LEGO-programmering

Målgrupp: Mellanstadiet, Högstadiet

Ämneskategori: IT/data, Teknik, Matematik

Arrangör: Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

Teman: Digitalisering och programmering

Under ett pass i LEGO-programmering bygger eleverna LEGO-robotar och programmerar sedan dessa till att utföra uppgifter och lösa problem. Programmeringen består av block som placeras och länkas samman.

LEGO-workshops på Programmeringscenters pausade tills vidare

Som statlig myndighet följer Uppsala universitet de restriktioner och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Sveriges regering ger med avseende på situationen med COVID-19. Kravet på social distansering i Universitetets lokaler gör att LEGO-workshops just nu inte är möjliga att hålla.

Vi saknar er, och så fort läget och rekommendationerna förändras kommer vi att återuppta LEGO-programmeringen! Vid frågor; kontakta Programmeringscenter@uadm.uu.se
 

Så här går det till i vanliga fall

En workshop i LEGOrobotar går till så att eleverna arbetar tillsammans i par med att först bygga och sedan programmera en LEGOrobot (EV3). Robotarna programmeras med hjälp av blockprogrammering, så om eleverna är bekanta med Scratch, Micro:Bits eller annan blockprogrammering så kommer de att känna igen sättet att arbeta. Beroende på elevernas förkunskaper så kan de utföra enklare eller mer utmanande programmeringsuppdrag för att få robotarna att röra sig och lösa olika uppgifter.

Workshopen är kostnadsfri, tar två timmar och leds av våra duktiga programmeringsfunktionärer som är studenter vid naturvetenskapliga eller tekniska utbildningar på Uppsala universitet. Varje workshop har plats för 16 elever, på grund av rummets storlek är det inte möjligt att ta emot fler elever än så per tillfälle. För större grupper finns möjligheten att endera boka in två olika tillfällen på olika dagar, eller att boka två workshops efter varandra och boka in studiebesök på universitetet för den grupp som för stunden inte går på workshopen.

Workshopen äger rum på programmeringscentret vid Uppsala universitet. Programmeringscentret är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Kodcentrum och Uppsala universitet. Här hålls fortbildningar för lärare och workshops för elever från förskola till åk 9. Tanken är att bidra till utvecklingen av programmering i skolan till följd av de nya målen i läroplanen, och att samtidigt bidra till Uppsala universitets forskning kring hur barn och vuxna interagerar med teknik, robotar och programmering. Elevgrupper på upp till 16 elever bokas in på 2-3-timmarspass.

Information om bokning, lokal och kontakt

Läs mer om Programmeringscentret 

 

Du vet väl att du på www.uu.se/skola kan prenumerera på aktiviteter och resurser som Uppsala universitet har att erbjuda förskolan och skolan?
Sök ut det som intresserar dig, välj prenumerera och bli uppdaterad via mejl varje gång det kommer något nytt som matchar dina intresseområden. Du kan också välja att få samlad information lagom inför terminsstart.