Erasmuspraktik utanför EU
Med stipendiet för Erasmuspraktik utanför EU kan du genomföra praktik, fältstudier eller någon annan form av studierelaterad aktivitet under 2-12 månader vid ett företag, en organisation eller ett universitet utanför EU.
Hur kan jag genomföra en Erasmuspraktik utanför EU?
Det finns två olika sätt att åka på praktik med ett Erasmusstipendium utanför EU:
1. Inom ramen för en praktikkurs vid Uppsala universitet
Där du praktiserar på ett företag, ett universitet eller en organisation inom ramen för en praktikkurs vid Uppsala universitet. Du examineras vid Uppsala universitet och får poängen tillgodoräknad som praktik, ej som vanlig studiekurs.
2. Inom ramen för ett examensarbete/doktorsavhandling
Du är registrerad på examensarbete i Ladok och examineras vid Uppsala universitet (och får poängen tillgodoräknad som uppsats/avhandling, ej vanlig studiekurs) men bedriver datainsamling vid ett universitet, företag eller en organisation. Din handledare vid Uppsala universitet ska godkänna praktiken/datainsamlingen. Du får under praktiken inte registreras på kurs vid värduniversitetet.
Volontärpraktik är ej möjligt vid Erasmuspraktik utanför EU.
Vad består stipendiet av?
Stipendiet är inte heltäckande, utan ett bidrag som är tänkt att täcka merkostnader i samband med din praktik. Storleken på stipendiet kan variera från år till år.
I beräkningen av stipendiet används Europeiska centralbankens växelkurs det datum Uppsala universitet mottog medlen från EU-kommissionen. Därför kan växelkursen som används variera från den faktiska växelkursen då stipendiet betalas ut.
Stipendienivårer
Det finns tre stipendienivåsgrupper för stipendiet för Erasmuspraktik utanför EU. Om din praktik genomförs i ett land som tillhör grupp 3, erhåller du även automatiskt ett resebidrag baserat på avståndet till praktiklandet.
Grupp 1: 710 euro/månad
- Färöarna
- Schweiz
- Storbritannien
Grupp 2: 660 euro/månad
- Andorra
- Monaco
- San Marino
- Vatikanen
Grupp 3: 700 euro/månad
- Alla övriga icke-EU länder som inte ingår i Erasmus
Ytterligare medel tillgängliga för ansökan
Inkluderingsstöd
Om du har en funktionsnedsättning eller ett eller flera barn kan du ansöka om inkluderingsstöd för att täcka merkostnader som kan uppstå under utbytesstudier eller praktik utomlands.
Extra medel för hållbart resande
Utöver Erasmusstipendiet för praktik kan du ansöka om och få två bidrag för att resa hållbart: det extra bidraget för gröna transportmedel och Green Travel Grant.
Resebidrag
Studenter som genomför en Erasmuspraktik utanför EU inom ett av länderna i stipendienivågrupp 3 har rätt till ett resebidrag.
Språkkurs innan praktikens början
Du har möjlighet att genomföra en språkkurs i värdlandet innan din praktik börjar och i så fall kan du eventuellt kvalificera dig för ytterligare stipendium.
Språkkursen kan vara av valfri längd i det språk du kommer att använda under praktiken eller i värdlandets lokala språk. Det är ditt ansvar att hitta en godkänd kurs, från din praktikorganisation eller ett lärosäte i värdlandet, i samband med din praktik
Observera att språkkursen inte får räknas in i minimidagarna för Erasmuspraktik. Du får inte stipendium för eventuell kursavgift eller dagar mellan språkkursen och praktikens början. Du anger datum för språkkursen direkt i din ansökan
Vill du veta mer om stipendiet för Erasmuspraktik?
Ansökan
Du söker stipendiet efter att du har ordnat en praktikplats. Ansökan och annan obligatorisk dokumentation skickas in elektroniskt via systemet MoveON. En ansökan tar cirka en månad att behandla efter att ansökningsomgången har avslutats.
Kommande ansökningsperiod
- 15 oktober – 15 november 2024
Begränsningar
- Vi kan inte godkänna ansökningar för praktikperioder som redan har påbörjats.
- Om du planerar att påbörja din praktik tidigare än en månad efter att ansökningsomgången har avslutats, vänligen kontakta erasmus@uu.se. Vi kan inte garantera att dessa ansökningar hinner godkännas.
Ansökan i MoveON
Ansökan skickas in genom systemet MoveON.
Ansökningsinstruktioner
Instruktioner för hur du ansöker om Erasmuspraktikstipendiet.
Stipendiehanbok
Dina skyldigheter när du har erhållit ett Erasmusstipendium.
Kontakt
Tillfälliga ändringar och extrainsatta tillfällen
- Drop-in startar igen den 3 september 2024.
- Drop-in är inställt 5 december 2024.
Mejl
- För frågor om utbytesstudier eller ENLIGHT Joint Courses: mobility@uu.se.
- För frågor om stipendiet Minor Field Studies: mfs@uu.se
- För frågor om Erasmuspraktik, Erasmusstipendiet för studier, Erasmusstipendiet för blandad mobilitet eller International Credit Mobility: erasmus@uu.se.
Drop-in: Träffa en handläggare
Träffa en av våra internationella handläggare för att diskutera dina frågor angående studier eller praktik utomlands. Du har möjlighet att mötas via Zoom eller ha ett fysiskt möte på plats.
Var vänlig observera att drop-in-sessioner inte kommer att vara tillgängliga under helgdagar eller under ledigheter såsom jul, påsk och sommar.
Studenter i Uppsala
- På Zoom via drop in-länken
- Tisdagar kl. 11.00–12.00
- Torsdagar kl. 13.00–14.00
- På Studenttorget i Segerstedthuset
- Tisdagar kl. 11.00–12.00
- Torsdagar kl. 13.00–14.00
Studenter i Visby
- På Zoom via drop in-länken
- Tisdagar kl. 11.00–12.00
- Torsdagar kl. 13.00–14.00
- På Campus Gotland enligt bokad tid
Länklista
- Learning Agreement (PDF) Pdf, 434 kB.
- Appendix: Subject Area Codes (PDF) Pdf, 326 kB.
- Changes to Learning Agreement (PDF) Pdf, 137 kB.
- Traineeship Certificate (PDF) Pdf, 140 kB.
- Frågor till praktikrapport på engelska (PDF) Pdf, 43 kB.
- Kammarkollegiets försäkring Student UT
- Försäkringskassans information om studier och sjukvård utomlands