökare kan experimentera och prova på forskning. I år ordnas för första gången ett science café, där alla som vill kan samtala med forskare från Uppsala universitet över en fika.
-
Skytteanske pristagaren föreläser
22 september 2009
På lördag den 26 september, får årets skytteanske pristagare, den amerikanske statsvetaren Philippe C. Schmitter, ta emot sitt pris och håller i samband med det en öppen föreläsning i universitetshusets aula.
-
Dansk-svensk akademi för industrinära läkemedelsforskning etableras
22 september 2009
Nu har en unik plattform för svensk-danskt samarbete kring doktorandutbildning inom läkemedelsområdet etablerats. Med industrinära utbildning, praktik och forskning för doktorander och lärare är syftet att kraftsamla för att ge en skjuts åt utvecklingen. Bakom satsningen står fyra tunga lärosäten i Sverige och Danmark.
-
Polisforskning samlas i seminarieserie
22 september 2009
Forskning med koppling till polisverksamheten bedrivs på många olika håll vid Uppsala universitet - från historia till rättsvetenskap och forensisk vetenskap. I en ny seminarieserie som startar den 25 september presenteras polisforskningen enhet för enhet. Först ut är genusvetarna Anneli Häyrén och Denise Malmberg, som pratar om maskulinitet i blåljus och våld mot funktionshindrade kvinnor.
-
Uppsala universitet gläds åt forskningsmedel och ser positivt på aviserade förslag
21 september 2009
Närmare 100 miljoner i utökade forskningsanslag och 1245 nya utbildningsplatser. Uppsala universitet får som väntat ett tillskott i den budgetproposition som regeringen presenterade för riksdagen idag. Det mesta var redan känt, men propositionen pekar också framåt mot fler intressanta förslag senare i höst.
-
FN-konferens i Uppsala idag
21 september 2009
Institutionen för freds- och konflikt vid Uppsala universitet har ett FN-uppdrag att dra lärdomar från tre viktiga fredsavtal. De första resultaten diskuteras på en arbetskonferens måndagen den 21 september, FN:s internationella fredsdag.
-
Historiskt perspektiv på aktuella utbildningsfrågor
21 september 2009
Imamutbildning, betygens utformning, konkurrensen mellan gymnasieskolor och ungdomsarbetslöshet är några exempel på aktuella ämnen som tas upp på den fjärde nordiska utbildningshistoriska konferensen vid Uppsala universitet den 1-2 oktober. I fokus står de historiska sammanhang som har format och fortsätter att forma utbildning, undervisning och fostran.
-
Guldregn över arbetslivsforskningen i Uppsala
18 september 2009
Nu är det klart att Uppsala universitet får ett av tre stora centra för arbetslivsforskning, som finansieras av FAS, forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap. Forskarna kommer att få 5 miljoner kronor per år i 10 år, totalt 50 miljoner kronor, för att bland annat studera hur den svenska arbetsmarknaden och välfärdsmodellen påverkas av globaliseringen.
-
Genusforskare och numismatiker nya hedersdoktorer
18 september 2009
Historisk-filosofiska fakulteten har utsett två nya hedersdoktorer: Förre 1:e antikvarien Harald Nilsson, som tillgängliggjort Uppsala universitets stora mynt- och medaljsamling, samt den amerikanska kvinnohistorikern Margaret R. Hunt.
-
Svenska judars historia i ny föreläsningsserie
18 september 2009
"Judarna i Sverige - en minoritets historia" är rubriken på en föreläsningsserie som startar vid Uppsala universitet tisdagen den 22 september. Under sammanlagt fem föreläsningar belyses olika aspekter av de svenska judarnas historia och integration under drygt 200 år, till stor del utifrån ny forskning bedriven inom ett nationellt forskarnätverk med samma namn som föreläsningsserien.
-
Etiken kring djurförsök analyseras i ny avhandling
18 september 2009
Hur väger man människors och djurs rättigheter till sina liv mot varandra? Vissa djurrättsförespråkare menar om man beaktade djurs rättigheter skulle det innebära att djurförsök helt borde avskaffas. I en avhandling i etik problematiserar Fredrik Karlsson vid Uppsala universitet det antagandet, efter att ha granskat tre teorier för djurs rättigheter. Avhandlingen granskas den 25 september.
-
Stark koppling mellan SLE-gen och hjärtkärlsjukdom
18 september 2009
För ett par år sedan upptäcktes några gener med stark koppling till den autoimmuna sjukdomen SLE, en "modellsjukdom" för många reumatiska sjukdomar. Nu har forskare i ett nationellt SLE-nätverk funnit en mycket stark koppling mellan en av dessa gener och hjärtkärlsjukdom och då särskilt stroke. Resultaten publiceras nu i den högt rankade tidskriften Annals of Reumatic Diseases.
-
Kriser får bankerna att agera mer opportunistiskt
18 september 2009
Under en finanskris befinner sig bankerna under hård press, och deras agerande blir därför mer opportunistiskt än kunderna är vana vid. Det här får man som företagskund räkna med, enligt företagsekonomen Kristina Furusten vid Uppsala universitet som i sin avhandling har studerat kontraktsförhållandet mellan bankerna och företag under 1990-talets finanskris. Hon disputerade den 17 september.
-
Akut brist på nya antibiotika
17 september 2009
Varje år orsakar multiresistenta bakterier 25 000 dödsfall i EU och ökade kostnader på 1,5 miljarder Euro. Samtidigt har läkemedelsföretagen oroväckande få nya antibiotika under utveckling. Särskilt allvarlig är bristen på framtida preparat mot multiresistenta gramnegativa bakterier t.ex. av typen ESBL som är ett kraftigt och snabbt växande problem i Sverige och globalt. Det visar en rapport som presenteras i samband med en EU-konferens idag i St
-
Oväntat stora skillnader i abborrars DNA
16 september 2009
Abborrpopulationer kan leva 300 meter från varandra utan att blanda sig med varandra. Vattentemperaturen spelar större roll för isoleringen än avståndet, mest avskiljda är de populationer som lever i områden med stora temperaturskillnader. Det visar Sara Bergek vid Uppsala universitet i en avhandling som granskas den 18 september.
-
Bättre stresshantering hjälper hjärtpatienter
16 september 2009
Stress och nedstämdhet ökar riskerna för att återinsjukna i hjärtsjukdom. Inom primärvården i Uppsala pågår sedan några år en unik undersökning, där hjärtpatienter med hjälp av kognitiv beteendeterapi lär sig hantera och undvika stress. Resultaten hittills är positiva, visar en ny avhandling av Mats Gulliksson som granskas vid Uppsala universitet den 18 september.
-
Tre Uppsalaforskare får Ingvar Carlsson Award
15 september 2009
Stiftelsen för strategisk forskning har tilldelat tolv yngre forskare bidrag på 2,95 milj kr vardera. Var och en får också ett personligt stipendium på 50 000 kr. Syftet är att ge hemvändande postdoktorer möjlighet att starta en självständig och nyskapande forskningsverksamhet i Sverige.
-
Bidrag till unik studie om kronisk lymfatisk leukemi
15 september 2009
Richard Rosenquist Brandell, professor vid institutionen för genetik och patologi, tilldelas 300 000 kronor av Blodcancerfonden för sin forskning om kronisk lymfatisk leukemi.
-
Två av sju anslag till starka forskningsmiljöer
15 september 2009
Nu har Uppsala universitet återigen uppmärksammats för sina starka forskningsmiljöer. Två av sju femåriga miljonanslag går till forskning om klimatförändringar av sjöar och om ärftliga faktorer bakom sjukdomar.
-
Unik analys visar att solen är en ovanlig stjärna
15 september 2009
Solen är lite av en särling bland stjärnorna. En forskargrupp med medlemmar från Uppsala, Australien, Tyskland och Portugal har för första gången kunnat visa att vår stjärna har en blandning av olika grundämnen som skiljer sig från de flesta stjärnors.
-
Osäker svensk import av dansk olja
14 september 2009
Danmarks framtida produktion av olja och gas kommer att minska påtagligt och all export kan upphöra innan 2030, varnar en studie från Uppsala universitet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Energy.
-
Erfarenhet är inte alltid en bra källa till kunskap
14 september 2009
Erfarenhet kan vara en högst subjektiv och osäker kunskapskälla. I själva verket är många av våra "erfarenheter" konstruerade av oss själva, baserade på vad vi vet men också på vad vi tror. Det här kan bidra till att förklara hur fördomar och felaktiga uppfattningar kan leva vidare både privat och yrkesmässigt, visar Ebba Elwin vid Uppsala universitet i en avhandling som granskas den 18 september.
-
Forskningsmiljö för bättre cancerbehandling invigs
14 september 2009
En del nya, i vissa fall mycket dyra cancerläkemedel, hjälper endast 10 - 20 procent av patienterna och effekten kan vara kortvarig. För att undvika onödiga biverkningar eller behandlingar som inte gör nytta samlas nu resurserna vid Uppsala universitet för att ta fram ny diagnostik för detta ändamål.
-
Årets Disapris till meteorologen Pär Holmgren
12 september 2009
Meteorologen Pär Holmgren tilldelas årets DISA-pris för populärvetenskapligt författande. Han får priset för sitt populärvetenskapliga engagemang i klimatfrågan.
-
Högskole- och forskningsministern på besök
11 september 2009
Den 16 september besöker högskole- och forskningsminister Tobias Krantz Uppsala universitet för att träffa forskare, studenter och ledning. Han berättar om sin vision för den svenska högskolan och svarar på frågor från studenter och anställda.
-
Besvärlig grönalg kan bli bas för rekordbatteri
10 september 2009
De oönskade blomningarna av grönalgen Cladophora (grönslick) längs Östersjön, och i andra delar av världen, är inte bara av ondo. En forskargrupp vid Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, visar i en artikel i Nano Letters att den väldigt speciella nanostrukturen som cellulosan i dessa alger har, fungerar utmärkt som bas i miljövänliga batterier.
-
Science café på årets Forskarfredag
09 september 2009
Fredag den 25 september är det dags för Forskarfredag i Uppsala. I två stora tält på Stora torget bjuds besökarna in för att ”prova-på” forskning och att delta i samtalen i Science café.
-
Nobelpristagare på besök
08 september 2009
Uppsala universitet får besök av två tidigare nobelpristagare under nästa vecka, kemipristagren från 1987 och medicinpristagaren från 1997. Båda ger en öppen föreläsning vid sina besök.
-
Venus äntligen tillbaka i Linnéträdgården
07 september 2009
Linné prydde sin trädgård med en Venusstaty, som sedan fick flytta med när botaniska trädgården flyttades till sin nuvarande plats nedanför slottet. Därifrån försvann hon sedan spårlöst någon gång på 1800-talet. En donation har nu förverkligat ett efterlängtat önskemål från universitetet att återföra Venus till sin plats i Linnéträdgården.
-
Utbytesstudenter välkomnades av rektor
04 september 2009
Det vimlade av studenter i universitetshuset, när rektor hälsade alla universitetets utbytesstudenter välkomna. I höst börjar mer än 800 utbytesstudenter vid Uppsala universitet, vilket är ungefär 100 fler än förra höstterminsstarten.
-
Biokemin i fokus när Tiselius firas
04 september 2009
Biokemins viktiga framsteg står i fokus när Arne Tiselius minne och forskargärning firas vid Uppsala universitet den 4-6 september.
-
Svenskt självbestämmande viktigare än neutralitet
04 september 2009
Den svenska neutraliteten var inte huvudorsaken till att Sverige dröjde med att gå med i EU - istället var det viljan till ekonomiskt och politiskt självbestämmande som var avgörande. Det menar ekonomhistorikern Erik Magnusson som undersökt Sveriges beslut att inte ansöka om medlemskap under 1960- och 1970-talen och lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 11 september.
-
Universitetet firar kulturnatt
03 september 2009
På kulturnatten 12 september fylls hela Uppsala med kultur och i år satsar Uppsala universitet lite extra för att visa upp sitt breda kulturutbud. Kulturnatten firas med utställningar, musik, föredrag och aktiviteter för barn och vuxna bland annat i universitetets museer, Universitetshuset, Carolina Rediviva, Musicum, Botaniska trädgården och Linnéträdgården.
-
Insjöar och vattendrag behöver uppmärksammas i klimatstudier
02 september 2009
Insjöar och vattendrag utgör cirka en procent av jordens yta, men deras betydelse för kolets omsättning mellan land, hav och atmosfär, och därmed för klimatet, är betydande. I en artikel som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Geoscience idag hävdar Uppsalaforskare tillsammans med internationella kolleger att större hänsyn måste tas till inlandsvattnens processer.
-
I höst vässar studenter argumenten
01 september 2009
Under hösten 2009 genomför Oxfordgruppen vid Uppsala universitet en unik satsning som riktar sig till studenter med ett särskilt stort intresse för vetenskap. Under sex kvällar kommer forskare från olika ämnen att hjälpa dem att vässa sitt analytiska tänkande.
-
Museum Gustavianum fylls med ny energi
01 september 2009
I samband med den internationella, vetenskapliga konferensen om vågkraft och marin strömkraft, som äger rum i Uppsala nästa vecka arrangerar Uppsala universitet en Energidag på Museum Gustavianum den 5 september.
-
Havets energi i fokus - världsexpertis samlas i Uppsala
01 september 2009
Havet utgör en stor hittills outnyttjad energiresurs som alltfler politiker och energibolag fått upp ögonen för. När den samlade forskarexpertisen den 7-9 september samlas i Uppsala för att utbyta erfarenheter om våg- och strömkraftsteknik finns såväl internationella miljöansvariga och Nordens tre största energibolag på plats.
-
Två nya böcker om skönlitteraturens plats i samhället
31 augusti 2009
Vilken plats har skönlitteraturen i svenskundervisningen? Hur förändrades litteraturen och kulturdebatten under 60- och 70talen? Detta är frågor som speglas i två nya böcker av Lena Kåreland, litteraturvetare och professor em i svenska.
-
Banbrytande resultat för nytt läkemedel vid förmaksflimmer
30 augusti 2009
Idag presenteras resultaten av den hittills största kliniska prövningen vid förmaksflimmer, RE-LY-studien, vid Europeiska kardiologföreningens kongress i Barcelona. Samtidigt publiceras studien online i New England Journal of Medicine. Studien jämför det nya blodförtunnande medlet dabigatran (150 mg x 2 eller 110 mg x 2) med standardbehandlingen warfarin när det gäller att förebygga stroke (slaganfall) hos patienter med förmaksflimmer.
-
Nytt blodproppsläkemedel ökar överlevnad och minskar återfall i hjärtinfarkt
30 augusti 2009
Ett nytt blodproppsläkemedel minskar risken för död och återinsjuknande efter hjärtinfarkt, utan att öka risken för allvarliga blödningar. Det visar en stor internationell klinisk studie, PLATO, som letts från Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR, vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, och Duke Clinical Research Institute, USA.
-
Hormonbalans vid Downs syndrom undersökt
28 augusti 2009
Personer med Downs syndrom kan behöva högre hormonnivåer än andra för att utvecklas och må bra. Det tyder barnläkaren Åsa Myrelids avhandling på, som hon lägger fram vid Uppsala universitet den 5 september. Resultaten kan användas för att förbättra det medicinska omhändertagandet av barn med Downs syndrom.
-
Fullsatt i aulan när studenterna välkomnades
28 augusti 2009
Meteorologen och klimatdebattören Pär Holmgren var konferencier, när alla nya studenter välkomnades i aulan på fredagen. I höst börjar ovanligt många studenter vid Uppsala universitet. Det märktes i aulan, som var fullsatt även på balkongerna.
-
DNA ur Linnés växtsamling isolerat i unik studie
28 augusti 2009
En forskargrupp från Uppsala universitet har lyckats få fram långa DNA-fragment ur torkat, pressat växtmaterial som samlades in av Linnés lärjunge Adam Afzelius på 1700-talet. Studien som letts av docent Katarina Andreasen kan avslöja om de växter som idag växer på Linnés gård Hammarby utanför Uppsala är desamma som de Linné själv planterade.
-
Konferens i Etiopien - regionala nätverk stärker forskningen
27 augusti 2009
Hur kan regionala nätverk stärka grundforskningen i utvecklingsländer? Det ska diskuteras på en internationell konferens i Addis Ababa, Etiopien, den 1-4 september. Konferensen ordnas av International Science Programme (ISP) vid Uppsala universitet, i samarbete med Sida, Addis Ababa University och African Union Commission.
-
1 245 nya platser till Uppsala universitet
27 augusti 2009
Uppsala universitet kommer att få 1 245 nya utbildningsplatser år 2010 – mest av alla lärosäten i landet – när regeringen satsar två miljarder kronor för att under 2010 och 2011 öka antalet utbildningsplatser i landet.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.