Pressmeddelanden
-
Blockering av cellernas proteinfabriker kan minska spridning av cancermetastaser
08 maj 2019
Nästan nittio procent av alla dödsfall i cancer beror på att tumören har spridit sig. En studie från Uppsala universitet visar att en process som gör att cellerna kan sprida sig underlättas av nybildning av ribosomer, de komponenter i cellen där proteiner produceras. Resultaten öppnar för ett nytt sätt att behandla avancerad cancer. Studien publiceras i tidskriften Nature Communications.
-
Artificiell fotosyntes i såpfilmer ska skapa nytt solbränsle
06 maj 2019
Ett forskningsprojekt lett av Uppsala universitet har fått ett EU-anslag som omfattar 3,2 miljoner euro. Målet är att göra ett förnybart solbränsle med hjälp av såpfilmer, koldioxid och solljus.
-
Svenska och sydafrikanska universitet i samarbete kring Agenda 2030-utmaningar
03 maj 2019
Representanter för svenska och sydafrikanska universitet samlas den 6-10 maj för nätverket Sasufs forsknings-och innovationsvecka i Stellenbosch, Sydafrika. Syftet är samarbete kring Agenda 2030-utmaningarna. Förra året arrangerades en första succéartad träff och sedan dess har intresset från forskare, lärosäten och finansiärer i båda länderna växt explosionsartat.
-
Samband mellan höga PCB-nivåer i blodet och för tidig död
26 april 2019
Det finns ett samband mellan höga nivåer av PCB:er i blodet och för tidig död. Det visar en tvärvetenskaplig studie, baserad på 1 000 slumpmässigt utvalda 70-åringar i Uppsala, som idag publiceras i tidskriften JAMA Network Open.
-
Nyupptäckt mekanism kan leda till förbättrad blodsockerkontroll
26 april 2019
Många diabetespatienter har inte bara problem med sitt insulin utan även med frisättningen av hormonet glukagon. Forskare vid Uppsala universitet har nu upptäckt en reglermekanism som i förlängningen kan leda till nya möjligheter att förbättra blodsockerkontrollen hos dessa patienter. Forskningen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia.
-
Barns hälsa i städer i fokus på Uppsala Health Summit
25 april 2019
År 2050 kommer cirka 70 procent av världens barn att bo i städer. Under toppmötet Uppsala Health Summit i oktober samlas internationell expertis från olika sektorer för att tillsammans föreslå hur städer kan planeras och folkhälsostrategier stärkas för att bättre värna om barns hälsa och välbefinnande.
-
Tjejlopp gör skillnad för kvinnor
23 april 2019
Att delta i tjejlopp är betydelsefullt för kvinnor och lyfter deltagarnas självförtroende. Kvinnorna siktar in sig på att prestera så bra som möjligt och det är det fysiska utförandet som är det viktigaste, trots arrangörernas ofta stereotypa inramning av folkfest och att det är något att unna sig. Det är en av slutsatserna i Karin S. Lindelöfs och Annie Woubes forskning kring tjejlopp, som pågått under åren 2011–2018 vid Centrum för genusvete...
-
Stenålderns europeiska megalitgravar var familjegravar
15 april 2019
Människorna som begravdes i stenålderns megalitgravar/stenkammarsgravar var nära släkt med varandra. Det har en internationell forskargrupp led från Uppsala universitet slagit fast efter att ha undersökt gravar på Gotland och Irland och i Skottland. Släktskapsbanden kunde spåras längre än tio generationer. Forskningsresultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
-
Stor del av svensk järnmalm bildades i vulkaniska processer
12 april 2019
Järnmalm av kirunatyp utgör den största delen av Europas järnmalmsproduktion men när det kommer till hur denna malm en gång bildades har forskarna inte varit överens. Nu presenterar forskare från Uppsala universitet, tillsammans med internationella kollegor, nya resultat som visar att den största delen av järnmalmen måste vara bildad av magmatiska processer i höga temperaturer. Resultaten publiceras i tidskriften Nature Communications.
-
Paddor i lantliga områden drabbas oftare av sjukdomsalstrande parasitsvamp
12 april 2019
Paddor i lantliga miljöer drabbas oftare av parasitsvampen Batrachochytrium dendrobatidis än paddor i mer urbana miljöer. Det visar en ny studie som forskare vid Uppsala universitet och SLU publicerat i den vetenskapliga tidskriften Diseases of Aquatic Organisms. Forskarna visar också att paddor som delar damm med åkergrodor löper ökad risk att drabbas av svampinfektion.
-
Dansen mellan elektroner och protoner får en ny twist
11 april 2019
Men hjälp av ljusenergi kan man flytta elektroner och protoner och därigenom skapa energirika tillstånd. Men elektronen och protonen vill gärna rymma tillbaka till ursprungsläget. I en ny artikel i Science visar forskare från Yale och Uppsala att ju högre energi man har lagrat, desto längre tid tar det för läget att gå tillbaka. Tvärt emot hur kemiska reaktioner normalt beter sig.
-
Forskare presenterar nytt släktträd för alla världens småfågelsfamiljer
01 april 2019
Ett internationellt forskarteam med medverkan från Uppsala universitet och SLU har för första gången rekonstruerat livets träd för alla världens cirka 140 tättingfamiljer. Tättingarna omfattar fler än 6000 arter och utgör den i särklass största fågelgruppen. Till tättingar räknas alla ”småfåglar”, såsom mesar, trastar och finkar, liksom kråkfåglar.
-
Årets Hugo Valentin-föreläsning hålls av Doris Bergen
01 april 2019
Doris Bergen är professor i förintelsestudier vid University of Toronto. Under sin Hugo Valentin-föreläsning vid Uppsala universitet den 10 april kommer hon att ha ett särskilt fokus på genus, sex och sexualitet under Förintelsen.
-
Skandinaviska vargstammens ursprung kartlagt
29 mars 2019
Det finns inga tecken på att hybrider mellan hund och varg skulle ha bidragit till den skandinaviska vargstammen, en fråga som diskuterats mycket särskilt i Norge. Ursprunget tycks stå att finna i den vargstam som tidigare var utbredd i Norden och intilliggande delar av norra Europa. Det visar ny genetisk forskning från Uppsala universitet.
-
Årets Skytteanska pris tilldelas Margaret Levi
28 mars 2019
Professor Margaret Levi, verksam vid Stanford University och University of Washington, blir den 25:e mottagaren av det Skytteanska priset i statskunskap. Hon får priset för att med ”en förening av teoretiskt skarpsinne och historisk kunskap skapat förståelse för varför medborgarna accepterar statlig tvångsmakt”.
-
Organisation utan hierarkier viktigt för feministiskt serienätverk
25 mars 2019
Seriebranschen var länge näst intill helt mansdominerad i Sverige. I en ny avhandling i kulturgeografi har Gabriela Hinchcliffe Voglio studerat det feministiska serietecknarnätverket Dotterbolaget och hur nätverkets verksamhet formas av dess ideologiska och politiska ställningstagande.
-
Muslimer födda i väst stödjer oftare extremism
19 mars 2019
Muslimer som är födda och uppvuxna i västvärlden stödjer extremism i större utsträckning än personer som är födda och uppvuxna på annat håll och som emigrerat till västvärlden. Det visar forskning utförd vid Uppsala universitet. Forskarna menar att de västfödda muslimernas stöd för extremism kommer av känslan av att vara missgynnade och marginaliserade jämfört med majoritetsbefolkningen där de bor. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tid...
-
Märta Nasvelldagen: Tema psykiatri och ångest
15 mars 2019
Ungefär en fjärdedel av alla svenskar drabbas av ångestsyndrom någon gång under livet. I ett samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset bjuds allmänheten in till Märta Nasvelldagen som i år har tema ångest.
-
Årets Fulbrightföreläsning – Att förstå Trumps framgångar i en tid av globalisering
14 mars 2019
Årets Fulbrightföreläsning ges av Mark S. Weiner vid Rutgers University i USA. Weiner är professor i rättshistoria och har bland annat forskat om relationerna mellan stat och individ och om ras och medborgarskap i USA. Under läsåret 2018/2019 är han verksam vid Uppsala universitet som Fulbrightprofessor.
-
Gustaf Adolfsmedaljörer utsedda vid Uppsala universitet
12 mars 2019
Fem medarbetare vid Uppsala universitet tilldelas Gustaf Adolfsmedaljer för betydelsfulla insatser.
-
Attityder till risk undersökt i ny avhandling
07 mars 2019
I biståndsarbete är det viktigt att förstå de bakomliggande faktorer som har betydelse för hur framgångsrika olika projekt blir. I en ny avhandling i nationalekonomi vid Uppsala universitet har kvinnors och mäns, äldres och yngres, hög- och lågutbildades attityder till risk undersökts före, under och efter en dramatisk händelse. Kunskapen kan bidra till att öka möjligheterna till rätt insats vid rätt tidpunkt.
-
Vetenskapsfestivalen SciFest 7-9 mars på Fyrishov
05 mars 2019
Vill du prova på att göra en utgrävning och få hjälp av arkeologer och naturvetare att analysera dina fynd? Eller kanske göra en egen jordbävning för att därefter besöka ett virtuellt konstmuseum? Allt detta är möjligt på åttonde upplagan av Uppsala universitets vetenskapsfestival SciFest nu till helgen. 7-8 mars för skolor och lördag 9 mars öppnas dörrarna för allmänheten.
-
Långlivade föräldrar får avkomma med högre reproduktion
04 mars 2019
Genom att manipulera genuttrycket hos en särskild gen som styr åldrande kunde forskare få rundmaskar att bli mer än dubbelt så gamla. Till forskarnas förvåning fick sedan barnen till dessa långlivade maskar fler ungar än andra. Den genetiska manipulationen hade alltså gett högre reproduktion i nästa släktled.
-
Europeisk murödla – variation i färg och beteende, och hur detta möjligen hänger ihop
01 mars 2019
Reptiler visar en häpnadsväckande färgvariation och inom vissa arter så förekommer det olika färgvarianter. I en artikel som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS, visar en internationell forskargrupp under ledning av forskare från Uppsala universitet och University of Porto, att två specifika gener har en avgörande betydelse för gul och röd pigmentering hos den europeiska murödlan samt att genetisk variation i dessa gener även är...
-
Etiska problem med genetisk screening inför graviditet
01 mars 2019
Ska den offentliga sjukvården ge par möjlighet till utökad screening för genetiska sjukdomar redan innan de bestämmer sig för att skaffa barn? Ett sådant screeningprogram skulle kanske ge oss fler reproduktiva valmöjligheter och en större känsla av självbestämmande. I den andra vågskålen ligger etiska värden, visar en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Hjärnceller som styr rytmer i aptiten identifierade
01 mars 2019
Forskare har i en ny studie identifierat hur dygnsrytmer i hjärnans celler styr när på dygnet möss blir hungriga och svarar på hormon som reglerar aptiten. Forskarna hoppas att dessa resultat så småningom kan bana vägen för att förstå hur sömnbrist och skiftarbete leder till fetma och typ 2-diabetes. Artikeln publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism.
-
”Man pratar inte om ateism med nära och kära men man gör det online”
27 februari 2019
Att vara kvinnlig vloggare i USA och aktivt berätta att man är ateist, är problematiskt. De ifrågasätts ordentligt och en del krävs på bevis på att gud inte existerar. Samtidigt tycker många av dem att det är viktigt att vara ateist i det offentliga rummet. När det kan vara helt omöjligt i privatlivet och i familjen – då blir Youtube en möjlighet att vara synlig. Det visar en ny avhandling i religionssociologi från Uppsala universitet.
-
Uppsala universitet leder storskaligt forskningsinitiativ om framtidens batterier
26 februari 2019
I en värld som rör sig bort från fossila bränslen och mot förnybar energi behövs nya och bättre batterier. Det Uppsalaledda projektet Battery 2030+ har valts ut av EU-kommissionen för att skapa en grogrund för stora visionära, vetenskapliga och långsiktiga forskningsprojekt som tar itu med stora samhällsutmaningar och omvandlar vetenskapliga framsteg till konkreta innovationsmöjligheter.
-
Universitetets utveckling fortsatt stabil
20 februari 2019
Fortsatt bra utfall i konkurrens om forskningsanslag och fler internationella studenter. När Uppsala universitet idag behandlade årsredovisningen för 2018 i konsistoriet kunde man konstatera att universitetet fortsätter att utvecklas positivt. Vid mötet fastställdes också vilka studentkårer som ska företräda studenterna den kommande treårsperioden.
-
Svårdetekterad antibiotikaresistens underskattat kliniskt problem
11 februari 2019
I de flesta fall när en bakterie behandlas med antibiotika som den är känslig emot så fungerar behandlingen. Men ibland fungerar inte det valda antibiotikat och en av förklaringarna till detta är heteroresistens, ett fenomen som forskare vid Uppsala universitet tillsammans med kollegor vid Emory University i USA klarlagt i detalj i en ny studie.
-
Flera gener bidrar till narkolepsi orsakad av Pandemrix
01 februari 2019
Ärftliga faktorer kan öka risken att få en svår ovanlig biverkan. Detta studeras systematiskt i det nationella projektet Swedegene, ett samarbete mellan Uppsala universitet, Karolinska institutet och Läkemedelsverket, som har sitt säte vid Uppsala universitet. En av de svåra biverkningar som studeras är narkolepsi. En ny studie, som publiceras i EBioMedicine, visar att flera gener bidrar till risken att utveckla narkolepsi efter vaccination me...
-
SUNRISE - en handlingsplan för ett storskaligt europeiskt forskningsinitiativ
01 februari 2019
Det europeiska projektet SUNRISE, “Solenergi för en cirkulär ekonomi”, har valts ut som ett av sex Coordination and Support Actions (CSA) inom programmet Horisont 2020. Med en finansiering på en miljon euro kommer projektet att vara under ett år (med start våren 2019) och skapa förutsättningarna för ett storskaligt europeiskt forskningsprojekt. Uppsala universitet leder den svenska delen av projektet.
-
Den 210-miljoner-år gamla Smok gnagde i sig ben likt en hyena
31 januari 2019
Koproliter (fossilt bajs) från den dinosaurieliknande härskarödlan Smok wawelski innehåller många bitar av större ben. Denna upptäckt har fått forskare vid Uppsala universitet att dra slutsatsen att Smok wawelski tuggade i sig ben för att få i sig salter och märg, ett beteende som ofta förknippas med däggdjur men inte reptiler.
-
Celsius-Linné-föreläsningar och symposium 2019: Klimatförändringar, koldioxidlagring och människans hälsa
30 januari 2019
Vad krävs för att vi ska kunna lagra koldioxid i berggrund och därmed minska människans påverkan på jordens klimat? Påverkar klimatförändringar i kombination med miljögifter människans hälsa? Vid Celsius-Linné-föreläsningarna den 7 februari presenterar geologen Martin Blunt och mikrobiologen tillika toxikologen Linda S. Birnbaum forskningsrön om några av mänsklighetens största utmaningar.
-
Global uppvärmning kan göra tusentals svenska sjöar isfria om vintern
29 januari 2019
Ny forskning visar att ungefär 35,300 sjöar på norra halvklotet skulle bli isfria hela året om ifall den globala medeltemperaturen ökar med 2 grader. I Sverige blir tusentals sjöar helt isfria om uppvärmningen når mer än 3 grader. Forskare från bland annat Uppsala universitet har arbetat med studien, som nu presenteras i tidskriften Nature Climate Change.
-
Stort vulkanutbrott utanför Skottland kan ha bidragit till förhistorisk global uppvärmning
24 januari 2019
För ungefär 56 miljoner år sedan blev det mycket varmare på jorden. Forskare från Uppsala universitet kan nu tillsammans med brittiska kollegor visa att ett stort, explosivt vulkanutbrott på ön Isle of Skye utanför Skottland kan ha varit en bidragande faktor till klimatförändringen. Forskningen publiceras i tidskriften Scientific Reports.
-
Den första högupplösta kartan över alla världens flodslätter
22 januari 2019
En internationell forskargrupp presenterar nu den första högupplösta kartan över hela världens flodslätter. Att identifiera områden som kan komma att översvämmas är avgörande både när det gäller utveckling och skydd av landområden i närheten av bebyggelse. Forskargruppen presenterar också ett öppet tillgängligt verktyg som kan användas för att kartlägga flodslätter. Artikeln är publicerad i tidskriften Scientific Data.
-
Generna påverkar var fettet lagras på kroppen
21 januari 2019
En studie från Uppsala universitet har visat att huruvida du lagrar ditt fett runt midjan eller på låren påverkas av genetiska faktorer. Denna effekt är också mycket mer tydlig hos kvinnor jämfört med män. I studien, som publiceras i Nature Communications, tittade forskarna på fördelningen av fett hos nästan 360 000 frivilliga deltagare.
-
DNA-analys visar att lavar är mer komplexa än man tidigare trott
18 januari 2019
En lav består av svampar och alger som lever tillsammans i en så kallad symbios. Nu kan forskare från Uppsala universitet visa att det inte bara förekommer två svampar i varglav – utan tre. Den tredje, Tremella, uppträder i en tidigare okänd jästform. Dessutom visar forskarna att denna tredje svamp återfinns i direkt kontakt med algen, en omständighet som tyder på att den är aktiv i symbiosen. Studien publiceras i tidskriften Current Biology.
-
Känslor inom rättsväsendet behöver erkännas
18 januari 2019
Det är viktigt att inse att anställda inom rättsväsendet, exempelvis åklagare och domare, påverkas av sina känslor i arbetet. Genom att tala öppet om det får man bättre möjligheter till reflektion och att hantera känslorna på ett medvetet och professionellt sätt. Det visar ny forskning från Uppsala universitet och Göteborgs universitet som nyligen publicerades i boken Professional emotions in court – A sociological perspective, av Stina Bergma...
-
Begränsad beslutsrätt om patientens vård kan vara bra
14 januari 2019
I Sverige har vårdpersonal begränsad rätt att ge somatisk vård till en person som inte vill ha hjälp. Det är inte tillåtet ens om patienten på grund av fysiska eller psykiska funktions-nedsättningar saknar förmågan att förstå vad behandlingen skulle kunna innebära. En anledning är att det inte ska vara upp till vårdpersonalen att bestämma om en patient är tillförlitlig eller inte. I en jämförande studie mellan svenskt, engelskt och ryskt rätts...
-
Tonåringar med dubbla beteendeproblem behöver anpassade insatser
08 januari 2019
Många av de ungdomar som har drag av antisociala beteenden har även utagerande beteendeproblem, och de särskiljer sig från de ungdomar som har endast den ena problematiken. För de ungdomar som kommer i kontakt med samhällets hjälpinstanser är det viktigt att vården klargör till vilken grupp som patienten hör, detta för att varje person ska kunna behandlas på bästa sätt. Det visar ny forskning från Uppsala Barn- och Babylab vid Uppsala universi...
-
Migrantarbetarna som får många småjordbruk i Bolivia att gå runt
08 januari 2019
När pengarna som skickas hem blivit en del av den hemmavarande familjens försörjningsstrategi finns en risk att den enskilda migranten inte längre kan fatta sina egna migrationsbeslut. En ny avhandling från Uppsala universitet visar att transnationell arbetskraftsmigration är en viktig försörjningskälla för många jordbrukarhushåll med låg inkomst i Bolivia. I avhandlingen har Johanna Jokinen bland annat undersökt hur hushållsmedlemmars fokus p...
-
Enkel metod räddar stressade leverceller för forskning
07 januari 2019
Isolerade mänskliga leverceller är viktiga i både klinisk och pre-klinisk forskning, men kvaliteten på cellerna är ofta väldigt varierande. Forskare vid Uppsala universitet har nu konstruerat ett enkelt protokoll som gör att även celler av sämre kvalitet kan användas i laboratoriers cellkulturer. Resultaten presenteras i tidskriften Archives of Toxicology.
-
Försämrad genetisk variation gör östliga gorillan ännu mer sårbar
27 december 2018
Den östliga låglandsgorillan har nyligen förlorat genetisk mångfald och har därmed minskade chanser att klara av framtida miljöförändringar. Det kan forskare från bland annat Naturhistoriska riksmuseet och Uppsala universitet se efter att ha jämfört arvsmassan hos nu levande djur med prover som samlades in för 100 år sedan. Antalet individer har minskat med 80 procent de senaste årtiondena. Resultaten publiceras i tidskriften Current Biology.
-
Vårt universum är en expanderande bubbla i en extra dimension
27 december 2018
Forskare vid Uppsala universitet har formulerat en ny modell för vårt universum som kan lösa gåtan med den mörka energin. Den nya artikeln, publicerad i Physical Review Letters, föreslår ett nytt sätt att konstruera ett universum med mörk energi där vårt universum rider på en expanderande bubbla i en extra dimension.
-
Många som får prostatacancer behöver inte opereras
12 december 2018
I övrigt friska män med allvarlig prostatacancer kan ha stor nytta av operation. Men många som fått en diagnos behöver inte opereras. Det är forskarnas slutsatser efter att under 29 år ha följt en stor grupp skandinaviska män med prostatacancer. Resultaten publiceras i The New England Journal of Medicine.
-
Ny typ av glaskeramer kan ge bättre munhälsa
12 december 2018
Nu har forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet tagit fram glaskeramer som är tre gånger starkare än de redan existerande. Detta öppnar upp för en bättre tandvård där patienterna får starkare tänder och slipper besöka sin tandläkare lika ofta.
-
Nobelpristagaren Edvard Moser håller Göran Gustafsson-föreläsning
07 december 2018
Den 18 december besöker professor Edvard Moser Uppsala universitet. I en öppen föreläsning kommer han att tala om tid och rum i hippocampus, den del av hjärnan som bland annat är involverad i minnesbildning och lokalsinne.
-
Peter Wallensteen får Torgny Segerstedt-medaljen
06 december 2018
Torgny Segerstedt-medaljen tillfaller i år Peter Wallensteen, seniorprofessor vid Uppsala universitet. Han får den för sina omfattande insatser inom i freds- och konfliktforskningen.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.