Sommarens Mötesplats togs sig mellan linjerna

Under vinjetten insatser för att initiera samverkans- och innovationsprojekt arrangerar Uppsala Co-creation Community for Culture and Creativity för andra året Mötesplats för gränsöverskridande samtal om kultur, kreativitet och forskningssamverkan. Nu senast med fokus på Uppsala kommuns ansökan för att bli europisk kulturhuvudstad 2029. Träffen genomfördes tillsammans med Kulturförvaltningen vid Uppsala kommun.


”Estetiska, sociala och kulturella värden får mer sällan än de borde stå i fokus när det talas om hur forskningssamverkan kan bidra till ett hållbart samhälle. Vi är övertygade om att humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning är avgörande för utvecklingen av ett hållbart samhälle. Men människor i och utanför akademin behöver mötas för att samtalen ska ta fart och leda till förändring. Därför har Uppsala universitet tagit initiativ till Uppsala Co-creation Community for Culture and Creativity”, säger Anna Wallsten, samverkansledare på Uppsala universitet Samverkan.

Ett fyrtiotal forskare och representanter från privat, offentlig och civil sektor deltog i halvdagevenemanget.

Patric Kiraly, huvudprojektledare för Uppsala europeisk kulturhuvudstad, berättade om tankarna bakom ”Between the Lines” Uppsalas ansökan till kulturhuvudstadsåret 2029.

Katti Hoflin, kulturchef på Västra Götalandsregionen, delade under rubriken ”Then what are we fighting for? Kulturen i tider av polykris” sina erfarenheter av hur viktigt det fria kulturutövandet är i våra samhällen.

Sepideh Razavi, Uppsala universitet Samverkan, talade om det europeiska universitetssamarbetet ENLIGHT European University och Mathias Blob, Uppsala universitet Innovation, berättade om EIT Culture & Creativity. ENLIGHT och EIT Culture & Creativity är två europeiska initiativ som Uppsala universitet är en del av.

Efter de inledande presentationerna genomfördes en workshop, som utgick ifrån centrala teman i Uppsala kommuns ansökan, om lärandemiljöer för en grön och socialt hållbar utveckling.

”Jag kände att många av deltagarna uttryckte ett uppdämt behov av att tala om hur kulturutövare och akademi kan arbeta tillsammans, men att man saknat platser för det. Alla som var med hade idéer och frågor de ville tala om med personer från kontexter utanför den egna. För mig var det en påminnelse om vilken kraft det finns i mötet mellan människor och hur viktigt det stöd som exempelvis Uppsala Co-creation Community for Culture and Creativity kan ge är för de processer som inleds på möten som det här, säger Sepideh Razavi, samverkansledare ENLIGHT, Uppsala universitet.

ENLIGHT är ett samarbete mellan tio europeiska universitet, bland andra Uppsala universitet, och arbetar med liknande frågor som Uppsala Co-creation Community for Culture and Creativity.

Bild från föreläsningarna.

Ett fyrtiotal forskare och representanter från privat, offentlig och civil sektor deltog i halvdagevenemanget.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin