Termin 10
Observera att det krävs två separata anmälningar inför termin 10 – en till hela terminen och en till VFU-kursen.
Förkunskapskrav och anmälan till termin 10
Apotekarprogrammet FAO2Y följer en bunden studieordning för att säkerställa en god progression i kunskap, färdighet och förmåga. Inom programmet finns därför särskilda förkunskapskrav till vissa terminer. En bunden studieordning innebär även att kurserna skall läsas i en fastställd ordning, dvs att ska alla tidigare kurser under programmet ha genomgåtts. Om du har flera oavslutade kurser boka gärna tid med en studievägledare för en diskussion inför din inläsning.
För ordinarie studenter på apotekarprogrammet
- Alla kurser inom apotekarprogrammets termin 1-8 ska vara avslutade med godkänt resultat.
- Fördjupningsprojektet på termin 9 ska vara genomgånget.
För studenter som kommit in via kompletteringsspåret (tidigare receptariestudenter antagna till senare del på apotekarprogrammet)
- Alla kurser på termin 1 och 2 på kompletteringsspåret ska vara avslutade med godkänt resultat.
- Fördjupningsprojektet på termin 9 ska vara genomgånget.
De resultat som krävs ska vara inrapporterade i Ladok och behörigheten för tillträde till VFU-kursen ska vara uppfylld senast 7 dagar innan kursstart. Det vill säga, om du inte uppfyller dessa krav så får VFU-kursen inte påbörjas och du får vänta och anmäla dig igen till nästa kurstillfälle.
VFU II, Tillämpad apoteksfarmaci med farmaceutiska författningar
Termin 10 på apotekarprogrammet består till störst del av verksamhetsförlagd utbildning (VFU), som innebär att du gör VFU på ett öppenvårdsapotek där syftet är att du ska omsätta sina teoretiskt förvärvade kunskaper från utbildningen till praktisk verklighet.
Krav för VFU-placering vid lottningen
Apoteken fördelas genom lottning. För att du ska tilldelas en VFU-plats vid lottningen krävs:
- minst 219 högskolepoäng, inom apotekarprogrammet för ordinarie apotekarstudenter
- alternativt avslutat receptarieprogram (180 hp) + 39 hp inom apotekarprogrammet för studenter som kommit in via kompletteringsspåret. Kontroll för detta görs när ansökningsperioden har stängt, baserat på resultat inrapporterade senast sista ansökningsdagen.
Har du inte uppnått detta senast sista dagen för ansökan kan du inte få VFU-placering vid lottningen. Dock kan det ev. finnas möjlighet att bli placerad senare. För sen placering gäller att du inte får ha några restmoment utan ligger i fas med dina studier, alltså inte har några restmoment på kurserna termin 1-8 och läser eller redan är klar med fördjupningsprojektet/termin 9, och allra senast 3 veckor innan kursstart. För att få möjlighet till sen placering måste du själv ta kontakt och meddela placeringsansvarig vid Uppsala universitet när du uppnått detta.
Att tänka på kring krav och behörighet
Innan du anmäler dig ska du själv ha koll på att du kan uppfylla VFU-kursens behörighetskrav, vilka resultat du kommer att behöva bli klar med och ha en plan för hur du kommer att kunna uppfylla behörigheten. Har du restmoment så behöver du ta reda på när du kan genomföra dessa. Om du tidigare gått på att annat apotekarprogram eller receptarieprogrammet och på grund av detta ersatt en del av kurserna på FAO2Y, exempelvis har antagits till senare del från vårt gamla apotekarprogram FAP2Y eller för att gå Kompletteringsspåret, behöver du själv meddela detta samt om du har fått beslut om en särskild studieplan, skicka in en kopia av detta till placeringsansvarig under ansökningsperioden.
För att se hur du själv ligger till behöver du kontrollera dina resultat i Ladok. Observera att den totalsumma för alla kurser lästa vid universitetet som visas i Ladok kan innehålla kurser som inte kan räknas med i dessa behörighetskrav. Här räknas bara kurser inom berört program eller kurser som ligger som fristående men som med säkerhet kommer att inkluderas. Så poäng från andra fristående kurser eller om man har läst andra utbildningar, kan inte räknas med. Osäker? Hör av dig till placeringsansvarig.
Observera att du även ska fortsätta att hålla koll på hur du ligger till gällande behörighetskraven efter anmälan och så fort som möjligt höra av dig och meddela placeringsansvarig om du inte längre kan bli behörig för att gå VFU-kursen, så att VFU-platsen kan användas till någon annan student. Studenter som inte uppfyller behörighetskraven för att gå sin VFU-kurs vid ansökan får bara en villkorad placering, vilket innebär att man bara har rätt till en plats på kursen man anmält sig till så länge man har möjlighet att uppfylla behörighetskraven i tid för att gå den berörda kursen.
Anmälan VFU II
Om du har anmält dig tidigare, observera att hemsidan har genomgått en uppgradering inför HT23 och ser lite annorlunda ut - men det fungerar på samma sätt att anmäla sig som tidigare.
Du anmäler dig till VFU-kursen via vår placeringshemsida.
Observera att du även kommer att kunna se anmälan till A6 som inloggad apotekarstudent, så var noggrann och välj rätt VFU-tillfälle när du anmäler dig! Gör du fel och anmäler dig till A6 istället för A10 kommer du att ha fel platser i din önskelista och vi blir då tvungna att ta bort dessa innan lottningen. Du kommer i så fall alltså inte att kunna få placering vid lottningen utan får se om det är möjligt för dig att få placering senare.
Läs instruktionerna och informationen på placeringshemsidan innan du anmäler dig!
Anmäl dig till Tillämpad apoteksfarmaci VFU Il
Anmälan är öppen:
- 15 september - 1 oktober för kommande vårtermin
- 1-15 april för kommande hösttermin.
Behöver du komplettera din anmälan? Se information om komplettering.
Tidsplan
Hitta information om VFU-kursens tider här:
E-postutskick
Under ansökningstiden och framåt kommer vi att göra ett antal utskick med information till studenter som anmält sig till VFU. Det är därför viktigt att du har koll på e-posten som du lagt in på ditt konto på vår placeringshemsida, då vi använder den för att kommunicera med dig. Tänk på att även kolla dess skräppost regelbundet, då ditt e-postsystem kan göra så att våra utskick hamnar där och inte i din inbox.
Kontakt och frågor
Har du frågor kring Tillämpad apoteksfarmaci VFU II?
Läs först även informationen kring ansökan och placeringsprocessen på vår placeringshemsida. Där hittar du även kontaktuppgifter till placeringsansvarig och kursansvariga. om du har frågor du inte hittar svaren till.