Pressmeddelanden
-
Krigen färre men allt mer knutna till kampen mot terrorism
20 oktober 2008
Under 2007 pågick endast fyra krig. Det är det lägsta antalet sedan 1960. Därutöver fanns det 30 mindre väpnade konflikter där dock antalet dödade i strid inte kom upp till 1 000 under året. Det framgår av den årliga översikt som forskarna vid Uppsala universitets konfliktdataprogram just publicerat i den internationellt ansedda tidskriften Journal of Peace Research.
-
Nya hedersdoktorer vid teologiska fakulteten
20 oktober 2008
Forskaren Linda Woodhead och förlagsredaktören Norman Hjelm har utsetts till nya hedersdoktorer vid teologiska fakulteten, Uppsala universitet.
-
Sånger från förr kan berätta mer om oss än vi tror
20 oktober 2008
Svenskar och nordbor kan inte skryta med någon lång tradition av fredlig samförståndsmentalitet. Det visar Hanna Enefalk i sin avhandling i historia som hon lägger fram vid Uppsala universitet den 24 oktober där hon analyserat den i det närmaste bortglömda genren "patriotiska sånger". Tvärtom handlade dessa sånger nästan enbart om stridande, modiga män.
-
Hedersdoktorer utsedda vid juridiska fakulteten
17 oktober 2008
Hovrättslagmannen Martin Borgeke och en internationellt framstående professor i komparativ rätt, Esin Örücü, har utsetts till nya hedersdoktorer vid juridiska fakulteten.
-
Bättre samarbeten krävs för unik Life science-region
17 oktober 2008
Uppsala har unika förutsättningar att bli en ledande life science-region men om banbrytande medicinsk forskning snabbare ska komma patienter i vården till godo, måste samarbetet mellan akademi och sjukvård förbättras. Det var en av slutsatserna under torsdagens framtidsseminarium om life science i Uppsala.
-
Stort anslag från EU:s forskningsråd till Uppsala
15 oktober 2008
Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi, har fått ett av totalt fyra svenska anslag när Europeiska forskningsrådet, ERC, fördelar 78 stora anslag inom life science.
-
Akademiska kapellet får besök av jättekör från Tyskland
15 oktober 2008
Kungliga Akademiska kapellet vid Uppsala universitet får besök av två domkyrkokörer från Fulda i Tyskland, sammanlagt över 100 personer. Tillsammans framför de Brahms Requiem, först torsdagen den 16 oktober i Stockholm och sedan lördagen den 18 oktober i Uppsala.
-
Bättre datormodeller ger effektivare solceller
14 oktober 2008
Datormodellering kan ge viktiga svar på hur olika faktorer påverkar prestanda för en solcell. Ulf Malm har tagit fram en simuleringsmodell som kan simulera vad som händer i så kallade CIGS-celler. Med hjälp av modellerna går det att bättre förstå vad som händer i cellerna, vilket på sikt kan leda till effektivare solceller. Ulf Malm lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet 17 oktober.
-
Metallisk kiselhydrid en väg till bättre supraledare
14 oktober 2008
En internationell forskargrupp ledd av professor Rajeev Ahuja vid Uppsala universitet har beräknat hur kiselhydrid under högt tryck genomgår en förändring till ett metallstadium som skulle kunna resultera i superkonduktivitet. Dessa rön publiceras i veckans nätupplaga av Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).
-
Företagsekonomen firar 50 tillsammans med alumner
14 oktober 2008
Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet fyller 50 år. Det firas bland annat med föreläsningar och en jubileumsfest den 17 oktober. I anslutning till jubileet håller alumniföreningen sin årliga Alumnidag.
-
Uppsala universitet fortfarande bäst i Sverige
14 oktober 2008
Uppsala universitet är fortfarande Sveriges bästa universitet, enligt Times Higher Educations årliga rankning som publicerades idag. Uppsala har stigit något sedan i fjol och rankas nu som 63:e bäst i världen, jämfört med fjolårets 71:a plats.
-
Nobelpris i ekonomi för internationell handel och ekonomisk geografi
13 oktober 2008
Amerikanen Paul Krugman får Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för sin analys av handelsmönster och lokalisering av ekonomisk verksamhet.
-
Små liv i fokus på Olof Rudbeckdagen
13 oktober 2008
För att kunna arbeta för en hög livskvalitet för människor i alla åldrar krävs medicinsk kunskap om de riktigt små barnens utveckling. Olof Rudbeckdagen den 17 oktober har temat små liv, stor forskning. Flera framstående forskare föreläser om livets första skede.
-
Samhällsvetarna utser tre nya hedersdoktorer
13 oktober 2008
Tre mycket framstående personer inom sina respektive fält; psykologi, matsociologi och didaktik, har utsetts till hedersdoktorer vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet.
-
Antibiotika bör inte ges för ofarliga bakterier i urinen
13 oktober 2008
Många äldre har bakterier i urinen som är helt ofarliga och därför inte behöver behandlas med antibiotika. I sin avhandling presenterar distriktsläkaren Nils Rodhe en metod för att snabbt kunna avgöra om en bakterieinfektion bör behandlas eller inte, ett viktigt steg mot att minska antibiotikaanvändningen i samhället. Disputationen äger rum den 25 oktober vid Uppsala universitet.
-
Årets Dag Hammarskjöldföreläsare får fredspriset
10 oktober 2008
Finlands förre president Martti Ahtisaari, som för några veckor sedan var i Uppsala och höll årets Dag Hammarskjöldföreläsning, fick idag Nobels fredpris. De senaste åren har han haft flera viktiga fredsuppdrag i bland annat Indonesien, Irak och Kosovo.
-
Medicinare och farmaceuter utser nya hedersdoktorer
10 oktober 2008
Nu har årets nya hedersdoktorer på medicinska och farmaceutiska fakulteten vid Uppsala universitet utsetts. En av dem är världsledande njurforskare, den andre har gjort banbrytande upptäckter om hur läkemedel omsätts i kroppen, vilket bland annat lett fram till ett helt nytt forskningsfält.
-
Skogsprojekt speglar samhällets maktstrukturer i Burkina Faso
10 oktober 2008
Ett konkret projekt som skogsförvaltning kan ge en bild av relationerna mellan politiska och religiösa maktstrukturer i samhället. Det visar antropologen Sita Zougouri, som har studerat hur lokala aktörer interagerar kring ett skogsprojekt i Burkina Faso, och vilka sociala kategorier som utesluts ur eller inkluderas i processerna. Sita Zougouri disputerade vid Uppsala universitet den 24 september.
-
Nobelpristagaren i litteratur har redan varit i Uppsala
10 oktober 2008
Den franske författaren Jean-Marie Gustave Le Clézio får årets Nobelpris i litteratur. År 2003 besökte han Uppsala universitet och deltog i ett samtal med professor emerita Brynja Svane.
-
Karl-Georg Ahlströms pris till lärare på Lundellska
09 oktober 2008
Årets Karl-Georg Ahlströmspris tilldelas Lena Apelthun, lärare i matematik, fysik och geografi vid Lundellska skolan i Uppsala. Det delas ut i samband med utbildningsvetenskapliga fakultetens lärardag den 9 oktober.
-
Medvind för vindkraftsforskningen
09 oktober 2008
Idag har Ericsson offentliggjort att företaget inleder ett samarbete med Uppsala universitet och avknoppningsföretaget Vertical Wind AB för att utveckla miljövänlig vindkraftsdrivna radiomaster. Det innebär en stor framgång för forskargruppens banbrytande tekniska lösning för vindkraft.
-
Nobelpris för upptäckt av papillomvirus och HIV
08 oktober 2008
Upptäckten av de virus som orsakar llivmoderhalscancer och AIDS får årets nobelpris i fysiologi eller medicin. - Mycket viktiga upptäckter och när det gäller papillomviruset har det lett ända fram till ett fungerande vaccin mot livmoderhalscancer, säger Stefan Schwartz, professor i molekylär virologi vid Uppsala universitet.
-
Nobelpris för fluorescerande protein
08 oktober 2008
Årets nobelpris i kemi går till de tre amerikanerna Osamu Shimomura, Martin Chalfie och Roger Y. Tsien för upptäckten av det grönt fluorescerande proteinet GFP, som gått från att vara ett märkligt fenomen i en vacker manet, till att bli ett av biovetenskapens viktigaste verktyg.
-
Viktig framgång för universitetets vindkraftsteknik
08 oktober 2008
Avknoppningsföretaget Vertical Wind, som grundar sig på Uppsala universitets utveckling av helt ny vindkraftsteknik, har tecknat avtal med E.ON och Falkenberg Energi för uppförandet av fyra vindkraftverk i Falkenberg.
-
Känd förskoleforskare och hedersdoktor på besök
07 oktober 2008
Professor Bronwyn Davies, känd för sina genusstudier av förskolebarn, gästar universitetet denna vecka. I januari utsågs hon till hedersdoktor i utbildningsvetenskap och nu återvänder hon, på inbjudan av utbildningsvetenskapliga fakulteten, institutionen för didaktik och fortbildningsavdelningen för skolans internationalisering.
-
Forskning på symmetribrott gav Nobelpris i fysik
07 oktober 2008
Yoichiro Nambu från USA samt Makoto Kobayashi och Toshihide Maskawa från Japan får Nobelpriset i fysik för sin forskning på symmetribrott i naturen - samma fenomen som studeras vid CERN i Schweiz.
-
Nya hedersdoktorer inom teknik och naturvetenskap
07 oktober 2008
Klimatforskaren Lennart Bengtsson, industrimannen Ulf Smith samt John Ellis, professor i teoretisk fysik vid Cern, Schweiz, och professor Dieter Söll vid Yale University, har utsetts till nya hedersdoktorer vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet.
-
Grattis Uppsala universitet 531 år!
07 oktober 2008
Uppsala universitet flaggar i dag för sig självt på sin födelsedag när det fyller 531 år.
-
Genomskinlighet i politiken kan leda till ökad korruption
07 oktober 2008
Varför är vissa länder mer benägna att drabbas av politisk korruption? Viviana Stechina, som disputerade vid Uppsala universitet den 3 oktober, har undersökt varför korruptionen inom den politiska eliten var mer omfattande i Argentina än i Chile under 1990-talet. Hennes forskning visar bl a att större genomskinlighet inte nödvändigtvis leder till minskad korruption, tvärtom.
-
Spädbarnslabbet blir först i Skandinavien med ny teknik
07 oktober 2008
Spädbarnslabbet vid institutionen för psykologi, Uppsala universitet, har fått 3.25 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs fond för att utrusta labbet med hypermodern teknik, den första i sitt slag i Skandinavien.- Detta har mycket stor betydelse för kunskapen om barns tidiga beteendeutveckling, liksom för forskningen om bland annat autism och ADHD, säger Claes von Hofsten, professor i perceptionspsykologi.
-
Så går det för personer med allvarlig brännskada
06 oktober 2008
En svår brännskada är ett trauma fyllt av smärta och påfrestningar som kan förändra hela livet för den som drabbas. Sjuksköterskan Björn Wikehult har undersökt hur det gått för patienter vid Akademiska sjukhusets brännskadeavdelning och visar att personlighetsdrag kan betyda mer än brännskadan i sig för hur livet ser ut ett antal år efter skadan. Han lade fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 3 oktober.
-
Biokemin stora landvinningar i fokus när Tiselius firas
03 oktober 2008
Manfred Eigen, nobelpristagare i kemi 1967, är en av flera världsledande forskare inom biokemi som kommer till Uppsala den 9-10 oktober när ett symposium arrangeras till minne av Arne Tiselius, en av Uppsala universitets åtta nobelpristagare genom tiderna.
-
Nu startar insamling av data inför experimenten på CERN
02 oktober 2008
Nu börjar de nordiska länderna lagra och bearbeta data från det största vetenskapliga experimentet genom tiderna, det så kallade LHC-projektet på CERN. Den 3 oktober uppmärksammas detta både internationellt och nationellt. Medier hälsas välkomna till Siegbahnsalen, Ångströmlaboratoriet, Uppsala där fysikforskare tillsammans med UPPMAX kommer att inviga den lokala delen av det nordiska gridnätverket.
-
Avancerat system för endorfin och opiater redan hos de första ryggradsdjuren
02 oktober 2008
Endorfiner är välkända som förmedlare av smärtlindring och belöningskänsla. Dessa och flera andra signalämnen åstadkommer detta via fyra olika receptorer på nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen. Forskare vid Uppsala universitet har nu funnit att alla fyra receptorerna fanns redan i de tidiga ryggradsdjuren och alltså uppstod för minst 450 miljoner år sedan.
-
Internationell konferens om kängurumetoden
02 oktober 2008
Det började i Colombia där man lät mammorna bära sina för tidigt födda barn nära sin egen kropp för att hålla värmen när de tekniska resurserna inte räckte till. Nu sprids kängurumetoden över världen eftersom forskning visat på att den har stora fördelar för både barn, föräldrar och vården. Den 6-7 oktober samlas forskare i Uppsala för att utbyta erfarenheter och diskutera riktlinjer.
-
Föreläsningar ger genusperspektiv på djurs livsstrategier
30 september 2008
Patricia A. Gowaty, professor i evolutionsbiologi vid University of California, föreläser vid Uppsala universitet den 1 och 2 oktober. Gowaty är känd för sina feministiska analyser av evolutionsteori, som går ut på att se individers beteende utgående från individuella skillnader i stället för könsskillnader. I föreläsningarna slår hon bl a hål på flera antaganden om honors och hanars reproduktion.
-
Lyckad Forskarfredag på stan
29 september 2008
Forskartältet på Stora torget var fyllt till bristningsgränsen av forskare, barn och deras föräldrar och lite senare på kvällen fylldes ungdomslokalen Grand av cirka 300 ungdomar. De dansande robotarna och deras mänskliga danspartners fångade nog mest publik.
-
Effektivare tillverkning ger bättre tabletter
29 september 2008
Bättre kunskaper om egenskaperna hos det pulver en tablett är gjord av ger bättre och säkrare tabletter. Tillsammans med bättre kunskaper om tänkbara tillverkningsprocesser kan också kostnaden sänkas för att utveckla och tillverka läkemedel. Josefina Nordström lägger fram sin avhandling om materialsnåla metoder och modeller vid Uppsala universitet den 3 oktober.
-
Konstvetare och litteraturvetare nya hedersdoktorer
29 september 2008
Martin Kemp, professor i konsthistoria vid Oxford University, och Janice Radway, professor i kommunikation/retorik och genusstudier vid Northwestern University School of Communication, USA, har utsetts till nya hedersdoktorer vid historisk-filosofiska fakulteten.
-
Årets skytteanske pristagare föreläser
26 september 2008
I morgon, lördag den 27 september, får årets skytteanske pristagare professor Rein Taagepera ta emot sitt pris och håller i samband med det en öppen föreläsning i universitetshusets aula.
-
Känslighet för cellgifter påverkar behandlingen
26 september 2008
Bättre kunskap om hur barn reagerar på cellgifter ökar möjligheterna att skräddarsy behandlingen mot cancer. Barnläkaren Josefine Palle visar i sin avhandling att känsligheten för cellgifter påverkar effekten av cellgiftsbehandlingen hos barn som lider av leukemivarianten AML. Den 26 september lägger hon fram sin avhandling vid Uppsala universitet.
-
Engagerade patienter känner större kontroll över sin diabetes
26 september 2008
Patienter med diabetes typ 2 känner att de har större kontroll över sin sjukdom om behandlingen är en dialog mellan vårdgivare och patient än om de bara blir tillsagda hur de ska göra. Men blodsockerkontrollen blir inte bättre. Det behövs en diskussion om hur patientutbildning ska bedrivas i primärvården, menar legitimerade dietisten Eva Thors Adolfsson i sin avhandling som hon presenterar vid Uppsala universitet 26 september.
-
Frankrikes ambassadör talar EU med Uppsalastudenter
25 september 2008
På tisdag, den 30 september, kommer Frankrikes ambassadör Joël De Zorzi på officiellt besök till Uppsala. På programmet står bland annat ett samtal om EU med studenter och gymnasieelever och en öppen föreläsning om vad Frankrike vill prioritera som EU:s ordförandeland.
-
Dags för höstens populärvetenskapliga föreläsningar!
25 september 2008
Naturfotografen Mattias Klum och evolutionsforskarna Hans Ellegren och Anna Qvarnström inleder höstens öppna föreläsningsserie som startar nu på måndag, den 29 september, med rubriken "Biologisk mångfald - behövs den?"
-
Genetiska skador hos minibakterier i bladlöss och myror repareras genom kopieringsfel
25 september 2008
Bladlöss och myror bär på minibakterier som producerar nödvändiga aminosyror och vitaminer. Minibakterierna har en mycket liten arvsmassa och många trasiga gener. Nu presenterar Uppsalaforskare i en artikel i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, experimentella resultat som visar att upprepade fel under omvandlingen av DNA till protein räddar funktionen hos de skadade generna.
-
Tvärvetenskaplig konferens ger ökad kunskap om livsnödvändiga kemikalier
25 september 2008
Om man känner till ett ämnes kemiska egenskaper är det också möjligt att förutsäga vilken biologisk effekt ämnet har, kunskap som kan användas bland annat för att riskbedöma kemikalier och skapa nya läkemedel. Detta diskuteras som bäst vid Uppsala universitet, där 250 forskare från hela världen deltar i konferensen EuroQSAR 2008.
-
Mycket skoj för unga på Forskarfredag
24 september 2008
Ta DNA-prov på ditt hår eller träffa människoätande myggor på Stora torget. Eller ta reda på mer om hur man blir artist och spela kort med robothundar på Grand. Det är bara några exempel på en lång rad aktiviteter som barn och unga kan göra gratis tillsammans med Uppsala universitets forskare på fredag.
-
Ny modell ger effektivare samarbeten
23 september 2008
Inger Dahlgren presenterar i sin avhandling en modell som kan ge bättre resultat i samarbetsprojekt.- Modellen kan också spara pengar eftersom deltagarna i projekten tydligare vet vad alla inblandade ska göra. På så sätt används resurserna bättre, menar Inger Dahlgren som presenterar sin avhandling vid Uppsala universitet den 26 september.
-
Examensarbete om servitut får pris
23 september 2008
Årets pris för bästa examensarbete inom fastighetsrätt går till Liselott Holmberg, som i sitt examensarbete vid Uppsala universitet tittat närmare på servitutsregeln i jordabalken och prövat det gamla rättsinstitutets ändamålsenlighet i vårt moderna samhälle.
-
Nya program inom humaniora till nästa höst
22 september 2008
Vid dagens sammanträde beslutade universitetets styrelse, konsistoriet, att inrätta fyra nya kandidatprogram inom humaniora. Med de nya utbildningarna vill man möta studenternas önskemål och arbetsmarknadens behov.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.