Toolkit – Fettisdagen

Fettisdagen är traditionellt den sista dagen innan den kristna fastan inför påsken, då svenskar njuter av en kardemummabulle fylld med mandelmassa och vispad grädde, även känd som en semla. Numera kan du njuta av en semla i många olika former från december till april. De är inte svåra att baka, så prova och njut av andra alumner och vänner!

SYFTE OCH MÅLGRUPPER

  • Samla alumner och vänner för att njuta av läckra bakverk
  • Rekrytera nya medlemmar

Förslag på målgrupper att bjuda in

  • Alumnföreningens medlemmar
  • Alumner som ännu inte blivit medlemmar i nätverket/föreningen
  • Familj och vänner

FÖRSLAG TILL UPPLÄGG

  1. Välj ett datum nära Fettisdagen. Eftersom påsken varierar varje år så gör också fettisdagen det, men det kommer att vara i februari eller mars.
  2. Samla alumner, vänner och familj och baka semlor tillsammans.
  3. Det finns gott om recept online och många varianter. Vi har vårt favoritrecept på en klassisk semlor, men var gärna kreativ!
  4. Avsluta med en fika, och om ni har semlor över, ge bort dem Alla älskar en semla.
  5. Fråga deltagarna om tillåtelse och fotografera gärna ert evenemang. Skicka bilderna till info@alumni.uu.se så att vi kan dela din bakfest i våra sociala medier och inspirera andra.

Kort historik

Fettisdagen infaller dagen före askonsdagen varje år, vilket innebär att datumet varierar. Förr i tiden kunde bagerierna få böter om de sålde semlor någon dag utom just på fettisdagen. Tack och lov älskar svenskar denna bulle så mycket att denna regel sedan länge har avskaffats. Nu kan du inte bara köpa en semla när som helst från jul till sen vår, men du kan hitta många olika semelvarianter, allt från semmel-wrap till "sommarsemla" med jordgubbar.

MATERIAL

Senast uppdaterad: 2021-06-29