Utvinning av släke på Gotland

Blått Centrum Gotland har fått stöd inom Leader för att undersöka om släke på Gotland kan skördas på ett hållbart sätt och användas för kommersiellt bruk. Projektet sker i samverkan med aktörer på Gotland och Estland.
Den gotländska släken är en viktig resurs som till viss del nyttjas för att utvinna energi (biogas), gödsel och som bas för materialutveckling. Användningen har en positiv effekt för Östersjöns miljötillstånd eftersom övergödande mineraler som kväve och fosfor tas upp ur havet. Insatserna kan också ge positiva effekter för den biologiska mångfalden samt minska utsläppen av metangas.
Men flera av dagens användningsområden för släken kräver stöd för att vara lönsamma. Behov finns därför av att utveckla innovativa idéer som har ett större ekonomiskt värde. Det här projektet är ett svar på denna utmaning.
De alger som spolas upp på de gotländska stränderna består i stor utsträckning av kräkel (Furcellaria lumbricalis), på grund av sitt utseende även kallad gaffeltång. Ur kräkel kan ämnet furcellaran utvinnas för användning som exempelvis konsistensgivare inom livsmedelsindustrin eller för andra tillämpningar inom läkemedelsindustrin. Ämnet har många likheter med agar och karragenan som utvinns från andra arter av rödalger.
På den estländska ön Ösel har företaget ESTAGAR en lång tradition av att utvinna furcellaran ur kräkel. Men tillgången på råvara är begränsad.
Det här projektet syftar till att:
- undersöka möjligheterna att på ett hållbart sätt skörda kräkel från gotländska stränder och utröna om biomassan uppfyller kvalitetskraven
- uppskatta mängden kräkel som kan skördas på Gotland
- genomföra en ekonomisk kostnads-nyttoanalys som kan hjälpa en framtida näringsidkare att utveckla en lönsam verksamhet
- utvärdera de miljömässiga effekterna av kräkelskörd på Gotland
Projekttitel: Utvinning av släke på Gotland
Period: 2025-2026
Projektansvarig: Gunilla Rosenqvist, Blått Centrum Gotland
Samarbetspartners: KTH, Stora Karlsörestaurangen, lantbrukare Terje Larsson
Finansiär: Leader 2023-2027