Pressmeddelanden
-
”Nobelpriset i ekonomi” och trender i samhällsutvecklingen
05 oktober 2016
1968 förstärktes nationalekonomins vetenskapliga status med inrättandet av ”Nobelpriset i ekonomiska vetenskaper”. Efter finanskriser, låg tillväxt och ökade samhällsklyftor i den industrialiserade världen ifrågasätts dock ämnets vetenskapliga status av många. I en ny bok drar Uppsalaforskaren Gabriel Söderberg tillsammans med Avner Offer vid University of Oxford slutsatsen att Ekonomipriset indirekt också bidragit till att underminera nationa...
-
Arkeolog utsedd till ny hedersdoktor
05 oktober 2016
Arkeologen Jeremy B. Rutter, professor emeritus vid Dartmouth College, USA, har utsetts till ny hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten.
-
Livskvaliteten lika trots olika behandling
03 oktober 2016
Patienter med hjärntumör som har behandlats med strålning har lika god livskvalitet som patienter som har fått cellgiftsbehandling. Det visar en ny internationell studie där Uppsala universitet har medverkat och som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Oncology.
-
Ny avhandling om psykologin bakom förnekelse av klimatförändringar
29 september 2016
Klimatförändringar är ett allvarligt hot mot människor, djur, och jordens ekosystem. Trots detta har effektiva klimatåtgärder dröjt, delvis för att det finns de som fortfarande förnekar att det finns ett problem. I en ny avhandling i psykologi från Uppsala universitet har Kirsti Jylhä undersökt psykologin bakom förnekelse av klimatförändringar. Resultaten visar att individer som accepterar hierarkiska maktstrukturer har större benägenhet att f...
-
Trita Parsi blir Årets alumn 2016
29 september 2016
Utmärkelsen Årets alumn vid Uppsala universitet tilldelas i år den politiska rådgivaren och Iranexperten Trita Parsi. Studierna i Uppsala lade grunden för en internationell karriär. Han har bland annat varit rådgivare i Vita huset, vunnit priser för sina böcker om internationella relationer och arbetat inom FN:s generalförsamling med frågor om mänskliga rättigheter.
-
Äta, fly och älska - priset för en färgstark utstrålning
29 september 2016
I djurriket kan det innebära både fördelar och nackdelar att vara en färgstark individ. I en ny studie från Uppsala universitet har forskare studerat de iögonfallande vingarna hos två arter av jungfrusländor. Deras resultat pekar på att hanarna, men inte honorna, betalar ett högt pris för att se attraktiva ut för andra jungfrusländor. Det handlar både om risken att skrämma bort sina bytesdjur och risken att själv bli uppäten.
-
Bra motorik förbättrar inlärningen
28 september 2016
Spädbarn med bra motorik är bättre på att lösa uppgifter som kräver bra tankeförmåga. Det visar en ny studie gjord vid Uppsala universitets Barn- och Babylab och som snart publiceras online i den vetenskapliga tidskriften Psychological Science. Det här kan vara ett argument för att satsa mer på idrott i grundskolan och aktiv lek inom förskolan.
-
Nytt konstsamarbete: Uppsalas konstskatter i stor utställning på Zornmuseet
28 september 2016
Unika kuriositeter från 1600-talet, magnifika porträtt, underbara landskap och rofyllda stilleben – Uppsala universitet äger en av Sveriges största och äldsta konstsamlingar. I höst lånas delar av den ut till Mora, till Zornmuseets stora vinterutställning.
-
Nya hedersdoktorer utsedda inom teknik och naturvetenskap
22 september 2016
Tre nya hedersdoktorer har utsetts vid fakulteten för naturvetenskap och teknik vid Uppsala universitet: Yakov Eliashberg, matematiker; Jane Reece, biolog, och John M. Wills, fysiker.
-
Artificiell intelligens avslöjar mekanism bakom hjärntumör
19 september 2016
Forskare från Uppsala universitet har använt en datormodell för att studera hur hjärntumörer uppkommer. Studien som idag publiceras i tidskriften EBioMedicine illustrerar hur forskare i framtiden kommer att kunna utgå från storskaliga data för att hitta nya sjukdomsmekanismer och identifiera nya målmolekyler för behandling.
-
Museibesökare får följa forskning om unik ringbrynjehuva
19 september 2016
Vid Enköpings museum finns en ringbrynjehuva som är unik i sitt slag i Sverige. Huvan har tidigare varit utställd i museets medeltidsutställning men ingen har vetat något om den. Frågetecknen är många och nu ska mysterierna få svar i en ny utställning där forskare från Uppsala universitet steg för steg involverar besökaren i spännande undersökningar och vetenskapliga analyser.
-
Minnet av en hjärtinfarkt lagras i våra gener
16 september 2016
Att både arv och miljö påverkar vår risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom är väl känt. I en ny studie från Uppsala universitet visar forskarna nu att minnet av en hjärtinfarkt kan lagras i våra gener genom epigenetiska förändringar. Resultaten har publicerats i tidskriften Human Molecular Genetics.
-
Årets Björkénska pris till två energiforskare
16 september 2016
Auli Niemi, professor i grundvattenmodellering vid institutionen för geovetenskaper, har tillsammans med Anders Hagfeldt, solcellsforskare och gästprofessor vid institutionen för kemi, utsetts till mottagare av Björkénska priset, Uppsala universitets finaste vetenskapliga pris.
-
Fornhögtyska sammansatta substantiv fokus för ny avhandling
15 september 2016
I en ny avhandling i tyska från Uppsala universitet har Nicolaus Janos Raag sökt svar på frågan hur språket skapar kulturrelaterad betydelse i samband med kunskapsförmedling i ett medeltida kloster. Det konkreta språkliga material som analyseras är sammansatta substantiv i de fornhögtyska översättningar av latinska skoltexter som utfördes av munken Notker Labeo (ca 950–1022), verksam som lärare i klosterskolan Sankt Gallen i (nutida) Schweiz.
-
Följ med in i seriernas värld på Uppsala universitetsbibliotek
13 september 2016
I en unik donation har serietecknaren Liv Strömquist skänkt samtliga nummer av seriefanzinet Rikedomen till Uppsala universitetsbibliotek. Dessa kommer att visas upp i en ny serietidningsutställning som nyligen slagit upp portarna. I samband med utställningen kommer också ett symposium om serieforskning att hållas.
-
Kulturarv i väpnade konflikter
12 september 2016
Internationell konferens i Visby på Campus Gotland 15–16 september
-
Forskning på fyra minuter i Uppsala
12 september 2016
Snabbt, spännande och lätt att förstå. Den 30 september är det dags för åtta nya forskare att utmana sig själva och varandra i tävlingen Forskar Grand Prix på Västgöta nation i Uppsala. Ämnena spänner från psykologi till fission och atomkärnor.
-
Upptech – nytt centrum med fokus på teknik
08 september 2016
En ny centrumbildning har skapats av teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet – Upptech (Uppsala University School of Technology). Centret ska arbeta med att synliggöra, profilera och förstärka universitetets forskning och utbildning inom teknik.
-
Uppsala Health Summit 11-12 oktober: Pre-conference report
08 september 2016
Inför toppmötet Uppsala Health Summit om barnfetma, som äger rum 11 -12 oktober, har en rapport tagits fram som sätter fokus på de skilda utmaningarna, allt från sockerskatt till hur man anpassar insatser för migranter och engagerar näringslivet. Rapporten produceras för att förbereda de cirka 200 delegaterna för konkreta diskussioner.
-
Ny forskning lär oss mer om de första ryggradsdjuren på land
07 september 2016
I en ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature, visar en internationell forskargrupp att fossil av den 360 miljoner år gamla tetrapoden Acanthostega kommer från unga djur och inte från vuxna som man tidigare antagit. Acanthostega utgör en av de ikoniska övergångsformerna mellan fisk och landlevande djur och upptäckten sprider nytt ljus över artens livscykel och ryggradsdjurens första kliv upp på land.
-
Donation möjliggör nytt pris i sociologi
06 september 2016
Uppsala universitet har mottagit sin första donation för ämnet sociologi för ett Hans L Zetterberg pris till ”yngre forskare, svenska eller utländska, som med sitt vetenskapliga arbete, helst genom att fruktbart kombinera teori och praktik, flyttat fram forskningsfronten”. Priset skall delas ut årligen och skall ses som internationellt. Prissumman är 100 000 kronor. Priset kommer att delas ut första gången i maj 2017.
-
Flugsnapparens arvsmassa ger ny kunskap om varför mutationer uppstår
06 september 2016
En forskargrupp vid Uppsala universitet har gått igenom elva flugsnappares hela genetiska kod för att hitta mutationer. Det är första gången någon har lyckats att direkt mäta frekvensen av mutationer hos fåglar. När de nya resultaten sammanställdes med mutationsfrekvensen hos andra arter sågs ett tydligt samband: ju vanligare en art är, desto lägre mutationsfrekvens har den.
-
Hållbar fred kräver helhetssyn på samhällets processer.
06 september 2016
I en värld av konflikter och våld är behovet av ny kunskap om hur man bygger en hållbar fred stort. I sin avhandling lyfter Florian Krampe fram vikten av att hjälpa länder att även återföra sina interna relationer på fredligt spår efter freden.
-
Lagringstid lika viktig som ålder
05 september 2016
Hur länge ett blodprov som används för medicinsk forskning har legat lagrat i en biobank kan påverka provresultaten lika mycket som blodgivarens ålder gör. Det visar en ny studie från Uppsala universitet, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften EBioMedicine. Hittills har medicinsk forskning tagit hänsyn till ålder, kön och hälsofaktorer för den som lämnat provet, men lagringstiden är alltså lika viktig.
-
Så styrs tillverkningen av heparansulfat, en livsviktig kolhydrat
02 september 2016
Heparansulfat är kolhydratkedjor med stor betydelse för cellers utveckling i kroppen, både vid normal fosterutveckling och vid olika sjukdomar. All ny molekylär kunskap om dessa kedjor är därför viktig. Forskare kan nu visa att samma enzym som kan bestämma kedjornas mönster även bestämmer deras längd.
-
Kriminalteknisk DNA-analys kontrollerar odlade cellers ursprung
01 september 2016
Cellinjer är odlade celler som ofta används för medicinsk forskning. Nya resultat från Uppsala universitet visar att sådana celler inte alltid är de man tror. Med genetiska analyser har forskarna visat att en väl använd cellinje som etablerades i Uppsala för nästan femtio år sedan har ett annat ursprung än den patient som den uppges komma ifrån. Fynden publiceras idag i tidskriften Science Translational Medicine.
-
Konferens: Norden möter södra Afrika om styrmodeller bortom New Public Management
31 augusti 2016
Den 7-9 september samlas rektorer och forskare från södra Afrika och de nordiska länderna för att diskutera styrmodeller bortom NPM, New Public Management – en modell som möter allt starkare kritik från offentligt arbetsliv. Media och allmänhet hälsas välkomna till ett öppet panelsamtal den första konferensdagen då bland andra Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim deltar.
-
Minnesaktivering innan exponering minskar rädsla vid spindelfobi
25 augusti 2016
Ångest och rädslor är vanliga problem som drabbar många och en vanlig behandling är exponeringsterapi. Forskare vid Uppsala universitet har i en ny studie, publicerad i Current Biology, visat hur man genom att störa återskapandet av ett rädslominnen kan förbättra effekten av exponering och få personer med spindelfobi att bli mindre rädda.
-
Uppsala universitet öppnar dörrarna för världen
24 augusti 2016
Nu erbjuder Uppsala universitet alla som vill möjligheten att läsa tre kostnadsfria, helt öppna internetbaserade utbildningar, så kallade moocar (MOOCs massive open online courses). Därmed öppnas möjligheten för tiotusentals intresserade världen över att ta del av några av universitets starkaste kompetensområden.
-
Ny studie ger viktig kunskap om hur tumörer bildar metastaser
23 augusti 2016
Forskning har visat att tillväxt av cancertumörer påverkas av att tillväxtfaktorn TGF-beta som finns i kroppens celler, omvandlas från att undertrycka till att stimulera tumörens utveckling. Men man har inte förstått hur detta sker. En ny studie som nu publiceras i tidskriften Science Signaling visar viktiga detaljer bakom processen.
-
Kevin Anderson ny gästprofessor på Zennströms klimatprofessur
22 augusti 2016
Klimatforskaren Kevin Anderson blir Uppsala universitets andra gästprofessor på Zennströms klimatprofessur med inriktning på området klimatledarskap. Han kommer att fortsätta Doreen Stabinskys arbete med att bygga upp en verksamhet som blir unik både nationellt och internationellt.
-
Inbjudan till pressvisning: Upplev Vendeltidens Gamla Uppsala med ny interaktiv app
22 augusti 2016
I Gamla Uppsala finns ett av Skandinaviens mest spännande kungsgårdsområden från järnåldern. En gång fanns här mängder av hus och andra byggnadsverk, vilket besökare hittills fått försöka föreställa sig med hjälp av skisser. Den 28 augusti släpps appen ”Augmented history – Gamla Uppsala”, som ska ge en upplevelse utöver den vanliga. Pressvisning äger rum den 24 augusti.
-
Fleromättat fett i kroppsfett kopplat till lägre dödlighet
17 augusti 2016
I en studie från Uppsala universitet, publicerad i den amerikanska tidsskriften JAMA Cardiology, kopplas fettsyran linolsyra (omega-6) i kroppens underhudsfett till lägre dödlighet hos äldre män som följts under 15 år.
-
Mycket ljus under dagen motverkar skärmljusets påverkan på nattsömnen
10 augusti 2016
Användandet av elektroniska apparater som skickar ut blått ljus (exempelvis smartphones och läsplattor) under kvällstid har i tidigare forskning visat sig vara associerat med sömnproblem. Resultaten från en ny studie från Uppsala universitet tyder på att exponering för ljus under dagen kan motverka de negativa effekter som kan uppkomma som en konsekvens av elektronisk ljusexponering under kvällstid.
-
Förenklad metod att utveckla läkemedel med Upsalite
09 augusti 2016
Forskare har för första gången avslöjat nanostrukturen hos den mesoporösa magnesiumkarbonaten Upsalite® och kontrollerat porstorleken utan organiska molekyler som mallar eller svällningsmedel. Genom att styra porstrukturen hos materialet kan den amorfa fasen hos svårlösliga läkemedelssubstanser stabiliseras och hastigheten för läkemedelstillförseln kan skräddarsys.
-
Läkarutbildningen lanserar app i undervisningen
08 augusti 2016
QuizMed, ett app-baserat frågesportspel liknande Quizkampen, kommer att bli ett nytt, men frivilligt, inslag i läkarutbildningen vid Uppsala universitet. Tanken är att stimulera inlärning av den stora mängd faktakunskaper som en läkare behöver ha med sig ut i yrket.
-
Celldelning snabbare än DNA-kopiering
25 juli 2016
Bakterieceller som växer snabbt hinner inte kopiera hela sitt DNA innan det är dags att dela sig på nytt. Det betyder att det kan pågå flera kopieringsprocesser samtidigt i en cell. Forskare vid Uppsala universitet har klarlagt hur cellerna koordinerar cellstorlek och delningstid för att bibehålla exakt en kopia av genomet per cell. Studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften Cell.
-
Ny svamp hittad i lav
21 juli 2016
Forskare har hittat ännu en svampkomponent i lavar. Hittills har man trott att en lav består av en svamp och alger som lever i symbios, men nu kan en grupp forskare från Uppsala universitet tillsammans med forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och universitet i Österrike och USA visa att det finns ännu en integrerad svampkomponent. Resultaten publiceras i tidskriften Science i nästa vecka.
-
Strålning + narkos kan störa hjärnans utveckling
21 juli 2016
När små barn strålbehandlas och undersöks med datortomografi, så kallad CT-scanning, och samtidigt får narkosmedlet ketamin, kan de få problem med minnet och med inlärningen senare i livet. Det visar en ny studie i en avhandling från Uppsala universitet.
-
Förstår sång vid 9 dagars ålder
14 juli 2016
Redan när halsbandsflugsnappare är nio dagar gamla känner de igen sin egen arts sång. Det visar en ny studie från Uppsala universitet, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Biology Letters.
-
Genombrott för stamcellsproduktion i större skala
13 juli 2016
En ny odlingsmetod kan göra det lättare att få fram stora mängder stamceller. Stamceller används, bland annat, för att utveckla nya läkemedel, och för att bättre förstå och behandla sjukdomar. En ny metod för att lättare odla dessa celler har tagits fram av forskare vid Uppsala universitet och presenteras idag i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
-
Antidepressiva läkemedel förstärker effekten av kognitiv beteendeterapi för social fobi
30 juni 2016
Social fobi behandlas bäst med en kombination av antidepressiv medicin och kognitiv beteendeterapi. Det visar en ny studie från Uppsala universitet, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Psychiatry.
-
Årets Hjärnäpple till Maria Strømme
28 juni 2016
Hjärnäpplet, Uppsala universitets pris för framgångsrik kunskapsöverföring, tilldelas i år Maria Strømme, professor i nanoteknologi. Hon får det för sitt breda engagemang i att nyttiggöra och kommunicera forskning. Beslutet om priset har fattats av rektor.
-
Fröstadiet avgörande för växters klimatanpassning
27 juni 2016
Genetiska skillnader som kommer till uttryck under fröstadiet avgör hur bra växter klarar sig i olika klimat. I en ny studie har mer än 180 000 frön från italienska och svenska plantor och korsningar dem emellan planterats i både Italien och i Sverige. När forskarna jämförde etableringsframgång, visade det sig att i Italien grodde de italienska fröna bäst, och i Sverige de svenska fröna.
-
Effektivare medicinering mot multiresistent TBC + HIV
23 juni 2016
Nu ska patienter som har både HIV och multiresistent TBC kunna få bättre avvägd medicinering. På det sättet hoppas man kunna förkorta behandlingstiden för multiresistent TBC och minska de många biverkningar som finns med dagens behandling, som tappad hörsel och illamående. Det kan förhoppningsvis också bidra till att minskad utveckling av antibiotikaresistens. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.
-
Satsning på forskning inom socialt arbete
21 juni 2016
En allt äldre befolkning, ökad invandring och ökande behov inom barn- och familjeområdet, för alla dessa samhällsutmaningar behövs socionomer. Uppsala universitet gör därför en satsning på forskningen inom socialt arbete med sikte på att stärka socionomutbildningen.
-
Uppsala universitet med i gotländsk jobbsatsning
20 juni 2016
Fyra områden pekas ut som intressanta för att skapa tillväxt och fler jobb på Gotland i en utredning som idag överlämnades till näringsminister Mikael Damberg. Uppsala universitet blir en aktiv part i den utvecklingen via Campus Gotland
-
Bilar och språk ger ny självbild
20 juni 2016
Bilmekaniker eller auto mechanic? Studenter på gymnasieskolans fordonsprogram har fått en ändrad självbild under de senaste tio åren. Det beror delvis på att undervisningen till allt större del är på engelska. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Ny materialkombination kan ge snabbare datorer och smartphones
17 juni 2016
Forskare vid Uppsala universitet har upptäckt en ny materialkombination som banar väg för snabbare och effektivare lagring i elektroniska enheter, såsom datorer och smarta telefoner. Det forskarna upptäckt är att den så kallade magnetiska dämpningen kan bli försvinnande liten, vilket eliminerar energiförluster i dynamiken hos magnetiska material.
-
Föräldrapengen skyddar inte deltidskvinnor
17 juni 2016
Ensamstående mödrar löper stor risk att falla in i fattigdom under föräldraledigheten om de inte jobbar heltid innan sin föräldraledighet. Gifta mödrar som står utanför arbetsmarknaden eller som jobbar deltid innan de går på föräldraledighet, löper stor risk att vara finansiellt beroende av sina män under föräldraledigheten. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.