Pressmeddelanden
-
Carl Larsson Monumentalmålaren
22 november 2016
NY BOK Carl Larsson är berömd och uppskattad för sina idylliska familjebilder från hemmet i Sundborn. Mindre kända är hans monumentalmålningar, trots att flera av dem pryder välkända offentliga byggnader i vårt land. Monumentalmåleriet var dock den del av konstnärskapet han själv satte högst. I den här boken sätts hans monumentalmålningar in i sitt europeiska sammanhang och studeras som bärare av samhälleliga, nationella och pedagogiska i...
-
Paradigmskifte i behandlingen av pulsåderbråck
22 november 2016
Allt fler patienter med mykotiska abdominella aortaaneurysm behandlas med endovaskulär kirurgi istället för öppen kirurgi. Det visar en ny studie genomförd av den kärlkirurgiska forskargruppen vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Forskarna drar slutsatsen att fler äldre patienter kan erbjudas kirurgisk behandling med den mer skonsamma tekniken och att fler liv därmed kan räddas.
-
Att kunna se på när växter bildar syre
21 november 2016
I en ny studie har forskare vid Uppsala universitet tillsammans med kollegor från flera andra lärosäten funnit ett sätt att skapa en högupplöst bild av hur det går till när växter spjälkar vatten och producerar syre. De nya forskningsresultaten publiceras i tidskriften Nature.
-
Naturligt för män att dela på tråkigt köksarbete
21 november 2016
I en ny avhandling från Uppsala universitet visar Nicklas Neuman att män ser det som naturligt med ett delat ansvar även för det beskrivs som tråkigt, vardagligt köksarbete. De här resultaten skiljer sig från tidigare forskning.
-
Uppsala laddar för bandy med promenad för hjärnforskningen
17 november 2016
På lördag är det dags. Tidigare bandyspelaren Mathias Bissen Larsson utmanar Uppsalaborna och promenerar för svensk hjärnforskning innan matchen. Publiken välkomnas också till forskartältet intill arenan för att lära mer om hjärnan.
-
Ursprungscellen hos barnhjärntumörer påverkar känslighet för behandling
16 november 2016
Barn som får den allvarliga hjärntumörformen malignt gliom har ofta mycket dålig prognos. Kunskapen om hur malignt gliom uppstår och utvecklas hos barn är fortfarande begränsad. Nya resultat från Uppsala universitet visar att hos möss påverkas sjukdomsförloppet och tumörcellernas aggressivitet av både ålder och i vilken sorts hjärncell som tumören uppstått. Ursprunget visade sig också ha stor betydelse för hur känsliga tumörcellerna är mot can...
-
Upsalite® hämmar bakterier utan penicillin
16 november 2016
Det mesoporösa materialet Upsalite® hindrar tillväxten av bakterien Staphylococcus epidermidis, som kan orsaka både akne och vårdrelaterade infektioner. Det visar en ny studie av Maria Strømmes forskargrupp vid Uppsala universitet, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften ACS Omega.
-
Samarbete lönsamt för segelfiskar
15 november 2016
Segelfiskar som samarbetar fångar fler fiskar än om de jagar en och en. Dessutom får de snabbare mat i magen. Det visar en ny studie från bland annat Uppsala universitet, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B.
-
Nya pristagare och medaljörer utsedda
14 november 2016
Mottagare av Uppsala universitets Oscarspris, Geijerska pris och Torgny Segerstedt-medalj har nu utsetts. Priserna och medaljen delas ut vid vinterpromotionen i januari nästa år.
-
Årets Forsskålssymposium firar tryckfriheten
14 november 2016
I år fyller Tryckfrihetsförordningen 250 år. Årets Forsskålssymposium vid Uppsala universitet uppmärksammar tryckfrihetens betydelse och möjligheter, men också dess hot och utmaningar.
-
Tidigare okänd bakterie vanligare än man trott
11 november 2016
Ny forskning visar att den tidigare relativt okända bakterien Rickettsia som uppstår vid fästingbett är vanligare än man trott. Bakom forskningen står Anders Lindblom, smittskyddsläkare på Landstinget Dalarna och forskare vid CKF och Uppsala universitet.
-
Arvsanlag kopplas till Addisons sjukdom
11 november 2016
Forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet har hittat ett genetiskt arvsanlag som är starkt kopplat till den autoimmuna Addisons sjukdom. Upptäckten har kunnat göras tack vare det svenska Addisonregistret och resultatet publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Internal Medicine.
- Innovativa studenter samlas för problemlösning 08 november 2016
-
Konferens om droger och trafficking
04 november 2016
Måndag 7 november anordnar U-FOLD tillsammans med EU-kommissionen ett seminarium om trafficking, med särskilt fokus på vilken roll beroendeframkallande droger har när det gäller trafficking. Fritt inträde. Välkomna!
-
Värmeböljor gör att grodyngel väljer vegetariskt
04 november 2016
Hur påverkar ändrade temperaturer organismers matvanor? Det är en av de frågor som forskare inom ekologi nu funderar mycket över, med anledning av klimatförändringarna. I en ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Ecology, visar forskare från Uppsala universitet att grodyngel från tre olika arter generellt började äta mer mat från växtriket under simulerade värmeböljor.
-
Popcornsten löser magmakamrarnas gåta
02 november 2016
Sedan slutet av 1700-talet har geologer varit oense om hur stora magmakammare bildas i jordskorpan. En av de stora mysterierna har varit frågan vart alla stenar från magmakamrarnas tak tar vägen. Nu har en forskargrupp från Uppsala universitet och Goethe-universitetet i Frankfurt hittat de försvunna stenarna – och de ser helt annorlunda ut än väntat.
-
Allen Ali Mohammadi Årets Uppsalastudent 2016
01 november 2016
Årets Uppsalastudent 2016 heter Allen Ali Mohammadi och studerar vid masterprogrammet i energiteknik. Parallellt har han utvecklat ett prisbelönt verktyg för tidig diagnos av hjärtsjukdomar. Utmärkelsen delas ut i samband med Anders Wall-föreläsningen idag den 1 november, på Uppsala konsert och kongress.
-
Ohälsokostnader stora för samhällets miljögifter
01 november 2016
Att minska mängden miljögifter i samhället skulle kunna minska samhällskostnaderna för sjukdomar som diabetes avsevärt. Det är slutsatsen i en studie där man beräknat kostnaderna för den andel sjukdomsfall som enligt tidigare studier kan förklaras av just miljögifter.
-
Generna påverkar när vi får barn och hur många
31 oktober 2016
Hur många barn man får och vid vilken ålder är inte helt och hållet ett fritt val. Den individuella genuppsättningen spelar också roll. Det visar en ny stor studie, som letts av bland annat Uppsala universitet och som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Genetics.
-
Tredimensionella cellkulturer öppnar nya möjligheter för läkemedelsutveckling
27 oktober 2016
Att förstå hur celler i en tumör reagerar på läkemedelsbehandling är viktigt för att kunna utveckla så effektiva läkemedel som möjligt. I nätupplagan av tidskriften Cell Chemical Biology rapporterar forskare från Uppsala universitet om en ny metod för att studera hur vilande cancerceller reagerar på läkemedelsbehandling.
-
Bygglov för uppländska tjejer
26 oktober 2016
Nästa vecka intar ett 20-tal förväntansfulla högstadietjejer från hela Uppsala län Ångströmlaboratoriet. Då håller Uppsala universitet och NCC den nya aktiviteten Byggdagarna. Syftet är att öka tjejers intresse för teknik och ge dem en insyn i byggbranschen.
-
Forskningsstrategier fastställda för fortsatt positiv utveckling
26 oktober 2016
Uppsala universitets står med stor bredd och ett flertal styrkeområden inom forskningen väl rustad för framtiden. Idag fastställdes forskningsstrategierna för de kommande fyra åren av konsistoriet där en rad breda teman pekas ut för strategiska satsningar.
-
Dags för årets religiösa musikmästerverk
26 oktober 2016
Körcentrums ”Sacred Pearls” har blivit både en succé och en tradition. Konserten äger rum första söndagen i november på UKK, Uppsala konsert & kongress. Finalen med Händels hallelujakör framförd av kören tillsammans med hela publiken ingår självklart i programmet även i år. Den 6 november är det dags igen.
-
Blodprov skulle kunna avslöja cancer
26 oktober 2016
Genom att förstora upp molekyler i blodet 1500 gånger och sedan färga in dem med fluorescerande färg skulle det kunna bli lättare att i blodprov hitta dels tecken på cancer och dels se om medicineringen mot cancern hjälper. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Sömnbrist kopplat till vissa förändringar i tarmfloran hos människor
25 oktober 2016
En ny klinisk studie från Uppsala universitet tyder på att sömnbrist kan förändra förekomsten av vissa tarmbakterier som i tidigare studier associerats med försämrad ämnesomsättning. Den nya studien publiceras i tidskriften Molecular Metabolism.
-
Ny modell för utvärdering och utveckling av Uppsala universitets utbildningar
25 oktober 2016
Rektor har idag beslutat om en ny modell för utvärdering av utbildning som ska användas inom Uppsala universitet för att systematiskt säkerställa och utveckla kvaliteten på utbildningarna. Ambitionen är att modellen ska stimulera lärare och studenter att skapa en utbildning av högsta nationella och internationella kvalitet.
-
Universitetet utreder motionsverksamhet för studenter
21 oktober 2016
Universitetet kan inte överta Studenthälsan i Uppsalas motionsverksamhet. Former och finansiering för fortsatt motionsverksamhet ska utredas.
-
Tidig fossil från Kina visar var våra käkar kommer ifrån
20 oktober 2016
Var kommer våra käkar ifrån? Den frågan är mer komplicerad än den verkar eftersom inte alla käkar är lika. I en ny artikel, publicerad i tidskriften Science, visar svenska och kinesiska paleontologer att våra käkben kan spåras tillbaka till pansarhajarna som levde för över 400 miljoner år sedan.
-
Behandlingsstrategin aktiv monitorering används för allt fler
20 oktober 2016
Nästan alla män med prostatacancer av ”mycket lågrisk-typ” i Sverige följs med aktiv monitorering. Det visar en studie från en svensk-amerikansk forskargrupp som publicerats i JAMA Oncology.
-
Förnybar energiteknik är inte alltid hållbar
20 oktober 2016
I en ny avhandling från Uppsala universitet visar Simon Davidsson att en snabb tillväxt av förnybar energiteknik inte nödvändigtvis är hållbar. För att hitta den bästa vägen framåt i den kommande energiomställningen behöver vi ta hänsyn till materialåtgång och se till att industrierna som växer fram är hållbara.
-
drogFOKUS 2016
19 oktober 2016
Uppsala universitet står tillsammans med Uppsala kommun som värdar för drogFOKUS 2016 – en nationell konferens om alkohol, narkotika, dopning och tobak samt angränsande problematik. Konferensen, som återkommer vartannat år, samlar beslutsfattare, strateger, utredare, samordnare, forskare och praktiker.
-
Framtidens cancerbehandling på Rudbeckdagen 2016
18 oktober 2016
Antalet cancerfall riskerar att dubblas på 25 år och trots betydande framsteg står vetenskapen inför allt större utmaningar. Vid årets Olof Rudbeckdag presenterar ett urval av landets främsta cancerforskare sitt arbete vid den absoluta forskningsfronten.
-
Ny hedersdoktor utsedd vid fakulteten för utbildningsvetenskaper
18 oktober 2016
Jim Ryder, professor i Science Education vid University of Leeds, har utsetts till ny hedersdoktor vid fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet.
-
Ny hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten
18 oktober 2016
Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet har utsett professor Sylvie K. Chetty vid universitetet i Otago i Nya Zealand till hedersdoktor.
-
Skydd till jordbruksberoende samhällen mot klimatkatastrofer kan dämpa risken för våldsamma konflikter
18 oktober 2016
Svår torka är kopplat till en högre förekomst av väpnade konflikter i politiskt marginaliserade jordbruksberoende samhällen i de minst utvecklade länderna. Genom att stärka dessa gruppers politiska status och ekonomiska välfärd kan risken för konflikter dämpas. Det är en av slutsatserna i en studie som utförts av forskare på Uppsala universitet och Fredsforskningsinstitutet i Oslo, publicerad idag i Proceedings of the National Academy of Scien...
-
Lyssna på patienten
18 oktober 2016
Patientperspektivet är viktigt i all medicinsk forskning, särskilt när det gäller utveckling av läkemedel. Nu startar PREFER: ett forskningsprojekt som ska utvärdera när och hur patienters preferenser kring risk och nytta bör ingå i beslut omkring läkemedel och andra medicinska produkter.
-
Uråldrigt fiskfossil kastar nytt ljus över mysteriet med mjölktänder
17 oktober 2016
Kommer du ihåg när du tappade mjölktänderna? Efter mycket vickande hade du en tand i handen - men bara den emaljklädda kronan. Hela tandens rot hade på något sätt försvunnit. I en ny studie publicerad i Nature har forskare vid Uppsala universitet tillsammans med kollegor vid ESRF i Frankrike med hjälp av synkrotron röntgentomografi undersökt ett pyttelitet käkben från ett 424 miljoner år gammalt fiskfossil för att få mer kunskap om detta märkl...
-
Kameleontegenskaper gör stora molekyler till möjliga läkemedel
17 oktober 2016
I en ny artikel i tidskriften Nature Chemical Biology presenterar forskare från Uppsala universitet, Broad Institutet vid MIT, Harvard, och AstraZeneca nya insikter om hur molekyler som är större än genomsnittet kan utvecklas till läkemedel.
-
Beijerstiftelsen stödjer Carolina Redivivas ombyggnad
17 oktober 2016
Styrelsen för Kjell och Märta Beijers Stiftelse har beviljat 2,5 miljoner kronor för inredning av den planerade konferensavdelningen i Carolina Rediviva. Konferensavdelningen kommer att ha utrustning och möblering för att kunna visa upp konstföremål och andra typer av material ur bibliotekets samlingar.
-
Radiojournalist utsedd till ny hedersdoktor
14 oktober 2016
Programledaren och radiojournalisten Peter Sandberg har utsetts till hedersdoktor vid teologiska fakulteten, Uppsala universitet.
-
Tre nya hedersdoktorer vid medicinska fakulteten
12 oktober 2016
Tre nya hedersdoktorer har utnämnts vid medicinska fakulteten: Dr. Robert Califf, inflytelserik klinisk forskare och chef för den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration; Marcia McNutt, geofysiker och President för National Academy of Sciences samt Professor Bruce Rubin, verksam vid Harvard University.
-
Uppsala universitet samordnar Erasmus+samarbete i Vietnam
11 oktober 2016
Uppsala universitet har i konkurrens med ett stort antal lärosäten fått uppdraget att koordinera kapacitetsutvecklingsprojektet Event, European and Vietnamese Collaboration on Graduate Employment, som finansieras av EU inom ramen för programmet Erasmus+.
-
Barnfetma på agendan när experter möts i Uppsala
10 oktober 2016
Under toppmötet Uppsala Health Summit om barnfetma, som inleds denna vecka på World Obesity Day, träffas experter från hälsoorganisationer, akademi, företag och frivilligorganisationer för att diskutera hur man tillsammans kan motverka den pågående fetmaepidemin. Journalister kan ta del av konferensens plenarföreläsningar 11-12 oktober.
-
Promenera med Bissen för hjärnforskningen
07 oktober 2016
Mitt i karriären som elitbandyspelare drabbades han av en stroke, och fick av läkare på Akademiska sjukhuset tio procents chans att överleva. Men Mathias ”Bissen Larsson överlevde och startade ”Bissen Brainwalks” för att samla pengar till hjärnforskningen. Den 19 november är det Uppsalabornas tur att promenera.
-
Allergiforskare utsedd till ny hedersdoktor
06 oktober 2016
Gunnar O Johansson, professor emeritus i klinisk immunologi, särskilt allergologi, vid Karolinska Institutet, har utsetts till ny hedersdoktor vid Farmaceutiska fakulteten, Uppsala universitet. Han var en av de forskare som för femtio år sedan identifierade en ny klass av immunoglobuliner, IgE, en upptäckt som fått banbrytande betydelse för miljontals patienter över hela världen, såväl diagnostiskt som behandlingsmässigt.
-
Ny effektiv metod för att hydrogenera grafen med synligt ljus
06 oktober 2016
En miljövänlig, effektiv och billig metod för att hydrogenera grafen med synligt ljus har tagits fram av forskare vid Uppsala universitet och AstraZeneca Göteborg. Forskningen presenteras i en artikel i Nature Communications.
-
Två hedersdoktorer utnämnda av språkvetarna
06 oktober 2016
Professor Stephen C. Levinson från Max Planck-institutet i Nederländerna samt Helmer Gustavson, f.d. avdelningsdirektör vid Riksantikvarieämbetet i Stockholm har utsetts till hedersdoktorer vid Språkvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet.
-
Två nya hedersdoktorer vid juridiska fakulteten
06 oktober 2016
Juridiska fakulteten har utnämnt två ledande forskare, professor emeritus Markku Helin och professor emerita Adrienne Héritier, till hedersdoktorer.
-
Rundmask mer användbar än forskare tidigare trott
05 oktober 2016
Eftersom rundmasken Caenorhabditis elegans används som modellorganism inom forskning är denna millimeterstora mask väldigt väl utforskad. En forskargrupp vid Uppsala universitet har nu visat att denna mask är ett ännu mer komplett modellsystem än man tidigare trott, till exempel för studier av funktioner som är viktiga under tidig embryonalutveckling.
-
Den genetiska variationen hos 1000 förhistoriska individer ska kartläggas
05 oktober 2016
I ett nytt projekt ska den genetiska variationen hos 1000 förhistoriska individer i Europa och Asien som levde för mellan 1000 och 50 000 år sedan undersökas. Med hjälp av dessa data kommer forskarna att kunna beskriva den kompletta bilden av genetisk variation hos människor från olika epoker och geografiska områden.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.