Entreprenör Maria Rankka: "Filantropi kan bidra med viktiga resurser"
Den överblick Uppsalaalumnen och entreprenören Maria Rankka fått av forskningens stora bredd och excellens sedan hon tackade ja till att bli ordförande för universitetets externa rådgivande grupp för filantropiskt stöd för snart två år sedan har stärkt hennes entusiasm för uppdraget ytterligare.
– Ny kunskap är grunden till så mycket, jag tror starkt på forskningens och utbildningens potential för innovation och samhällsbyggande och som Uppsalaalumn känns det hedrande och roligt att kunna bidra, säger hon.
Uppdraget handlar om att vara externa rådgivare och stöd till universitetets arbete att bredda sitt nätverk i filantropiskt syfte. Från i höst blir gruppen också kampanjkommitté för universitetets kampanj ”Gränslös kunskap – sedan 1477” med siktet inställt på en forskningsmiljard från privat sektor fram till 550-årsjubileet 2027. Förutom det monetära målet ska jubileumskampanjen leda till ett stärkt nätverk, ökad extern kunskap om Uppsala universitet och om hur man kan bidra och, långsiktigt, att medlen ska leda till fler banbrytande upptäckter.
– Vi kan med vår utifrånblick hjälpa universitetet att se vad som kan väcka intresse hos externa privatpersoner, företag och stiftelser, säger Maria Rankka.
Ökande vilja hos företag
Just detta att fungera som brygga mellan näringsliv, samhälle, akademi och kultur är något Maria Rankka väldigt gärna gör. Hon trivs i sådana sammanhang och tycker att det är viktigt. Med gedigen erfarenhet från olika positioner inom näringslivet vet hon också att det finns en stark och ökande vilja hos många företag att påverka samhällsutvecklingen i positiv riktning; ”impact” är något det talas mycket om.
– Det finns resurser och intresse – vi ser generellt en ökad filantropisk aktivitet – men det gäller att få fler att se att just forskning är något som är väldigt viktigt att bidra till, säger hon.
Maria Rankka blev förvånad när hon insåg hur tungt universitetens finansiering vilar på offentliga medel. Det finns visserligen en rad privata stiftelser, där Wallenbergstiftelserna är de största och kanske mest kända, som sedan många år bidrar med betydande finansiering. Men det finns absolut potential för ökad filantropisk finansiering även från yngre entreprenörer, menar hon.
– Men det kräver ett kontinuerligt och långsiktigt relationsbyggande. Många skapar något eget istället för att bidra till befintliga organisationer.
Breddad finansiering ger ökad frihet
För henne är det självklart att det måste finnas en mångfald av finansieringskällor i ett öppet, pluralistiskt samhälle. Och de varningar som hörs från forskarvärlden om tendenser till ökad styrning av offentliga medel behöver tas på allvar.
– Det är inte bra om allt för mycket av finansieringen kommer från ett håll. Forskning och innovation handlar mycket om att våga pröva vägar som andra inte tror på. Inte sällan görs stora upptäckter så. Filantropiska medel har potential att erbjuda fler forskare det oberoende om krävs för att testa nya djärva idéer, säger hon.
Maria Rankka tycker att Uppsala universitet har enormt mycket att erbjuda: Excellent forskning och utbildning inom väldigt många områden, men också en professionell organisation för omhändertagande av gåvor och dessutom en månghundraårig vana att förvalta donationer.
– Uppsala universitet har filantropi i sitt DNA kan man säga. Historiskt vilar universitetet mer eller mindre på en stor donation från Gustav den II Adolf på 1600-talet, och man förvaltar redan ett stort antal stiftelser som bildats av donerade medel.
Hon ser framför allt två olika motiv bakom en vilja att donera. De som av olika skäl känner starkt för just Uppsala universitet och är väldigt öppna för olika möjligheter att bidra. Och de som vill bidra till ett specifikt ämnesområde som ligger dem extra varmt om hjärtat. Även då finns stora möjligheter att koppa samman givare med mottagare på ett så brett lärosäte som Uppsala.
Det är nu tre år kvar till universitetets stora 550-årsjubileum år 2027 och universitetets planering för det är i full gång. Maria Rankka ser fram emot hösten och arbetet i kampanjkommittén. Och även om hon verkligen uppskattade åren som ekonomstudent i Uppsala är hon idag än mer övertygad om sitt Alma maters kvaliteter.
– Jag hade ju inte den överblick då som jag fått nu. Den unika kombinationen av starka traditioner och extremt framåtlutad forskning är så coolt, och tillsammans med universitetets starka roll i staden är det så nära ett svenskt Oxford det går att komma, säger hon med ett skratt.
FAKTA
Entreprenör, investerare inom health-tech och verksam i ett flertal styrelser. Arbetande ordförande för Cellcolabs. Tidigare bland annat verkställande direktör för Stockholms Handelskammare och Timbro. Statsvetarexamen från Uppsala universitet