Pressmeddelanden
-
Populärt masterprogram tillsammans med Kina
12 september 2008
- Universitetssamarbeten är lite som dating. Om man tycker om varandra så fortsätter man och ser om det finns något att bygga en relation på. Det gjorde det verkligen mellan oss och Tongji University i Shanghai, så nu går vi vidare med en gemensam masterutbildning, berättar Anders Berglund vid institutionen för informationsteknologi.
-
Seminarium om medling till Folke Bernadottes minne
12 september 2008
Vad kan vi lära oss av greve Folke Bernadotte och hans gärning som förste FN-medlare i Palestinakonflikten på 1940-talet? Till minne av 60-årsdagen av hans död ordnas seminariet ”Mediation and Mediators” på Uppsala slott den 17 september.
-
Rätt visad tidsinformation hjälper räddningsledare att fatta rätt beslut
11 september 2008
Genom att presentera tiden för ett skeende på ett sätt som är lätt för exempelvis en räddningsledare att förstå, blir det lättare för denne att fokusera på att fatta ett bra beslut. Två- och tredimensionella kartor är effektiva hjälpmedel för beslutsfattare att visualisera tid och skeenden vid olika typer av händelser. Det har Andreas Kjellin visat i sin avhandling som han lägger fram vid Uppsala universitet den 12 september.
-
Universitetet firar kulturnatt
11 september 2008
Kulturnatten firas i år med utställningar, musik, föredrag och visningar i universitetets museer, i Musicum och i Botaniska trädgården. För första gången bjuds Uppsalaborna också in till Universitetshusets inre rum.
-
Världsledande IT-forskning presenteras på mässa
11 september 2008
Framtidens datorer kommer att ha många processorer som jobbar parallellt men för att fungera måste programmen skrivas på ett helt nytt sätt med nya kraftfulla programmeringsverktyg. På de s k Multicoredagarna i Kista den 11-12 september presenteras ledande forskning från Uppsala universitet som kan leda till lösningen på problemet.
-
Hög födelsevikt ökar risken för hälsoproblem senare i livet
11 september 2008
Allt fler nyfödda väger oproportionerligt mycket i förhållande till sin ålder och längd. De här barnen löper ökad risk att senare i livet drabbas av viktrelaterade hälsoproblem, och riskerar även själva att få överviktiga barn, visar en ny avhandling av Fredrik Ahlsson vid Uppsala universitet. Avhandlingen granskas den 12 september.
-
Fler studenter på engelskspråkiga masterprogram
10 september 2008
Närmare 400 studenter har registrerat sig till höstens engelskspråkiga masterutbildningar vid Uppsala universitet. De flesta kommer från länder i Sydostasien.
-
Uppsala universitet får bedriva den nya rektorsutbildningen
10 september 2008
Uppsala universitet är ett av sex lärosäten i landet som kommer att bedriva den nya rektorsutbildningen. Det beslutet kom nyligen från Myndigheten för skolutveckling.
-
Judar diskriminerades i Sverige under andra världskriget
10 september 2008
Antisemitismen fanns som ett bakgrundbrus i det svenska samhället under andra världskriget och bidrog till diskrimineringen av judiska flyktingar. Historikern Karin Kvist Geverts har i sin avhandling undersökt den svenska flyktingpolitiken under andra världskriget i detaljs och disputerar vid Uppsala universitet den 19 september.
-
Våld mot kvinnor försämrar barnens hälsa
10 september 2008
Våld mot kvinnor inom familjen har även allvarliga konsekvenser även för barnens tillväxt, hälsa och överlevnad. Kajsa Åsling Monemi vid Uppsala universitet har studerat kvinnor och deras barn i Bangladesh och Nicaragua, och visar bland annat att de barn vars mammor utsatts för våld växte sämre och blev sjuka oftare än andra. Avhandlingen granskas den 17 september.
-
Mångmiljonanslag till Uppsalas diabetesforskning
09 september 2008
I hård internationell konkurrens har Uppsala universitets forskning om typ1-diabetes fått ett mångmiljonanslag av amerikanska Juvenile Diabetes Research Foundation. De blir därmed en av tre grupper i världen som får bygga upp ett transplantationscentrum.
-
Inre slemskikt förhindrar att bakterier ger inflammation i tjocktarmen
09 september 2008
Det inre av två slemskikt i tjocktarmen bildar en ogenomtränglig barriär som skyddar oss från det stora antalet bakterier i tarmen. Nu visar forskare vid Uppsala universitet, Sahlgrenska akademin och Albert Einsteins universitet i New York, att avsaknad av den molekyl som bygger upp dessa två slemskikt leder till att bakterierna kommer i direktkontakt med slemhinnans celler vilket leder till inflammation och senare tjocktarmscancer.
-
Ahtisaari årets Dag Hammarskjöldföreläsare
09 september 2008
Finlands förre president Martti Ahtisaari håller årets Dag Hammarskjöldföreläsning den 18 september i närvaro av Kronprinsessan Victoria. De senaste åren har han haft flera viktiga fredsuppdrag i bland annat Indonesien, Irak och Kosovo.
-
Unga får bygga drömstad i Legobitar på Museum Gustavianum
08 september 2008
Bygga Lego på Uppsala universitetet? Ja, redan idag används det som pedagogiskt material i IT-utbildningarna. Nu har Museum Gustavianum fått en unik chans att använda byggklossarna i skapande syfte.
-
Nytt material lagar tänder och kotfrakturer
08 september 2008
Tand- och sjukvården letar ständigt nya material som kan förbättra vårdmöjligheterna. Jesper Lööf har i sin avhandling arbetat med ett ämne som både kan minska risken för karies efter ingrepp i munnen och reparera kollapsade ryggkotor. Disputationen äger rum den 12 september vid Uppsala universitet.
-
Ny bok ger samhällsvetenskapligt perspektiv på hållbart fiske
08 september 2008
Livet i våra världshav hotas, många arter är rödlistade och kräver en politik som snabbt kan leda till hållbart fiske. I en ny bok ger forskaren Gloria Gallardo ett sociologiskt och ekonomiskt perspektiv på en fråga som hittills framför allt handlat om biologi.
-
Universiteten i Uppsala vill starta centrum för energiforskning
05 september 2008
Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet vill starta ett gemensamt centrum i Uppsala för energiforskning och jämförande energistudier. Därför vänder sig universitetens rektorer till regeringen med en begäran om långsiktigt stöd om 95 miljoner kronor per år.
- Nya oväntade rön om vattens mikroskopiska struktur 04 september 2008
-
Mikroelektronik i toppklass
04 september 2008
Svensk forskning inom mikroelektronik är internationellt framstående och har stor potential att skapa nya företag. Det visar en utvärdering utförd av internationella experter. Uppsala universitet ingår i nätverk som lyfts fram som ett lyckat exempel.
-
Mjölkens betydelse för kulturens utveckling undersöks
04 september 2008
Förmågan att kunna dricka och tåla mjölk kan ha haft en enorm betydelse för Europas kulturella utveckling. I ett stort EU-projekt, som startar idag och koordineras från Uppsala universitet, ska forskare nu undersöka när och var denna egenskap uppstått och vad den betytt.
-
Vikingar i fokus
03 september 2008
Bland annat runstensvandring och teater står på programmet på arkeologidagen den 31 augusti, då universitetsparken förvandlas till ett vikingaläger.
-
25-årig praxis för utvärdering av dataanalys värdelös i praktiken
03 september 2008
Så kallade intelligenta datorbaserade metoder för klassificering av till exempel patientprover har i 25 år utvärderats med hjälp av två metoder som helt dominerat forskningen. Nu visar forskare i beräkningsmedicin vid Uppsala universitet att denna metodik är värdelös för praktiska problem. Artikel publiceras i tidskriften Pattern Recognition Letters.
-
Mjukt yttre hjälper enzymer att klara kyla
02 september 2008
Många organismer klarar sig utmärkt i mycket kall miljö - trots att kroppens enzymer behöver värme för att arbeta snabbt. Forskare från Uppsala och Tromsö visar i en ny studie att dessa organismer har enzymer med mjukare yta - en upptäckt som kan bli mycket användbar vid design av nya proteiner för industriella ändamål.
-
Många humanister och samhällsvetare bland avancerade IT-användare
02 september 2008
Det är inte längre framför allt tekniskt intresserade unga män som driver utvecklingen på internet. Inom vissa områden är tjejer, humanister och samhällsvetare lika aktiva och pådrivande. Det visar resultaten av en ny studie av studenters och forskares internetanvändning.
-
Så förstår blodkärlsceller att de ska skapa rör
01 september 2008
Hur kan blodkärlsceller förstå att de ska organisera sig för att bilda "rör" istället för mattlika strukturer? Uppsalaforskare visar nu för första gången att det behövs ett slags instruktörsmolekyler för att det ska fungera. Dessa rön, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Blood, kan vara ett viktigt steg mot att kunna använda stamceller för att bygga nya organ.
-
Uppsalaforskare får utmärkelser
01 september 2008
Den 2 september får elva Uppsalaforskare ta emot olika utmärkelser av Kungliga Vetenskapssocieteten i Uppsala.
-
Ny upptäckt om tillväxtfaktor kan bli genombrott för cancerforskning
01 september 2008
En forskargrupp vid Ludwiginstitutet och Uppsala universitet har upptäckt en helt ny signalväg för en tillväxtfaktor som har avgörande betydelse för cancercellers överlevnad och tillväxt. Fynden, som publiceras i dagens nätupplaga av Nature Cell Biology, öppnar ett helt nytt landskap för forskningen om bland annat bröst- och prostatacancer.
-
Samarbete med Indien ska ge nanoteknologin nya verktyg
29 augusti 2008
En forskargrupp vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet ska leda ett samarbetsprojekt mellan EU och Indien inom teoretisk materialvetenskap. Målet att hitta nya material för tillämpningar inom nanoteknologi.
-
Alliansen på Uppsalabesök
29 augusti 2008
Alliansens partiledare besökte idag BMC vid Uppsala universitet, för att presentera huvuddragen i regeringens kommande forskningsproposition - inför ett stort pressuppbåd. Det statliga stödet för forskning och innovation kommer att öka, för att nå en permanent förstärkning om fem miljarder kronor år 2012.
-
Forskningsprojekt om ultraljudterapi får 4,5 miljoner
26 augusti 2008
Peter Stoica, professor vid institutionen för informationsteknologi, har tilldelas ett prestigefyllt forskningsanslag på 4,5 miljoner kr under fem år, från det europeiska forskningsrådet ERC.
-
Nytt samarbete med Högskolan på Gotland
26 augusti 2008
I fredags möttes rektorerna vid Uppsala universitet och Högskolan på Gotland för att påbörja ett nytt samarbete. Bland annat ska en ny utbildningsmodell testas vid Högskolan på Gotland, "Liberal Education". I samarbetet ingår också masterkurser, sommarkurser, pedagogiskt utvecklingsarbete och forskning.
-
Lundaspex besöker Uppsala
21 augusti 2008
Den 19 september uppförs Lundaspexet Uarda i Uppsala. Samtidigt träffas de båda universitetens ledningsgrupper för att diskutera nya samarbeten.
- Universitetens roll under nazitiden diskuteras 20 augusti 2008
-
Konferens: Enzymfamilj med stor potential inom biotekniken
14 augusti 2008
I nästa vecka samlas över hundra forskare i Uppsala till en internationell konferens om proteinforskning. Det handlar om glutationtransferaser - en familj enzymer som främst är känd för att oskadliggöra giftiga ämnen i kroppens celler. Detta forskningsområde är högintressant såväl inom läkemedelsindustrin och biotekniken som inom grundforskningen.
-
Uppsala universitet på prestigefylld rankinglista
13 augusti 2008
Uppsala universitet kommer på plats 71 i den stora ranking av världens universitet, som görs varje år vid Shanghai Jiao Tong university i Shanghai. Resultatet är något sämre än förra året, då universitetet kom på plats 66.
-
Torgny Segerstedts 100-årsdag hedrades
13 augusti 2008
Uppsala universitet högtidlighöll Torgny Segerstedts 100-årsdag med kransnedläggning på graven vid Gamla kyrkogården i Uppsala. Torgny Segerstedt är den svenska sociologins nestor och var också under 23 år rektor för Uppsala universitet.
-
Många antagna till höstens utbildningar
08 augusti 2008
Nu är andra antagningen klar till höstens utbildningar vid Uppsala universitet. Till utbildningsprogrammen har 5 089 studenter antagits, vilket är nästan 400 fler än förra höstterminen. Svårast att komma in på var som vanligt läkarprogrammet, men även det nya socionomprogrammet är populärt bland studenterna.
-
Internationell kurs för kördirigenter
07 augusti 2008
Vid institutionen för musikvetenskap, Uppsala universitet, pågår en internationell Master Class-kurs för erfarna kördirigenter. Kursen ges i samarbete med konservatorier och musikakademier i Bologna, Krakow och Salzburg och har samlat 16 deltagare från Polen, Italien, Österrike, Sverige, Finland, Danmark och Norge.
-
Konfliktforskning nominerad till Kunskapspriset
07 augusti 2008
Konfliktdataprogrammet vid Uppsala universitet har fått två nomineringar till Nationalencyklopedins Kunskapspris för 2008. - Det är glädjande att vårt arbete uppmärksammas, säger programmets ledare, professor Peter Wallensteen vid institutionen för freds- och konfliktforskning.
- Stipendier stärker samarbete med Oxford 07 augusti 2008
-
Dags för Linnéfestival
21 juli 2008
Den 27 juli går startskottet för Uppsalas nya Linnéfestival, en utökad version av tidigare somrars Linnévecka.
-
Den vita hästens genetik avslöjad
21 juli 2008
Den vita hästen är en ikon för upphöjelse och värdighet som haft en enorm kulturell betydelse över hela världen. Forskare vid Uppsala universitet och SLU kan nu visa att vita hästar bär en specifik mutation som uppkom för tusentals år sedan. Detta anlag ökar också risken för melanom, vilket gör rönen medicinskt mycket intressanta. Studien publiceras idag i nätupplagan av Nature Genetics.
-
Forskare i molekylärgenetik får Uppsalas Fernströmpris
11 juli 2008
Mats Nilsson får Uppsala universitets Fernströmpris. Nilsson får priset för sitt arbete med att utveckla nya tekniker för att studera sjukdomar på molekylär nivå. - Det känns otroligt roligt att få detta erkännande av min forskning. Jag hoppas att fler får upp ögonen för det här spännande forskningsfältet i och med priset, säger han. Mats Nilsson vid institutionen för genetik och patologi leder en forskargrupp som, i samarbete med flera forskargr
-
Uppsalaforskare samtalar med politiker under Almedalsveckan
04 juli 2008
Att skapa möten och samtal mellan forskare, politiker och andra makthavare är syftet med SAMspråk som ordnas den 7 juli under Almedalsveckan i Visby. Från Uppsala universitet deltar statsvetare och teologer.
-
Mångsidigt protein får blodet att både rinna och koagulera
04 juli 2008
Protein-C-hämmaren är ett protein som finns i många varianter och kan ha rakt motsatta effekter i olika sammanhang. Det kan hämma både de enzym som får blodet att koagulera och de som förhindrar koagulering, och kan därför spela en viktig roll för medicinska behandlingar. En grupp Uppsalaforskare har studerat proteinet närmare, och resultaten publiceras idag i The Journal of Biological Chemistry.
-
Första kullen barnmorskor tar examen
03 juli 2008
Nu går universitetets första omgång färdigutbildade barnmorskor ut i arbetslivet. Tjugo studenter utexamineras och Shadi Paknejad är en av dem. - Att blir barnmorska är en vilja jag haft sedan barndomen, säger hon.
-
Ny upptäckt ett steg mot bättre diabetesbehandling
02 juli 2008
Uppsalaforskare presenterar i dagens nummer av den ansedda tidskriften Cell Metabolism nya rön, som kastar ljus över de processer som styr frisättningen av det blodsockersänkande hormonet insulin. Upptäckten bygger på utveckling av nya bildanalysmetoder som möjliggör detaljstudier av skeenden alldeles innanför membranet på de insulinfrisättande cellerna.
-
Succé för universitetets uppsättning av Tosca
01 juli 2008
"Maffigt", "imponerande", "fantastiskt" - superlativen var många från publiken under föreställningen av Tosca, när operan för första gången uppfördes i tre historiska Uppsalamiljöer: domkyrkan, universitetsaulan och slottet. En recension av uppsättningen kommer efter den första artikeln.
-
De första "skaldjuren" satt fast på havsbottnen
26 juni 2008
De första skaldjuren levde fastsittande på havsbottnen, med ett fjälliknande skal som endast delvis täckte mjukdelarna. Ur dessa kan dagens musslor och andra tvåskaliga djur ha utvecklats, visar nya studier av Uppsalaforskare. Resultaten finns publicerade i det senaste numret av den brittiska tidskriften Biology Letters, och i en tidigare artikel i den amerikanska tidskriften Geology.
-
Viktig länk funnen i vattendjurens väg upp på land
26 juni 2008
Nya unikt bevarade fossil från Lettland berättar om en av de avgörande händelserna i vår egen evolutionära historia, när våra förfäder lämnade vattnet och tog steget upp på land. Uppsalaforskare har tillsammans med internationella kolleger rekonstruerat delar av djuret och förklarar dess utveckling i det senaste numret av tidskriften Nature.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.