Gymnasiebesök på Institutionen för biologisk grundutbildning

Målgrupp: Gymnasiet

Ämneskategori: Biologi, Naturvetenskap, Kemi, Fysik, Teknik, Samhällsvetenskap

Arrangör: Institutionen för biologisk grundutbildning

Vi på IBG erbjuder gymnasieklasser, stora som små, att på olika sätt komma i kontakt med den mångfald av biologisk utbildning som finns här, helt kostnadsfritt.

Ni kan komma till något av våra två campus, Evolutionsbiologiskt centrum (EBC) eller Biomedicinskt centrum (BMC), för att få en rundtur, ha föreläsningar, laborera eller göra något annat som intresserar just er.

Då ni kanske inte alltid har möjlighet att besöka oss på campus kan vi komma till er istället. Studenter som pluggar biologi, antingen som naturvetare eller civilingenjörer, kommer då till er skola och berättar till exempel om utbildningen, studentlivet och även lite om olika typer av forskning som bedrivs vid Uppsala universitet. Vi pratar gärna inför såväl mindre grupper som flera klasser samtidigt och besvarar gärna alla frågor som kan uppkomma.

Nedan kan ni se några förslag på aktiviteter som vi erbjuder. I mån av tid går det att kombinera ett flertal aktiviteter under samma besök. Är ni ute efter något speciellt är vi öppna för förslag och naturligtvis finns det möjlighet att vinkla aktiviteterna som ges för att koppla an till det eleverna läser eller har läst.

Förslag på aktiviteter

 • Information om utbildningarna och studentlivet
  Vilka valbara kurser finns det? Hur fungerar nationer? Räcker pengarna till? Och finns det möjligheter att åka på utbyte? Detta är några av de frågor som besvaras under vår utbildningsinformation, en kort föreläsning som ingår i alla besök.
 • Rundvandring
  Vi visar er runt i lokalerna på ett av våra två campusområden (EBC eller BMC) och berättar om hur det är att plugga där.
 • Föreläsning
  Föreslå ett ämne och vi ber en forskare eller doktorand från lämplig avdelning att hålla en föreläsning för eleverna. Ni kan då få höra om deras egen forskning, som kan handla om allt från genetik till naturvård.
 • Laboration
  Vi kan anordna laborationer utifrån era önskemål, oavsett om det handlar om fysiologi, mikrobiologi eller genetik. Vi har även möjlighet att genomföra datorlaborationer.
 • Museiguidning
  Få en guidad tur och lär er om dinosaurier och evolution i det Paleontologiska muséet eller upptäck mångfalden i svensk och utländsk fauna i det Zoologiska muséet.
 • Workshops
  En av våra mest populära aktiviteter kallas Evolutionsspelet, och där får eleverna öva på att i grupp resonera kring olika evolutionära processer. Våra workshops kan genomföras både vid besök på universitet eller om vi besöker er.

Kontakt

Vill ni boka in ett besök? Eller har ni kanske frågor gällande andra saker som rör biologistudier på universitet? Hör då av er till oss!

Ni hittar våra kontaktuppgifter under kontaktpersoner.

Du vet väl att du på www.uu.se/skola kan prenumerera på aktiviteter och resurser som Uppsala universitet har att erbjuda förskolan och skolan? Sök ut det som intresserar dig, välj prenumerera och bli uppdaterad via mejl varje gång det kommer något nytt som matchar dina intresseområden. Du kan också välja att få samlad information lagom inför terminsstart.

Senast uppdaterad: 2022-02-09