
Sök i vårt utbud för skolan!
Här hittar du aktiviteter för elever och förskolebarn, fortbildning för lärare och ingångar till spännande skolforskning. Du kan också välja att bli uppdaterad via mail när vi har en ny aktivitet eller resurs som intresserar dig. Gör bara din sökning och välj sedan att prenumerera.
Du har valt:
Ditt val gav 22 träffar
-
4 mars 2021 – 10 mars 2021, kl 10.00 – 16.00
SciFest
SciFest är en årlig vetenskapsfestival som arrangeras av Uppsala universitet och SLU. Nu kan du ta del av utbudet för digitala SciFest 2021! Bokningssidorna är öppna!
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet
-
25 maj 2021 – 1 juni 2021, kl 09.15 – 13.45
Fyll barockträdgården med blomsterprakt
På sensomrarna blommar de växter som Uppsalas förskolebarn har planterat – lejongap, tagetes och salvia. Det sprakar i orange, gult och vitt till glädje för trädgårdens alla besökare. Hjälp oss att göra barockträdgården till en magnet både för människor och pollinerande insekter!
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
1 juni 2021, kl 09.15 – 13.45
Skapa en surrande trädgård
Hjälp oss att göra barockträdgården till ett blomsterparadis! Under 1,5 timme får era elever ägna sig åt plantering och dans tillsammans med pedagoger från Botaniska trädgården och på egen hand. Passen startar kl. 9.15 och kl. 12.15. Obligatorisk föranmälan.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
14 juni 2021 – 24 juni 2021, kl 09.00 – 16.00
Sommarkurs för gymnasielärare i naturvetenskap
Naturvetenskapens världsbild (5 hp) är en fortbildningskurs som berör ämnesområden från Naturvetenskap 2 och ger gymnasielärare en möjlighet att använda sina kunskaper för att se vetenskap ur ett helhetsperspektiv.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
18 oktober 2021 – 22 oktober 2021, kl 09.15 – 13.00
Plantera tulpanlök i barockträdgården
Vi planterar tulpanlök för en vacker vår i Barockträdgården, 18–22 oktober. Ta med era barn och hjälp till! Sista anmälan fredag 12 oktober.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Bioresurs - Stipendier och tävlingar i biologi
Stipendier och tävlingar i biologi för både lärare och elever.
Arrangör: Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik
-
Blockprogrammering (åk 3-9)
Genom blockprogrammering kan elever programmera alltifrån robotar till spel och berättelser och svårighetsnivån är väldigt flexibel. Den gemensamma nämnaren är att programmeringen sker med hjälp av kod-block som kopplas samman, där blocken visar det kommando som ges, men döljer den faktiska koden.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
Frukter och frön / Finn fem frön
Vad är skillnaden mellan frukt och frö? Vad är en kärna? Är bananen ett bär? Hur gör jordnöten? Vem äter egentligen kastanjer? Vi tittar på exempel och reder ut begreppen. Kan växter flytta sig? Vi letar frön och klurar på hur de blir till nya växter.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Implementering av lärande för hållbar utveckling i gymnasiet
Alla gymnasieskolor i Uppsala kommun har deltagit i denna forskningscirkel, som resulterat i en mer medveten undervisning i hållbar utveckling på de medverkande skolorna. Några har genomfört så kallade change projects – projekt med syfte att utveckla specifika hållbarhetskompetenser hos eleverna.
Arrangör: Forum för samverkan
-
LEGO-programmering
Under ett pass i LEGO-programmering bygger eleverna LEGO-robotar och programmerar sedan dessa till att utföra uppgifter och lösa problem. Programmeringen består av block som placeras och länkas samman.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
Linné som vetenskapsman
Linné studerade naturen. Han iakttog förändringar, namngav och sorterade naturen. Prova på att systematisera! Sortera växter efter eget tycke och smak. Sedan pratar vi om hur grupperna ser ut och vad som kan vara bra/dåligt med indelningen och de kännetecken den bygger på.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Lärarfortbildning för skolans internationalisering
Fortbildningsavdelningen för skolans internationalisering är ett kunskaps- och resurscentrum för skolan, främst med inriktning mot internationalisering, kultur och språkdidaktik. Vår största målgrupp är språklärare – engelska, franska, spanska, tyska, kinesiska och modersmål.
Arrangör: Fortbildningsavdelningen för skolans internationalisering, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier
-
Matematisk klubb för gymnasieelever
Uppsalas matematiska cirkel, en klubb för gymnasieelever intresserade av matematik. Varje termin väljer vi ett ämne vi tycker är intressant och erbjuder en specialkurs om detta där vi blandar teoretiska föreläsningar med problemlösningspass.
Arrangör: Matematiska institutionen
-
Studiebesök på Ångströmlaboratoriet
Kom och låt dina elever uppleva forskning och utbildning vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten! Med aktuella och relevanta exempel får de ta del av hur forskare undersöker livets villkor, fysikaliska fenomen och kemiska processer.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
Teknikåttan 2020
Teknikåttan är en tävling i teknik och naturvetenskap för alla åttondeklassare i Sverige och syftar till att stimulera elevernas fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga. Tävlingen äger rum under vårterminen med kvalificeringstävling, regionstävling och slutligen en riksfinal.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
Textbaserad programmering (åk 7-9 + gymnasiet)
Under dessa workshops handlar det om programmering genom att skriva kod. Textprogrammering är den typ av programmering som tydligast visar hur avancerad programmering går till, men svårighetsnivån är anpassningsbar.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
Textbaserad programmering i Phyton
Programmeringsspråket Python är ett open-source-språk som kan användas för att programmera i stort sett vad som helst. I denna workshop för lärare går vi in i programmeringens oftast dolda värld och lär oss att skriva och förstå kodningen bakom programmeringen.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
Tidig programmering (Förskola till åk 3)
Denna programmering genomförs analogt eller digitalt och kräver inte läskunnighet hos eleverna som utför den! Exempel på miljöer som används här är Blue-bots, Lightbot och analog programmering med musik som verktyg. Dessa workshops ges som engångstillfällen om ca 2 timmar.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
UppTalk Weekly
UppTalk Weekly är en populärvetenskaplig seminarieserie via Zoom där ni varje tisdag med start klockan 12.00 får ta del av intressanta forskningspresentationer och samtal kring samhällsrelevanta ämnen och själva också kunna ställa frågor.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
Upptown Tech - en inspirationshelg för gymnasietjejer
En helg full med inspiration, nöje och aktiviteter för dig som är tjej och läser sista året på ett naturvetenskapligt eller tekniskt gymnasieprogram. Eventet hölls för första gången i november 2019 och planeras ges igen hösten 2020. Mer information kommer när planeringen kommit igång.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
Vattendagar
En vattendag vid Erkenlaboratoriet är ett läromedel som täcker in mycket inom det naturvetenskapliga ämnesområdet.
Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
-
Växtdetektiv / Blomsignalement
Med hjälp av papper och penna får barnen titta på växter och beskriva dem för kompisarna. Hur ser en blomma ut och hur känner man igen olika växter? Vilka signalement är bra eller dåliga för att beskriva växter?
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
LÄRARCAFÉ 4 mars

Trädens födelsedag

SCIFEST

4-10 mars är det åter dags för Vetenskapsfestivalen Scifest. Välkommen elever och lärare!
För frågor om sökverktyget, kontakta Andrea Dahlkild, Forum för samverkan