Lärarcafé: Den ojämlika skolan, med Emma Leijnse

Målgrupp: Förskola, Lågstadiet, Mellanstadiet, Högstadiet, Gymnasiet

Arrangör: Forum för samverkan

Teman: Värdegrundsarbete

Datum och tid: 9 december 2021, kl 17.15 – 19.00

Lärarcafé är Uppsala universitets mötesplats för lärarstudenter och verksamma lärare. Vi håller till på Campus Blåsenhus, och sänder även via Zoom.

Lärarcafé 9 december: Den ojämlika skolan

Skillnaderna i den svenska skolan har ökat i över tjugo års tid. Utvecklingen går på tvärs mot de länder vi brukar jämföra oss med. Emma Leijnse, författare och utbildningsreporter på Sydsvenskan i Malmö, har följt två skolklasser genom mellanstadiet. I den ena klassen har eleverna lågutbildade föräldrar, i den andra högutbildade. De elever som har med sig dåliga förutsättningar hemifrån får också gå i en sämre skola. Det får stora konsekvenser – för samhället, hur barnen ser på sig själva, vilka möjligheter de har att nå framgång i skolan, och för resten av deras liv.

Lärarcafé slås ihop med det studentdrivna initiativet Skolpolitisk arena för en kväll. Skolpolitisk arena är en studentdriven och politiskt obunden projektgrupp vid Uppsala universitet vars syfte är att öka intresset för skolfrågor inför valet 2022.

Plats: Campus Blåsenhus, Entréhallen vid stora trappan, sal Eva Netzelius (von Kraemers allé 1 A). Vi sänder också föredraget via Zoom https://uu-se.zoom.us/j/5496597567

OM LÄRARCAFÉ
På Lärarcafé träffas lärarstudenter och verksamma lärare/förskollärare för att inspireras av varandra, knyta kontakter och ta del av forskning och skarpa tips kring olika saker som rör läraryrket. Varje tillfälle inleds med en miniföreläsning (30 min) eller ett panelsamtal i ett aktuellt ämne, följt av fika för kaffe- och pratsugna.

Arrangörer: Skolpolitisk arena (Sektion Lära/Uppsala studentkår) och Forum för samverkan, Uppsala universitet.

Gilla Lärarcafés egen sida på Facebook och få löpande information om kommande evenemang. Du kan också läsa om konceptet på Forum för samverkans webbplats

Du vet väl att du på www.uu.se/skola kan prenumerera på aktiviteter och resurser som Uppsala universitet har att erbjuda förskolan och skolan?
Sök ut det som intresserar dig, välj prenumerera och bli uppdaterad via mejl varje gång det kommer något nytt som matchar dina intresseområden. Du kan också välja att få samlad information lagom inför terminsstart.