Kultur, hälsa, anknytning. Möten för stärkt välbefinnande

Är du i stort sett frisk men vill stärka ditt välbefinnande? Vill du göra det genom att en gång i veckan delta i kostnadsfria möten där du och ett tiotal likasinnade gör olika praktiska övningar och samtalar om korta litterära texter? Om det här låter lockande så kan du fortsätta att läsa för att få mer information.

Vad går programmet ut på?

Programmet är tvärvetenskapligt baserat och består av kreativa, vetenskapligt beprövade inslag från litteratur, filosofi och psykologi. De kan stärka människors välbefinnande och relaterade förmågor att leva ett gott liv trots de svårigheter som livet kan bära med sig.

Programmet utgör även grunden för en vetenskaplig undersökning som utförs av forskare vid Uppsala universitet (UU) och Stockholms universitet. Det innebär att du som deltagare ombeds att skriftligt (digitalt) svara på enkätfrågor om hur du upplever ditt välbefinnande och programmets betydelse för hur det utvecklas. Den typen av självreflexion blir en del av din utveckling, men därtill bidrar den till att utvärdera programmet så att det i framtiden i bästa fall kan vara till nytta för många fler människor. Din identitet skyddas då genomgående genom att ditt namn ersätts av en kod som du tilldelas. Dina kodade svar samlas in, bevaras, analyseras och presenteras på gruppnivå så att ingen kan koppla dem till dig som person.

Redan nu är projektet som utvärderar programmet godkänt av Etikprövningsmyndigheten [Dnr: 2024-01933-01]. Därigenom säkerställs att både projektet och programmet behandlar deltagarna på ett respektfullt sätt, att deras personuppgifter bevaras konfidentiellt så att ingen obehörig kan komma i kontakt med dem samt att enkätsvar inte kan kopplas till de aktuella deltagarna som personer. Detta gäller genom hela forskningsprocessen, i resulterande vetenskapliga publikationer och även efter det att undersökningen har avslutats.

Vem kan delta?

För att kunna delta i studien, behöver du:

  • ha fyllt 18 år
  • kunna tala, läsa och skriva svenska, och ha svenskt personnummer
  • inte vara drabbad av psykisk ohälsa eller akut svår fysisk sjukdom
  • vara intresserad av att lära dig tekniker för att förbättra ditt välbefinnande
  • ha lust att testa hur detta program för stärkt välbefinnande kan vara till nytta i din vardag.

Hur genomförs programmet?

Du anmäler ditt intresse och kontaktas då av programledarna för ytterligare information och prövning av att du uppfyller de ovan angivna kriterierna. Då ditt deltagande har säkerställts genom ett informationsmöte deltar du en gång i veckan i sammanlagt tolv gruppmöten. Vid dem medverkar du i programmets olika moment tillsammans med cirka tio andra deltagare och två forskare/programledare. Under processens gång får du beskrivande material och muntliga instruktioner som noggrant anger programmets utformning och innehåll. Programmet är lätt att utföra och ställer inga krav på förberedelser, prestationer eller uniformt utförande. Varje gruppmöte tar högst 2,5 timmar inklusive fika och korta pauser.

Hantering av dina uppgifter

Ditt deltagande är helt frivilligt och dina personliga uppgifter kommer att behandlas konfidentiellt och i enlighet med EU:s dataskyddsförordning. Du kan när som helst avbryta ditt deltagande eller välja att hoppa över någon av programmets delar.

Om du är intresserad av att delta eller få mer information, kontakta gärna Taeda Tomić på hennes mejladress.

Taeda Tomić, docent i teoretisk filosofi, UU (taeda.tomic@filosofi.uu.se )

Torsten Pettersson, professor i litteraturvetenskap, UU (torsten.pettersson@littvet.uu.se )

Therese Anderbro, med.dr, leg. psykolog, forskare och universitetslektor, Stockholms universitet (therese.anderbro@psychology.su.se )

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin