Pressmeddelanden
-
Nytt samarbete med Högskolan på Gotland
26 augusti 2008
I fredags möttes rektorerna vid Uppsala universitet och Högskolan på Gotland för att påbörja ett nytt samarbete. Bland annat ska en ny utbildningsmodell testas vid Högskolan på Gotland, "Liberal Education". I samarbetet ingår också masterkurser, sommarkurser, pedagogiskt utvecklingsarbete och forskning.
-
Lundaspex besöker Uppsala
21 augusti 2008
Den 19 september uppförs Lundaspexet Uarda i Uppsala. Samtidigt träffas de båda universitetens ledningsgrupper för att diskutera nya samarbeten.
- Universitetens roll under nazitiden diskuteras 20 augusti 2008
-
Konferens: Enzymfamilj med stor potential inom biotekniken
14 augusti 2008
I nästa vecka samlas över hundra forskare i Uppsala till en internationell konferens om proteinforskning. Det handlar om glutationtransferaser - en familj enzymer som främst är känd för att oskadliggöra giftiga ämnen i kroppens celler. Detta forskningsområde är högintressant såväl inom läkemedelsindustrin och biotekniken som inom grundforskningen.
-
Uppsala universitet på prestigefylld rankinglista
13 augusti 2008
Uppsala universitet kommer på plats 71 i den stora ranking av världens universitet, som görs varje år vid Shanghai Jiao Tong university i Shanghai. Resultatet är något sämre än förra året, då universitetet kom på plats 66.
-
Torgny Segerstedts 100-årsdag hedrades
13 augusti 2008
Uppsala universitet högtidlighöll Torgny Segerstedts 100-årsdag med kransnedläggning på graven vid Gamla kyrkogården i Uppsala. Torgny Segerstedt är den svenska sociologins nestor och var också under 23 år rektor för Uppsala universitet.
-
Många antagna till höstens utbildningar
08 augusti 2008
Nu är andra antagningen klar till höstens utbildningar vid Uppsala universitet. Till utbildningsprogrammen har 5 089 studenter antagits, vilket är nästan 400 fler än förra höstterminen. Svårast att komma in på var som vanligt läkarprogrammet, men även det nya socionomprogrammet är populärt bland studenterna.
-
Internationell kurs för kördirigenter
07 augusti 2008
Vid institutionen för musikvetenskap, Uppsala universitet, pågår en internationell Master Class-kurs för erfarna kördirigenter. Kursen ges i samarbete med konservatorier och musikakademier i Bologna, Krakow och Salzburg och har samlat 16 deltagare från Polen, Italien, Österrike, Sverige, Finland, Danmark och Norge.
-
Konfliktforskning nominerad till Kunskapspriset
07 augusti 2008
Konfliktdataprogrammet vid Uppsala universitet har fått två nomineringar till Nationalencyklopedins Kunskapspris för 2008. - Det är glädjande att vårt arbete uppmärksammas, säger programmets ledare, professor Peter Wallensteen vid institutionen för freds- och konfliktforskning.
- Stipendier stärker samarbete med Oxford 07 augusti 2008
-
Dags för Linnéfestival
21 juli 2008
Den 27 juli går startskottet för Uppsalas nya Linnéfestival, en utökad version av tidigare somrars Linnévecka.
-
Den vita hästens genetik avslöjad
21 juli 2008
Den vita hästen är en ikon för upphöjelse och värdighet som haft en enorm kulturell betydelse över hela världen. Forskare vid Uppsala universitet och SLU kan nu visa att vita hästar bär en specifik mutation som uppkom för tusentals år sedan. Detta anlag ökar också risken för melanom, vilket gör rönen medicinskt mycket intressanta. Studien publiceras idag i nätupplagan av Nature Genetics.
-
Forskare i molekylärgenetik får Uppsalas Fernströmpris
11 juli 2008
Mats Nilsson får Uppsala universitets Fernströmpris. Nilsson får priset för sitt arbete med att utveckla nya tekniker för att studera sjukdomar på molekylär nivå. - Det känns otroligt roligt att få detta erkännande av min forskning. Jag hoppas att fler får upp ögonen för det här spännande forskningsfältet i och med priset, säger han. Mats Nilsson vid institutionen för genetik och patologi leder en forskargrupp som, i samarbete med flera forskargr
-
Uppsalaforskare samtalar med politiker under Almedalsveckan
04 juli 2008
Att skapa möten och samtal mellan forskare, politiker och andra makthavare är syftet med SAMspråk som ordnas den 7 juli under Almedalsveckan i Visby. Från Uppsala universitet deltar statsvetare och teologer.
-
Mångsidigt protein får blodet att både rinna och koagulera
04 juli 2008
Protein-C-hämmaren är ett protein som finns i många varianter och kan ha rakt motsatta effekter i olika sammanhang. Det kan hämma både de enzym som får blodet att koagulera och de som förhindrar koagulering, och kan därför spela en viktig roll för medicinska behandlingar. En grupp Uppsalaforskare har studerat proteinet närmare, och resultaten publiceras idag i The Journal of Biological Chemistry.
-
Första kullen barnmorskor tar examen
03 juli 2008
Nu går universitetets första omgång färdigutbildade barnmorskor ut i arbetslivet. Tjugo studenter utexamineras och Shadi Paknejad är en av dem. - Att blir barnmorska är en vilja jag haft sedan barndomen, säger hon.
-
Ny upptäckt ett steg mot bättre diabetesbehandling
02 juli 2008
Uppsalaforskare presenterar i dagens nummer av den ansedda tidskriften Cell Metabolism nya rön, som kastar ljus över de processer som styr frisättningen av det blodsockersänkande hormonet insulin. Upptäckten bygger på utveckling av nya bildanalysmetoder som möjliggör detaljstudier av skeenden alldeles innanför membranet på de insulinfrisättande cellerna.
-
Succé för universitetets uppsättning av Tosca
01 juli 2008
"Maffigt", "imponerande", "fantastiskt" - superlativen var många från publiken under föreställningen av Tosca, när operan för första gången uppfördes i tre historiska Uppsalamiljöer: domkyrkan, universitetsaulan och slottet. En recension av uppsättningen kommer efter den första artikeln.
-
De första "skaldjuren" satt fast på havsbottnen
26 juni 2008
De första skaldjuren levde fastsittande på havsbottnen, med ett fjälliknande skal som endast delvis täckte mjukdelarna. Ur dessa kan dagens musslor och andra tvåskaliga djur ha utvecklats, visar nya studier av Uppsalaforskare. Resultaten finns publicerade i det senaste numret av den brittiska tidskriften Biology Letters, och i en tidigare artikel i den amerikanska tidskriften Geology.
-
Viktig länk funnen i vattendjurens väg upp på land
26 juni 2008
Nya unikt bevarade fossil från Lettland berättar om en av de avgörande händelserna i vår egen evolutionära historia, när våra förfäder lämnade vattnet och tog steget upp på land. Uppsalaforskare har tillsammans med internationella kolleger rekonstruerat delar av djuret och förklarar dess utveckling i det senaste numret av tidskriften Nature.
-
Symposium om framtidens el
25 juni 2008
Fredagen den 27 juni blir det stor kraftsamling på Ångströmlaboratoriet, med Uppsala universitet som värd, då företrädare för de stora energibolagen i landet möts under ett symposium om elektricitet och framtidsutsikter. En stor del av eftermiddagen kommer att handla om förnyelsebar energi.
-
Sommartips för journalister
25 juni 2008
På Uppsala universitets sommartipslista finns kontaktuppgifter till forskare inom en rad ämnen som kan bli aktuella under sommarmånaderna.
-
Tre av sex forskartjänster till Uppsala
23 juni 2008
Tre Uppsalaforskare inom språk och humaniora har fått varsin treårig akademiforskartjänst från Svenska Akademien och Kungliga Vitterhetsakademien. Av sex inrättade forskartjänster gick alltså tre tjänster till Uppsala universitet.
-
Forskare påvisar evolutionärt bevarade könsskillnader i hjärnan
23 juni 2008
Det finns vissa biologiska skillnader mellan könen när det gäller genuttryck i hjärnbarken, som är desamma hos människa och andra primater. Detta tyder på att skillnaderna uppstått för länge sedan och bevarats genom evolutionen. Det visar en ny studie som i fredags publicerades i tidskriften PLoS Genetics.
-
Linnéstöd till starka Uppsalamiljöer
18 juni 2008
184 miljoner under tio år i Linnéstöd. Det blev resultatet för Uppsala universitet när Vetenskapsrådet och Formas avslöjade att 20 av 105 ansökningar beviljats stöd. Tre av dessa tillhör Uppsala universitet och en är en gemensam satsning mellan Karolinska institutet och Uppsala universitet.
-
Tinnitus kan behandlas genom vägledd självhjälp
17 juni 2008
Nästan var femte svensk lider av tinnitus. Något medicinskt botemedel finns inte, men flera studier har visat att kognitiv beteendeterapi (KBT) kan minska de besvär tinnitus ibland leder till. Viktor Kaldo har studerat KBT-behandling genom så kallad vägledd självhjälp, en metod som enligt honom är både tidseffektiv och ger goda resultat. Han disputerade vid Uppsala universitet den 13 juni.
-
Välstädat efter storsatsning på kemikaliehantering
17 juni 2008
Efter ett omfattande åtgärdspaket innehållande bl a två rektorsbeslut finns nu helt nya rutiner och riktlinjer för hanteringen av kemikalier vid Uppsala universitet. - Projektet har verkligen fått stort gensvar och många har fått upp ögonen för hur viktigt detta är, säger Annika Edlund, arbetsmiljöingenjör vid byggnadsavdelningen.
-
Årets Oscarpris till historiker och farmaceut
16 juni 2008
Årets Oscarspristagare är Mikael Alm, historiska institutionen och Mathias Hallberg, institutionen för farmaceutisk biovetenskap. De får dela på prissumman 90 000 kronor, avkastningen av Oscar II:s jubelfestdonation.
-
Två Uppsalaforskare ges knuff framåt i karriären
15 juni 2008
Två unga kvinnliga forskare vid Uppsala universitet har tilldelats anslag genom Vinnovas program Vinnmer. Det ger dem möjlighet att meritera sig i samarbeten med internationellt ledande forskningsmiljöer.
-
Högskoleutbildning ger jobb
13 juni 2008
Personer som läst på högskola och universitet har lättare att få jobb. Dessutom får i stort sett alla jobb som motsvarar deras utbildningsnivå. Avgångselever från gymnasieskolan har dock svårare att komma in på arbetsmarknaden. Det visar en ny undersökning från Högskoleverket.
-
Idag smäller det för Tosca
13 juni 2008
Idag är det dags för premiär av Tosca, vilket bland annat kommer att märkas i form av kanonskott utanför domkyrkan.
-
Uppsala universitet - en del av Högskolan på Gotland
12 juni 2008
Vad har Högskolan på Gotland gemensamt med Uppsala universitet? Jo, insikten om att studenterna måste kunna påverka innehållet i sin utbildning även efter att de påbörjat sina studier – utan att börja om. Därför inleder nu de båda lärosätena ett samarbete inom ett koncept som heter Liberal Education.
-
Nästa års utbildningsplatser fördelade
12 juni 2008
Vetenskapsområdena för humaniora och samhällsvetenskap samt medicin och farmaci ökar med sammanlagt 324 platser nästa år. Det beslutade konsistoriet, universitetets styrelse, idag.
-
Ett steg på vägen mot effektivare lagring av väte
12 juni 2008
Ett internationellt forskarlag under ledning av professor Rajeev Ahuja vid Uppsala universitet har på atomär skala kartlagt hur väte frisätts från nanopartiklar tillverkade av magnesium – ett lovande material för lagring av väte. Resultaten finns publicerade i nätupplagan av tidskriften Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).
-
Vendeltid i sin fulla glans i utställning om Valsgärde
11 juni 2008
Utsmyckade hjälmar, praktfulla svärd, keramik och vardagsföremål. Vendeltiden, som föregick Vikingatiden, är i blickpunkten för en ny permanent utställning på Museum Gustavianum. Det är de unika, orörda gravarna i Valsgärde utanför Uppsala som får levandegöra svensk historia från folkvandringstid ända fram till medeltid.
-
Ny metod avslöjar virus-värd interaktioner i mikrobiella samhällen
11 juni 2008
Genom att använda små DNA-fragment från mikroorganismer i sura undervattenskällor har amerikanska och en svensk forskare för första gången lyckats länka viruspopulationer till deras värdorganismer i ett mikrobiellt samhälle. Denna metod kan sannolikt utvecklas även för andra miljöer, t ex i tarmfloran. Studien publicerades i senaste numret av tidskriften Science.
-
Blixtar och åskskydd i fokus på internationell konferens
11 juni 2008
Hur skyddar man sig själv och elektronisk utrustning mot åska? Vilken inverkan har blixtar på miljön, och på vilket sätt kan de användas som en global termometer? Bland annat dessa frågor besvaras på en internationell konferens om åskskydd vid Uppsala universitet den 23-26 juni.
-
Det Augsburgska konstskåpet öppnar sig för världen
10 juni 2008
Snart kan varje datoranvändare i hela världen resa in i det Augsburgska konstskåpet, då det magnifika skåpet nu även finns virtuellt. För Museum Gustavianum är det ett stort steg framåt att kunna visa museets skatter för en bredare publik.
-
Ny bok om EU och den svenska arbetsmarknaden
09 juni 2008
Kan den fria rörligheten inom EU för varor, tjänster, arbete och kapital förenas med rätten till fackliga stridsåtgärder enligt den svenska modellen? Debatten om detta problem analyseras i en ny bok av Karl-Göran Algotsson, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.
-
Rektor Anders Hallberg får medalj av kungen
09 juni 2008
Uppsala universitets rektor Anders Hallberg har förlänats H M Konungens medalj 12:e storleken i serafimerordens band.
-
Myntkabinettet har öppnat igen
05 juni 2008
Äntligen! Universitetets myntsamling har fått en egen utställning i universitetshuset - återigen, vilket den hade under ett helt sekel. Det nya myntkabinettet invigdes den 3 juni i år och omfattar cirka 40 000 mynt och medaljer.
-
Dikning av kärr har drastiska konsekvenser för växtligheten
05 juni 2008
Rikkärr är kalk- och artrika myrar, där bland annat många ovanliga och hotade växtarter finns. Under 1800- och 1900-talen har rikkärren till stor del dikats, vilket har lett till att många arter försvunnit helt. Att restaurera rikärren är svårt och kräver en kombination av åtgärder, visar Kalle Mälson i sin avhandling som granskas vid Uppsala universitet den 7 juni.
-
Ulla och Stig Holmqvists kemipris ger glans åt svensk kemi
05 juni 2008
Efter en donation efter Stig Holmqvist, tidigare universitetslektor vid Uppsala universitet, och hans hustru Ulla inrättades 2005 ett vetenskapligt pris i organisk kemi. Den 9 juni uppmärksammas detta pris och dess betydelse för svensk kemi vid en sammankomst med kemister, universitetsledning och släktingar till paret Holmqvist.
-
Atomen är som en bikupa
04 juni 2008
Elektroner kretsar kring atomkärnan likt bin kring en bikupa. Oksana Travnikova har i sin avhandling studerat hur man, genom att bland annat ändra antalet elektroner i atomen, kan modellera nya material med bättre egenskaper, något som i förlängningen kan resultera i till exempel effektivare läkemedel och mindre hårddiskar. Avhandlingen granskas vid Uppsala universitet den 5 juni.
-
Ny modell för ledarskapsutbildning på läkarprogrammet
04 juni 2008
Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet erbjuder en ny utbildning som ska stärka blivande läkare i sitt ledarskap, i ett unikt partnerskap.
-
Jazzkonsert med Benny Goodman-klassiker
03 juni 2008
Söndagen den 8 juni gästas Uppsala University Jazz Orchestra av den finske världsklarinettisten och -saxofonisten Antti Sarpila. Tillsammans blåser de nytt liv i några Benny Goodman-klassiker, framförda i unika originalarrangemang med Antti Sarpila i Benny Goodmans roll som klarinettsolist.
-
Ny kunskap om blixtnedslag kan ge bättre åskledare
02 juni 2008
Marley Becerras datormodell över blixtnedslag gör det möjligt att förutsäga var på en byggnad det är mest sannolikt att blixten slår ned. Den visar också att fler faktorer styr risken för nedslag än man tidigare trott. Den 5 juni lägger han fram sin avhandling vid Uppsala universitet.
-
Kommersiella gentester - för vem och för vad?
30 maj 2008
Idag går det att köpa information om sina egna gener och branschen växer. Men vad säger egentligen dessa gentest, vad gör vi med informationen och vill vi verkligen ha den? Under ett seminarium som den 12 juni arrangeras av Rudbecklaboratoriet vid Uppsala universitet, diskuteras etiska och medicinska aspekter kring kommersiella gentest.
-
Läkare upplever sjukskrivning som problematiskt
30 maj 2008
Det är vanligt att läkare och patienter har olika åsikter om behovet av sjukskrivning, vilket upplevs som problematiskt. Några allmänläkare känner sig även hotade av patienter eller är rädda för att bli anmälda i samband med sjukskrivningsärenden. Det visar Malin Swartling, som lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 3 juni.
-
Att shoppa är ett sätt att interagera med omvärlden
30 maj 2008
Vårt förhållande till föremål är mångbottnat och ofta väldigt känslomässigt, vilket tar sig uttryck i vårt sätt att shoppa. Etnologen Erik Ottoson vid Uppsala universitet har studerat vårt letande efter saker i gallerior, stadskärnor och på loppmarknader, men även i grovsopscontainrar. Avhandlingen granskas den 3 juni.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.