Ludvig Chen: Prisad amanuens som brinner för att dela matematikglädje

Ludvig framför svarta tavlan. Förklarar det han skrivit där. Pekar på tavlan och tittar in i kameran.

Huvuddelen av amanuensjobbet går ut på att undervisa som lektionsledare. Ludvig gillar det individuella mötet mellan student och lärare och eftersom han är student själv har han lätt att relatera till studenternas situation. Foto: Marie Chajara Svensson

Efter två år som amanuens vid matematiska institutionen lämnar Ludvig Chen ett starkt avtryck. Hans engagemang, pedagogiska skicklighet och förmåga att skapa en trygg lärmiljö har inte bara gjort honom till en uppskattad lärare – det har också gett honom F-programmets lärarutmärkelse 2024. I den här intervjun berättar Ludvig om vad som driver honom, vad han har lärt sig av att undervisa och vilka planer han har inför framtiden.

– Vi har många bra amanuenser vid matematiska institutionen men Ludvig är en lektionsledare som nämns i kursutvärderingar på ett exceptionellt sätt. Kanske är han den första amanuensen att erhålla ett pedagogiskt pris, jag har inte hört talas om någon tidigare i alla fall. Jätteroligt, det är han väl värd!, säger studierektor Inger Sigstam.

Så här lyder F-sektionens* motivering till priset:

"Ludvig har genom en positiv inställning och mycket engagemang gjort ett ordentligt inflytande på varje F-are han har undervisat. Han har varit lärare för flera grundläggande matematikkurser, och har för några varit del av deras introduktion till universitetet. Genom sitt sätt att lära ut samt sin relaterbara position har han bidragit med en lärmiljö som är trygg och utvecklande. Utöver sitt arbete som lärare är Ludvig någon som hjälper sina medstudenter att förstå det allra svåraste i vår utbildning. Att han vid sidan av sina egna heltidsstudier alltid är glad och väl förberedd till sina lektioner, samt är allmänt väl bemötande och snäll gör honom till en sann förebild inom programmet, och en välförtjänt vinnare av lärarutmärkelsen på F-programmet 2024."

Du jobbar nu din sista veckor som amanuens hos oss Ludvig. Tack för din fina insats och stort grattis till priset!

– Tack!

När började du arbeta som amanuens vid matematiska institutionen, och vad fick dig att söka jobbet?

– Jag började hösten 2022. Det som fick mig att söka var dels mitt intresse för matematik och dels att jag tidigare hade varit propplärare och upptäckte hur kul det är att undervisa! Jag har alltid tyckt om att diskutera matematik med andra och hjälpa andra att förstå. Jobbet som amanuens kändes därför ganska naturligt.

Vilka kurser har du undervisat på?

– Jag har undervisat i en rad olika grundläggande matematikkurser som Algebra och Geometri, Envariabelanalys, Transformmetoder och Linjär Algebra II.

Vad består amanuensjobbet av?

– Huvuddelen av jobbet går ut på att undervisa som lektionsledare. Utöver det har vi andra uppgifter, som att rätta tentor och inlämningsuppgifter, hålla i mattesupporten och anordna repetitionskurser inför omtentor.

Hur känns det att ha fått F-lärarutmärkelsen?

– Det var såklart otroligt roligt! Det känns verkligen kul att veta att studenterna uppskattar det man gör och att jag förhoppningsvis har fått bidra till andras förståelse och matematikglädje!

Kommer din pedagogiska förmåga naturligt eller vad har du gjort för att bli så omtyckt av studenterna?

– Jag vet inte riktigt. För mig har det alltid handlat om att skapa en avslappnad och trevlig miljö i klassrummet för att främja ett bra diskussionsklimat! Sen försöker jag också alltid att visa engagemang då jag tror att entusiasmen smittar av sig och gör det enklare för studenterna att ta till sig och förstå. Då tror jag att pedagogiken kommer naturligt. Jag tror också att man som amanuens har en unik roll eftersom man själv är student och lättare kan relatera till studenternas situation vilket såklart också hjälper.

Vad har varit roligast och vad har varit svårast?

– Det absolut roligaste har varit de individuella diskussionerna med studenter då vi tillsammans försöker reda ut ett knepigt koncept, och den där känslan av att verkligen nå fram och se när något plötsligt faller på plats. Något som ibland har varit svårt är att kombinera jobbet med mina egna studier rent tidsmässigt. Ibland har jag varit tvungen att bortprioritera andra intressen, men det är inget man inte kan hantera med bra planering och lite framförhållning.

Vad motiverar dig att alltid komma glad och väl förberedd till dina lektioner?
– Glad är jag nog bara som person, men min främsta motivationen till att alltid vara förberedd kommer från studenterna själva! Deras vilja att förstå och lära sig matematik får mig att känna ett stort ansvar och ett driv att ge mitt bästa.

Kan olika typer av lärare passa olika studenter eller är alla förmågorna hos en bra lärare universella?

– En viktig insikt som har hjälpt mig i undervisningen är att alla studenter är olika. Vissa behöver mer stöd, medan andra behöver mer utmaningar. Jag försöker alltid att anpassa min undervisning efter studenternas behov för att skapa en balans som gör att alla får ut så mycket som möjligt av kursen. På så sätt tror jag att det blir ännu viktigare att läraren kan vara flexibel och lyhörd, snarare än att alla lärare ska använda samma metodik.

Hur ser samarbetet mellan lektionsledare och föreläsare ut och vad kan en lektionsledare tillföra?

– Det varierar mycket. Ett bra samarbete bidrar oftast mycket till kursen då lektionsledaren kan ge värdefull input kring studenternas förståelse och hjälpa föreläsaren att justera undervisningen efter studenternas behov. Något som jag verkligen gillar med lektioner är det individuella mötet mellan student och lärare. Lektionsledaren har ofta en bra insikt i vilka koncept eller begrepp som kan vara extra svåra och vart man ska lägga fokus för att maximera studenternas förståelse.

Vad har du för framtidsplaner härnäst och framöver? Skulle du vilja jobba med undervisning igen?

– Härnäst ska jag börja mitt masterarbete i teoretisk fysik på Nordita (Nordiska institutet för teoretisk fysik) i Stockholm, men ett långsiktigt mål är definitivt att kunna jobba med undervisning i någon form i framtiden.

Vad skulle du vilja säga till studenter som överväger att börja undervisa?

– Jag kan verkligen rekommendera att testa! Det är otroligt givande. Jag brukar alltid säga att man lär sig som allra mest när man förklarar något för någon annan.

* F = civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, samma program som Ludvig själv studerar på

Fakta

Matematiska institutionen brukar utlysa amanuenstjänster årligen och de är som regel på tjugo procent. När vi har lediga tjänster ute hittar dem på Uppsala universitets sida över lediga jobb med utsökning på math.uu.se.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin