Pressmeddelanden
-
Att shoppa är ett sätt att interagera med omvärlden
30 maj 2008
Vårt förhållande till föremål är mångbottnat och ofta väldigt känslomässigt, vilket tar sig uttryck i vårt sätt att shoppa. Etnologen Erik Ottoson vid Uppsala universitet har studerat vårt letande efter saker i gallerior, stadskärnor och på loppmarknader, men även i grovsopscontainrar. Avhandlingen granskas den 3 juni.
-
Eskimåer från Grönland och Alaska inte släkt
30 maj 2008
Tidigare genetiska studier har visat att ursprungsbefolkningen i Amerika och Grönland har samma ursprung. Nu visar en internationell forskarstudie att så inte är fallet. Tidiga grönländska eskimåer är däremot släkt med folkgrupper i Sibirien.
-
Hot om biologiska vapen - forskarens ansvar?
30 maj 2008
Användning av biologisk forskning i destruktivt syfte är ett hot som diskuteras intensivt inom säkerhetspolitiken, men knappast alls bland forskarna. Hur stort är hotet och vilket ansvar har forskarna för hur deras resultat används? Bland annat detta diskuteras vid ett mångvetenskapligt symposium den 9-10 juni.
- Bildandet av Ångströms Materialakademi firas 29 maj 2008
-
Universitetet ger ut boken om Tosca
28 maj 2008
I söndags träffades alla medverkande i sommarens föreställning av Tosca, för första gången inför repetitionsperioden för att lära känna varandra. Samtidigt lanserade Uppsala universitet en alldeles ny programbok om Tosca.
-
Därför attackerar rebellgrupper civilbefolkningen
28 maj 2008
Civilbefolkningen är ofta den direkta måltavlan för rebellgrupper i inbördeskrig - trots att det egentligen är regeringen de vill åt, och trots att rebellerna oftast är beroende av civilbefolkningens stöd. Det kan tyckas ologiskt, men faktum är att det finns rationella förklaringar till våldet. Lisa Hultman presenterar dem i sin avhandling, som hon lägger fram vid Uppsala universitet den 31 maj.
-
Dags för vårens promotion
27 maj 2008
Fredagen den 30 maj äger vårens promotionshögtid rum vid Uppsala universitet. Denna vår promoveras 180 nya doktorer och sju jubeldoktorer.
-
Sharon Stone - en stjärna som brinner för att hjälpa
27 maj 2008
För den svenska publiken är Sharon Stone mest känd för sina filmroller. Men när hon, tisdagen den 27 maj, kommer till Uppsala universitet är det hennes engagemang för freds- och konfliktfrågor som är i fokus.
-
Avancerat sökverktyg gör proteinatlasen ännu bättre
27 maj 2008
En atlas över människans alla proteiner håller på att sammanställas av svenska forskare vid Uppsala universitet och KTH. Den kan bli ett kraftfullt verktyg för diagnos och prognos av cancersjukdomar och hittills finns 3014 proteiner listade. Nu har forskargruppen utvecklat en funktion som gör det snabbt och smidigt att hitta vad man söker i atlasen.
-
Uppsala tog en delad seger i Teknik-SM
26 maj 2008
För första gången vann ett lag från Uppsala universitet årets Teknik-SM, i delad seger med Chalmers. Teknik-SM är tävlingen där landets blivande ingenjörer och teknologer utmanar varandra i framtida teknik. Priset är en studieresa till Kina.
-
Föräldrar till cancersjuka barn behöver också få vård
26 maj 2008
Varje år får cirka 600 svenska föräldrar besked om att deras barn har en cancersjukdom. Många av dessa föräldrar skulle behöva mer praktiskt stöd än de får idag, för att åtminstone till viss del kunna upprätthålla sina vanliga liv och på så sätt minska risken för post-traumatiskt stressymtom. Det visar en avhandling av Ulrika Pöder som granskas vid Uppsala universitet den 28 maj.
-
Angelägen konferens om forskning för global utveckling
26 maj 2008
Vilken forskning behövs för att lyckas bygga en hållbar framtid och hur uppnår man ett bra globalt samarbete? Under tre dagar, 27-29 maj, kommer Uppsala att vara geografisk mittpunkt för en bred diskussion om framtida globala utmaningar med temat "Meeting Global Challenges in Research Cooperation". SIDA, UD, forskningsfinansiärer och universitet deltar i paneldebatterna.
-
Hur man behärskar passioner
23 maj 2008
Hur ska man behärska passioner när förnuftet inte ensamt lyckas med det? Minna Koivuniemi har undersökt frågan med hjälp av bland annat Spinozas tankar, och lägger fram sin avhandling i filosofihistoria vid Uppsala universitet den 24 maj.
-
Linné firas med teater, visningar och biologer på stan
23 maj 2008
Uppsala universitet arrangerar och deltar i många aktiviteter både i trädgårdarna och på stan när Linnés födelsedag ska firas igen denna vecka. Bland annat presenteras sju av universitets världsledande forskningsprojekt inom biologi vid Kunskapens källa på Stora torget.
-
Mer p53 = mindre cancer
23 maj 2008
Varje dag exponeras vi för ämnen som orsakar skador på våra celler. Det kan vara fria radikaler, ultraviolett strålning, cancerogena ämnen eller något läkemedel. Kyle Christian vid Uppsala universitet har studerat hur skadorna påverkar de molekylära mekanismerna i cellerna och har hittat ett sätt att påverka en av generna som styr utvecklingen av cancer.
-
Dina tänder kan förvarna om hjärtattack
23 maj 2008
Hälften av befolkningen i västvärlden dör i hjärtkärlsjukdom. Orsaken till en stor andel av fallen saknar förklaring. Anders Holmlund vid Uppsala universitet har undersökt om dåliga tänder och inflammation i munhålan kan vara avgörande.
-
Smart framställning gör plasma industriellt användbart
23 maj 2008
Plasma framställs av gas och används för att till exempel rena avgaser. Daniel Söderström presenterar i sin avhandling egenskaperna hos två nya plasman som skapats vid vanligt atmosfärstryck i form av långa plymer. Den 28 maj disputerar han vid Uppsala universitet.
-
Arbete inom kyrka och vård medför hälsorisker
23 maj 2008
Yrkesgrupper med människovårdande arbeten drabbas ofta av stress och ohälsa. Ann-Sophie Hanssons studier inom Svenska kyrkan och äldrevården visar bland annat att ett alltför starkt engagemang bland anställda är på gott och ont och tenderar leda till svårigheter att sätta gränser i arbetet. Gemensamt är bristen på återhämtning vilket ofta resulterar i utmattningssymptom och sjukskrivning.
-
Juridikstuderande utses till Årets student
22 maj 2008
Årets Uppsalastudent 2008 heter Niklas Elofsson och läser juridik och ekonomi. Han är också nyligen vald till studenternas nye övermarskalk. Priset, ett stipendium på 100 000 kronor, överlämnades av Anders Wall när Studenternas dag firades idag.
-
Mekanism bakom störd vätskebalans i njure utredd
22 maj 2008
I njurarna sker de processer som har betydelse för kroppens vätskebalans. Vid inflammation, diabetes, eller vid transplantationer, kan denna viktiga balans störas och Louise Rügheimer har i sin avhandling undersökt detta närmare. Den 23 maj sker disputationen vid Uppsala universitet.
-
Snäv diskussion om åldrande och bilkörning
22 maj 2008
Diskussionen om åldrande och bilkörning inom svensk transportpolitik har fokuserat på körkortsfrågor, vilket gör att perspektivet blir snävt. Andra frågor som anpassning av fordon, trafikmiljö och hastighet har hamnat i bakgrunden. Det visar sociologen Satu Heikkinen i sin avhandling, som hon försvarar vid Uppsala universitet den 23 maj.
-
De glömda verkstädernas historia
21 maj 2008
Forskningen om 1900-talets industriella utveckling fokuserar ofta på storföretagen, men hur såg utvecklingen ut i små familjeföretag? Bo Larsson beskriver i sin avhandling livet och arbetet för småföretagare med utgångspunkt i två små uppländska verkstäder. Han disputerade vid Uppsala universitet den 16 maj.
-
Uppsala universitet värnar kårerna och nationerna i remissvar
20 maj 2008
Låt nationsobligatoriet bestå, eller tillåt universiteten att själva bestämma deras framtid. Det föreslår Uppsala universitet i sitt remissvar angående förslaget att avskaffa kår- och nationsobligatoriet. Man framhåller också att kostnaderna för att överta studiesocial verksamhet och garantera studentinflytande skulle bli mångdubbelt dyrare än utredarens bedömning.
-
Onödiga cellgiftsbehandlingar kan undvikas genom proteinstudier
20 maj 2008
40 procent av alla kvinnor som drabbas av bröstcancer i Sverige behandlas med cellgifter. Många av dem behandlas i onödan, vilket beror på bristfälliga prognostiska faktorer. Cecilia Ahlin har undersökt hur prognosen kan förbättras ifall man mäter förekomsten av ett visst protein, cyklin A, i tumören. Hon lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 21 maj.
-
Hjärnskador orsakade av missbruk kan bli behandlingsbara
20 maj 2008
Missbruk av opiater leder till cellskador i hjärnan, som man hittills betraktat som bestående. Nu visar Uppsalaforskare att det kan vara möjligt att reparera en del av skadorna med hjälp av tillväxthormonet HGH. Studien publiceras i senaste numret av Proceedings of the National Academy of Sciences.
-
Stöd för samband mellan TWAR-bakterie och hjärtsjukdom
20 maj 2008
Marie Edvinsson har undersökt förekomsten av TWAR-bakterier i vävnadsprover från patienter med hjärtkärlsjukdom och visar att de kan påvisas i så många fall att det ger stöd för teorin att det finns ett samband. Hon disputerar den 23 maj vid Uppsala universitet.
-
Upptäckt av nya funktioner hos laboratorieframställda enzymer
20 maj 2008
Sanela Kurtovic har i sin avhandling identifierat hur enzymer med nya funktioner kan upptäckas bland laboratorieframställda hybridenzymer. Denna kunskap kan användas både för att förstå mer om evolution på molekylär nivå och för tillämpningar inom bioteknikindustrin. Disputationen äger rum vid Uppsala universitet den 23 maj.
-
Uppsalastudenternas dag - kunskap, mat, fest och prisutdelning
19 maj 2008
Den 22 maj firar vi Uppsalastudenternas dag i universitetshuset. Vi vill lyfta fram och hylla studenternas engagemang i studentföreningar, nationer, studentprojekt och studentkårer. Möt Årets Uppsalastudent och lärarna från årets grundutbildningsinstitution. Kom och var med på firandet av Uppsalas studentliv.
-
Afrikansk barnhälsovård i fokus
19 maj 2008
Nyligen avslutades den fyra veckor långa kursen "Child Survival - Reaching the Target". 25 personer med stor erfarenhet av barnhälsoprogram från olika delar av Afrika har kommit till Uppsala för att delta i programmet och diskutera effektiva metoder att minska barnadödligheten i sina hemländer.
- Mikrorobotar framställda med ny multilagerteknik 19 maj 2008
-
EU:s demokratisering kräver nationella initiativ
19 maj 2008
Björn Lindberg har undersökt möjligheten att öka demokratin inom EU genom ökad konkurrens mellan partierna i EU och val över nationsgränserna. Han kommer fram till att en sådan förändring kräver initiativ och engagemang från partierna på nationell nivå. Disputationen äger rum den 22 maj vid Uppsala universitet.
-
Dags för ackreditering till Tosca
19 maj 2008
Den 13 juni är det premiär för den unika uppsättningen av operan Tosca i Uppsala historiska kvarter. Representanter för media är välkomna att ansöka om ackreditering senast den 2 juni klockan 13.
-
Stefan Karpe får internationellt Puccinipris
19 maj 2008
Director musices Stefan Karpe vid Uppsala universitet får International Puccini Award, ett pris som delas ut av Stiftelsen för Puccinifestivalen med anledning av Puccinis 150-årsdag. Stefan Karpe är initiativtagare till projektet med att sätta upp operan Tosca i Uppsala den 13 och 14 juni.
-
Ny modell för typ 2 diabetes lovar bättre läkemedel
19 maj 2008
Med en helt ny modell som beskriver och förutsäger koncentrationen av glukos och insulin hos patienter med typ 2 diabetes finns bättre förutsättningar för klinisk utveckling av läkemedel. Petra Jauslin-Stetina, som disputerar den 23 maj vid Uppsala universitet, presenterar i sin avhandling en sådan modell.
-
Internationellt forskarmöte om pulsåderbråck i Uppsala
19 maj 2008
Den 22 maj samlas internationella forskare i Uppsala för att diskutera olika aspekter av sjukdomen pulsåderbråck och dess behandling. Uppsala län var först i Sverige med screening av alla 65-åriga män och nu följer andra län efter.
-
Gynnsamt samarbete ska ge nya diagnosmetoder
16 maj 2008
Tänk dig en dosa som snabbt och enkelt ställer diagnos på infektionssjukdomar - på vårdcentralen eller hemma i ditt eget kök. I framtiden kan det bli verklighet, genom en kombination av molekylärmedicin och nanovetenskap. Forskare vid Akademiska sjukhuset, Rudbecklaboratoriet, BMC och Ångströmlaboratoriet samarbetar i projektet.
-
Gynnsamt samarbete ska ge nya diagnosmetoder
15 maj 2008
Tänk dig en dosa som snabbt och enkelt ställer diagnos på infektionssjukdomar – på vårdcentralen eller hemma i ditt eget kök. I framtiden kan det bli verklighet, genom en kombination av molekylärmedicin och nanovetenskap. Forskare vid Akademiska sjukhuset, Rudbecklaboratoriet, BMC och Ångströmlaboratoriet samarbetar i projektet.
-
Teater, visningar och biologer på stan när Linné firas
15 maj 2008
Uppsala universitet arrangerar och deltar i många aktiviteter både i trädgårdarna och på stan när Linnés födelsedag ska firas igen året efter det stora jubileet. Flera biologer visar upp och berättar om sin forskning i Linnés fotspår.
-
Chilenska tjänstemän får utbildning i Uppsala
15 maj 2008
Under maj månad studerar en grupp chilenska tjänstemän vid Uppsala universitet. Syftet är att de ska lära sig mer om den svenska välfärden, kommunal verksamhet och svensk bostadspolitik. Uppdragsutbildningen arrangeras av Uppsala University Education på uppdrag av chilenska regeringen.
-
Tarmsjukdomar kan orsakas av kroppens immunförsvar
15 maj 2008
Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan orsakas av att kroppen utvecklar antikroppar mot proteiner i de slemproducerande bägarcellerna i tarmen. Därmed skulle de räknas till de så kallade autoimmuna sjukdomarna. Det visar Brita Ardesjö i sin avhandling som försvarar vid Uppsala universitet den 15 maj.
-
Skräddarsydd sjukgymnastik förkortar vårdbehovet
14 maj 2008
Med hjälp av ett frågeformulär som sjukgymnasten Maria Sandborgh utvecklat och testat kan behandlingen anpassas bättre till varje patient. Viktigt är bland annat om patienten känner rädsla för rörelser, eller ha låg tilltro till den egna förmågan att utföra aktiviteter som är viktiga för patienten. Den 16 maj lägger hon fram sin avhandling vid Uppsala universitet.
-
Global, politisk myndighet som en lösning på klimatfrågan
14 maj 2008
Att vi behöver koordinera vårt miljöarbete globalt om vi ska lyckas begränsa utsläppen av växthusgaser är många experter eniga om. Statsvetaren Aaron Maltais vid Uppsala universitet går så långt som att föreslå en global, politisk miljömyndighet. I sin avhandling, som han lägger fram den 16 maj, argumenterar han för vår moraliska plikt att ta itu med den globala uppvärmningen.
-
Matematik kan beskriva beslut i djurvärlden
13 maj 2008
Fåglar, fiskar och zebror - många djur håller gärna samman vi förflyttning. Dessutom kan en enkel, matematisk regel beskriva vad som styr valet av riktning. Det visar ett forskningssamarbete mellan Uppsalamatematikern David Sumpter och biologiska forskare vid Leeds University, som publiceras i nya numret av PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences.
-
Linné intresserar även i Sydkorea
13 maj 2008
När Linné och hans betydelse i Asien diskuterades i Seoul fanns även Uppsala universitet representerat. Nästa steg kan bli en Linnéträdgård i Sydkorea.
-
Ny hyperkänslig metod mäter hormoner
13 maj 2008
Extremt känslig diagnostiska metoder för att mäta hormoner kan bli en skjuts framåt för kunskapen om och behandling av en rad vanliga folksjukdomar, liksom av ofrivillig barnlöshet och infertilitet. Mark Kushnir har i sin avhandling, som han lägger fram vid Uppsala universitet den 16 maj, utvecklat sådana metoder som redan visat sig hålla måttet mer än väl.
-
Livets mening fångas i samtal med andra men upplevs inifrån
13 maj 2008
Hur upplever vi känslan av mening i livet och vad är det som behövs för att vi ska kunna granska, värdera och kanske omvärdera vad som är meningsfullt? Religionsfilosofen Lena Edlund ger i sin avhandling en bild av detta baserad på ett brett spektrum av filosofiska tankegångar. Den 16 maj disputerar hon vid Uppsala universitet.
-
Ultraljud och röntgen hade liten inverkan på fostrens utveckling
12 maj 2008
Ultraljudsundersökningar och röntgen under fosterstadiet verkar inte ha någon större inverkan på hjärnans utveckling, visar en studie vid Uppsala universitet. Karin Glimskär Stålberg har undersökt personer födda på 70- och 80-talet och lägger fram sin avhandling den 16 maj. - Man bör komma ihåg att dagens ultraljud innebär betydligt högre energinivåer än vad man använde då, betonar hon.
-
Lovande kandidater för framtida tumörmedicin
12 maj 2008
Det pågår en intensiv forskning för att försöka få fram ämnen som skulle kunna användas för mycket tumörspecifik behandling av svår cancer. Ylva Almqvist, som lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 17 maj, har hittat två mycket lovande ämnen för tjocktarmscancer.
-
Människans syn duger inte för forskning om fåglars syn
12 maj 2008
De vackraste fågelhannarna lockar fler honor och lyckas därmed bäst i reproduktionen. Det är utgångspunkten för många studier om sexuell selektion hos fåglar. Men är det rimligt att utgå från att fåglarna ser detsamma som vi ser? Uppsalaforskare visar i en studie som publiceras i det senaste numret av tidskriften American Naturalist att vår mänskliga syn inte duger som instrument.
-
Om himmel och helvete på medeltiden
09 maj 2008
Genom att studera handskrifter på latin från 800-talet och framåt har Georg Stenborg gjort den första vetenskapliga utgåvan av en text från medeltiden om himmel och helvete. Den 10 maj läggs avhandlingen fram vid Uppsala universitet.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.