Pressmeddelanden
-
Generna påverkar var fettet lagras på kroppen
21 januari 2019
En studie från Uppsala universitet har visat att huruvida du lagrar ditt fett runt midjan eller på låren påverkas av genetiska faktorer. Denna effekt är också mycket mer tydlig hos kvinnor jämfört med män. I studien, som publiceras i Nature Communications, tittade forskarna på fördelningen av fett hos nästan 360 000 frivilliga deltagare.
-
DNA-analys visar att lavar är mer komplexa än man tidigare trott
18 januari 2019
En lav består av svampar och alger som lever tillsammans i en så kallad symbios. Nu kan forskare från Uppsala universitet visa att det inte bara förekommer två svampar i varglav – utan tre. Den tredje, Tremella, uppträder i en tidigare okänd jästform. Dessutom visar forskarna att denna tredje svamp återfinns i direkt kontakt med algen, en omständighet som tyder på att den är aktiv i symbiosen. Studien publiceras i tidskriften Current Biology.
-
Känslor inom rättsväsendet behöver erkännas
18 januari 2019
Det är viktigt att inse att anställda inom rättsväsendet, exempelvis åklagare och domare, påverkas av sina känslor i arbetet. Genom att tala öppet om det får man bättre möjligheter till reflektion och att hantera känslorna på ett medvetet och professionellt sätt. Det visar ny forskning från Uppsala universitet och Göteborgs universitet som nyligen publicerades i boken Professional emotions in court – A sociological perspective, av Stina Bergma...
-
Begränsad beslutsrätt om patientens vård kan vara bra
14 januari 2019
I Sverige har vårdpersonal begränsad rätt att ge somatisk vård till en person som inte vill ha hjälp. Det är inte tillåtet ens om patienten på grund av fysiska eller psykiska funktions-nedsättningar saknar förmågan att förstå vad behandlingen skulle kunna innebära. En anledning är att det inte ska vara upp till vårdpersonalen att bestämma om en patient är tillförlitlig eller inte. I en jämförande studie mellan svenskt, engelskt och ryskt rätts...
-
Tonåringar med dubbla beteendeproblem behöver anpassade insatser
08 januari 2019
Många av de ungdomar som har drag av antisociala beteenden har även utagerande beteendeproblem, och de särskiljer sig från de ungdomar som har endast den ena problematiken. För de ungdomar som kommer i kontakt med samhällets hjälpinstanser är det viktigt att vården klargör till vilken grupp som patienten hör, detta för att varje person ska kunna behandlas på bästa sätt. Det visar ny forskning från Uppsala Barn- och Babylab vid Uppsala universi...
-
Migrantarbetarna som får många småjordbruk i Bolivia att gå runt
08 januari 2019
När pengarna som skickas hem blivit en del av den hemmavarande familjens försörjningsstrategi finns en risk att den enskilda migranten inte längre kan fatta sina egna migrationsbeslut. En ny avhandling från Uppsala universitet visar att transnationell arbetskraftsmigration är en viktig försörjningskälla för många jordbrukarhushåll med låg inkomst i Bolivia. I avhandlingen har Johanna Jokinen bland annat undersökt hur hushållsmedlemmars fokus p...
-
Enkel metod räddar stressade leverceller för forskning
07 januari 2019
Isolerade mänskliga leverceller är viktiga i både klinisk och pre-klinisk forskning, men kvaliteten på cellerna är ofta väldigt varierande. Forskare vid Uppsala universitet har nu konstruerat ett enkelt protokoll som gör att även celler av sämre kvalitet kan användas i laboratoriers cellkulturer. Resultaten presenteras i tidskriften Archives of Toxicology.
-
Försämrad genetisk variation gör östliga gorillan ännu mer sårbar
27 december 2018
Den östliga låglandsgorillan har nyligen förlorat genetisk mångfald och har därmed minskade chanser att klara av framtida miljöförändringar. Det kan forskare från bland annat Naturhistoriska riksmuseet och Uppsala universitet se efter att ha jämfört arvsmassan hos nu levande djur med prover som samlades in för 100 år sedan. Antalet individer har minskat med 80 procent de senaste årtiondena. Resultaten publiceras i tidskriften Current Biology.
-
Vårt universum är en expanderande bubbla i en extra dimension
27 december 2018
Forskare vid Uppsala universitet har formulerat en ny modell för vårt universum som kan lösa gåtan med den mörka energin. Den nya artikeln, publicerad i Physical Review Letters, föreslår ett nytt sätt att konstruera ett universum med mörk energi där vårt universum rider på en expanderande bubbla i en extra dimension.
-
Många som får prostatacancer behöver inte opereras
12 december 2018
I övrigt friska män med allvarlig prostatacancer kan ha stor nytta av operation. Men många som fått en diagnos behöver inte opereras. Det är forskarnas slutsatser efter att under 29 år ha följt en stor grupp skandinaviska män med prostatacancer. Resultaten publiceras i The New England Journal of Medicine.
-
Ny typ av glaskeramer kan ge bättre munhälsa
12 december 2018
Nu har forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet tagit fram glaskeramer som är tre gånger starkare än de redan existerande. Detta öppnar upp för en bättre tandvård där patienterna får starkare tänder och slipper besöka sin tandläkare lika ofta.
-
Nobelpristagaren Edvard Moser håller Göran Gustafsson-föreläsning
07 december 2018
Den 18 december besöker professor Edvard Moser Uppsala universitet. I en öppen föreläsning kommer han att tala om tid och rum i hippocampus, den del av hjärnan som bland annat är involverad i minnesbildning och lokalsinne.
-
Peter Wallensteen får Torgny Segerstedt-medaljen
06 december 2018
Torgny Segerstedt-medaljen tillfaller i år Peter Wallensteen, seniorprofessor vid Uppsala universitet. Han får den för sina omfattande insatser inom i freds- och konfliktforskningen.
-
Göran Widmalm får årets Ulla och Stig Holmquists pris
06 december 2018
Göran Widmalm, professor i organisk kemi vid Stockholms universitet, har utsetts till mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi 2018.
-
Fyra av årets Nobelpristagare föreläser vid Uppsala universitet
06 december 2018
Samtliga Nobelpristagare i kemi och en av fysikpristagarna besöker Uppsala universitet den 13 december och föreläser i universitetets aula om forskningen som ledde fram till Nobelpriset.
-
Linnémedaljör och Rudbeckmedaljörer utsedda
05 december 2018
Rudbeckmedaljen tilldelas i år professorerna Per Artursson, Kristina Edström och Lars Engwall, medan Linnémedaljen tilldelas professor Leif Andersson. Medaljerna delas ut vid vinterpromotionen den 25 januari nästa år.
-
Nya Oscarspristagare utsedda
30 november 2018
Uppsala universitets Oscarspris till yngre forskare har för 2018 tilldelats Weronica Ek vid institutionen för immunologi, genetik och patologi och Ylva Söderfeldt vid institutionen för idé och lärdomshistoria.
-
Samverkan för tillgängliga och fungerande antibiotika fortsätter
28 november 2018
Den nya samverkansplattformen PLATINEA, som ska hjälpa till att förbättra tillgänglighet och användning av antibiotika, har fått stöd från forskningsfinansiären Vinnova för att fortsätta sitt arbete. Nu kommer flera olika arbetsgrupper att kunna starta sitt arbete med bland annat kartläggning av leveranskedjor för antibiotika och nya studier för anpassning av antibiotikadosering.
-
När svenskarnas privathygien blev en samhällsfråga
27 november 2018
Hade vi varit medelsvenssons på 1800-talet hade det snart varit dags för julbadet, vårt enda riktiga varmbad i år. Men mot slutet av seklet började provinsialläkare sprida råd och budskap om vikten av personlig hygien och offentliga badstugor började byggas på landsbygden. Om detta handlar en ny avhandling i ekonomisk historia av Karolina Wiell vid Uppsala universitet.
-
Blå kortvingen - inte en utan fyra separata arter
26 november 2018
Fågeln blå kortvinge (Brachypteryx montana) har hittills betraktats som en art. Nu har en internationell forskargrupp, ledd från Uppsala universitet, studerat de kontinentala och taiwanesiska populationerna och upptäckt att de tre underarter som finns i de områdena, i själva verket är tre helt olika arter.
-
”Babblers” skiljdes åt för 18-20 miljoner år sedan
23 november 2018
Fnittertrastar, timalior, glasögonfåglar och sylvior hamnade på olika grenar på fåglarnas livsträd redan för 18-20 miljoner år sedan. Det visar ny forskning av en internationell forskargrupp från Sverige, Kina, Danmark, Schweiz och USA. I sina studier har forskarna analyserat DNA från över 400 arter av bland annat fnittertrastarna.
-
Gigantisk ”kusin” till däggdjuren funnen
22 november 2018
Under perioden trias (252 – 201 miljoner år sedan) levde däggdjursliknande reptiler kallade therapsider tillsammans med föregångare till dinosaurier, krokodiler och grodor. De var föregångare till dagens däggdjur. Forskare vid Uppsala universitet har nu tillsammans med polska kollegor identifierat en ny therapsid-art, stor som en elefant, som tidigare passerat obemärkt under den vetenskapliga radarn. Resultaten publiceras i Science.
-
Keri Facer ny gästprofessor på Zennströms klimatprofessur
22 november 2018
Klimatforskaren Keri Facer från University of Bristol blir Uppsala universitets tredje gästprofessor på Zennströms klimatprofessur med inriktning klimatledarskap. Hon kommer att fortsätta det strategiska utvecklingsarbetet inom detta område vid universitetet. Den 27 november deltar hon i ett panelsamtal med sina båda företrädare.
-
Konsumentval hindrar politiskt engagemang
22 november 2018
Reklam och kampanjer som Black Friday riskerar att minska människors politiska engagemang. Det visar en ny avhandling där över 2 800 amerikaner svarat på en webbenkät efter att de har tagit del av stadsmiljöer med eller utan reklaminslag.
-
Känt Linnéporträtt åter i Sverige
19 november 2018
Uppsala universitetsbibliotek har nyligen köpt in ett sedan länge svåråtkomligt men välkänt porträtt av Carl von Linné. Den lilla teckningen, en laverad blyertsteckning, är utförd av Jean Eric Rehn runt år 1750, en av den gustavianska tiden mest kända svenska konstnärer och arkitekter. Porträttet är tillgängligt för studier på Uppsala universitetsbibliotek, tillsammans med övriga ca 80 porträtt av Linné som finns i bibliotekets samlingar.
-
Beslut om att inte återuppliva: Sjuksköterskors och läkares perspektiv
15 november 2018
I samband med beslut att inte återuppliva patienter som får hjärtstillestånd uppkommer ofta etiska frågeställningar. Sjuksköterskor och läkares olika perspektiv står ibland i konflikt, och det kan leda till frustration. I en ny doktorsavhandling från Uppsala universitet har Mona Pettersson undersökt de kliniska och etiska perspektiven på ”Ej HLR-beslut” inom cancervården.
-
Forsskålsymposiet 2018: Hoten mot demokratin
14 november 2018
Hoten mot demokratin kommer från olika håll, från antidemokratiska regimer såväl som från radikala grupper och ideologier. Vilka är hoten mot demokratin och hur allvarliga är de? Hur kan demokratin främjas och förstärkas? Dessa frågor är temat för årets Forsskålsymposium vid Uppsala universitet.
-
Så skapas arbetsplatser där sjuksköterskor vill arbeta
13 november 2018
Brist på sjuksköterskor och kritik mot stressig arbetsmiljö är återkommande larm om situationen inom vården. Men många trivs jättebra på jobbet, något som sällan lyfts fram i debatten. I en ny studie, publiceras i tidskriften International Journal of Nursing Studies, har Carina Ahlstedt undersökt vilka faktorer som får sjuksköterskor att trivas och stanna på en arbetsplats.
-
PRESSINBJUDAN: Skottlossning, våld och droger
12 november 2018
Skottlossning, våld och droger är temat för U-FOLD:s höstseminarium 2018. Under två timmar talar bland andra Jale Poljarevius, chef vid Uppsalapolisen, Mia-Maria Magnusson, narkotikapolis och forskare, och Christian Frödén, chef för Gränspolisens ensamkommandegrupp.
-
Utbytesstudenter uppmuntras välja tåg före flyg i nytt hållbarhetsprojekt
12 november 2018
Uppsala universitet lanserar ett pilotprojekt för att minska klimatpåverkan. Under nästa år utdelas 50 stipendier till Erasmusstudenter som väljer att ta tåget istället för flyg till sina europeiska värduniversitet.
-
Actionbilder av hur ett fotosyntetiskt proteinkomplex spjälkar vatten
07 november 2018
I en ny artikel som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature visar ett internationellt forskarlag högupplösta bilder av fotosystem II, proteinkomplexet som spjälkar vatten till vätejoner och syre i fotosyntesen. Bilderna kommer att kunna hjälpa forskare att förstå den komplicerade vattenspjälkningsmekanismen och öppna upp för utvecklingen av effektiva och prisvärda apparater för att framställa solbränslen.
-
Nätjournal värdefull för patienter
07 november 2018
Patienter ställer sig mycket positiva till att kunna läsa sin journal på nätet och de möjligheter som denna resurs ger. Det visar en omfattande nationell enkätstudie som letts från Uppsala universitet. Resultaten är speciellt intressanta mot bakgrund av den omfattande kritik som tjänsten fått från vårdpersonal, och den oro som förändringen mött vid införandet.
-
Ny databas för medeltida litteratur
31 oktober 2018
Nu blir det möjligt att forska om omvärldsuppfattningar och rumslighet i medeltida svensk och dansk litteratur. Den nya forskningsinfrastrukturen Norse World som nu lanseras, är en digital tvärvetenskaplig resurs som vänder sig till bland annat forskare inom en lång rad discipliner såsom filologi, historia, litteraturvetenskap och digital humaniora. Forskningen är fritt tillgänglig för både forskare och allmänhet.
-
Art och miljö påverkar vilka groddjur som drabbas av parasitsvamp
26 oktober 2018
Parasitsvampen Batrachochytrium dendrobatidis orsakar en livshotande infektion hos amfibier. Den anses vara en av orsakerna till att antalet amfibier minskar globalt och under de senare åren har svampen påträffats hos flera arter i Sverige. I en studie publicerad i PLOS ONE visar forskare från Uppsala universitet att andelen infekterade individer varierar stort mellan arter och att både dammens karaktär och det omkringliggande landskapet påver...
-
Ola Larsmo får Martin H:son Holmdahls pris för mänskliga rättigheter
25 oktober 2018
Martin H:son Holmdahl-priset är Uppsala universitets främsta utmärkelse för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter. Årets pris tillfaller författaren och filosofie hedersdoktorn Ola Larsmo.
-
Proteinevolution undersökt i detalj
24 oktober 2018
Proteiner styr de flesta av cellens processer. Genom slumpmässiga mutationer förändras våra proteiner över årmiljonerna utan att funktionen ändras. Men ibland uppkommer nya funktioner till följd av förändringar i proteiner. Forskare på Uppsala universitet har i detalj studerat ett sådant fall: hur en ny interaktion mellan två proteiner uppkom och förstärktes. Resultaten som publiceras i Science Advances visar att flera faktorer samverkar när b...
-
Nya hedersdoktorer vid Uppsala universitets fakulteter
24 oktober 2018
De nio fakulteterna vid Uppsala universitet har beslutat vilka de vill utse till hedersdoktorer detta läsår. Bland de nya hedersdoktorerna finns forskare inom fält så som epidemiologi, rättsvetenskap och astrofysik men också en debattredaktör, en författare och översättaren bakom Harry Potter-böckernas svenska trolldomsterminologi.
-
Samverkansavtal öppnar nyinvigt Testa Center för forskning och utbildning
17 oktober 2018
Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare möjlighet att testa biologiska processer i större skala och studenterna viktiga erfarenheter av industriella processer.
-
Fossiler av kemiska föreningar bekräftar att djur funnits längre på jorden
15 oktober 2018
Fossilerade steroider visar att det fanns svampdjur, som tillhör djurriket, i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den kambriska explosionen som gav upphov till en mångfald av djurarter och organismer. Det nya fyndet stöder tidigare forskning vars slutsatser på sin tid inte godtogs av det vetenskapliga samfundet.
-
Gener bakom syskonmord i svampvärlden kartlagda
15 oktober 2018
Själviska gener är gener som sprids vidare till nästa generation men som inte har någon fördel för individen i stort och kan ibland vara skadliga. Forskare vid Uppsala universitet har för första gången sekvenserat, eller kartlagt, två stycken själviska gener i mögelsvampen Neurospora intermedia som får svampsporer att döda sina syskon. Oväntat nog var generna inte släkt med varandra, vilket kan tyda på att själviska gener är vanligare än vad ...
-
Våld, kön och kriminalitet tema när nytt Centrum för socialt arbete invigs
11 oktober 2018
Den 17 oktober invigs det nya Centrum för socialt arbete, Cesar, som ingår i en satsning på utbildning och forskning i detta ämne vid Uppsala universitet. I samband med invigningen arrangeras ett vetenskapligt symposium på temat Våld, kön och kriminalitet – socialt arbete med förövare och utsatta, till vilket journalister är välkomna.
-
Ny kunskap om samutvecklingen mellan retrovirus och värd
09 oktober 2018
Retrovirus har infiltrerat ryggradsdjur under miljontals år genom att sätta in sina gener i arvsmassan, och därefter nedärvas genom generationer som endogena retrovirus (ERV). Nu presenterar forskare från Uppsala universitet ny kunskap om den långa samutvecklingen mellan retrovirus och deras värdar genom att studera ERV-variation och spridning i vilda och domesticerade populationer. Resultaten publiceras i PNAS.
-
Rudbeckdagen 2018: Smärta – den osynliga sjukdomen
09 oktober 2018
Kroppen använder smärta som varningssignal, men det är också en osynlig sjukdom. Årets Rudbeckdag den 19 oktober bjuder på föreläsningar av framstående forskare om olika aspekter av smärta. Dessutom föreläser Olof Rudbeck-pristagaren Ulf Pettersson, seniorprofessor i medicinsk genetik.
-
Sofia Wadensjö Karén blir Årets alumn 2018
06 oktober 2018
Utmärkelsen Årets alumn tilldelas i år Utbildningsradions vd Sofia Wadensjö Karén. Efter en kandidatexamen vid Uppsala universitet, utbildade hon sig till journalist och har sedan länge en stark position som publicist inom journalistiken. Efter att under sju år varit vd och chefredaktör för tidningen Vi, blev hon nyligen vd för UR, Utbildningsradion.
-
Mangelfull informasjon til kreftpasienter
04 oktober 2018
Pasienter med kreft som søker informasjon på internett om eksperimentelle studier om sin sykdom risikerer å få dårlig, og iblant feilaktig informasjon. Og det på de offisielle webbsidene som skal informere om aktuelle forsøk. Det kan få konsekvenser for pasientene, viser en ny studie fra Uppsala universitet.
-
Artificiella enzymer omvandlar solenergi till vätgas
04 oktober 2018
I en ny vetenskaplig artikel beskriver forskare vid Uppsala universitet hur de med hjälp av en helt ny metod tillverkat ett artificiellt enzym som fungerar tillsammans med levande cellers metabolism. Dessa enzymer kan använda cellernas egna energiproduktion och producera vätgas från solenergi.
-
Celler kan producera specialiserade proteinfabriker under stress
03 oktober 2018
En etablerad dogm inom biologisk forskning har länge varit att cellens proteinfabrik, ribosomen, fungerar på samma sätt i alla celler och under alla förhållanden. I en internationell studie med medverkande från Weill Cornell Medicine och Uppsala universitet som idag publiceras i tidskriften Cell Reports visar forskarna att det är en sanning som inte längre håller.
-
Bristfällig information till cancerpatienter
02 oktober 2018
Cancerpatienter som söker information på internet om tidiga experimentella studier, riskerar att få dålig och ibland felaktig information – och det på officiella webbsidor som ska kunna informera om aktuella prövningar. Det här kan få konsekvenser för patienterna, visar en ny studie från Uppsala universitet.
-
Första spadtaget för Nya Ångström
02 oktober 2018
I dag tas det första spadtaget för utbyggnaden av Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Målet är att genom två tillbyggnader skapa en kreativ och tvärvetenskaplig miljö för forskning och utbildning som möter framtidens krav på ett internationellt ledande universitet. Byggprojektet omfattar 30 000 kvadratmeter och är den största satsningen som Uppsala universitet och Akademiska Hus någonsin gjort tillsammans.
-
Nätjournaler ökar rädslan för hot och våld
02 oktober 2018
Digitala patientjournaler ökar rädslan för att utsättas för hot och våld hos 40 procent av vårdpersonalen inom psykiatri och akutvård. Det visar en ny studie från Uppsala universitet. Däremot visar studien inget samband mellan förekomst av hot och våld och digitala patientjournaler (ett år efter införandet).
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.