Pressmeddelanden
-
Dags för årets Celsius-Linnéföreläsningar
13 februari 2008
Mörk materia och evolution i laboratoriet är ämnena för årets Celsius-Linnéföreläsningar som äger rum den 14 februari vid Uppsala universitet. De båda föreläsarna är båda internationellt ledande inom sina respektive områden.
-
Förändringar i materialet hindrar metallerna från att fastna
13 februari 2008
När vissa metaller formas är det vanligt att en del av arbetsmaterialet fastnar på verktygen som sedan repar metallytan, så kallad galling. Magnus Hanson vid Uppsala universitet har i sin avhandling studerat fenomenet och hur man, genom att förändra materialet i verktygen, kan undvika att metallerna fastnar. Han försvarar sin avhandling den 15 februari.
-
Global handel med jätteräkor hotar miljön
12 februari 2008
Odling av räkor och fisk i tropiska kustområden beskrivs ofta som ett miljövänligt sätt att bekämpa fattigdom, men i själva verket har odlingen negativa konsekvenser för både lokalbefolkningen och miljön. I en avhandling som granskas vid Uppsala universitet den 15 februari har kulturgeografen Daniel A. Bergquist studerat hur policies för hållbar utveckling kan slå så fel.
-
Vikingakvinnans klädsel såg inte ut som vi trott
08 februari 2008
Vikingakvinnorna i Birka klädde sig betydligt mer utmanande än vi hittills har trott. När Mälardalen kristnades förändrades kvinnoklädseln, möjligen som följd av att den inte gillades av kyrkan. Det tror arkeologen Annika Larsson, som utgående från sin forskning vid Uppsala universitet har rekonstruerat en ny version av hur dräkten kan ha sett ut.
-
Datorsimuleringar starkt stöd för ny teori om Jordens inre
08 februari 2008
Forskare vid Uppsala universitet och KTH presenterar i dagens nätupplaga av tidskriften Science belägg för att deras teori om Jordens inre verkligen stämmer. Rönen kan bland annat få betydelse för förståelsen av jordens avkylning, liksom av stabiliteten hos det jordmagnetiska fältet.
-
Asiatiska och afrikanska kvinnor deltar i kurs om jämställdhet
07 februari 2008
Kvinnors mänskliga rättigheter och jämställdhet mellan könen är temat för en kurs som just nu arrangeras av Uppsala universitet i samarbete med SIPU International. Efter fyra veckor av teori ska deltagarna från Etiopien, Kenya, Tanzania, Laos och Vietnam arbeta praktiskt med modellerna i sina hemorganisationer.
-
Snart kan läkaren känna på organen via en bildskärm
07 februari 2008
Med hjälp av datoriserad bildanalys kan det i framtiden bli möjligt för röntgenläkare att känna på bilderna med hjälp av en tredimensionell mus. Erik Vidholm vid Uppsala universitet beskriver i sin avhandling utvecklingen av den nya tekniken, som gör det lättare att ställa diagnoser och planera behandlingen av till exempel cancer. Avhandlingen granskas den 8 februari.
-
Genetisk analys kan rädda vargen från utrotning
07 februari 2008
Genetisk analys av saliv gör det möjligt att se om ett bytesdjur har blivit attackerat av en varg eller en hund. Anna-Karin Sundqvist har bland annat utvecklat metoder för detta i sin avhandling, som granskas vid Uppsala universitet den 8 februari. Hon visar också att risken för att hund-vargkorsningar ska föra in hundgener i vargflocken är liten.
-
Universitetsanställda ska värna miljö och klimat
06 februari 2008
Uppsala universitet har nu tagit fram en miljöplan som ska gälla 2008-2012. Den innehåller fyra övergripande områden som ska prioriteras: klimatpåverkan, förbrukning och återvinning, kemikalieanvändning och kommunikation.
-
Stor investering ger ny fart åt mikroteknikforskning för rymden
05 februari 2008
VINNOVA och Rymdstyrelsen investerar stort i forskning och utveckling av nydanande rymdteknik vid Uppsala universitets Ångströmlaboratorium. Det handlar om en tre- till femårig satsning på extremt miniatyriserade delsystem för rymdtillämpningar.
-
Störd genreglering orsakar vanlig rubbning i fettomsättning
05 februari 2008
Sjukdomen familjär kombinerad hyperlipidemi är en vanlig orsak till störd fettomsättning och tidig hjärtinfarkt. Uppsalaforskare har nu utvecklat en banbrytande metod och kan för första gången visa vilka gener som regleras av genen USF1, som man vet orsakar sjukdomen. Resultaten presenteras i dag i den ledande tidskriften Genome Reasearch.
-
Anpassade bildskärmar gör beslutsfattandet snabbare
05 februari 2008
Med ny teknologi kan bildskärmar anpassas så att personer som står på olika sidor av en skärm ändå ser innehållet från samma håll, eller så att de om man så vill ser olika information på skärmen. Detta gör det enklare att fatta snabba beslut i komplexa problemsituationer, visar Lars Winkler Petterssons avhandling i människa-datorinteraktion. Han disputerade vid Uppsala universitet den 1 februari.
-
Kvinnliga forskare skapar nya nätverk
04 februari 2008
Att skapa nya arenor där kvinnliga forskare kan mötas och samtala med kollegor från samma ämnesområde är syftet med en workshop som ordnas vid Uppsala universitet den 5-6 februari. Under workshopen talar ett antal forskare från olika områden om bland annat rekryteringsprocesser, ledarskap och strategier för hållbar jämställdhet i akademin.
-
Kamouflerade bakterier avslöjas med hjälp av proteinstudier
04 februari 2008
För att lura kroppens immunförsvar kamouflerar sig vissa bakterier med kroppens egna proteiner. Sara Lejon har genom att undersöka två proteiners struktur studerat hur bakteriell infektion uppstår och hur ett visst antibiotikum tillverkas, vilket är viktig kunskap i kampen mot antibiotikaresistens. Hon disputerade vid Uppsala universitet den 1 februari.
-
Unga forskares karriärvägar diskuteras
04 februari 2008
Perioden efter disputation innebär mycket osäkra finansieringsförhållanden för unga forskare. Den 14 februari arrangerar Uppsala universitet i samarbete med Sveriges universitetslärarförbund, SULF, ett symposium om karriärvägar inom akademin.
-
Vikingaliv i centrala Uppsala visas på Museum Gustavianum
04 februari 2008
Att det fanns vikingar i Gamla Uppsala vet de flesta, men att det dessutom kan ha funnits en vikingaby i centrala Uppsala är mindre känt. På utställningen Vikingatida Aros, som invigs fredagen den 8 februari på Museum Gustavianum, presenteras livet i byn som det kan ha sett ut.
-
EU:s roll i det globala klimatarbetet – ledare eller bromskloss
04 februari 2008
Under de senaste åren har EU arbetat hårt med att etablera unionen som en ledande aktör i den globala kampen mot klimatförändringarna. I boken EU och den globala klimatfrågan – Europaperspektiv 2008, som lanseras vid ett seminarium på Norra Latin den 6 februari, presenteras aktuell forskning om EU:s klimatarbete.
-
Barns sång ämne för tvådagarskonferens
30 januari 2008
Hur fungerar barns röster? Hur kan de sjunga och hur vill de sjunga? Uppsala University Education i samarbete Körcentrum vid Uppsala universitet arrangerar den 4-5 februari en kurs för alla som kommer i kontakt med sjungande barn. Syftet är att bidra med kunskap från forskning inom olika områden och inspirera till nytt skapande tillsammans med barn.
-
Ny metod stoppar svåra inre blödningar utan operation
30 januari 2008
Svåra blödningar i samband med magsår eller förlossningar behandlas ofta med operation, men ny forskning visar att det finns en bättre metod. Kateterburen terapi, dvs. att man lokaliserar och stoppar blodflödet via en kateter, är både effektivare och mer skonsamt mot patienten, enligt en ny avhandling av Lars-Gunnar Eriksson vid Uppsala universitet. Avhandlingen granskas den 1 februari.
-
Uppsala universitet satsar stort på kvalitet och förnyelse
29 januari 2008
Den stora forskningsutvärderingen Kvalitet och förnyelse som gjorts vid Uppsala universitet visade att det fanns världsledande forskning vid många institutioner. Nu gör universitetet en stor satsning som innebär ett 70-tal nya forskartjänster inom särskilt starka och strategiskt viktiga områden.
- Rasbiologins historiska arv granskas i föreläsningsserie 28 januari 2008
-
Leif Lewin höll årets promotionstal
26 januari 2008
Vid årets vinterpromotion, där 70 doktorander och 21 hedersdoktorer promoverades, en mängd priser och medaljer delades ut, hölls även en föreläsning av Leif Lewin, som under 36 år innehaft den skytteanska professuren men som lämnar den i april. I följande text återges hela talet.
-
Man blir inte snällare av att samarbeta
25 januari 2008
En vanlig statsvetenskaplig teori säger att man blir snällare av att samarbeta. Men det stämmer inte, enligt en studie som gjorts av statsvetare vid Uppsala universitet. Kommuner som samarbetar över partigränserna ger inte mer omfattande välfärdsbidrag än kommuner med egen majoritet. Om detta berättade professor Leif Lewin idag när han höll årets promotionsföreläsning vid Uppsala universitet.
-
Skräddarsydda kurser för arbetsgivare skapar nya kontakter
23 januari 2008
Uppsala University Education är det nya namnet på Sekretariatet för kompetensutveckling. Enheten satsar stort på uppdragsutbildning både inom och utom Sveriges gränser.
-
Uppsala universitet och Högskolan i Gävle stärker samarbetet
22 januari 2008
Uppsala universitet och Högskolan i Gävle stärker samarbetet på samtliga nivåer inom utbildningen. Avtalet som undertecknades idag ska bland annat erbjuda ökade valmöjligheter för studenterna, men också öppna upp för samarbete på lärar- och forskarnivå.
-
Vinterpromotion med många priser
22 januari 2008
70 doktorer och 21 hedersdoktorer promoveras den 25 januari i Universitetshusets aula. Bland hedersdoktorerna märks bland andra författaren och litteraturvetaren Umberto Eco och Staffan Runestam, som tillgängliggjort ärkebiskopen Nathan Söderbloms arkiv vid Uppsala universitetsbibliotek. I samband med promotionen delas flera priser och medaljer ut.
-
Ny bok om Hillary Clinton
22 januari 2008
Statsvetaren Erik Åsard, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, har som förste svensk skrivit en bok om Hillary Clinton. Den handlar om hennes uppväxt, studenttid och om hennes politiska idéer. Boken avslutas med en analys av Clintons möjligheter att bli USA:s första kvinnliga president.
-
Hedersdoktor föreläser om sin peptidforskning
22 januari 2008
Abba Kastin, som i höstas utsågs till ny hedersdoktor i farmaci vid Uppsala universitet, håller onsdagen den 23 januari ett seminarium i Uppsala som behandlar peptiders inverkan på blod-hjärnbarriären.
-
Fråga forskarna om framtiden
21 januari 2008
Vilka kunskaper har vi om de stora framtidsfrågorna? Vad vet vi och vad vet inte om till exempel klimatfrågan? Hur använder vi den kunskap vi har för att lösa problemen? Det är temat för vårens öppna föreläsningar ”Ragnarök eller rök utan eld” i universitetshuset, som börjar nu på onsdag.
-
Ny föreläsningsserie: Fråga forskarna om framtiden
21 januari 2008
Vilka kunskaper har vi om de stora framtidsfrågorna? Vad vet vi och vad vet inte om till exempel klimatfrågan? Hur använder vi den kunskap vi har för att lösa problemen? Det är temat för vårens öppna föreläsningar ”Ragnarök eller rök utan eld” i universitetshuset, som börjar nu på onsdag.
-
Flera gener som styr sjukdomen SLE har identifierats
21 januari 2008
Uppsalaforskare har i samarbete med utländska kollegor identifierat ett flertal nya gener som kan kopplas till sjukdomen SLE, bland annat en gen med hjälp av vilken man i framtiden hoppas kunna behandla sjukdomen genom att reglera produktionen av antikroppar. De unika resultaten publiceras i tre artiklar det nya numret av tidskriften Nature Genetics.
-
Genetiken bakom sjukdomen SLE snart komplett
21 januari 2008
I en ny studie har riskfaktorerna bakom den autoimmuna sjukdomen SLE kartlagts i hela människans arvsmassa. Resultaten av studien, där forskare från Uppsala universitet deltagit, presenteras idag i nätupplagan av New England Journal of Medicine.
-
Satsning på Uppsala universitets vågkraft
18 januari 2008
Energibolaget Fortum och Mats Leijon vid Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, undertecknade på fredagen ett avtal som gör att vågkraftsanläggningen Islandsberg utanför Lysekil nu är på god väg mot full finansiering. Fortums satsning innebär att den sista pusselbiten nu är på plats för anläggningen på västkusten.
-
Filmens positiva inverkan på sin publik
18 januari 2008
Att se på film kan göra att man blir bättre på att hantera existentiella frågor och fånga upp grundläggande värderingar som solidaritet och medkänsla. Även självbilden påverkas. Tomas Axelson har i sin avhandling i religionssociologi undersökt själva filmupplevelsen hos publiken och lägger fram sin avhandling vid Uppsala universitet den 1 februari.
-
Nyupptäckt 1700-talstext ger kunskap om det vetenskapliga latinet
17 januari 2008
En tidigare bortglömd text av den uppländske hebraisten Andreas Norrelius ger ny kunskap om det vetenskapliga latinet kring år 1700. Josef Eskhult har studerat Norrelius latinska översättning av Johan Kempers Matteuskommentar på hebreiska, en översättning som sannolikt har legat orörd på Uppsala universitetsbibliotek sedan 1700-talet. Avhandlingen granskas vid Uppsala universitet den 19 januari.
-
Nu kan livskvalitet mätas i ekonomiska termer
16 januari 2008
Frågan om hur man ska upprätthålla en balans mellan kvalitet och kvantitet inom vården leder ofta till konflikter och frustration. Går förhöjd livskvalitet hos en enskild patient överhuvudtaget att mäta i pengar? Svaret är ja, och nu har dessa metoder ytterligare utvecklats av Maria Koltowska-Häggström vid Uppsala universitet. Hennes avhandling granskas den 18 januari.
-
Genusvetenskapen firar fem framgångsrika år
15 januari 2008
Centrum för genusvetenskap, som Vetenskapsrådet förra året uppmärksammade för excellent genusforskning, firar femårsjubileum den 23 januari. Förmiddagen bjuder på konstvernissage och eftermiddagen innehåller en rad föredrag och avslutas med paneldebatt.
-
Stort stöd till kärnkraftsforskningen
14 januari 2008
Uppsala universitet får tillsammans med KTH och Chalmers dela på 102 miljoner kronor under de kommande sex åren, till stöd för forskning och utbildning i kärnteknik. Bakom anslaget står Svenskt kärntekniskt centrum, SKC.
-
Vårdyrken lockar många sökande
14 januari 2008
Antalet sökande till Uppsala universitets kurser och program ligger på ungefär samma nivå som förra året, även om antalet sökande till olika program ökat något - från 9 259 förra våren till 9 540 i år. Mest populära är programmen till läkare, sjuksköterska, psykolog och sjukgymnast.
-
Grupparbete ersätter inte lärarledd undervisning
14 januari 2008
För att grupparbete ska fungera i undervisningen krävs mycket förarbete och lärarstöd. Det visar Anna Malmbjer, som har studerat hur arbete och samtal i grupp fungerar bland universitetsstudenter. Samtalets utveckling beror delvis på deltagarnas intressen men också på tillfälliga omständigheter, till exempel vem som talar först. Anna Malmbjer disputerade vid Uppsala universitet den 12 januari.
-
Samkönat begär en viktig del i Strindbergs triangeldramer
11 januari 2008
Den erotiska triangeln, svartsjukeintrigen där två män strider om uppmärksamheten hos en kvinna, är ett återkommande tema i August Strindbergs böcker. Men i dessa triangeldramer finns också en potential för samkönat begär som tidigare inte har uppmärksammats, visar litteraturvetaren Ann-Sofie Lönngren i sin avhandling. Hon disputerade vid Uppsala universitet den 9 januari.
-
Umberto Eco om vetenskap och skönlitteratur
11 januari 2008
I samband med att den världskände författaren och litteraturvetaren Umberto Eco kommer till Uppsala universitet för att ta emot sitt hedersdoktorat arrangeras ett offentligt samtal i universitetsaulan. Professor Torsten Pettersson ställer frågor och Eco berättar om sin forskning och sina romaner.
-
Motstridiga krav på forskningen skapar ambivalens
10 januari 2008
Idag ska forskning helst kännetecknas av inomvetenskaplig excellens, men också av samhällsnytta. Dessa krav kan upplevas som motstridiga av forskaren och leda till en värderingsstrid. Och vad som är ”nyttig” forskning varierar beroende på vem man frågar. Anders Jörnesten disputerar den 11 januari på en avhandling om relationen mellan forskaren, forskningen och forskningspolitiken.
-
Uppsala universitet satsar på bioetik och forskningsetik
10 januari 2008
Uppsala universitet samlar resurserna kring forskningsetik. Vid årsskiftet inrättades ett nytt fakultetsövergripande Centrum för forsknings- & bioetik. – De etiska frågorna spänner över stora områden och att vår verksamhet nu blir fakultetsövergripande leder till nya spännande samarbeten, säger Mats G Hansson, föreståndare vid det nya centret.
-
Höggradig antibiotikaresistens hos arktiska fåglar
09 januari 2008
I det senaste numret av tidskriften Emerging Infectious Diseases, rapporterar svenska forskare att fåglar som fångades på den högarktiska tundran, i samband med tundraexpeditionen ”Beringia 2005”, var bärare av antibiotikaresistenta bakterier. Dessa fynd tyder på att antibiotikaresistensen spritt sig ut i naturen, vilket är alarmerande för framtidens sjukvård.
-
Datoranimation visar hur is smälter
09 januari 2008
Att is smälter vid upphettning vet vi alla, men nu har forskare vid Uppsala universitet för första gången lyckats göra en datorsimulering av hur det i detalj går till på molekylär nivå. Resultaten presenteras i det senaste numret av tidskriften Angewandte Chemie.
-
Lavskrikor kan kommunicera om rovfåglars beteende
09 januari 2008
Med hjälp av olika alarmläten kan lavskrikor berätta för andra gruppmedlemmar vad deras huvudsakliga fiende – hökar - håller på med. Det räcker för att leda till situationsspecifika flyktbeteenden, som ökar chansen att de överlever. Denna upptäckt av Uppsalaforskaren Michael Griesser publiceras i Current Biology och visar för första gången att djur kan bedöma och kommunicera om rovdjurs beteende.
-
Makt och ansvar, politiker och tjänstemän
02 januari 2008
Tjänstemän bereder och politiker beslutar. Låter enkelt, men vem har mest makt och vems är ansvaret? Har balansen förändrats genom åren? Hur skiljer man på inflytande och makt? Temat för årets Kommun- och landstingsdagar, som äger rum vid Uppsala universitet den 10-11 januari, handlar om hur man ska balansera makt och ansvar mellan politiker och tjänstemän.
-
Nya forsknings- och utbildningsstrategier
21 december 2007
Förnybar energi, läkemedelsutveckling, funktionell och komparativ genomik samt fred, säkerhet och demokrati är fyra styrkeområden där Uppsala universitet är världsledande. Dessutom ser universitetet en stor utvecklingspotential inom hjärnforskningen. Det här slås fast i de nya forsknings- och utbildningsstrategierna som antagits av konsistoriet.
-
Flest ungdomar väljer Uppsala universitet
20 december 2007
Uppsala universitet kommer högst på listan över svenska lärosäten som ungdomar kan tänka sig att läsa vid. Det visar Ungdomsbarometern, som bland annat tar upp olika attityder till utbildning.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.