Pressmeddelanden
-
Immunterapi under klinisk prövning ger lovande resultat på hund och människa
09 maj 2008
Ett ”vaccin” utvecklat för människa från ett protein som finns naturligt i kroppen i låga halter och bidrar till att stärka immunförsvaret, har visat mycket lovande resultat vid test på tre tumörsjuka hundar. Resultaten har publicerats i senaste numret av Journal of Immunotherapy.
-
Uppsala och Göteborg dubbelsegrade i Teknik-SM
08 maj 2008
För första gången korades två vinnare i Teknik-SM. Både Uppsalalaget "Entropiska riddare" och Chalmers "Smile, breathe and go slowly" kan titulera sig Svenska mästare i teknik, sedan de slutat på samma vinnarpoäng i onsdagens final.
-
Stark koppling mellan yttrandefrihet och författarrätt
07 maj 2008
Upphovsrätten har alltid präglats av motsättningen mellan det fria och tillgängliga, som ofta kopplas till yttrandefrihet, och upphovsmannens rätt till sitt verk. Men ser man till historien finns det också ett starkt samband mellan dessa rättigheter, där yttrandefriheten var en förutsättning för författarrätten. Det visar Gunnar Petris avhandling, som granskas vid Uppsala universitet den 9 maj.
-
Flagga för döden - begravningsfanor under stormaktstiden
07 maj 2008
Kröningar, triumftåg, bröllop och begravningar var betydelsefulla evenemang i Europa under 1600-talet. Då visade samhällets elit upp sig och befäste sin sociala position. En del av ståten vid begravningarna bestod i praktfullt broderade fanor. Cecilia Candréus, som är den första som disputerar inom ämnet textilvetenskap vid Uppsala universitet, har studerat dessa begravningsfanor närmare.
-
Ny strålmodell för svepta protonstrålar
07 maj 2008
Omkring 30% av alla som drabbas av cancer ordineras strålbehandling. Det är viktigt att kunna maximera stråldosen till tumören samtidigt som den hålls så låg som möjligt i övrig, frisk vävnad. Peter Kimstrand vid Uppsala universitet har arbetat med att utveckla en modell för träffsäker svept protonstrålning.
-
Etiskt perspektiv på kärnkraftsavfallet
07 maj 2008
Vilket är vårt etiska ansvar gentemot kommande generationer, och hur kan detta ansvar hjälpa oss att handskas med konkreta problem som rör framtiden? Teologen Lars Löfquist har utvärderat olika etiska teorier med utgångspunkt i diskussionen om hanteringen av kärnkraftsavfall. Han försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 9 maj.
-
Att drabbas av cancer i tonåren – psykosociala konsekvenser
07 maj 2008
18 månader efter diagnosen är tonåringar som drabbats av cancer mindre nedstämda och oroliga än sina friska kamrater. Två år senare beskriver de både problem och positiva erfarenheter. Elisabet Mattsson har i sin avhandling, som hon lägger fram vid Uppsala universitet den 8 maj, undersökt hur unga reagerar i samband med cancer.
-
Ny ekonomi avspeglades i 1700-talets textilimport
07 maj 2008
På 1720-talet, under Arvid Horns regering, lades den ekonomiska politiken om för att få Sverige på fötter efter freden i Nystad. Importen skulle minska till förmån för den inhemska produktionen. Lili-Annè Aldman har i sin avhandling studerat Stockholms textila importörers anpassning till den nya politiken. Hon lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 8 maj.
-
Hitta kunskap om livet - och kanske olja - med hjälp av fossil
06 maj 2008
Acritarcher är fossil av små encelliga organismer som kan berätta om den tidigaste utvecklingen av liv på jorden. Men de kan också användas som ett fiffigt sätt att jämföra berg från olika kontinenter – och kanske även som ett sätt att hitta olja. Den 16 maj lägger Sebastian Willman fram sin avhandling om dessa spännande organismer vid Uppsala universitet.
-
Förändrad pedagogik kräver omfattande åtgärder
05 maj 2008
Den svenska förskolan förändrades radikalt under 1900-talets första hälft och fick en egen pedagogik skiljd från skolans. Johannes Westberg har studerat förändringen i sin avhandling och kommer fram till att det krävs omfattande ekonomiska och organisatoriska åtgärder för att åstadkomma en pedagogisk förändring. Disputationen äger rum den 9 maj.
-
PET ger bättre kunskap om hjärnans sjukdomar
05 maj 2008
För sex år sedan kunde läkaren Henry Engler för första gången visa en bild av hur Alzheimers sjukdom ”såg ut” i hjärnan. Därefter har han arbetat vidare med att avbilda även andra sjukdomar i hjärnan. Den 10 maj disputerar han vid Uppsala universitet.
-
Dotterbolag har en viktig roll i utvecklingen av innovationer
30 april 2008
Innovationsutvecklingen i multinationella företag är till stor del utspridd inom organisationen och nya innovationer sprids internt, bland annat till nationella dotterbolag. Här har dotterbolagens externa nätverk stor betydelse för både utvecklingen och användningen av mottagna innovationer, visar en ny avhandling av Christina Hallin. Hon disputerade vid Uppsala universitet den 25 april.
-
Uppsalastudenter i semifinal i Teknik-SM
30 april 2008
Tisdagen den 6 maj är det dags för Uppsalas teknik- och naturvetarstudenter att på allvar visa vad de går för, när semifinalen i årets Teknik-SM avgörs. Två Uppsalalag finns med bland de nio som kvalificerat sig till semifinalerna på Kungliga Tekniska högskolan. Finalen hålls dagen efter i samband med Teknikdagarna i Kulturhuset i Stockholm.
-
Kinesiska chefer får examen i Uppsala
28 april 2008
Efter en uppdragsutbildning av 42 anställda vid kinesiska telekomföretag är det dags för magisterexamen vid Uppsala universitet. På måndag kommer gruppen till Uppsala.
-
Forskarskola i utbildning och hållbar utveckling till Uppsala
28 april 2008
Uppsala universitet har fått en ny forskarskola för utbildning och hållbar utveckling. Denna nationella forskarskola är en fortsättning på den svenska forskningen kring miljöundervisningen, som har finansierats av Vetenskapsrådet.
-
Nytt samarbete spar energi
28 april 2008
Uppsala universitet och Akademiska Hus – hyresgäst och hyresvärd - har kommit på ett nytt sätt att samarbeta för att minska energianvändningen. Projektet kommer både att ge miljövinster och spara pengar för båda parter.
-
Nitrat i grönsaker skyddar mot magsår
28 april 2008
Frukt och grönsaker som är rika på nitrat skyddar magsäcken från skador. Det sker genom att nitrat omvandlas till nitrit av bakterierna i munhålan, och sedan blir till biologiskt aktiv kväveoxid i magsäcken. Joel Petersson vid Uppsala universitet beskriver processen i sin avhandling, som granskas den 9 maj. Upptäckten visar också att antibakteriella munvatten kan vara skadliga för magen.
-
Kroppens aptit- och sömnreglerare detaljstuderad
28 april 2008
Genom att studera hur signalsubstansen orexin påverkar signaleringen inuti celler har Lisa Johansson upptäckt tidigare okända mekanismer som i ett längre perspektiv kan ha betydelse för utveckling av läkemedel mot sömnstörningar. Den 2 maj lägger hon fram sin avhandling vid Uppsala universitet.
-
Romerska kejsare spred sin propaganda via mynten
24 april 2008
Tvåhundratalet var en turbulent tid i det romerska riket. Kejsarna avlöste varandra, och porträttbilderna på mynten blev ett viktigt sätt för de nya regenterna att sprida sin propaganda. Hur detta gick till, och hur man utgående från myntpräglingen kan se det post-romerska Europa börja växa fram, har Ragnar Hedlund vid Uppsala universitet studerat i sin avhandling, som han försvarar den 25 april.
- Mål och strategier fastställda 23 april 2008
- Stor satsning på jämställt akademiskt ledarskap 23 april 2008
-
Uppsala studentkår får universitetets nya jämställdhetspris
23 april 2008
Uppsala universitets jämställdhetspris, som i år delas ut för första gången, går till Uppsala studentkårs jämlikhetsgrupp. Studentkåren får priset bland annat för sin granskning av universitetets jämställdhetsplaner. Prisutdelningen sker den 24 april.
-
Kai Siegbahn-utställning invigs med symposium
22 april 2008
Uppsalaprofessorn och nobelpristagaren Kai Siegbahn, som skulle ha fyllt 90 år i april, får en egen, permanent utställning på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Utställningen ”Kai Siegbahn och ESCA” invigs onsdagen den 23 april med ett symposium där forskare berättar om Siegbahns arbete och om den forskning som idag pågår på Ångströmlaboratoriet.
-
Vassare läkemedelsframställning med datorns hjälp
22 april 2008
För snabb, säker och billig framställning av läkemedel behövs fördjupad kunskap om de industriella processerna. Jörgen Samuelsson har i sitt avhandlingsarbete gjort avsevärda framsteg när det gäller kromatografi, den vanligaste industriella tekniken för rening och analys av läkemedel. Disputationen äger rum vid Uppsala universitet den 25 april.
- Farmaceutiska fakulteten firar 40 år 21 april 2008
-
Gustaf Adolfs-medaljen till Robert Sund
21 april 2008
Robert Sund, OD:s avgående körledare, har tilldelats den äldre Gustaf Adolfs-medaljen i guld. Han får medaljen för sin betydelsefulla gärning som körledare, musikskapare och utvecklare av körtraditioner vid Uppsala universitet.
-
Solskyddsmedel ger missbildade reproduktionsorgan hos fåglar
18 april 2008
Många hygienprodukter innehåller UV-filter. I solskyddskrämer finns de för att skydda huden, men de kemiska egenskaper som ger UV-filtren en god skyddande effekt kan ibland leda till problem för miljö och hälsa. En studie av Jeanette Axelsson, utförd på fågelembryon, visar att de kan ha skadliga effekter på reproduktionsorganen. Avhandlingen granskas vid Uppsala universitet den 19 april.
-
Finansministern träffar studenter i nationalekonomi
18 april 2008
Finansminister Anders Borg besöker nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet tisdagen den 22 april. Han kommer att presentera regeringens färska vårproposition för studenterna, som också får möjlighet att ställa frågor till ministern.
-
Preventivmedel ses fortfarande som flickornas ansvar
17 april 2008
Både tonårsflickor och -pojkar anser att preventivmedel i första hand är flickornas ansvar. Ifall de själva eller deras partner skulle bli gravida ses abort som ett självklart val. Det menar Maria Ekstrand, som har undersökt ungdomars syn på risker i samband med sex. Hon försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 25 april.
-
Analysmetod kan minska dödlighet i tredje världen
17 april 2008
Att mäta läkemedelshalter i torkat blod istället för i färskt är både smidigare och säkrare. Det visar kemisten Mikaela Malm, som också gjort en analysmetod som i förlängningen kan minska dödligheten i Afrika. Hon försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 18 april.
-
Satsningen på länets resursteam fick motsatt effekt
16 april 2008
Samverkan mellan landstinget och Försäkringkassan i form av s k resursteam skulle leda till bättre hälsa och kortare sjukskrivningar för patienten. Men det blev precis tvärtom. Det visar en utvärdering av Uppsala läns satsning på resursteam inom vården som utförts av forskare vid Uppsala universitet.
-
Försoningsprocesser - en riskfylld väg mot läkning efter krig
16 april 2008
När krig tar slut förväntas tidigare bittra fiender leva tillsammans. Men känslorna ändras inte lika snabbt som ett fredsavtal skrivs under. Karen Brounéus har studerat människor i försoningsprocesser efter inbördeskrig. Hennes resultat är omvälvande och oroande - trakasserier och våld drabbar ofta de som vittnat efter konflikter. Avhandlingen granskas vid Uppsala universitet den 18 april.
-
Kunskap om växternas evolution kan rädda arter från utrotning
16 april 2008
Genom att studera genetisk variation hos arter ökar man kunskapen om hur evolutionen sker, vilket är viktig för att förstå hur arter reagerar och anpassar sig till ett förändrat klimat. Anna-Karin Kolseth, som disputerade vid Uppsala universitet den 4 april, har undersökt växten ögontröst på Gotland, och bland annat fått fram uppgifter som kan rädda en sällsynt variant av arten från utrotning.
-
Fulbrightföreläsning om förhållandet mellan svarta och vita i USA
15 april 2008
Årets Fulbrightföreläsning den 23 april handlar om tillkomsten och effekterna av Gunnar Myrdals bok ”An American Dilemma” (1944), om förhållandet mellan svarta och vita i USA. Föreläser gör Walter A. Jackson, professor i historia vid North Carolina State University och gästprofessor vid Uppsala universitet.
-
Juridikens roll i forskning och samhälle lyfts fram på temadag
14 april 2008
Rättsvetenskapens samspel med andra vetenskaper och dess betydelse i praktiken diskuteras på Rättsvetenskapens dag, som ordnas av juridiska fakulteten den 16 april. Under dagen presenteras exempel på hur juridisk expertis kan användas både inom och utanför universitetet. Programmet riktar sig både till forskare och studenter från andra discipliner och till jurister som arbetar ute på fältet.
-
Nya metoder ger vassare teknik för solenergi
14 april 2008
Linda Brus har vidareutvecklat och testat nya metoder för att göra solenergianläggningar mer konkurrenskraftiga. Den 25 april disputerar hon vid Uppsala universitet.
-
Viktigt med muntlig kommunikation i gymnasieskolan
14 april 2008
Alla gymnasieelever bör få bättre möjligheter att utveckla sin förmåga att föra muntliga resonemang och tala inför en grupp. Den slutsatsen drar Anne Palmér som i sin avhandling undersökt den muntliga kommunikationen i två gymnasieklasser på yrkesinriktade program. Disputationen äger rum vid Uppsala universitet den 19 april.
- Reformer inom psykiatrisk tvångsvård gjorde ingen skillnad 14 april 2008
-
Säkrare prognoser för algblomning i sjöar
14 april 2008
En metod för att dämpa algblomningarna i övergödda sjöar är att bygga reningsverk eller gödselbrunnar i närheten. För att kunna uppskatta om detta lönar sig krävs säkra prognosmodeller som talar om hur algblomningarnas intensitet skulle påverkas. Andreas Bryhn har studerat hur prognoserna har förbättrats de senaste åren, och försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 18 april.
-
Frank Sinatra hyllas med en jazzig vårbukett
11 april 2008
Amerikanska klassiker står på programmet då Uppsala University Jazz Orchestra bjuder in till vårkonsert torsdagen den 17 april. Konserten är samtidigt en hyllning till Frank Sinatra som gick bort för tio år sedan.
-
Nya lovande material för vätelagring
11 april 2008
Med hjälp av stora datorberäkningar kan man effektivt undersöka olika materials egenskaper för vätelagring. Det visar Carlos Moysés Graça Araújo i sin avhandling som han lägger fram vid Uppsala universitet den 11 april. I hans arbete finns bland annat ett nytt litiumbaserat och mycket lovande material.
-
Huvudkontakt ledtråd i kriget mot cancer
10 april 2008
Genom att strypa näringstillförseln till tumörer via förrädiska blodkärl kan man kanske vinna mark i kriget mot cancern. Molekylärbiologen Dan Edholm har spionerat på huvudkontakten för de celler som bildar blodkärl och försvarar sin avhandling den 11 april vid Uppsala universitet.
-
Konferens om hållbar utveckling och utbildning
10 april 2008
Hur kan utbildningen för hållbar utveckling förbättras? Detta diskuteras av forskare, lärare och andra samhällsaktörer på en konferens vid Uppsala centrum för hållbar utveckling den 10-11 april.
-
Litterär kanon passar inte i skolan
09 april 2008
Skolan måste anpassa litteraturen efter eleverna och inte tvärtom. Eleverna måste dock få redskap för att utveckla sin litterära repertoar. Den slutsatsen drar litteraturvetaren Helen Schmidl som under ett läsår studerat hur fyra årskurs 8-klasser tolkar skönlitteratur. Hon försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 11 april.
-
Diabetesforskare bland de mest citerade i världen
07 april 2008
Johan Rung, som disputerade vid Uppsala universitet i maj 2007, har tillsammans med internationella kolleger publicerat en artikel om diabetesforskning i tidskriften Nature som hör till fjolårets mest citerade.
-
Underrapportering av dödsfall i u-länder leder till felprioriteringar
07 april 2008
I norra Vietnam dör nästan fyra gånger så många nyfödda barn som de officiella siffrorna visar, enligt en studie som gjorts av Uppsalaforskare i samarbete med kolleger från Karolinska Universitetssjukhuset. Studien finns publicerads i den brittiska nätpublikationen BMC International Health and Human Rights.
-
Studenter i teknik och naturvetenskap får karriärcoachning
04 april 2008
Blivande civilingenjörer och högskoleingenjörer vid Uppsala universitet ska få hjälp med karriärcoachning i form av en seminarieserie som startar den 8 april. Det är en del av en större satsning på karriärcoachning för studenter vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.
-
Väldigt krigsbyte katalogiserat efter nästan 400 år
04 april 2008
Närmare 3000 verk från ett polskt jesuitbibliotek som kom till Uppsala universitet som ett krigsbyte på 1600-talet har nu katalogiserats. Arbetet har gjorts i nära samarbete med Polens nationalbibliotek, och bland verken finns några av Uppsala universitets största bokskatter. Att katalogiseringen är klar firas med ett seminarium tisdagen den 8 april om bland annat krigsbyten.
-
De första människorna kom till Amerika tidigare än man trott
04 april 2008
När och hur Amerika befolkades har varit en utdragen vetenskaplig debatt. Med hjälp av DNA-analys av 14 500 år gammal avföring har nu Uppsalaforskare i samarbete med kolleger från bland annat Köpenhamns universitet kunnat bevisa att det fanns indianer i Amerika tidigare än vad man länge har trott. Resultaten av deras forskning publiceras i den ansedda amerikanska tidskriften Science.
-
Storsatsning på skatteforskning
03 april 2008
Forskare vid nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet har beviljats ett anslag på 11 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond för att studera hur företag och personer påverkas av skatter och offentliga utgifter.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.