Bioresurs - Kropp och hälsa

Målgrupp: Lågstadiet, Mellanstadiet, Högstadiet, Gymnasiet

Ämneskategori: Biologi, Kemi, Idrott och hälsa

Arrangör: Nationellt resurscentrum för biologiundervisning

Målet för Bioresurs är att bidra till att lärare i förskola och skola får en höjd kompetens och ökat intresse för biologi och bioteknik. Här finns ämnesresurser och länkar till litteratur som kan inspirera dig som lärare, samt tips på var du kan köpa in material som kan behövas i undervisningen.

Här handlar det om hur människokroppen fungerar och är uppbyggd. Det handlar också om livsstilsfrågor och om hur livsstilen påverkar hälsan.

I styrdokumenten ser man en progression genom grundskolan när det gäller byggnaden av människokroppen där man går mot allt mindre delar. I åk 1-3 läser man om kroppsdelar, främst de yttre delarna, i åk 4-6 om organsystemen och i åk 7-9 handlar det dessutom om celler och om evolutionära jämförelser. I gymnasiet fördjupas detaljerna om hur de olika organsystemen fungerar och jämförelsen med andra arter.

Här finns övningar och laborationer om kroppens olika delar, immunologi, nervsystemet och sinnesorganen samt cellbiologi.

Till resurssidan

Du vet väl att du på www.uu.se/skola kan prenumerera på aktiviteter och resurser som Uppsala universitet har att erbjuda förskolan och skolan? Sök ut det som intresserar dig, välj prenumerera och bli uppdaterad via mejl varje gång det kommer något nytt som matchar dina intresseområden. Du kan också välja att få samlad information lagom inför terminsstart.

Senast uppdaterad: 2022-02-09