
Sök i vårt utbud för skolan!
Här hittar du aktiviteter för elever och förskolebarn, fortbildning för lärare och ingångar till spännande skolforskning. Du kan också välja att bli uppdaterad via mail när vi har en ny aktivitet eller resurs som intresserar dig. Gör bara din sökning och välj sedan att prenumerera.
Du har valt:
Ditt val gav 26 träffar
-
4 mars 2021 – 10 mars 2021, kl 10.00 – 16.00
SciFest
SciFest är en årlig vetenskapsfestival som arrangeras av Uppsala universitet och SLU.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet
-
Bettys hage - en pod om skola och vetenskap. Avsnitt 1: Särskilt begåvade elever
Bettys hage är Forum för samverkans podcast om skola och vetenskap. Här undersöker vi skolans och förskolans frågor, fenomen och dilemman ur såväl forskarens som lärarens perspektiv. Premiäravsnittet handlar om särskilt begåvade elever.
Arrangör: Forum för samverkan
-
Bettys hage - en podd om skola och vetenskap. Avsnitt 2: Skolan och de nyanlända
Bettys hage är Forum för samverkans podcast om skola och vetenskap. Här undersöker vi skolans och förskolans frågor, fenomen och dilemman ur såväl forskarens som lärarens perspektiv.
Arrangör: Forum för samverkan
-
Bettys hage - en podd om skola och vetenskap. Avsnitt 5: Lärarens persona
Bettys hage är Forum för samverkans podcast om skola och vetenskap. Här undersöker vi skolans och förskolans frågor, fenomen och dilemman ur såväl forskarens som lärarens perspektiv. I avsnitt 5 hör vi ett panelsamtal om lärarens persona.
Arrangör: Forum för samverkan
-
Bettys hage - en podd om skola och vetenskap: Den forskningslitterate läraren
Bettys hage är Forum för samverkans podcast om skola och vetenskap. Här undersöker vi skolans och förskolans frågor, fenomen och dilemman ur såväl forskarens som lärarens perspektiv. Avsnitt 3 handlar om forskningslitteracitet - förmågan att förstå, använda och värdera forskning.
Arrangör: Forum för samverkan
-
Bettys hage avsnitt 4: Det pedagogiska ledarskapet under lupp
Bettys hage är Forum för samverkans podcast om skola och vetenskap. Här undersöker vi skolans och förskolans frågor, fenomen och dilemman ur såväl forskarens som lärarens perspektiv.
Arrangör: Forum för samverkan
-
Digital visning
Vi erbjuder digitala visningar av våra utställningar via Skype eller Zoom för skolgrupper. Ni kan välja mellan visningarna som finns listade här på sidan.
Arrangör: Evolutionsmuseet
-
Fler vägar till läraryrket – pilotprojekt Lärarpar
Vi står inför en omfattande lärarbrist som kräver innovativa lösningar. Uppsala universitet har genom pilotprojektet Lärarpar provat att ta in ämnesexperter i klassrummen, personer som kanske saknar pedagogisk utbildning men har djup kunskap i bristämnen som teknik. Läs de två rapporterna.
Arrangör: Forum för samverkan
-
Forskarpodden - om barns och ungas hälsa
Nu startar en ny säsong av Forskarpodden, med ett avsnitt om barns och ungas psykiska hälsa. Det handlar om Anna Sarkadis forskning om hur man kan förbättra samhällets stöd till barn som mår dåligt.
Arrangör: Uppsala universitet
-
Forskning om skolan
Du som är intresserad av forskning om och för skolan kan få vägledning på bland annat Skolverkets, Skolportens och Skolforskningsinstitutets webbplatser, där man har samlat länkar till olika söktjänster för forskning, vetenskapliga tidskrifter och andra aktörer inom skolforskningsområdet.
Arrangör: Forum för samverkan, Uppsala universitet
-
Forskningscirklar - skola och lärosäte i nära samverkan
Forskningscirkeln är en form för lärande på en praktiknära nivå där en grupp deltagare, t.ex. lärare eller skolledare, själva formulerar ett problem utifrån utmaningar som de möter i sin vardag. Detta beforskas sedan med hjälp av en forskare från universitetet.
Arrangör: Forum för samverkan
-
Fortbildningsmaterial om nyanländas lärande och språkutvecklande arbetssätt
Vilka strategier i undervisningen av nyanlända elever fungerar i praktiken? Hur upplever eleverna själva sitt lärande i en för dem ny, svensk skolvärld? Det är några av frågeställningarna som genomlysts i forskningscirkeln Nyanländas lärande och språkutvecklande arbetssätt.
Arrangör: Forum för samverkan
-
God inkluderande lärmiljö - rapport från en forskningscirkel
Sigtuna kommun vände sig till Forum för samverkan för att få ett vetenskapligt perspektiv på frågan om vad en inkluderande lärmiljö egentligen är. Så inleddes forskningscirkeln God, inkluderande lärmiljö.
Arrangör: Forum för samverkan
-
Implementering av lärande för hållbar utveckling i gymnasiet
Alla gymnasieskolor i Uppsala kommun har deltagit i denna forskningscirkel, som resulterat i en mer medveten undervisning i hållbar utveckling på de medverkande skolorna. Några har genomfört så kallade change projects – projekt med syfte att utveckla specifika hållbarhetskompetenser hos eleverna.
Arrangör: Forum för samverkan
-
Rapport från forskningscirkeln "Det pedagogiska ledarskapets praktiker"
I denna forskningscirkel har Håbo kommuns skolledare utforskat sitt eget pedagogiska ledarskap. Sitt görande och sägande på jobbet, sina professionella relationer, och alla de små och stora omständigheter som definierar vad det är att leda skolverksamhet.
Arrangör: Forum för samverkan
-
Rapport från forskningscirkeln "Undervisning utifrån särskild begåvning"
Nu märks en växande medvetenhet kring särskilt begåvade elever och konsekvenserna av att förbise deras behov. Man vet av erfarenhet att de riskerar att fara illa om de inte bemöts på ett adekvat sätt i skolan. Det är bakgrunden till forskningscirkeln "Undervisning utifrån särskild begåvning".
Arrangör: Forum för samverkan, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier
-
Uppsala universitet i film om oro inför högskolestudierna
Daniels dröm är att bli auktoriserad revisor, men han vill inte lämna tryggheten och vännerna där hemma. Men efter ett mejl till Uppsala universitet får han kontakt med femte-terminaren Adam som tar emot honom och visar honom runt på området.
Arrangör: Uppsala universitet
-
Visning - Biosfären
Vi pratar om interaktioner mellan växt- och djurliv samtidigt som vi diskuterar hur jorden fungerar. Kan man se på ett djur om det är anpassad till värme, kyla eller uttorkning? Och vad skiljer en öken från en skog?
Arrangör: Evolutionsmuseet
-
Visning - Det här är dinosaurier
Evolutionsmuseet har Nordens största samling av dinosauriefossil. Vilka var dinosaurierna? Hur och när levde de? Varför dog de ut? Vad kan man lära sig av ett fossil?
Arrangör: Evolutionsmuseet
-
Visning - Djur i Sverige
Kom och se vilka djur som finns i Sverige! Vi tittar på sjöstjärnor, älgar och fåglar och pratar om hur de lever och varför de lever just här.
Arrangör: Evolutionsmuseet
-
Visning - Däggdjurens tidsålder
Vi vandrar i våra paleontologiska utställningar och berättar om hur länge däggdjur funnits, hur de såg ut för länge sedan och hur deras utveckling sett ut. Vi svarar på frågor som: Vad är ett däggdjur? Och är du ett däggdjur?
Arrangör: Evolutionsmuseet
-
Visning - Evolution
Vad är gener, variation och naturligt urval? Och hur går artbildning egentligen till? Besök våra zoologisk utställningar och lär er om evolutionära mekanismer med exempel från naturen.
Arrangör: Evolutionsmuseet
-
Visning - Förstenade djur berättar
Vad är fossil? Hur bildas de och vad kan de berätta för oss? Vi rullar ut tidsbandet och berättar om jordens och livets historia genom olika tidsåldrar. Vi tittar på ryggradslösa djur, dinosaurier och havsreptiler och lär oss om hur de har formats genom evolutionen.
Arrangör: Evolutionsmuseet
-
Visning - Ryggradsdjurens evolution
Vad är ryggradsdjur, och hur skiljer de sig från ryggradslösa djur? Vi följer ryggradsdjurens utveckling från kambrium till nutid och går igenom grupper så som manteldjur, däggdjur, reptiler och fåglar.
Arrangör: Evolutionsmuseet
-
Visning - Sexuell mångfald i naturen
Vad är skillnaden mellan asexuell- och sexuell förökning? Och har djur verkligen sex bara för att få ungar? Vi vandrar genom utställningarna och samtalar om normer, sexuella strategier och hur man tolkar vetenskapliga observationer.
Arrangör: Evolutionsmuseet
-
Visning - Ursprung
Vi tittar på utställningen om människans ursprung och lär oss om vårt släktträd och om anatomiska skillnader mellan olika människoarter. Vad är egentligen en människa?
Arrangör: Evolutionsmuseet
Digitalt öppet hus

Lärarcafé för förskolan

SCIFEST

4-10 mars är det åter dags för Vetenskapsfestivalen Scifest. Välkommen elever och lärare!
För frågor om sökverktyget, kontakta Andrea Dahlkild, Forum för samverkan