Enkel programmering - Blue-Bots (F-åk 2)

Målgrupp: Förskola, Lågstadiet

Ämneskategori: IT/data, Teknik, Matematik

Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

Teman: Digitalisering och programmering

Datum och tid: 23 september 2019 – 18 november 2019, kl 14.00 – 16.00

Blue-Bots är små glada robotar som kan programmeras med hjälp av knappar på ryggen. Under workshopen tittar vi på två verktyg för enkel programmering; appen Lightbot code hour och roboten Blue-bot, som också har en tillhörande app.

För att ge perspektiv på hur dessa verktyg kan användas för undervisningen använder vi oss av Kreativa processers olika steg. Först tittar vi på hur datalogiskt tänkande kan kopplas till inkluderande kreativitet. Därefter går vi igenom funktionerna i våra två verktyg för programmering, och funderar slutligen tillsammans på hur de kan sättas in i kreativa sammanhang.

Workshopen äger rum på programmeringscentret som är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Kodcentrum och Uppsala universitet. Här hålls fortbildningar för lärare och workshops för elever från förskola till åk 9. Tanken är att bidra till utvecklingen av programmering i skolan till följd av de nya målen i läroplanen, och att samtidigt bidra till Uppsala universitets forskning kring hur barn och vuxna interagerar med teknik, robotar och programmering. På Programmeringscenter ges fristående och kostnadsfria workshops i programmering anpassade för lärare från förskola upp till högstadiet. Du kan välja den inriktning som passar din elevgrupp bäst, eller gå flera kurser för att få en bredare kunskap om olika programmeringsverktyg. Workshoparna är upplagda som paket om två tillfällen, utom workshoparna i Blue-bots som ges som enskilda tillfällen. Målet är att du ska gå ifrån utbildningen med konkreta idéer om hur du kan omsätta de nya kunskaperna i din undervisning.

Workshops i Blue-Bots erbjuds vid följande datum och tider:

23 september 14:00-16:00

8 oktober 14:00-16:00

25 oktober 14:00-16:00

18 november 14:00-16:00

Samma workshop ges vid varje tillfälle.

Workshopledare: Larry Rollag, Uppsala kommun

Kontakt, anmälan och lokal

Läs mer om Programmeringscentret