Pressmeddelanden
-
Kvalitet i fokus i budgetproppen
21 september 2007
75 miljoner kronor mer till forskning och utbildning på forskarnivå och ytterligare 20 miljoner kronor till kvalitetssatsningar i utbildningen - det får Uppsala universitet i regeringens nyligen lagda budgetproposition.
-
Uppsala universitet syns bäst i världspressen
21 september 2007
Forskning är något som ofta sammankopplas med Sverige i artiklar världen över. Och bäst på att synas är Uppsala universitet. Det visar undersökningen "Sverigebilden" som företaget Silobreaker har gjort.
-
Uppsala universitet på Biotech Forum
20 september 2007
Den 24-26 september syns Uppsala universitet med en egen monter på den internationella branchmässan Biotech Forum som hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö.
-
Uppsala universitet rankas högt
10 september 2007
Uppsala universitet hamnar på plats 66 på listan över världens bästa universitet vid kinesiska Shanghai Jiao Tong University. Uppsala universitet är ett av fyra svenska universitet som finns med på 100-i-topplistan.
-
Ingmar Bergman hyllas på Kulturnatten
07 september 2007
Inför Kulturnatten har Uppsala universitet laddat med många aktiviteter. På Musicum ges en minneskonsert till Ingmar Bergman, Disapriset för populärvetenskap delas ut på Studentbokhandeln och Museum Gustavianum har öppet hus ända till midnatt med utställningar och föredrag.
-
Uppsalahistoriker i en ny bok om Sverige och Nazityskland
05 september 2007
Duckade Sverige för Nazityskland? Den frågan diskuterar en rad svenska historiker i en ny bok om Sveriges agerande under andra världskriget.
-
Möt Franz Schubert i ord och toner
04 september 2007
Nu drar serien Konst-Läkekonst igång för hösten, i Grönwallsalen på Akademiska sjukhuset. Första evenemanget den 11 september handlar om tonsättaren Franz Schubert – människan, konstnärskapet och sjukdomen.
-
Dags att anmäla sig till Högskoleprovet
04 september 2007
Den 15 september är det sista anmälningsdag till högskoleprovet ht 07, som äger rum den 27 oktober i Uppsala och en rad andra orter runt om i landet.
-
DNA-analys ger stöd till hypotes om Birger Jarls grav
31 augusti 2007
I ett samarbete med Västergötlands museum och Rättsmedicinalverket visar forskare från Uppsala universitet att DNA-analys stödjer hypotesen att Birger Jarl begravts tillsammans med sin andra hustru och sin son. Resultaten offentliggjordes idag, onsdag, vid en presskonferens i Varnhems klosterkyrka.
-
Botan utsedd till en av Sveriges vackraste parker
24 augusti 2007
Botaniska trädgården i Uppsala kom på tredje plats i årets tävling om Sveriges vackraste park. Juryn kallar Botan för en ”pärla i Uppsala stad”.
-
Forskare skapar framtidens Arlanda i ett "levande laboratorium"
22 augusti 2007
När trycket på flygplatserna ökar så behöver också flygplatserna anpassas till nya krav. Arlanda Living Lab är ett projekt som ska göra Arlanda till en användarorienterad flygplats, och Nita vid Uppsala universitet är forskningspartner i projektet.
-
Linnékonferens om mat och hälsa
22 augusti 2007
I början av september finns chansen att lära sig mer om kostens betydelse för hälsan, från Linnés tid till idag. Uppsala Livsmedelscentrums konferens är en del av Linnéjubiléet och riktar sig till en bred publik.
-
Stor bredd på lediga utbildningsplatser
13 augusti 2007
Etik, Östersjöns miljö, biokemi, ytbioteknik, indiska tanketraditioner, spektroskopi, samtalsanalys, global miljöhistoria, Nietzche, samisk kultur, dinosauriernas tidsålder och feministisk filosofi. Än finns platser kvar på mer än 200 kurser och utbildningar vid Uppsala universitet.
-
Rektor Hallberg välkomnar högskoleverkets diskussion
07 augusti 2007
Högskoleverkets nye chef, Anders Flodström, vill slå ihop dagens 14 universitet till fem. Ska svenska lärosäten utbilda ännu skickligare yrkesmänniskor och forskare krävs starkare konstellationer, menar Anders Flodström i ett utspel i helgens svenska medier.
-
Nobelpristagaren Kai Siegbahn avliden
06 augusti 2007
Nobelpristagaren Kai Siegbahn, professor i fysik vid Uppsala universitet, har avlidit.
-
I Linneanum får besökarna svar på sina Linné-frågor
27 juli 2007
Vad är det där Linné egentligen, en person eller någon slags helgon kanske? Bland annat den frågan har Argisht Nazare fått i sommar. Han jobbar vid informationscentret i Linneanum, där besökarna förutom att ta del av en utställning också kan få svar på sina frågor om Linné.
-
Myntkabinettet öppnas för besökare
09 juli 2007
Nu är det klart att universitetets myntkabinett ska öppnas för besökare. Den unika samlingen av medaljer och mynt ska visas upp i en permanent utställning. Ombyggnaden är möjlig tack vare en donation på 1, 5 miljoner kronor från Sparbanksstiftelsen i Uppland.
-
Fem forskartjänster till unga toppforskare i Uppsala
05 juli 2007
Astronomen Paul Barklem och hjärnforskaren Klas Kullander hör till de fem unga Uppsalaforskare, som i hård konkurrens fått särskilda forskartjänster vid Kungliga Vetenskapsakademin (KVA). Totalt har 12 unga toppforskare kvalificerat sig för tjänsterna och fem av forskarna finns vid Uppsala universitet.
-
Masterprogram istället för civilekonomexamen
05 juli 2007
Uppsala universitet har inte ansökt om examensrättigheter för den nya civilekonomexamen. Istället satsar universitetet på en masterutbildning på totalt fem år, som antas vara mer internationellt gångbar.
-
Uppsala universitet bland de hundra bästa
03 juli 2007
Uppsala universitet hör till de hundra bästa universiteten i världen, inom områdena teknik/datavetenskap och klinisk medicin och farmaci, enligt 2007 års ranking vid Shanghai Jiao Tong University.
-
Tre universitet i nätverk för forsknings- och bioetik
29 juni 2007
Forsknings- och bioetik växer i betydelse för Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska Institutet. Därför inrättar de tre universiteten i samarbete ett nätverk i forsknings- och bioetik (NRB) från den 1 juli i år.
-
Emmas brädspel ökar chansen att klara tentan
27 juni 2007
När kompisen gång på gång misslyckades med omtentan i anatomi och fysiologi, så bestämde sig Emma att hjälpa sin kurskamrat och skapade ett brädspel som fick henne att klara tentan. Nu har fakulteten köpt in 15 spel till sjuksköterskeprogrammet.
-
Många Uppsalastudenter övergår till forskarstudier
27 juni 2007
Över 13 procent av studenterna vid Uppsala universitet fortsätter till forskarutbildning. Vid Uppsala universitet är den så kallade övergångsandelen högst i landet, visar en ny analys från Högskoleverket.
-
Marie Allen är årets Fernströmpristagare
20 juni 2007
Eric K Fernströms pris 2007 går till Marie Allen, som får priset för hennes forskning kring nya metoder för att analysera bevismaterial i brottsutredningar och historiskt material av stor betydelse för rättsväsendet och samhället.
-
Uppsala vann forskartjänster i hård konkurrens
19 juni 2007
Uppsala drar längsta strået när AstraZeneca delar ut forskningsmedel i form av tvååriga postdoktorstjänster. Tre av de elva utlysta tjänsterna kommer att placeras vid Uppsala universitet.
-
På upptäcksfärd längs Erkens strand
19 juni 2007
Vandringar i Linnés anda kan vara ett sätt att öka intresset för naturen och det som lever där. Det är tanken bakom naturvandringarna längs sjön Erkens strand, vid Norr Malma fältstation i Norrtälje. På onsdag är det dags igen.
-
Rollspel förbereder studenter för yrkeslivet
13 juni 2007
Studenterna på kursen proteinbioteknologi fick en smärre chock när de insåg att mannen som rackade ner på deras presentation faktiskt var en riktig företagsledare, ingen lärare. En nyttig erfarenhet för studenterna och efterfrågat av näringslivet.
-
Nyinvigning av Tropiska växthuset
11 juni 2007
Tropiska växthuset i Botaniska trädgåden har öppnat igen - med ny, supermodern klimatanläggning och energisnål uppvärmning. Vid invigningen den 8 juni bytte några unika växter ägare, och Suzanne Sharrock från organisationen BGCI (Botanic Gardens Conservation International) berättade om bevarandearbetet i botaniska trädgårdar.
-
Djuretik diskuteras vid symposium
11 juni 2007
Djuretik handlar om djurs moraliska status och människans rätt att använda dem i forskning och lantbruksproduktion. Men vilka djur är det egentligen vi pratar om? Det diskuteras vid ett symposium om djuretik i Sandhamn den 11 och 12 juni.
-
Farmaceuterna som ska lyfta vården
11 juni 2007
Med fler kliniska farmaceuter inom vården blir patienternas läkemedelsanvändning bättre och säkrare, samtidigt som vårdarbetet underlättas för resten av sjukhuspersonalen. I fredags tog landets första kull kliniska farmaceuter examen vid Uppsala universitet.
-
Prins Carl Philip hittade paradiset i Botaniska trädgården
01 juni 2007
Fotoutställningen ”En glimt av paradiset. Prins Carl Philip tolkar Botaniska trädgården i Uppsala” har nu invigts på Museum Gustavianum. Bilderna ligger även till grund för en bok om Botaniska trädgården.
-
Universitetets kraftfullaste dator blir ännu starkare
29 maj 2007
Den 1 juni invigs ett nytt datorkluster - Isis - vid Ångströmlaboratoriet. Det innebär en förstärkning av den befintliga datormiljön så att fler avancerade beräkningar kan göras utan någon längre väntetid.
-
Minimässa visar nya it-stöd för undervisning
28 maj 2007
Hur kan man examinera en student via nätchatt? Går det att hålla forskarseminarier över internet och hur kan podcasting användas i språkundervisningen? Det får lärare och övriga intresserade ta del av under en minimässa i universitetshuset den 30 maj.
-
Storslagen yra av musik och fyrverkeri avslutade jubileumsveckan
28 maj 2007
Jubileumsveckan avslutades på söndagskvällen med trädgårdsfest i Botan och ett bombastiskt musikstycke, specialkomponerat av Ulf Johansson Werre. Ett hundramannaband framförde musik till ett åtta minuter långt fyrkerverkeri som upplyste Uppsalahimlen.
-
Möte om saltets betydelse för smaken
28 maj 2007
Man kan salta på olika sätt - men hur påverkas smaken? Hur kan man göra för att reducera salthalten utan att smaken försämras? Det är temat för en förmiddag om salt i Uppsala Livsmedelscentrums regi.
-
Schimpansforskaren Goodall drog storpublik
26 maj 2007
Likheterna mellan schimpanser och människor är fler än olikheterna. Efter nästan 50 års forskning har Jane Goodall mycket att berätta om detta släktskap. Hon var en av hedersdoktorerna som föreläste i universitetsaulan på fredagsförmiddagen.
-
Vaksalatorg bubblar av kunskap
25 maj 2007
Under Linnéveckan har Vaksalatorg blivit en marknadsplats för kunskap – om såpbubblor, växter och djur. Hållbar utveckling, vulkanutbrott, mumier… Det finns mycket att upptäcka bland marknadsstånden.
-
Samarbetsprojekt får 20 miljoner kronor
23 maj 2007
Uppsala universitet får del av 20 miljoner kronor i fyra år i ett samarbetsprojekt mellan universitetet och industrin. Bakom anslaget står Vinnova och AstraZeneca. Projektet går ut på att ta fram en metod som mäter mängden insulinproducerade celler hos människa.
-
Födelsedagsfirandet direktsänds på webben
23 maj 2007
Firandet av Linnés födelsedag den 23 maj i universitetsaulan kommer att filmas och direktsändas på internet.
-
Öppna föreläsningar med flera av hedersdoktorerna
22 maj 2007
Fredagen den 25 maj kan man höra bland annat Jane Goodall och James Watson i Universitetshuset. Biljetterna till panelsamtalet med Kofi Annan är slut, men ytterligare sex av de fjorton hedersdoktorerna till Linnés minne ger öppna föreläsningar i Universitetshuset. Dessa föreläsningar kräver ingen biljett eller förhandsanmälan.
-
Invigningstalet hölls av Carina Burman
22 maj 2007
Festveckans invigning i söndags bjöd på Linné i musik, ord och bild. Författaren och litteraturvetaren Carina Burman, gav i sitt invigningstal en fängslande bild av Linné, hans tid och hans poetiska ådra. Läs hennes tal i den följande texten.
- Hämta biljetter till domkyrkan 14 maj 2007
-
Dags för Entreprenörsdagen 2007
11 maj 2007
Christer Gardell, grundare av Cevian Capital, är en av flera välkända talare under Entreprenörsdagen som hålls i Eknomikum, tisdagen den 15 maj. Alla studenter inom hela universitetet välkomnas att ta del av programmet.
-
Digitaliserad katalog ska ge hjälp åt forskare
10 maj 2007
Nu finns universitetsbibliotekets katalog över alla tryckta skrifter från slutet av 1400-talet och fram till 1962 tillgänglig på internet, i form av en bildkatalog med sök- och beställningsfunktion. - Det här är en milstolpe för blblioteket, till stor nytta för forskarna, säger projektledaren Pia Bodå.
-
Två av Vitterhetsakademiens tjänster till Uppsala
09 maj 2007
Stefan Mähl, universitetslärare och forskare i tyska vid Uppsala universitet, har fått en av Vitterhetsakademiens fyra tillsatta forskartjänster i humaniora. Coco Norén, forskare i romanska språk, har även hon fått en av dessa attraktiva femåriga tjänster.
-
Svante Pääbo - en av världens mest inflytesrika personer
09 maj 2007
Svante Pääbo, gästprofessor vid Uppsala universitet, har som ende svensk hamnat på tidskriften Times årliga lista över världens hundra mest inflytesrika personer.
-
Psykologi intresserar blivande studenter
08 maj 2007
Beteendevetenskap, psykologi och personal- och arbetslivsfrågor - det vill de unga studera vid Uppsala universitet. Desto färre vill läsa naturvetenskap och inte många har sökt till masterprogrammen - vilket gäller för hela landet.
-
Konst och läkekonst – Den goda beröringen
01 maj 2007
Den 10 maj gästar författaren Merete Mazarella Akademiska sjukhuset i Uppsala och håller ett föredrag som bland annat berör den nya läkarrollen – ”Den goda beröringen”.
-
Nya läkarutbildningen får beröm
26 april 2007
Vilja till förändring, stark vetenskaplig tradition, gott omhändertagande av studenterna och en väl fungerande pedagogik är några av det nya läkarprogrammets starka sidor, anser Högskoleverket i sin utvärdering. Sex av åtta utbildningsprogram får gott betyg, medan examensrätten ifrågasätts för sjuksköterske- resp specialistsjuksköterskeprogrammet.
-
Fem nya ledamöter i konsistoriet
26 april 2007
Regeringen har utsett nya ledamöter i styrelserna för landets universitet och högskolor från och med 1 maj 2007 till 30 april 2010. Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg är en av fem nya ledamöter som utsetts vid Uppsala universitet.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.