Pressmeddelanden
-
Social position spelar roll för hur samhället hanterar mäns våld mot kvinnor och barn
31 maj 2016
I en ny avhandling från Uppsala universitet har Linnéa Bruno undersökt statens hantering av fäders våld mot barn och mödrar - när, hur och för vem våld representeras som problem. I sitt material har hon bland annat sett att problemet främst ses som en konflikt mellan vuxna och att förövare med icke-nordiskt namn oftare bedömdes som farligare eller oviktigare för sina barn.
-
Stjärnskottet Ellen Nisbeth åter i Kungliga Akademiska kapellet
30 maj 2016
Den unga och prisbelönte violasten Ellen Nisbeth framför Waltons Violakonsert tillsammans med Kungliga Akademiska kapellet, den 4-5 juni 2016.
-
2016 års pedagogiska pristagare utsedda
25 maj 2016
Årets pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till lingvistik, nationalekonomi, medicinsk cellbiologi och fysik och astronomi. Det fria pedagogiska priset tillfaller David Black-Schaffer, universitetslektor vid institutionen för informationsteknologi för sitt arbete med integration av digitala resurser i undervisningen.
-
Så påverkar miljöförändringar nedbrytningen av organiskt material
24 maj 2016
På väg mot haven bryts en del av det organiska material som transporterats från landekosystemen ner av mikroorganismer. Att veta vad som styr hur fort denna nedbrytning sker är avgörande för vår möjlighet att förstå hur omsättningen av organiskt material påverkas av förändringar i miljön. I en ny studie visar forskare från Uppsala universitet och SLU hur nedbrytningen styrs storskaligt av klimatet, särskilt vattenbalansen.
-
Nytt samband upptäckt mellan förlust av Y-kromosomen i blodceller och Alzheimers sjukdom
24 maj 2016
Män som förlorat Y-kromosomen i en andel av sina blodceller löper större risk att drabbas av Alzheimers sjukdom, förutom att de också har större risk att dö av andra orsaker, inklusive flera former av cancer. Det visar forskare vid Uppsala universitet i en ny studie, vars resultat kan leda till utvecklingen av ett enkelt test för att identifiera dem som riskerar att få Alzheimers sjukdom.
-
Materialvetenskapen ett strå vassare med ny metod
23 maj 2016
Uppsalafysiker har i ett internationellt samarbete tagit fram en ny metod för att skapa laserpulser som är kortare, har mycket högre intensitet och täcker THz-frekvensområdet bättre än nuvarande källor. Studien publiceras idag i den välrenommerade tidskriften Nature Photonics och är av stor betydelse för materialforskningen.
-
Boksläpp: Fotbollens matematik i ny bok
20 maj 2016
Fotboll och matematik, vad har de gemensamt? En hel del, visar det sig. I en ny bok, Mer än en sport, förenar matematikprofessorn David Sumpter de två till ytan olika konsterna på ett häpnadsväckande sätt. Den 26 maj berättar han för intresserade om sin bok.
-
Tusenbladsfilter kan rena vatten från virus
18 maj 2016
Ett nytt pappersfilter kan rena vatten från virus, även de svåraste och mest smittsamma. Därmed blir det lättare att minska smittspridningen och få tillgång till rent dricksvatten över hela världen. Det så kallade tusenbladsfiltret är framställt av forskare inom nanoteknologi vid Uppsala universitet. Det består av cellulosa-nanofibrer och har en unik skiktad inre struktur som liknar det franska smördegsbakelsen mille-feuille (sv. tusen blad). ...
-
Är ”miss” samma som fröken eller mamsell?
18 maj 2016
Mademoiselle, Wapping, miles och euro. Kulturspecifika ord som persontitlar, namn, måttenheter och valutor är klassiska översättningsproblem som varje översättare måste lösa. I en ny avhandling från Uppsala universitet undersöks hur franska och engelska persontitlar och andra kulturella ord, har översatts i skandinavisk litteratur. Ibland kan ”miss” bli ”herrskapstant”.
-
Ny studie om skiftarbetes påverkan på kognitiv förmåga
17 maj 2016
En ny studie från Uppsala universitet visar att skiftarbetare behövde mer tid på sig än andra för att slutföra ett test som ofta används av läkare för att screena för kognitiv försämring. De individer som slutat med skiftarbete för mer än fem år sedan var dock lika snabba som gruppen som inte arbetade skift. Resultaten publiceras i tidskriften Neurobiology of Aging.
-
Ytterligare gen upptäckt som påverkar risk för ALS-liknande sjukdom hos hundar
16 maj 2016
Degenerativ myelopati är en neurodegenerativ sjukdom hos hundar som liknar ALS hos människa. Forskare vid Uppsala universitet , SciLifeLab och Broad Institute of MIT and Harvard har i samarbete med forskare vid University of Missouri identifierat en gen som påverkar risken att utveckla sjukdomen för rasen Pembroke Welsh Corgi. Studien publiceras i PNAS denna vecka.
-
Barnfetma i fokus på toppmötet Uppsala Health Summit
16 maj 2016
Antalet överviktiga och feta vuxna och barn i världen har på några få decennier nått alarmerande nivåer, inte minst i låginkomstländer. Under toppmötet Uppsala Health Summit, som i år äger rum i samband med World Obesity Day 11-12 oktober, samlas internationell expertis på barnfetma för att tillsammans med näringsliv, beslutsfattare och civilsamhälle diskutera motåtgärder.
-
Brasilienresa ska stimulera internationella samarbeten inom forskning och innovation
16 maj 2016
Denna vecka befinner sig en forskardelegation från svenska universitet i Brasilien för att tillsammans med lokala universitet, myndigheter och andra intressenter delta i seminarier under olika teman. Uppsala universitet passar dessutom på att introducera sitt framgångsrika möteskoncept för samverkan, genom att arrangera en AIMday under temat Smart Industries.
-
Teknikstjärnor intar Uppsala slott
16 maj 2016
Torsdagen den 19 maj gör 12 lag från Sverige och Finland upp om segern i Teknikåttans riksfinal i Uppsala. Finalen hålls på Uppsala slott med frågeledare från SVT:s tävling Genikampen.
-
Parningsbeteenden mellan individer av samma kön kan leda till genetiska fördelar
13 maj 2016
Hos många djur är parningsbeteenden mellan individer av samma kön vanligt förekommande. Dessa företeelser utgör en gåta för evolutionsbiologer eftersom de inte för med sig samma uppenbara fördelar som parningsbeteenden mellan honor och hanar. En färsk studie från forskare vid Uppsala universitet kan ge en del av svaret på frågan om varför ”samkönade” parningsbeteenden är så vanliga i djurriket.
-
Hundar bidrar med information om utveckling av hjärntumörer hos människa
12 maj 2016
Hjärntumörer hos hundar är slående lika de som uppkommer hos människa. I en studie som publiceras i tidskriften PLOS Genetics har forskare vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet använt genetiska undersökningar av olika hundraser för att identifiera gener som kan ha betydelse för uppkomsten av hjärntumörer hos både hund och människa.
-
Tudelat i FN:s barnkonvention
12 maj 2016
Religionsfriheten är barnets egen rättighet. Samtidigt har barnets föräldrar rätt att ge det religiös vägledning. Det framgår av artikel 14 i FN:s barnkonvention. En ny avhandling från Uppsala universitet visar på svårigheterna med att tolka konventionen.
-
Korallrevens död hindrar fiskar från att lära sig känna igen farliga rovdjur
11 maj 2016
I en ny studie visar forskare från Uppsala universitet och James Cook University i Australien att korallblekning och koralldöd har dramatiska följder inte bara för korallen utan för hur revets fiskar lär sig om och undviker rovdjur. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B.
-
Genetiskt test visar vilka patienter som riskerar svåra biverkningar av medicin mot giftstruma
04 maj 2016
Forskare och läkare vid Uppsala universitet har tillsammans med svenska och internationella samarbetspartners funnit genvarianter som förutsäger risk för en svår biverkan vid behandling av giftstruma. Resultaten publiceras i The Lancet Diabetes & Endocrinology.
-
”Godis för själen” är sällan religion
03 maj 2016
Yoga, meditation och mindfulness. Så vill de stora kvinnotidningarna Amelia, Tara och M-magasin att kvinnor ska lösa sina stressrelaterade problem för att öka sitt välbefinnande, hitta sin identitet och livsstil. Yoga och meditation står för en fungerande vardagsandlighet som religion inte kan erbjuda. I en ny avhandling från Uppsala universitet analyseras vilken bild som tidningarna presenterar när det gäller kvinnors andlighet för hälsa och ...
-
Tandhälsans utveckling under 30 år undersökt i ny avhandling
03 maj 2016
I en ny avhandling från Uppsala universitet har Kristina Edman undersökt munhälsans utveckling över en 30 årsperiod. Resultaten visade att de två största tandsjukdomarna karies och parodontit (tandlossning) minskade fram till 2008. Därefter ökade individer med parodontit och den positiva utvecklingen för karies stannade av.
-
Uppsala kommun och Uppsala universitet i nytt konstsamarbete
02 maj 2016
Uppsala konstmuseum har sedan 1996 visat utvalda verk ur universitetets stora konstskatt på ett av konstmuseets våningsplan. Nu vill Uppsala konstmuseum och Museum Gustavianum, som ansvarar för universitetets samling, hitta nya sätt att samarbeta kring konsten.
-
Sill och strömming en guldgruva för genetiska studier av ekologisk anpassning
02 maj 2016
En central fråga för hur nya arter och biologisk mångfald uppstår är hur olika arter anpassar sig genetiskt till olika livsbetingelser. I en ny studie, där DNA från 19 populationer av sill och strömming undersökts, visas att hundratals gener ligger bakom strömmingens anpassning till det bräckta vattnet i Östersjön, samt hur tidpunkten för leken regleras. Studien publiceras idag i eLife.
-
Vinnare och förlorare med kortare arbetstid
26 april 2016
Ska man jobba mer eller mindre? Vad är bra för mig och vad är bra för staten? Kortare arbetstid är något många vill ha. I en ny avhandling från Uppsala universitet görs en ekonomiskhistorisk analys av hur diskussionen kring arbetstidsförkortning har gått under 1900-talet.
-
Nya rön om näbbens evolution hos Darwinfinkar
21 april 2016
En av de allra mest intressanta aspekterna av Darwinfinkarnas evolution är hur olika arter utvecklat olika sorters näbbar för att kunna utnyttja olika födoresurser på Galápagos. En grupp forskare från Uppsala universitet, SLU och Princeton University har nu identifierat en specifik gen som förklarar skillnader i näbbens storlek hos Darwinfinkar. Studien publiceras i Science.
-
Svårt att påverka skolnedläggningar
21 april 2016
Att demonstrera och göra namninsamlingar för att protestera mot skolnedläggning hjälper sällan. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet. Störst chans att påverka beslutet har aktivister som använder lobbying eller som bor i välbärgade områden.
-
Universitetet tar över Studenthälsans hälsovårdsmottagning
21 april 2016
Vid dagens möte med konsistoriet (universitetets styrelse) beslutades att den hälsovårdsmottagning som idag drivs av Studenthälsan i Uppsala ska införlivas i universitetet. Konsistoriet beslutade också om ett program för samverkan.
-
Fågelgenom innehåller “fossil” av parasiter som nu angriper människor
21 april 2016
Under sällsynta omständigheter kan DNA hoppa från en art till en annan. Om DNA från en parasit hoppar till dess värd kan detta lämna spår som kan hittas miljontals år senare som en sorts “DNA-fossil”. En forskargrupp ledd från Uppsala universitet har nu upptäckt en ny typ av så kallade transposoner som kan hittas i genomet hos vissa fågelarter och rundmaskar. Studien publiceras i Nature Communications.
-
Goda resultat för hörselimplantat
19 april 2016
Cochleaimplantat bör vara ett alternativ även för de patienter som har varit döva under många år. De framkommer av en ny studie vid Uppsala universitet. Innan har man trott att det inte varit möjligt att hjälpa långtidsdöva med cochleaimplantat.
-
Minskat barnafödande en orsak till att kvinnor lever längre än män
18 april 2016
Genom att titta på historiska data från USA har forskare vid Uppsala universitet kunnat se att minskat barnafödande leder till längre livslängd hos kvinnor. Hos män syntes inga sådana samband mellan faderskap och livslängd. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.
-
På måndag börjar nedräkningen till Sista April
15 april 2016
På måndag börjar klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong räkna ner till Mösspåtagningen den sista april klockan 15.00 (prick). Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år finns det ännu fler anledningar att komma till backen. Det är nämligen där OD:s traditionsenliga konsert kommer att äga rum.
-
Jon Elster får årets Skytteanska pris i statskunskap
08 april 2016
Årets Skytteanska pris för enastående bidrag till statskunskapen tilldelas Professor Jon Elster, Robert K. Merton professor in social sciences, Columbia University, och titulärprofessor vid Collège de France, Paris.
-
Nytt evenemang i psykiatrins tecken
06 april 2016
I ett samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset bjuds nu allmänheten in till ett helt nytt återkommande evenemang, Märta Nasvelldagen. Det blir en halvdag om psykiatrins utmaningar och möjligheter.
-
Ny app kan förbättra behandling av förmaksflimmer
04 april 2016
Förmaksflimmer ökar risken för stroke. Behandling med koagulationshämmande läkemedel minskar denna risk, men istället ökar blödningsrisken. Idag presenteras ett nytt blodprovsbaserat riskbedömningsverktyg som möjliggör bättre och individualiserad behandling vid förmaksflimmer, både på en kongress i Chicago och i den ansedda tidskriften The Lancet.
-
Internationell konferens om trafficking vid Uppsala universitet
30 mars 2016
Människohandel, trafficking, är en grov kränkning av mänskliga rättigheter. Människohandeln påverkar miljoner av individer runtom i världen, inklusive barn. För att bekämpa dessa brott krävs bättre kunskap. Den 12 och 13 april hålls en internationell konferens om trafficking vid Uppsala universitet. Där träffas bland andra toppforskare och företrädare för inflytelserika organisationer för diskussioner om kunskapsläget idag och hur människohand...
-
Ny upptäckt ökar lagringskapacitet i Li-jonbatterier
24 mars 2016
Materialforskare vid Uppsala universitet har gjort nya upptäckter när det gäller förståelsen av energilagring i Li-jonbatterier. Det här kommer att gynna designen av nya material för framtida batterier med betydligt högre lagringskapacitet än tidigare.
-
Pressinbjudan: Dag Hammarskjöldföreläsning med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon
24 mars 2016
Den 30 mars arrangeras årets Dag Hammarskjöldföreläsning. Talare är FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och temat för föreläsningen är Evolving threats, timeless values: the United Nations in a changing global landscape.
-
Minskat läckage från blodkärl kan förbättra cancerbehandling och minska tumörspridning
23 mars 2016
Cancerbehandling försvåras ofta av att vätska ansamlats i och runt tumören, vilket beror på läckage från blodkärlen i tumören. Forskare från Uppsala universitet har kartlagt hur blodkärlsläckaget kontrolleras och upptäckt att ett minskat läckage förbättrar resultatet av cellgiftsbehandling och minskar spridningen av tumörer hos möss. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
-
Kraftsamling kring rasismforskning
22 mars 2016
Samhället står idag inför utmaningen att hantera en situation med ökat antal flyktingar, ökande rasism och viktiga vägval för förbättrad integration. Uppsala universitet inrättar nu Forum för mångvetenskapligt forskning om rasism för att bidra med ökad kunskap inom detta område.
-
Småfåglar ser inte så skarpt – men väldigt snabbt
18 mars 2016
Man kan förvänta sig att djur som rör sig snabbt genom sin omgivning också har förmågan att uppfatta snabba förändringar. Trots detta är fåglar mer berömda för sin goda synskärpa. Nu visar forskning från Uppsala universitet i samarbete med Stockholms universitet och SLU att små vilda tättingars syn är betydligt snabbare än hos något annat ryggradsdjur – och mer än dubbelt så snabb som en människas.
-
WHO samverkar med nätverket ReAct i kamp mot antibiotikaresistens
17 mars 2016
Denna vecka presenterar nätverket ReAct vid Uppsala universitet den ”Toolbox” man utvecklat för att stödja olika aktörer i kampen mot antibiotikaresistens för ett WHO-möte i Marocko. Verktyget rekommenderas av WHO.
-
Sömnforskare i nytt avsnitt av Forskarpodden
17 mars 2016
Sömnforskaren Christian Benedict är först ut i samtal med programledarna när säsongens första avsnitt av ”Forskarpodden” släpps som ett av fem nya avsnitt under våren.
-
Nya forskningsresultat från undersökningen av Erik den heliges skelett
16 mars 2016
Legenden berättar om en helgonkung som dog en dramatisk död i strid utanför kyrkan där han firat mässa. Men vad kan modern forskning berätta om de ben som tillskrivs honom? Ett forskningssamarbete som letts från Uppsala universitet kan nu berätta mer om Erik den heliges hälsa, hur han såg ut, var han bodde och hur det gick till när han slutligen dödades.
-
Uppsala universitet satsar för en bättre skola
15 mars 2016
Skolan i Sverige behöver fler välutbildade lärare och rätt undervisning för att nå bra resultat och klara framtidsutmaningarna. Uppsala universitet startar i höst en forskarskola i ämnesdidaktik som kommer att handla om utveckling av undervisning i olika skolämnen och om att utbilda fler kunniga lärarutbildare.
-
Världen är en scen – Shakespeare 400 år
14 mars 2016
I april 2016 är det 400 år sedan William Shakespeare dog och detta vill Uppsala universitets Körcentrum och Museum Gustavianum uppmärksamma genom ett evenemang i hans ära.
-
Ny utbildning med fokus på bättre hälsa genom spelutveckling
11 mars 2016
Inom ramen för EIT Health, ett hälsoforskningsinriktat konsortium på EU-nivå där Uppsala universitet har en ledande roll, arrangeras i år sommarskola i Visby. Under kursen ska studenter från olika ämnesbakgrund få utveckla spelkoncept som syftar till att främja en sundare livsstil.
-
Evolutionens selektionstryck beräknat för första gången
10 mars 2016
Det räcker med så lite som en hundradels procent sämre “fitness” för att en bakterie ska förlora konkurrensen under evolutionen. För första gången har forskare lyckats beräkna selektionstrycket och resultaten publiceras idag i den ansedda tidskriften PLoS Genetics.
-
Pressinbjudan: Ta del av det senaste inom datoriserad bildanalys
10 mars 2016
Drygt fyra decennier av forskning och utbildning i bildanalys på svenska universitet har skapat dagens framgångsrika svenska bildanalysindustri. De allra senaste resultaten presenteras på den årliga svenska bildanalyskonferensen i Uppsala den 14-16 mars där universitetsforskare och industriföreträdare möts. Den svenska intresseföreningen passar också på att fira fyrtioårsjubileum.
-
Människan är inte ensam om att kunna kommunicera i meningar
08 mars 2016
Mänsklig kommunikation styrs av regler som gör det möjligt att kombinera ord för att generera nya betydelser. Sådana syntaktiska regler har länge antagits vara unika för människor men en ny studie visar att även den japanska talgoxen kombinerar sina läten med särskilda regler för att kommunicera viktiga sammansatta meddelanden. Syntax är alltså inte unikt för människors språk, utan kan istället vara en allmän anpassning till beteende och socia...
-
Bättre handläggning vid hjärtinfarkt tack vare ny metod
01 mars 2016
Handläggningen av patienter som man misstänker har hjärtinfarkt har förbättrats markant sedan införandet av en ny metod för mätning av blodprov. Det visar en studie av forskare vid universitetssjukhusen i Uppsala och Stockholm publicerad i den vetenskapliga tidskriften European Heart Journal.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.