Ansökningsinstruktioner
Den här sidan syftar till att beskriva hur du söker stipendiet för kort Erasmuspraktik. I länklistan längst ned på startsidan om stipendiet för kort Erasmuspraktik hittar du alla nödvändiga länkar och dokument för din ansökan samlade i en lista.
Steg 1: Hitta en praktikplats
Du ansvarar för att hitta din egen praktikplats, antingen självständigt eller med stöd från din institution, innan du kan ansöka om Erasmusstipendiet för praktik.
Tidsram
Observera att det tar ungefär en månad att behandla ansökan om Erasmusstipendiet för praktik om du är medborgare i EU. Om du inte är det kan du behöva ett visum eller uppehållstillstånd, vilket troligen förlänger processen. Därför rekommenderar vi att du hittar en praktikplats långt i förväg och matchar ditt startdatum med en lämplig ansökningsomgång för att ha bästa möjliga chans att erhålla stipendiet.
Tips för att hitta en praktikplats
Att ansöka om en praktikplats kan vara liknande att ansöka om jobb. Som student vid Uppsala universitet erbjuds du karriärrådgivning och vägledning, inklusive individuell vägledning och feedback på ditt CV och personliga brev, liksom andra karriäraktiviteter, via UU Karriär.
Du kan kontakta företagen eller organisationerna som du är intresserad av på egen hand. Din institution kanske också kan hjälpa dig eftersom de ofta har omfattande kontakter genom forskning, nätverk och utbytesavtal. Stora företag och organisationer annonserar ofta "Praktikplatser/Traineeplatser/Studentprojekt" på sina webbplatser, och det finns flera sökbara databaser tillgängliga. Du kan till exempel leta efter praktikplatser på GoinGlobal, erasmusintern.org, Erasmus Internships & Placements och Go Overseas.
Ej godkända organisationer
Det finns några organisationer som inte är godkända för Erasmuspraktik:
- EU-institutioner och andra EU-organ. De politiska partiernas kanslier vid EU-parlamentet räknas dock inte som en del av EU-parlamentet och är därför berättigade värdar. Se den fullständiga listan här.
- Organisationer som hanterar EU program, t.ex. nationella kontor för Erasmus+ som Utbildningsstyrelsen i Finland (för att undvika möjliga intressekonflikter och/eller dubbel finansiering).
- Lärosäten som huvudsakligen finansieras av EU-medel, t.ex. European University Institute (Italien) och College of Europe (Belgien och Polen).
Steg 2: Upprätta ett Learning Agreement
När du väl hittat en praktikplats är det dags att skriva ett så kallat Learning Agreement for Traineeship. Ett Learning Agreement for Traineeship är ett avtal mellan praktikanten, värdorganisationen och Uppsala universitet och innehåller bland annat information om praktikplatsen, hur länge praktiken varar, antal arbetstimmar per vecka, vad du som praktikant förväntas göra och lära dig. Ett Learning Agreement for Traineeship, ska fyllas i och skrivas under av dig, din kontaktperson vid Uppsala universitet och din kontaktperson vid värdorganisationen.
Du hittar malldokumentet för att upprätta ett Learning Agreement i länklistan längst ned på startsidan för kort Erasmuspraktik.
Praktik inom ramen för en praktikkurs eller ett examensarbete
För detta alternativ fyller du i ruta ett på sidan tre i Learning Agreement och din kontaktperson på institutionen skriver under som ansvarig person vid sändande organisation på sidan fem.
Praktik utanför ditt ordinarie studieprogram eller efter examen
För detta alternativ fyller du i ruta två eller tre på sidan tre där någon från din institution skriver under på att din praktik är akademiskt relevant för dig. Det kan till exempel vara en programansvarig, institutionens internationella koordinator eller din uppsatshandledare. Efter du har lämnat in din ansökan och denna godkänts kommer enheten för internationell mobilitet skriva under som ansvarig person vid sändande organisation på sidan fem.
Steg 3: Ansökan i MoveON
Ansökan för Erasmuspraktik är öppen minst fem gånger om året. Se hemsidan för aktuella ansökningsperioder. Ansökningar för praktikperioder som redan har påbörjats kan inte godkännas, så kom ihåg att planera och skicka in din ansökan i tid. En ansökan tar cirka en månad att handlägga.
Ansökan sker elektroniskt via systemet MoveON. Länken till ansökan publiceras vid respektive ansökningsomgångs startdatum. Ansökan består av följande delar:
- Ansökningsformulär i MoveON
- Academic Purpose Statement (fritextfält i ansökningsformuläret i MoveON)
- Learning Agreement
- Betygsutdrag för högskolepoäng
- Eventuellt ett buddy/mentorintyg (ej obligatoriskt)
1. Ansökningsformulär i MoveON
Ansökningsformuläret i MoveON består av:
- Personlig information med kontaktuppgifter till dig: Säkerställ att du anger en e-postadress som är giltig minst 3 månader efter planerat slutdatum.
- Nödkontakt som kan vara en nära anhörig/vän: Du ansvarar för att du har informerat personen i fråga att i en eventuell nödsituation då vi inte når dig så kommer denne att kontaktas.
- Din utbildningsbakgrund: Här anger du information om din nuvarande utbildning t.ex. utbildningsnivå, institution.
- Information om praktiken och dess längd: Här skriver du bland annat det så kallade Academic Purpose Statement (APS) i en fritextruta. Du anger också om du ska läsa en språkkurs på plats i värdlandet innan praktikens början. Läs mer om APS nedan.
- Information om stipendium: Här skriver du om du har mottagit Erasmusstipendium för studier och/eller praktik innan och under vilken utbildningsnivå (gäller även ev. Erasmusstipendium som du fått från annan högskola/universitet). Här anger du även om du är intresserad av inkluderingsstöd och/eller extra stipendium för hållbart resande.
- Bankuppgifter: Här anger du kontonummer (inkl. ev clearingnummer), bankens namn, land, IBAN, BIC/SWIFT och namn på kontoinnehavare. Vänligen notera att vi endast kan göra stipendieutbetalningar till ett bankkonto som du personligen står som kontoinnehavare för. Var mycket noggrann när du anger dina bankkontouppgifter, notera att eventuella felaktigheter medför att utbetalningen av stipendiet fördröjs.
- Dokumentuppladdning: Här laddar du upp Learning Agreement, betygsutdrag och eventuellt buddy/mentorintyg.
- Samtycke: Här ger du ditt samtycke till hur vi behandlar dina personuppgifter.
2. Academic Purpose Statement (APS)
Enheten för internationell mobilitet arbetar aktivt för att stödja studenter i att förbättra sin anställningsbarhet genom att dra nytta av sin utlandsvistelse, identifiera kompetenser och verbalisera dem. När du söker ett stipendium för Erasmuspraktik ska du därför skriva ett så kallat Academic Purpose Statement (APS). I APS ska du förklara hur praktiken hjälper dig mot ditt akademiska eller professionella mål. I en ansökan för Erasmuspraktik bör det framgå hur den valda praktikplatsen relaterar till den lästa utbildningen och/eller din framtida karriär.
Ditt APS ska vara på maximalt 400 ord och är ett fritextfält direkt i online-ansökan i MoveON. Ditt APS ska skrivas på engelska. Undantag: APS kan skrivas på svenska om arbetsspråket på praktikplatsen är svenska. Förbered gärna ditt APS i ett separat dokument.
3. Learning Agreement
Du laddar upp ett av alla parter underskrivet Learning agreement direkt i MoveON, med undantag för om du gör praktik utanför ditt ordinarie studieprogram eller efter examen: i dessa fall skriver enheten för internationell mobilitet under som ansvarig person vid sändande organisation på sidan fem när din ansökan har inkommit och godkänts.
4. Betygsutdrag
För studenter som studerar på kandidatnivå är det obligatoriskt att bifoga ett betygsutdrag på alla högskolepoäng du har, även från andra universitet och högskolor än Uppsala universitet. Detta är för att vi ska kunna kontrollera att du har klarat universitetsstudier om minst 60hp vid ansökan. Studenter på masternivå eller doktorander behöver inte bifoga ett betygsutdrag.
5. Buddy/Mentorintyg (om relevant)
Om du har varit engagerad vid Uppsala universitet inom fadder-/mentors-/välkomstverksamhet så kan du bifoga ett intyg som stärker detta.
Urval
Vanligtvis har det inte varit nödvändigt att använda någon form av urval eftersom de flesta ansökningar som uppfyller behörighetskraven vanligtvis beviljas ett stipendium. Om Uppsala universitet dock hamnar i en situation där inte alla behöriga sökande kan tilldelas ett stipendium, kommer de nedan angivna urvalsprinciperna att tillämpas.
En ansökan kan tilldelas upp till 8,2 poäng enligt följande. Om fler studenter har lika många poäng kommer intervjuer att ske med dessa studenter.
Praktikens prioriteringsordning 1–4 poäng
- 4 poäng - Studenter som gör poänggivande praktik och vars praktikperiod i sin helhet kommer att tillgodoräknas och inkluderas i examen. För heltid gäller att 1 vecka ska motsvara ca 1.5 hp.
- 3 poäng - Studenter som gör poänggivande praktik och vars praktikperiod delvis kommer att tillgodoräknas och inkluderas i examen. För heltid gäller att 1 vecka ska motsvara ca 1.5hp.
- 2 poäng - Studenter som gör icke-poänggivande praktik innan examen.
- 1 poäng - Studenter som gör icke-poänggivande praktik efter examen.
Academic Purpose Statement 1–4 poäng
- 4 poäng - Exceptionellt stark akademisk och professionell motivering.
- 3 poäng - Stark akademisk och professionell motivering.
- 2 poäng - Fullgod akademisk och professionell motivering.
- 1 poäng - Svag akademisk och professionell motivering.
Övrigt
- 0,1 poäng - Student som läser ett underrepresenterat ämne (i ansökningsomgången).
- 0,1 poäng - Student som har varit engagerad i fadder/mentor/välkomstverksamhet.
- -0,1 poäng - Student som har varit på ett utbyte med ett Erasmusstipendium för studier via Uppsala universitet.
Vad händer efter sista ansökningsdatum?
Efter ansökningsomgångens deadline handläggs alla ansökningar och besked skickas ut till alla sökanden, vanligtvis inom 3–4 veckor. Om du blir beviljad ett stipendium så finns det några obligatoriska moment som ska göras. Mer information om detta finns i stipendiehandboken.