Pressmeddelanden
-
Ny studie ger viktig kunskap om hur tumörer bildar metastaser
23 augusti 2016
Forskning har visat att tillväxt av cancertumörer påverkas av att tillväxtfaktorn TGF-beta som finns i kroppens celler, omvandlas från att undertrycka till att stimulera tumörens utveckling. Men man har inte förstått hur detta sker. En ny studie som nu publiceras i tidskriften Science Signaling visar viktiga detaljer bakom processen.
-
Kevin Anderson ny gästprofessor på Zennströms klimatprofessur
22 augusti 2016
Klimatforskaren Kevin Anderson blir Uppsala universitets andra gästprofessor på Zennströms klimatprofessur med inriktning på området klimatledarskap. Han kommer att fortsätta Doreen Stabinskys arbete med att bygga upp en verksamhet som blir unik både nationellt och internationellt.
-
Inbjudan till pressvisning: Upplev Vendeltidens Gamla Uppsala med ny interaktiv app
22 augusti 2016
I Gamla Uppsala finns ett av Skandinaviens mest spännande kungsgårdsområden från järnåldern. En gång fanns här mängder av hus och andra byggnadsverk, vilket besökare hittills fått försöka föreställa sig med hjälp av skisser. Den 28 augusti släpps appen ”Augmented history – Gamla Uppsala”, som ska ge en upplevelse utöver den vanliga. Pressvisning äger rum den 24 augusti.
-
Fleromättat fett i kroppsfett kopplat till lägre dödlighet
17 augusti 2016
I en studie från Uppsala universitet, publicerad i den amerikanska tidsskriften JAMA Cardiology, kopplas fettsyran linolsyra (omega-6) i kroppens underhudsfett till lägre dödlighet hos äldre män som följts under 15 år.
-
Mycket ljus under dagen motverkar skärmljusets påverkan på nattsömnen
10 augusti 2016
Användandet av elektroniska apparater som skickar ut blått ljus (exempelvis smartphones och läsplattor) under kvällstid har i tidigare forskning visat sig vara associerat med sömnproblem. Resultaten från en ny studie från Uppsala universitet tyder på att exponering för ljus under dagen kan motverka de negativa effekter som kan uppkomma som en konsekvens av elektronisk ljusexponering under kvällstid.
-
Förenklad metod att utveckla läkemedel med Upsalite
09 augusti 2016
Forskare har för första gången avslöjat nanostrukturen hos den mesoporösa magnesiumkarbonaten Upsalite® och kontrollerat porstorleken utan organiska molekyler som mallar eller svällningsmedel. Genom att styra porstrukturen hos materialet kan den amorfa fasen hos svårlösliga läkemedelssubstanser stabiliseras och hastigheten för läkemedelstillförseln kan skräddarsys.
-
Läkarutbildningen lanserar app i undervisningen
08 augusti 2016
QuizMed, ett app-baserat frågesportspel liknande Quizkampen, kommer att bli ett nytt, men frivilligt, inslag i läkarutbildningen vid Uppsala universitet. Tanken är att stimulera inlärning av den stora mängd faktakunskaper som en läkare behöver ha med sig ut i yrket.
-
Celldelning snabbare än DNA-kopiering
25 juli 2016
Bakterieceller som växer snabbt hinner inte kopiera hela sitt DNA innan det är dags att dela sig på nytt. Det betyder att det kan pågå flera kopieringsprocesser samtidigt i en cell. Forskare vid Uppsala universitet har klarlagt hur cellerna koordinerar cellstorlek och delningstid för att bibehålla exakt en kopia av genomet per cell. Studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften Cell.
-
Ny svamp hittad i lav
21 juli 2016
Forskare har hittat ännu en svampkomponent i lavar. Hittills har man trott att en lav består av en svamp och alger som lever i symbios, men nu kan en grupp forskare från Uppsala universitet tillsammans med forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och universitet i Österrike och USA visa att det finns ännu en integrerad svampkomponent. Resultaten publiceras i tidskriften Science i nästa vecka.
-
Strålning + narkos kan störa hjärnans utveckling
21 juli 2016
När små barn strålbehandlas och undersöks med datortomografi, så kallad CT-scanning, och samtidigt får narkosmedlet ketamin, kan de få problem med minnet och med inlärningen senare i livet. Det visar en ny studie i en avhandling från Uppsala universitet.
-
Förstår sång vid 9 dagars ålder
14 juli 2016
Redan när halsbandsflugsnappare är nio dagar gamla känner de igen sin egen arts sång. Det visar en ny studie från Uppsala universitet, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Biology Letters.
-
Genombrott för stamcellsproduktion i större skala
13 juli 2016
En ny odlingsmetod kan göra det lättare att få fram stora mängder stamceller. Stamceller används, bland annat, för att utveckla nya läkemedel, och för att bättre förstå och behandla sjukdomar. En ny metod för att lättare odla dessa celler har tagits fram av forskare vid Uppsala universitet och presenteras idag i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
-
Antidepressiva läkemedel förstärker effekten av kognitiv beteendeterapi för social fobi
30 juni 2016
Social fobi behandlas bäst med en kombination av antidepressiv medicin och kognitiv beteendeterapi. Det visar en ny studie från Uppsala universitet, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Psychiatry.
-
Årets Hjärnäpple till Maria Strømme
28 juni 2016
Hjärnäpplet, Uppsala universitets pris för framgångsrik kunskapsöverföring, tilldelas i år Maria Strømme, professor i nanoteknologi. Hon får det för sitt breda engagemang i att nyttiggöra och kommunicera forskning. Beslutet om priset har fattats av rektor.
-
Fröstadiet avgörande för växters klimatanpassning
27 juni 2016
Genetiska skillnader som kommer till uttryck under fröstadiet avgör hur bra växter klarar sig i olika klimat. I en ny studie har mer än 180 000 frön från italienska och svenska plantor och korsningar dem emellan planterats i både Italien och i Sverige. När forskarna jämförde etableringsframgång, visade det sig att i Italien grodde de italienska fröna bäst, och i Sverige de svenska fröna.
-
Effektivare medicinering mot multiresistent TBC + HIV
23 juni 2016
Nu ska patienter som har både HIV och multiresistent TBC kunna få bättre avvägd medicinering. På det sättet hoppas man kunna förkorta behandlingstiden för multiresistent TBC och minska de många biverkningar som finns med dagens behandling, som tappad hörsel och illamående. Det kan förhoppningsvis också bidra till att minskad utveckling av antibiotikaresistens. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.
-
Satsning på forskning inom socialt arbete
21 juni 2016
En allt äldre befolkning, ökad invandring och ökande behov inom barn- och familjeområdet, för alla dessa samhällsutmaningar behövs socionomer. Uppsala universitet gör därför en satsning på forskningen inom socialt arbete med sikte på att stärka socionomutbildningen.
-
Uppsala universitet med i gotländsk jobbsatsning
20 juni 2016
Fyra områden pekas ut som intressanta för att skapa tillväxt och fler jobb på Gotland i en utredning som idag överlämnades till näringsminister Mikael Damberg. Uppsala universitet blir en aktiv part i den utvecklingen via Campus Gotland
-
Bilar och språk ger ny självbild
20 juni 2016
Bilmekaniker eller auto mechanic? Studenter på gymnasieskolans fordonsprogram har fått en ändrad självbild under de senaste tio åren. Det beror delvis på att undervisningen till allt större del är på engelska. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Ny materialkombination kan ge snabbare datorer och smartphones
17 juni 2016
Forskare vid Uppsala universitet har upptäckt en ny materialkombination som banar väg för snabbare och effektivare lagring i elektroniska enheter, såsom datorer och smarta telefoner. Det forskarna upptäckt är att den så kallade magnetiska dämpningen kan bli försvinnande liten, vilket eliminerar energiförluster i dynamiken hos magnetiska material.
-
Föräldrapengen skyddar inte deltidskvinnor
17 juni 2016
Ensamstående mödrar löper stor risk att falla in i fattigdom under föräldraledigheten om de inte jobbar heltid innan sin föräldraledighet. Gifta mödrar som står utanför arbetsmarknaden eller som jobbar deltid innan de går på föräldraledighet, löper stor risk att vara finansiellt beroende av sina män under föräldraledigheten. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.
-
Syre hittad på rekordavstånd i rymden
16 juni 2016
Med hjälp av jätteteleskopet Alma i Chile har astronomer i Japan, Storbritannien, Sverige och Tyskland hittat syre längre bort i rymden än någonsin tidigare. I en artikel i tidskriften Science rapporterar forskarna om upptäckten av en emissionslinje från joniserat syre i en extremt avlägsen galax. Fyndet öppnar för nya metoder för att studera galaxer i universums barndom och ger även en viktig pusselbit till den gåtfulla epok i universums hist...
-
Uppsala universitet satsar på attraktionskraft och kvalitet
16 juni 2016
En satsning på ett nytt gästprofessorsprogram och utvärdering av både forskning och utbildning för att ge underlag till fortsatt kvalitetsutveckling. Det är exempel på vad som planeras vid Uppsala universitet för 2017.
-
Synsinnet började utvecklas för 500 miljoner år sedan
15 juni 2016
Synsinnets evolution har i stor utsträckning skett tack vare extra gener som uppstod i samband med ryggradsdjurens uppkomst för 500 miljoner år sedan. Resultaten belyser hur ryggradsdjuren kan reagera snabbt på ljus under olika ljusförhållanden. Det visar en ny studie av en forskargrupp vid Uppsala universitet och SciLifeLab som publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMC Evolutionary Biology.
-
Ingen ökning av antalet döda i organiserat våld under 2015
14 juni 2016
De senaste årens trend med ett ökat antal döda i organiserat våld är bruten. Detta visar nya data från fredsforskare vid Uppsala Conflict Data Program (UCDP), Uppsala universitet. Däremot fortsätter antalet väpnade konflikter där staten är inblandad att öka, från 41 aktiva konflikter 2014 till hela 50 under 2015.
-
Ny upptäckt gör det lättare att studera immunsystemet
14 juni 2016
I studiet av hur immunförsvaret fungerar är möss viktiga som modell. Forskare från Uppsala universitet har nu upptäckt att möss, precis som människor, har så kallade marginalzons B-celler i sina lymfknutor. Denna kunskap gör det enklare och mer relevant att studera mänskliga immunsjukdomar och vissa cancersjukdomar i musmodeller.
-
Första Baltic Earth-konferensen 13-17 juni
10 juni 2016
Den första internationella konferensen med fokus på jordsystemet i Östersjöregionen anordnas nästa vecka i Litauen. Uppsala universitet är en av medarrangörerna.
-
Energifyllda dagar lockar högstadietjejer
10 juni 2016
Under den första sommarlovsveckan, 13 - 15 juni, är det åter dags för 22 högstadietjejer att inta Ångströmlaboratoriet under Energidagarna.
-
Språket i partiledardebatter gynnar rasismen
10 juni 2016
Språket i partiledardebatter i Sverige upprätthåller rasistiska strukturer. Även de partiledare som förespråkar öppenhet och antirasism väljer värderande ord som fortsätter att dela upp världen i ett ”vi” och ”dom” och som gynnar rasismen i samhället. Det framkommer i en ny avhandling från Uppsala universitet, där bland annat språket i partiledardebatter har studerats.
-
Nyupptäckt gen kan förklara samband mellan fetma och bipolärt beteende
10 juni 2016
En ny studie av forskare vid Uppsala universitet beskriver upptäckten av en ny gen som kan förklara hur fetma och bipolärt beteende kan ha en gemensam molekylär och genetisk förklaring. Studien publiceras i tidskriften PLOS Genetics.
-
Så klarar sig honungsbin utan hanar
09 juni 2016
Hos en isolerad population bin i södra Afrika förökar sig honorna utan att några hannar är inblandade. En forskargrupp vid Uppsala universitet och i Sydafrika har sekvenserat binas genom och sett hur dessa bin skiljer sig från andra honungsbin som förökar sig sexuellt. Studien publiceras i PLOS Genetics.
-
Fyra unga elitidrottare får stipendium
09 juni 2016
Vid Uppsala universitet finns många studenter som parallellt med sina studier idrottar på elitnivå. Fyra av dem har utsetts till de första mottagarna av ett alldeles nyinrättat stipendium som vänder sig till denna grupp.
-
Mikroplastpartiklar utgör ett hot mot fisklarver
02 juni 2016
Obs! Den vetenskapliga artikeln som pressmeddelandet refererar till har dragits tillbaka från tidskriften Science.
-
Pressinbjudan: Konferens om den ömtåliga freden i Östasien
01 juni 2016
Östasien stod för 80 procent av världens krigsoffer under kalla kriget fram till 1979. Sedan dess har regionen präglats av fred och utveckling, men är freden stabil? Den 15-16 juni samlas fredsforskare för att diskutera den senaste forskningen kring den frågan.
-
Social position spelar roll för hur samhället hanterar mäns våld mot kvinnor och barn
31 maj 2016
I en ny avhandling från Uppsala universitet har Linnéa Bruno undersökt statens hantering av fäders våld mot barn och mödrar - när, hur och för vem våld representeras som problem. I sitt material har hon bland annat sett att problemet främst ses som en konflikt mellan vuxna och att förövare med icke-nordiskt namn oftare bedömdes som farligare eller oviktigare för sina barn.
-
Stjärnskottet Ellen Nisbeth åter i Kungliga Akademiska kapellet
30 maj 2016
Den unga och prisbelönte violasten Ellen Nisbeth framför Waltons Violakonsert tillsammans med Kungliga Akademiska kapellet, den 4-5 juni 2016.
-
2016 års pedagogiska pristagare utsedda
25 maj 2016
Årets pedagogiska pristagare vid Uppsala universitet undervisar i ämnen kopplade till lingvistik, nationalekonomi, medicinsk cellbiologi och fysik och astronomi. Det fria pedagogiska priset tillfaller David Black-Schaffer, universitetslektor vid institutionen för informationsteknologi för sitt arbete med integration av digitala resurser i undervisningen.
-
Så påverkar miljöförändringar nedbrytningen av organiskt material
24 maj 2016
På väg mot haven bryts en del av det organiska material som transporterats från landekosystemen ner av mikroorganismer. Att veta vad som styr hur fort denna nedbrytning sker är avgörande för vår möjlighet att förstå hur omsättningen av organiskt material påverkas av förändringar i miljön. I en ny studie visar forskare från Uppsala universitet och SLU hur nedbrytningen styrs storskaligt av klimatet, särskilt vattenbalansen.
-
Nytt samband upptäckt mellan förlust av Y-kromosomen i blodceller och Alzheimers sjukdom
24 maj 2016
Män som förlorat Y-kromosomen i en andel av sina blodceller löper större risk att drabbas av Alzheimers sjukdom, förutom att de också har större risk att dö av andra orsaker, inklusive flera former av cancer. Det visar forskare vid Uppsala universitet i en ny studie, vars resultat kan leda till utvecklingen av ett enkelt test för att identifiera dem som riskerar att få Alzheimers sjukdom.
-
Materialvetenskapen ett strå vassare med ny metod
23 maj 2016
Uppsalafysiker har i ett internationellt samarbete tagit fram en ny metod för att skapa laserpulser som är kortare, har mycket högre intensitet och täcker THz-frekvensområdet bättre än nuvarande källor. Studien publiceras idag i den välrenommerade tidskriften Nature Photonics och är av stor betydelse för materialforskningen.
-
Boksläpp: Fotbollens matematik i ny bok
20 maj 2016
Fotboll och matematik, vad har de gemensamt? En hel del, visar det sig. I en ny bok, Mer än en sport, förenar matematikprofessorn David Sumpter de två till ytan olika konsterna på ett häpnadsväckande sätt. Den 26 maj berättar han för intresserade om sin bok.
-
Tusenbladsfilter kan rena vatten från virus
18 maj 2016
Ett nytt pappersfilter kan rena vatten från virus, även de svåraste och mest smittsamma. Därmed blir det lättare att minska smittspridningen och få tillgång till rent dricksvatten över hela världen. Det så kallade tusenbladsfiltret är framställt av forskare inom nanoteknologi vid Uppsala universitet. Det består av cellulosa-nanofibrer och har en unik skiktad inre struktur som liknar det franska smördegsbakelsen mille-feuille (sv. tusen blad). ...
-
Är ”miss” samma som fröken eller mamsell?
18 maj 2016
Mademoiselle, Wapping, miles och euro. Kulturspecifika ord som persontitlar, namn, måttenheter och valutor är klassiska översättningsproblem som varje översättare måste lösa. I en ny avhandling från Uppsala universitet undersöks hur franska och engelska persontitlar och andra kulturella ord, har översatts i skandinavisk litteratur. Ibland kan ”miss” bli ”herrskapstant”.
-
Ny studie om skiftarbetes påverkan på kognitiv förmåga
17 maj 2016
En ny studie från Uppsala universitet visar att skiftarbetare behövde mer tid på sig än andra för att slutföra ett test som ofta används av läkare för att screena för kognitiv försämring. De individer som slutat med skiftarbete för mer än fem år sedan var dock lika snabba som gruppen som inte arbetade skift. Resultaten publiceras i tidskriften Neurobiology of Aging.
-
Ytterligare gen upptäckt som påverkar risk för ALS-liknande sjukdom hos hundar
16 maj 2016
Degenerativ myelopati är en neurodegenerativ sjukdom hos hundar som liknar ALS hos människa. Forskare vid Uppsala universitet , SciLifeLab och Broad Institute of MIT and Harvard har i samarbete med forskare vid University of Missouri identifierat en gen som påverkar risken att utveckla sjukdomen för rasen Pembroke Welsh Corgi. Studien publiceras i PNAS denna vecka.
-
Barnfetma i fokus på toppmötet Uppsala Health Summit
16 maj 2016
Antalet överviktiga och feta vuxna och barn i världen har på några få decennier nått alarmerande nivåer, inte minst i låginkomstländer. Under toppmötet Uppsala Health Summit, som i år äger rum i samband med World Obesity Day 11-12 oktober, samlas internationell expertis på barnfetma för att tillsammans med näringsliv, beslutsfattare och civilsamhälle diskutera motåtgärder.
-
Brasilienresa ska stimulera internationella samarbeten inom forskning och innovation
16 maj 2016
Denna vecka befinner sig en forskardelegation från svenska universitet i Brasilien för att tillsammans med lokala universitet, myndigheter och andra intressenter delta i seminarier under olika teman. Uppsala universitet passar dessutom på att introducera sitt framgångsrika möteskoncept för samverkan, genom att arrangera en AIMday under temat Smart Industries.
-
Teknikstjärnor intar Uppsala slott
16 maj 2016
Torsdagen den 19 maj gör 12 lag från Sverige och Finland upp om segern i Teknikåttans riksfinal i Uppsala. Finalen hålls på Uppsala slott med frågeledare från SVT:s tävling Genikampen.
-
Parningsbeteenden mellan individer av samma kön kan leda till genetiska fördelar
13 maj 2016
Hos många djur är parningsbeteenden mellan individer av samma kön vanligt förekommande. Dessa företeelser utgör en gåta för evolutionsbiologer eftersom de inte för med sig samma uppenbara fördelar som parningsbeteenden mellan honor och hanar. En färsk studie från forskare vid Uppsala universitet kan ge en del av svaret på frågan om varför ”samkönade” parningsbeteenden är så vanliga i djurriket.
-
Hundar bidrar med information om utveckling av hjärntumörer hos människa
12 maj 2016
Hjärntumörer hos hundar är slående lika de som uppkommer hos människa. I en studie som publiceras i tidskriften PLOS Genetics har forskare vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet använt genetiska undersökningar av olika hundraser för att identifiera gener som kan ha betydelse för uppkomsten av hjärntumörer hos både hund och människa.
Prenumerera
Vill du prenumerera på våra pressmeddelanden? Kontakta oss via e-post, prenumerera via RSS, eller följ oss på Mynewsdesk.