Pressmeddelanden
-
Iskall, färgsprakande final på Linnéåret
17 december 2007
Det expansiva Norrland visade upp nyfikenhet, kreativitet och framåtanda som inte stod Linné långt efter när gäster och media från hela världen togs emot för att fira Linnéårets avslutning. Mineral och is, som placerat Norrbotten på världskartan, präglade även festprogrammet.
-
Molekylärbiolog får bidrag i hård konkurrens
17 december 2007
Johan Elf, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, är en av sju forskare som i hård konkurrens fått medel från det nybildade Europeiska Forskningsrådet (ERC) i den första utlysningen för "Starting Independent Researcher Grant".
-
Linnés ättling disputerar Linnéårets sista dag
14 december 2007
Denna helg avslutas 300-årsfirandet av Carl von Linnés födelse och idag, fredag, lägger hans unga släkting Martin Nervall fram sin avhandling vid Uppsala universitet. Den handlar om malaria, precis som Linnés doktorsavhandling 1735.
-
Global uppvärmning - en ödesfråga för klimatforskare
10 december 2007
Att utveckla bättre klimatmodeller för att förklara den globala uppvärmningen är vad som driver forskarna vid den geovetenskapliga avdelningen för luft- och vattenlära i Uppsala. Fysikaliska och kemiska mätningar i Östersjön ger unik information om utbytet av koldioxid, vattenånga och värme över hav.
-
CHE-ExcellenceRankingen: Uppsala universitet bland de bästa i Europa
07 december 2007
Uppsala universitet hamnar bland de allra bästa lärosätena i Europa, för ämnena biologi, kemi, fysik och matematik i den "Ranking of Excellent European Graduate Programmes" som produceras av Centrum för Högskoleutveckling (CHE) i Tyskland.
-
Miljoner till diagnostik, trådlösa nätverk och säkerhet
07 december 2007
När VINNOVA denna vecka fördelade anslag för läkemedel, ny diagnostik, säkerhetsforskning och nordiska samarbeten kring trådlös kommunikation, fick Uppsala universitet väldigt bra utdelning.
-
Uppsala-upptäckt kan bli stoppmedicin mot Alzheimer
06 december 2007
Forskningsresultat från Uppsala universitet kan inom ett par år leda till en ny medicin med potential att hindra utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Japanska läkemedelsjätten Eisai har köpt rättigheterna till en ny antikropp, framtagen av svenska Bioarctic Neuroscience AB, vars forskning bygger på en upptäckt av geriatrikprofessor Lars Lannfelt.
-
Nytt centrum ska studera företagandets historia
03 december 2007
Ett nytt centrum för företagshistoria inrättas vid Uppsala universitet från 1 januari. Det blir det första i sitt slag i Sverige och det ska bland annat studera medieföretagens och marknadsföringens historia.
-
Ny studie om svenska elevers läsning
28 november 2007
Svenska elever i årskurs 4 lyckas väl med sin läsning i ett internationellt perspektiv. Endast sex av 45 länderregioner når ett bättre resultat. Det visar en av världens mest omfattande läsundersökningar, PIRLS, som sammanställts av Uppsalaprofessorn Caroline Liberg. Men andelen starka läsare har minskat.
-
Två nya forskarskolor till Uppsala universitet
28 november 2007
Uppsala universitet får två av de 19 nya forskarskolor som Vetenskapsrådet nyligen beviljat driftsmedel till. Den ena forskarskolan är inom området genomik och den andra inom avancerade material för 2000-talet.
-
Universitetslagets kunskaper testas i radions frågesport
26 november 2007
Uppsala universitet tävlar i Radio Uppland tisdagen den 27 november.
-
Nya professorer installerades
22 november 2007
Nu har 27 nya professorer installerats vid Uppsala universitet. En hel vecka av föreläsningar avslutades med professorsinstallation fredagen den 16 november. Under installationsakten delades också pedagogiska priset ut till fem lärare.
-
Karriärseminarium i samarbete med Ruter Dam
21 november 2007
Den 20 november anordnas ett seminarium i samarbete mellan Uppsala universitet och nätverket Ruter Dam. Två före detta Uppsalastudenter och Ruter Dam-deltagare möter studenter för att diskutera hur man tar sig fram i yrkeslivet.
-
Startskott för fysikernas alumnträffar
20 november 2007
I förra veckan samlades 50 fysiker av olika årgångar vid Ångströmlaboratoriet, som ett startskott för alumnverksamheten inom fysik. Föreläsningar, posterutställning och middag stod på programmet.
-
Många forskarutbildade lärare vid Uppsala universitet
14 november 2007
81 procent av alla lärare vid Uppsala universitet är forskarutbildade. Det ger en tredjeplacering i listan från Högskoleverket, där Handelshögskolan (89 procent) och Chalmers (85 procent) toppar.
-
Forskningsmedel för hållbar utveckling
14 november 2007
Idag beslutade Formas forskarråd att fördela 491 miljoner kronor till forskning om hållbar utveckling. 18 forskare vid Uppsala universitet är med och delar på pengarna.
-
Uppsala universitet bäst i Norden
09 november 2007
Uppsala universitet är Nordens bästa universitet visar den årliga rankningen från Times Higher Education.
-
120 miljoner kr till medicinsk forskning
06 november 2007
Uppsala universitet är ett av de universitet som får störst utdelning när Vetenskapsrådet beviljar nya medel till medicinsk forskning. - En effekt av vår strategiska planering. Det är glädjande att vi börjar se resultatet av den, säger vicerektor Ulf Pettersson.
-
Uppsala universitet får 14 utbildningar inom Lärarlyftet
06 november 2007
Sekretariatet för kompetensutveckling vid Uppsala universitet kommer till våren 2008 att kunna erbjuda 14 olika uppdragsutbildningar inom den stora nationella satsningen "Lärarlyftet".
-
Guldregn över filosofins historia
05 november 2007
Tolv forskningsprojekt och ett forskningsprogram inom humaniora och samhällsvetenskap har fått anslag från Riksbankens Jubileumsfond. Lilli Alanen, professor i filosofins historia, får 14 miljoner kronor för sitt program "Att förstå handling".
-
Mycket positivt i resursutredningen, tycker rektor Anders Hallberg
02 november 2007
Dan Brändströms utredning, som på fredagsmorgonen överlämnades till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg, presenterar en ny modell för fördelningen av utbildnings- och forskningsmedel till universitet och högskolor.
-
Familjerättslig forskning uppmärksammas
31 oktober 2007
Forskare från juridiska fakulteten vid Uppsala universitet deltar i en europeisk forskargrupp som studerar familjerätt i Europa. Forskargruppen har nu nominerats för Descartes Prize for Excellence in Collaborative Transnational Research 2007.
-
Kvinnor glöms bort i kliniska studier
30 oktober 2007
Är det viktigt att ett läkemedel testas på både kvinnor och män? På torsdag föreläser Margareta Söderström, forskare i familjemedicin vid Köpenhamns och Lund universitet om betydelsen av att inkludera genusaspekten vid kliniska studier.
-
Symposium om konstens läkande kraft
29 oktober 2007
Inom ramen för Uppsala International Sacred Music Festival arrangerar Uppsala universitets Körcentrum ett symposium som tar upp hur musik och text kan ge uppbyggelse och tröst i svåra livssituationer.
-
Forskning om proteinbindare bas i tillväxtföretag
26 oktober 2007
Forskningsprojektet Lab-on-a-chip, lett av professor Lars Baltzer vid institutionen för biokemi och organisk kemi, är basen för företaget ModPro, som nu ska utvecklas kring med proteinbindaren i fokus.
-
Mångsidigt höstlovsprogram på museerna
25 oktober 2007
Under höstlovsveckan kan man bland annat möta dinosaurier i mörkret, vika en dromedar av papper eller lära sig mer om växterna i djungeln - allt på universitetets museer.
-
Li Bennich-Björkman kan bli nästa skytteanska professor
23 oktober 2007
Li Bennich-Björkman förelås bli nästa skytteanska professor. Hon blir då den första kvinnan på världens äldsta professur i statsvetenskap. I andra hand föreslås Joakim Palme.
-
Mest pengar till Uppsalas humanister och samhällsvetare
23 oktober 2007
Uppsala universitet fick i stenhård konkurrens forskningsstöd från Vetenskapsrådet till så många som 25 forskningsprojekt inom humaniora och samhällsvetenskap. Uppsala och Göteborgs universitet fick i särklass flest beviljade ansökningar.
-
Uppsala universitet tar avstånd från rasistiskt uttalande från hedersdoktor
23 oktober 2007
James Watson har i en intervju i tidningen Sunday Times hävdat att det finns vetenskapliga belägg för att afrikaner är mindre intelligenta än andra folkslag. Uppsala universitet anser att Watsons åsikter saknar vetenskaplig grund och att han på ett ytterst kränkande sätt uttalat sig inom ett område där han saknar expertkunskaper.
-
Proteinatlas blev nytt bioteknikbolag
17 oktober 2007
Atlas Antibodies är ett nybildat bioteknikbolag, som bygger vidare på kartläggningen av människans proteiner i forskningsprojektet Human Proteome Resource vid Uppsala universitet och KTH.
-
Stor industriell satsning i solcellsteknik från Uppsala
17 oktober 2007
Q-Cells AG, världens näst största tillverkare av solceller, har beslutat att investera i den tunnfilmsteknik för solceller som utvecklats av professor Lars Stolt och hans forskargrupp vid Ångström Solar Center vid Uppsala universitet.
-
Sista anmälningsdag framflyttad till 18 oktober
16 oktober 2007
Sista anmälningsdag till fristående kurser, program och kurser inom program inför våren 2008 är framflyttad från den 15 oktober till den 18 oktober. Det går att webbanmäla sig på www.studera.nu fram till midnatt natten till fredag och pappershandlingar ska ha inkommit under den 18 oktober.
-
Starka utbildningsmiljöer siktar mot seger
15 oktober 2007
Uppsala universitet har två av nio utbildningsmiljöer som går vidare till en andra omgång, för att ta hem utmärkelsen Framstående utbildningsmiljö 2007. Dessa två är företagsekonomiska institutionen och institutionen för biologisk grundutbildning (IBG).
-
"Metoden tillämpas inom olika discipliner vid universitetet"
15 oktober 2007
- Det är ett bra val. De tre ekonomipristagarna får priset för en metod som används när man vill fördela resurser i ett läge då informationen är ofullständig, kommenterar Bertil Holmlund, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.
-
Åtta miljoner kronor till experimentell ekologisk utrustning
15 oktober 2007
Professor Lars Tranvik har tillsammans med kollegor vid Umeå universitet beviljats åtta miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för inköp av experimentell ekologisk utrusning.
-
Antimikrobiella peptider som alternativ till antibiotika?
15 oktober 2007
I kroppen produceras mängder av peptider vid infektioner. Ett antal av dem har funnits i miljontals år utan att bakterier utvecklat resistens mot dem. Dessa är speciellt intressanta för Martin Malmsten, som försöker finna peptider med speciellt effektiva antibakteriella egenskaper.
-
Snabb mikrobiell diagnostik
15 oktober 2007
Nya tekniker för att snabbt och enkelt identifiera olika virus och bakterier utvecklas av Mats Nilssons forskargrupp. I förlängningen hoppas han också kunna använda metoderna för att identifiera resistenta bakteriestammar.
-
Fredsbegreppet vidgas med årets nobelpris
12 oktober 2007
Årets fredspris delas lika mellan FN:s klimatpanel och politikern Al Gore som arbetat med att sätta klimatförändringarna på den politiska dagordningen. - Det är ett bra beslut. Samtidigt innebär det att man vidgar definitionen av fred till att omfatta även klimathoten, säger Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning.
-
Flera Uppsalaforskare i TV-serie
12 oktober 2007
TV 1 och Utbildningsradion kommer under några fredagar framåt att sända föreläsningsserien "Utbildning i en föränderlig tid", där fem Uppsalaforskare medverkar. Bakom serien står Regionalt pedagogiskt kunskapscentrum - ett samarbetsprojekt mellan Uppsala universitet och åtta kommuner.
-
Valet av litteraturpristagare överraskade igen
11 oktober 2007
Årets Nobelpristagare i litteratur, Doris Lessing, har funnits med i förhandsspekulationerna tidigare. Men vid det här laget var det nog många som hade räknat ut henne, tror professorn i litteraturvetenskap Margaretha Fahlgren.
-
Valet av nobelpristagare glädjer Uppsalakemister
11 oktober 2007
Han var ett hett och välkänt namn hos Uppsalakemisterna, årets nobelpristagare i kemi Gerhard Ertl - en pionjär bakom den moderna ytkemin som började växa fram under 1960-talet.
-
"Välförtjänt Nobelpris" anser Uppsalafysiker
10 oktober 2007
- Jättebra och välförtjänt! kommenterar Olle Eriksson, Uppsalaprofessor i teoretisk magnetism, årets Nobelpris i fysik som går till Albert Fert och Peter Grünberg för deras upptäckt av jättemagnetoresistans. Det är ett område som håller världsklass vid Uppsala universitet.
-
Vicerektor om Nobelpriset: "Inte en dag för tidigt!"
08 oktober 2007
Nobelpriset i medicin/ fysiologi går i år till Mario R Capecchi, Sir Martin J Evans och Oliver Smithies. - Inte en dag för tidigt. De har spelat en kolossalt stor roll inom sitt forskningsområde de senaste 20 åren, säger Ulf Pettersson, vicerektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci vid Uppsala universitet.
-
Jubileumskonsert med Uppsala Akademiska Kammarkör och Anne Sofie von Otter
08 oktober 2007
Uppsala Akademiska Kammarkör fyller 50 år i år. Detta firas med en jubileumskonsert i Uppsala universitets aula lördagen den 13 oktober 2007. Världsartisterna Anne Sofie von Otter, mezzosopran, samt Bengt Forsberg, piano, är med och förgyller konserten. Dessutom medverkar några hemliga gäster.
-
Eva Heggestad - prisad för sin genuspedagogik
04 oktober 2007
Eva Heggestad, docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, har utsetts till årets Karin Westman Berg-pristagare. Hon får stipendiet för sina mångåriga insatser inom ämnena litteraturvetenskap och genusforskning.
-
"Låt Carolina spegla hela universitetet"
01 oktober 2007
Öppna upp Carolina Rediviva för mer publika verksamheter och låt bottenplanets entré spegla hela universitetet i informationsmaterial och utställningar. Det är biblioteksutvecklingsgruppens vision för framtiden.
-
Konst och läkekonst: Axel Munthe - läkaren, människan, myten
01 oktober 2007
Den 9 oktober gästar författaren Bengt Jangfeldt Akademiska sjukhuset i Uppsala och berättar om läkaren Axel Munthes karriär som läkare, författare och byggherre.
-
Forskning av världsklass pekas ut i expertrapport
01 oktober 2007
Uppsala universitet står sig väl i den internationella konkurrensen. Världsledande forskning finns vid många institutioner. Aktiviteter inom teoretisk fysik, kirurgi och lingvistik är bara tre exempel på forskning av toppkvalitet. Det visar resultatet av universitetets forskningsutvärdering Kvalitet och förnyelse, KoF 2007.
-
Klart med strategi för språken
27 september 2007
Idag redovisade språkvetenskapliga fakulteten sin strategiska plan 2008-2012 för konsistoriet. Planen syftar till att Uppsala universitet, trots varierande söktryck, ska kunna rädda småspråken kvar med bibehållen kvalitet på undervisning och handledning.
-
Framtidens byggande i kulturhistorisk miljö
26 september 2007
Inför årets Linnéfirande restaurerades Linneanum med särskild hänsyn till kulturhistoria och miljö. Denna vecka blir byggnaden en plats för diskussioner på hög nivå när experter inom samhällsplanering och byggande samlas till konferens om hållbart samhällsbyggande.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.